Dodaj do ulubionych

hsg a stymulacja

03.06.07, 12:45
Dziewczyny
Jak myślicie, mogę brać CLO w tym miesięcu jak mam mieć HSG? Czy to się
wyklucza? Dziś mam 2-gi dzień cyklu, zabieg zaplanowany na 8 dc. A CLO zwykle
zaczynam brać od 2-6 dc włącznie.
Czy CLO będzie miało jakiś wpływ na HSG, i nie mogę go wziąć czy mogę bez
żadnych skutków ubocznych?
DO chorobci, ale mam dylemat.
Generalnie moja ginka powiedziała, że jak HSG to cykl stracony, ale ja już
różne dziwne rzeczy w życiu widziałam i tak do końca to jej nie wierze.
Bardziej ufam wam i to na waszą opinię czekam.
Plis poradzcie czy zacząć brać czy jednak ten cykl stracić?
Monika
Obserwuj wątek
    • mjulka Re: hsg a stymulacja 03.06.07, 19:48
      miałam podobny dylemat całkiem niedawno(obecny cykl) i również ginka odradziła
      stymulacje, mowiąc, ze jeśli jajowody są niedrożne to bez sensu się stymulować.
      Ale ja wierzyłam, że wynik badania będzie ok i poniewaz miałam clo w domu nie
      mogłam oprzec się pokusie i sama zdecydowałam o przyjmowaniu clo. NIe chciałam
      stracić cyklusmile(miesiąc czekania więcej to wiecznośćsmile)
      I faktycznie badanie wyszło ok, po badaniu nie odczuwałm żadnych dolegliwości
      poza 1-dniowym plamieniem. Przd owu miałam monitoring i pecherzyki były w
      ilościach i rozmiarach podobnych do poprzednich cyklibig_grin Tak więc przystapiliśmy
      do dzieła. Dodam, ze hsg przeprowadzono właśnie w 8 dc a owu miałam 12 dc,
      czyli zakładam, że nawet gdybym źle je zniosła, to 4 po nim i tak czułabym się
      dobrze.
      Ja nie żałuję, że wzięłam clo na własna rękę. Ale jestem już bardzo
      zdeterminowana...Moim zdaniem stymulacja nie ma wpływu na badanie, a może
      okazać sie baaardzo na miejscu, tym bardzie, że słyszałam o przypadkach, gdy
      właśnie po hsg coś tam się odblokowywało i dochodziło do ciążybig_grin
      Ale decyzja należy do Ciebiesmile
      trzymaj się cieplutko
      • nieviasta77 Re: hsg a stymulacja 03.06.07, 20:05
        mjulka : to PO CO chodzic do lekarza, skoro sie ma GDZIES jego zalecenia?
        Po co bierzecie CLO, skoro nie macie monitoringu? Kto wam pozwala brac CLo bez
        monitoringu? Jakie konowaly????????? Przy stymulacji ZAWSZE musi byc
        monitoring!!!!!!!!!!!!!!!!! Jesli wasz lekarz tego nie robi - UCIEKAJCIE OD
        NIEGO!!!!!! Przy nim mozecie sie dochowac tylko torbieli i innych klopotow!!!!!
        Clo to nie dropsy! Kazda stymulacja to obciazenie dla organizmu, dla jajnikow!
    • nieviasta77 Re: hsg a stymulacja 03.06.07, 19:57
      Kobieto! CZys ty zwariowala? Po co chodzisz do lekarza, skoro nie sluchasz jego
      zalecen?? Przeciez lekarzowi trzeba ufac, skoro sie na niego decydujesz!!!

NIC nie bierz na wlasna reke! Cykl z HSG jest stracony, mialam tak samo - w
      cyklu, w ktorym mialam HSG lekarz powiedzial "prosze nie starac sie".. i
      posluchalam, choc ochote wielka mialam, zeby zrobic inaczej... ale
      posluchalam...
      Pomysl: HSG jest badaniem inwazyjnym, wpuszcza sie w macice kontrast, ktory
      jakis czas sie wydala, do tego podaje sie rozne leki oslonowe, zeby nie doszlo
      do infekcji, mozna krwawic... i w tym srodowisku ma sie zagniezdzac zarodek???

Odczekaj ten miesiac, nie stymuluj sie na wlasna reke, bo to ostatnia glupota!
      Kazda stymulacja CLO powinna byc nadzorowana monitoringiem przez lekarza!
      Chcesz do tego zafundowac sobie przestymulowanie i np. torbiele? Wtedy mozesz
      czekac dluzej na "starania" niz miesiac!

Poczekaj ten miesiac, nic nie bierz, a po miesiaczce po HSG - do roboty! I
      wtedy Clo, Menopury, pregnyle - co tylko lekarz zaleci.... i koniecznie
      monitoring.

Ja tak zrobilam, posluchalam lekarza, poczekalam, bylam cierpliwa, a wierz mi,
      ze 4 lata czekania na dziecko uczy cierpliwosci i pokory...... i co? i efekt
      tej cierpliwosci wypycha stopkami moja skore na brzuchu smile

Nie rob nic pochopnie, poczekaj i powodzenia smile
      • aniaresz Re: hsg a stymulacja 03.06.07, 20:03
        To prawda co piszę nieviasta77. Też kombinowałam przed hsg tylko że ja nie mówiąc lekarzowi chciałam podejść w tym samym cyklu do iui, ale po dłuższym namyśle stwierdziłąm że nic na wariata. Także w kwietniu miałam hsg, a teraz dopiero podchodzę do iui. W maju liczyłąm na cud ale chyba nic z tego, bo czuję że @ się zbliża. Czekanie na dzidziusia uczy bardzo cierpliwości w którą musimy się uzbroić.
      • anulka59 Re: hsg a stymulacja 03.06.07, 20:05
        Myślę dokładnie tak jak poprzednjiczka(nieviasta).Też cykl w którym miałam HSG
        odpuściłam-jeśli po clo będzie jajeczkowanie to pomyśl z napromieniowanego
        promieniami RTG pęcherzyka.Czy to dobry początek?Sama się leczę więc dla mnie
        każdy miesiąc to wieczność test z 1krechą to rozczarowanie i łży w oczach.
        właśnie mam @ więc tym razem się nie udało zostały torbiele na jajnikach więc
        pewnie przerwa w braniu clo bedzie.Ale trudno.Na Twoim miejscu odczekałabym tak
        jak radzi ginka.
      • mjulka Re: hsg a stymulacja 03.06.07, 20:05
        kobieto, nie zwariowałam tylko jestem zdesperowana i zdeterminowana.
        A lekarz odradzał a nie zakazał. To chyba różnica. A odradził jak juz pisałam z
        uwagi na istniejące prawdopdobieństwo niedrożności, a nie z powodu kontrastu
        itd. Zarodek zagnieżdża się w macicy jakieś 6-8 dpo, więc blisko 2 tygodnie po
        badaniu. Chcesz mi powiedzieć, ze to "złe" środowisko utrzymuje się w macicy
        dłuzej?
        I tak jak pisałam byłam na usg i moja dr prowadząca od razu zauważyła, ze
        stymulacja była i jakos dziwnie mnie nie potępiła (raczej uśmiechnęła się
        pobłażliwie) wręcz kazała brać się do roboty widząc 2 piękne, dojrzałe
        pęcherzyki.
        I ja nikogo nie namawiam do działania bez konsultacji z lekarzem , opisałam
        tylko swój przypadek - zgodnie z prośbą autorki wątkusmile
      • nieviasta77 Re: hsg a stymulacja 03.06.07, 20:06
        Acha.. dodam, ze zaszlam w ciaze miesiac po HSG przy JEDNYM NIEDROZNYM
        JAJOWODZIE!
        Miesiac poczekalam, potem ClO, menopur (czy cos w tym rodzaju), clo i trzecia
        inseminacja..
        • mjulka Re: hsg a stymulacja 03.06.07, 20:55
          nieviasto, ja mam monitoring w każdym cyklu i jestem świadoma, że stymulacje
          bez niego nie ma sensu. W tym z hsg też miałam.
          Nie mówię, że to co zrobiłam było do końca rozsądne, ale tak jak pisałam
          strasznie szkoda było mi cyklusmile
          to tyle, a Tobie gratuluję i zazdroszczę cierpliwości
          • nieviasta77 Re: hsg a stymulacja 03.06.07, 21:38
            mjujka, zycze ci z calego serca, zeby Tobie tez sie udalo... wiem, jak
            wszystkie na to czekacie i wiem ile to Was kosztuje.
            O tych 2 pecherzykach nie doczytalam, a wyciagnelam bledny wniosek o braku
            monitoringu z tego, ze sama postanowilas sie stymulowac, pomimo, ze lekarka
            tego nie zalecala. Ja bym nie zrobila nic wbrew slowom mojego gina... ale
            oczywiscie jesli to byl twoj wybor OK. Mam nadzieje, ze sie uda.
            A partaczy i konowalow, ktorzy stymuluja, a nie kontroluja tego przez USG -
            dalej niestety jest wielu...

Trzymam kciuki smile
            • mjulka Re: hsg a stymulacja 03.06.07, 22:12
              dzięki wielkie za kciuki, choc mnie postraszyłaś nieźlebig_grin
              mam nadzieję, że jeśli okaże się , że jestem w ciąży wszystko będzie ok mimo
              mojej samowolkismile
              A co do konowałów, to wiem, że ich pod dostatkiem niestetysad
        • wiosenka1 Re: hsg a stymulacja 03.06.07, 21:07
          Hej Niewiasta ale gdzie Mjulka napisala ze nie ma monitoringu przy
          stymulowaniu, a skad by wiedziala ze ma chyba pisala dwa piekne pecherzyki.
          Mjulka robi monitoringi bo wiem to z innego forum.
          • wiosenka1 Re: hsg a stymulacja 03.06.07, 21:08
            nie zauwazylam Mjulki

ale to fakt Nieviasto powtarzam to rowniez gdy tylko gdzie sie podczepaim,
            monitoring przy stymulacji musi byc, a konowalow niestety nie brakuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka