diana2003 21.03.07, 15:23 jw; będziemy przystępować do in vitro w W-wie w Invimedzie; czy ktoś z Was, może podpowiedzieć, jakie badania są wymagane przed? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bulinkaj Re: in vitro? jakie badania i ile się czeka na wy 21.03.07, 20:22 Hej Diana. Ja podchodzę do Novum. Najplepiej będzie jak od razu pójdziesz do kliniki, oni sami (przynajmniej tak było w Novum) dadzą Tobie/Wam listę badań do zrobienia. Oczywiście jeśli już jakieś macie, to zabierajcie wszystko. W Novum badań jest sporo do zrobienia (np.FSH, LH, Testosteron, E2, PRL, PRL po MCP, Progesteron, cytologia,EKG, USG sutków, morfologia, ogólne badanie moczu...) Ja miałam "załatwioną" tak naprawdę tylko tarczycę, więc tego nie muszę. Cytologię miałam aktualną, ale brakowało czegoś na wyniku więc muszę zrobić jeszce raz. Mi dziewczyny z forum poradziły, żebym sama wcześniej nie robiła badań, bo być może będę musiała zrobić w ich laboratorium (i ponosiła podwójne koszty), część uwarunkowana jest od dnia cyklu itd. A jeśli chodzi o wyniki, to z tym jest różnie. U mnie, w Bydgoszczy, na wyniki hormonów czeka sie 1,2 dni. Najdłużej czeka sie na wyniki cytogentyczne, które musimy zrobić (nie wszyscy chyba muszą je robić), bo 3 tygodnie (ale w Novum, bo u nas podobno nawet dwa miesiące!). W samej klinice o wiele krócej czeka sie na wyniki (przynajmniej w porównaniu z Bydg.). Dla mnie najgorsze jest szczepienie przeciw żółtaczce, bo składa sie z trzech etapów (choć jest wersja przyspieszona i trwa ok 1 m-c). Ale tu jestem winna sama sobie, bo z tym szczepieniem zwlekaliśmy za długo. Odpowiedz Link Zgłoś
diana2003 Re: in vitro? jakie badania i ile się czeka na wy 21.03.07, 20:35 dzięki za info; badania raczej są nieaktualne, bo ostatniraz bylismy u naszego gin ok. wrsześnia zeszłego rok, tak wiec badania od początku; wiem, że dostane od niego wykaz, a dopiero z wynikami zdecyduje w którym miesiącu przystępujemy do zabiegu; powodzenia; Odpowiedz Link Zgłoś
bulinkaj Re: in vitro? jakie badania i ile się czeka na wy 21.03.07, 20:38 Twoje badania nie są znowu takie "stare". Mimo wszystko zabierz je ze sobą. Cytologia ważna jest np jeden rok. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia7122 Re: in vitro? jakie badania i ile się czeka na wy 22.03.07, 11:47 witajcie!bulinkaj ja tez podchodze w novum do in vitro!dopiero co bylismy na pierwszej wizycie i tak jak napisałas jest masa badan do wykonania!mam pytanie gdzie w bydg.robia cytogenetyczne i hiv?nie wiesz jaka jest cena tego badania? bo ja jestem z okolic bydg.i jak narazie to gdzie dzwonie to nigdzie tego badania nie robia!pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bulinkaj Re: in vitro? jakie badania i ile się czeka na wy 22.03.07, 16:49 badani cytogenetyczne można zrobić w Juraszu. Jeśli masz skierowanie to możesz zrobić na NFZ (tak na 99%, podobno od lekarza rodzinnego), ale bardzo długo czeka sie na wyniki (nawet do 3 miesięcy, ale nie jestem pewna i nie chcę straszyć). Niestety jak próbowałam zarejestrować sie w zeszłym tygodniu, to nie było już miejsc na marzec i na kwiecień, a na maj jeszcze nie rejestrowali. Nawet jeśli chciałam zrobić prywatnie. Z tego co się orientowałam, to w okolicy już nigdzie nie robią. Zdecydowaliśmy, ze zrobimy je w Novum (choć ceny nas załamują). Jak wszystko sie ułoży i dostaniemy urlop, to na początku kwietnia wyruszamy na kolejną wizytę do W-wy. A jeśli chodzi o koszty, to w Novum: bad.cytogenetyczne 270zł. Robimy w dwójkę. A ponadto mój mąż musi zrobić badanie CFTR (410zł) i bad.AZF (410zł). eśli chodzi o HIV, mój mąż zrobił prywatnie w Poliklinice, przy szpitalu Wojskowym, kosztowało 25zł. Ja mam skierowanie od lekarza-ginekologa. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia7122 Re: in vitro? jakie badania i ile się czeka na wy 23.03.07, 00:10 witaj bulinkaj!podzwoniłam i sie dowiedzialam ze cytogenetyczne robi w dzieciecym na Chotkiewicza dr.Marcinkowska czeka sie ok 2-3tyg. za wynikiem ,koszt 285zł ja załatwiłam sobie juz na jutro rano bo chce z kompletem badan jechac na nastepna wizyte do novum.jak jestes zainteresowana to moge ci na priva napisac kto moze szybko ci załatwic to badanie w szp.dzieciecym.pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
bulinkaj Re:Kasiu 23.03.07, 08:21 Naprawdę robi ktoś badanie cutogenetyczne na Chodkiewicza? Jeśli możesz, to napisz mi numer telefonu, aż tak bardzo mi sie nie spieszy, bo i tak czekam na szczepienie przeciw żółtaczce, więc mogę troche poczekać. No chyba, że czeka sie na badanie bardzo długo. Napisz na prywatne konto. Kurcze, to byłoby super! Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
bulinkaj Re:Kasiu 23.03.07, 08:51 Nie wytrzymałam, zdobyłam numer telefonu, odebrała jakaś pani i powiedziała, że na razie nie przyjmuje więcej osób, bo wybiera sie na urlop. Będzie dopiero w drugiej połowie maja. Szkoda. Kasiu, Ty pisałaś o jakimś Marcinkowskim, a odebrała kobieta i powiedziała, że to ona robi takie badania. No trudno. Ale i tak dziękuję. Bo jeśli coś sie wydarzy i nie będziemy mogli jechać do W-wy, to wiem gdzie mogę zrobić tu na miejscu. I nawet tak długo sie nie czeka na wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
bulinkaj Re:Poprawka :-) 23.03.07, 08:58 Ale jestem zakręcona Faktycznie napisałaś pani Marcinkowska Byłam tak zakręcona, że nie wiem czemu pomyślałam, że to facet. Dobra zaglądanie na forum w pracy, gdzie szef za plecami, stosy dokumentów na biurku, nigdy dobrze mi nie wyszło. A i internet do bani! Odpowiedz Link Zgłoś
kasia7122 Re:Poprawka :-) 23.03.07, 17:36 witaj!to jest napewno ta sama pani z ktora rozmawiałas ,ja dzis byłam na tych badaniach zapłaciłam 285zl za osobe i wyniki bede miala przed wielkanoca.jak zalezy tobie na czasie to jak z nia dobrze pogadasz to moze na wtorek bys sie załapała przed jaj urlopem bo ja wyprosiłam!ja tez mam mase badan jeszcze do zrobienia ,nie wiesz jakie badania mozna zrobic na kase chorych?bo ja tez podchodze w novum wiec napewno mamy podobne badania a jest ich masa i te ceny!!!pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
doza1 Re:Poprawka :-) 23.03.07, 17:41 cześć dziewczyny, jak nie uda wam się załatwić badań na kase chorych, to spróbujcie znaleźć na necie takie labolatorium o nazwie diagnostyka z niego korzysta Novum a ceny są o prawie połowe mniejsze ja robiłam sobie w łaśnie w tym labolatorium tyle że w Grodzisku Maz, wiem że można jeszcze zrobić w Pruszkowie, więc w warszawie też pewnie mają swoje oddziały ( przykład badanie FSH w Novu kosztuje 40zł a tam 25zł i tak prawie na wszystkich badaniach). pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś