Dodaj do ulubionych

Bardzo źle?

06.03.07, 13:29
odebrałam właśnie najświeższe wyniki tarczycy:
TSH 8,39 uIU/ml-ładnie spada ( 2 tyg temu: 19,72)
FT3 3,22 pg/ml
FT4 1,02 ng/dl
ale..... anty TPO 140,8 IU/ml !!!

Bardzo źle? Czy to duży problem przy czekającej mnie za ok 2 tyg IUI?
Obserwuj wątek
    • szarlota1 Re: Bardzo źle? 06.03.07, 14:26
      Moja opinia jest taka: Żle nie jest, bo sama piszesz, ze hormon THS spada
      (rozumiem ze przyjmujesz hormony), natomiast nie wiem czy nie za wczesnie
      podejmujesz decyzje o IUI. TSH powinno wynosic ok 1-2, aby najbezpieczniej
      zajsc w ciaze i zeby sie wogole udalo. Regulowanie wyniku TSH do tej normy moze
      trwac ok. 3 m-cy. Twoj obecny wynik moze tylko zaszkodzic malenstwu, gdyz do 3
      miesiaca nie posiada jeszcze wlasnej tarczycy wiec bedzie z ciebie pobierac ten
      hormon. Zwykle wiec w pierwszych 3 m-cach ciazy TSH wzrasta, wiec nalezy
      przyjmowac wieksza dawke hormonow. Jesli chodzi o przeciwciala, nalezalo by
      zglosic ta chorobe (Hashimoto) lekarzowi, ktory prawdopodobnie przepisze ci
      sterydy. Nie ma jednak obawy, z Hashimoto mozna zajsc w ciaze i urodzic zdrowe
      dziecko. Trzeba tylko kontrolowac co miesiac poziom tych hormonow. Powodzenia
      • polpotworek Re: Bardzo źle? 06.03.07, 15:33
        Nie pytaj na forum tylko lekarza endokrynologa! smile))
        • bravia1 Re: Bardzo źle? 06.03.07, 17:51
          Wiem, zapytam mojego,ale dopiero za 2 dni (urlopuje sięsmile). Chciałam wiedzieć
          coś wcześniej...
      • bravia1 Re: Bardzo źle? 06.03.07, 17:59
        Dziękuję Szarloto za odpowiedź :0) . Przyjmuję lek na tarczycę. A decyzję o iui
        podjął lekarz, pod warunkiem, że unormuję wszystko. Robię badania co 2-3 tyg i
        mam nadzieję, że za kolejne 2 powinno z TSH być już ok. W ciągu 2 spadło o
        połowę. IUI mam mieć po 20 marca i lekarz na pewno nie zdziała nic jeśli wyniki
        nie będą takie jak należy. Nie pisałam,że robiłm usg tarczycy i nie mam żadnych
        guzków tylko stan zapalny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka