Dodaj do ulubionych

SPOTKANIE - Niedziela 29 lipca

IP: 217.153.35.* 17.07.01, 14:12
Ostateczny termin zgłaszania deklaracji co do preferowanego dnia SPOTKANIA
minął w piątek.
Po wstępnych konsultacjach ustalamy:
- spotkanie odbędzie się w Warszawie w niedzielę 29 lipca, o godz. 11.00,
- gospodarzem spotkania będzie EwaP, dlatego prosimy skontaktować się z Ewą
indywidualnie – ewap@cofund.org.pl żeby ustalić szczegóły i adres,
- prosimy o potwierdzenie obecności wszystkich wybierających się, tutaj na
forum lub bezpośrednio z Ewą lub ze mną agramav@poczta.gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: Aśka Re: SPOTKANIE - Niedziela 29 lipca IP: *.pai.net.pl 17.07.01, 19:02
      No jacha, że przyjadę smile
    • Gość: Ola Re: SPOTKANIE - Niedziela 29 lipca IP: 212.244.46.* 19.07.01, 14:45
      Ewa, wysłałam do Ciebie maila i mi się wrócił... coś jest nie tak?
      Chciałam potwierdzić, że będę na zlocie czarownic (tzn na sabacie), proszę
      podaj mi namiary na siebie; jak dojechać, czym, punkty charakterystyczne itp,
      itd. z Dworca Centralnego (alexanrah@poczta.onet.pl)
      • Gość: EwaP Re: SPOTKANIE - do Oli IP: *.cofund.org.pl 19.07.01, 15:30
        Olu, moja wiadomość do Ciebie też wróciła z informacją, że taki odbiorca nie znany. Spróbuj jeszcze raz. Może to
        z serwerami coś jest nie tak. Ja dostaję dzisiaj normalnie maile.
        Jak się nie uda to proszę odezwij się prywatnie na forum "dzieckoinfo.com.pl".
        Pozdrowienia, Ewa
    • Gość: Anika Re: SPOTKANIE - Niedziela 29 lipca IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.01, 20:54
      Pozdrowienia dla wszyskich uczestników sabatu. Strasznie mi smutno, że nie
      będę mogła przyjechać. Owocnych obrad. Czekamy na relacje ze spotkania.
      Pozdrawiam A.
      • Gość: Bacha Re: Niedziela 29 lipca - sprawozdanie IP: 195.205.13.* 30.07.01, 13:20
        Wszystkim, ktorzy nie mogli byc na naszym spotkaniu przekazuje do wiadomosci
        sprawozdanie z tego, co sie dzialo. Wszystkich ktorzy byli prosze o ewentualna
        korekte badz uzupelnienie, jesli o czyms zapomnialam.

Protokół ze spotkania w dniu 29.07.2001 r.
        Postanowienia:
        I. Reakcja na list z MZ
        1. Do środowisk lekarskich zostanie wysłana prośba o reakcję na list, który
        otrzymała Aśka z MZ i opinię lekarzy. List zostanie wysłany do wszystkich
        klinik leczenia niepłodności w Polsce, do Konsultanta Krajowego ds. Ginekologii
        i Położnictwa oraz do Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego.

2. List napiszą Marta, Aga i Bacha i zostanie on przedstawiony na Forum do
        konsultacji pozostałych zainteresowanych.

3. Po otrzymaniu odpowiedzi od lekarzy do MZ zostanie napisany list –
        odpowiedź, który też zostanie przesłany do wiadomości Rzecznika Praw
        Obywatelskich, Rzecznika Praw Pacjenta i Federacji na Rzecz Kobiet.

4. Po otrzymaniu opinii najprawdopodobniej zainteresujemy sprawą kilka
        poczytnych czasopism i dzienników.

5. Potrzebne materiały:

Pilnie potrzebne wszystkie informacje dotyczące statystyk i refundacji zabiegu
        in-vitro w innych krajach. Wszystkie posiadane materiały proszę przesłać do
        Hathor !!!

II. Stowarzyszenie (lub Fundacja)

Na spotkaniu ustalono, że ze względu na formalności prawne łatwiej będzie w
        pierwszej fazie założyć Stowarzyszenie, które następnie przekształcimy w
        Fundację.

1. Stroną prawną organizacji Stowarzyszenia zajmie się Hathor, która na
        następne spotkanie przywiezie informacje szczegółowe.
        2. Na kolejnym spotkaniu zostanie omówiony i sporządzony Statut, określający
        cele organizacji.
        3. W dniu 29.07.2001 r. została sporządzona lista założycieli Stowarzyszenia.

III. Strona internetowa

Już wkrótce (być może za 2 tygodnie) dzięki uprzejmości i kontaktom Rebasa uda
        się założyć własną stronę internetową, zawierającą kompendium wiedzy o
        problemie, wątki z naszego Forum i wiele innych potrzebnych rzeczy, które
        zdecydujemy się tam umieścić. Znajdzie się tam kącik pytań do psychologa i
        lekarza, które na bieżąco będą przekazywane specjalistom Wszelkie pomysły na
        treść strony nadal mile widziane.

IV. Materiały informacyjne

Przyda nam się ulotka do rozrzucenia w klinikach – projekt przygotuje Joanna
        (Vida z Krakowa) na spotkanie wrześniowe

V. Spotkania

Istnieje potrzeba regularnych spotkań, np. raz w miesiącu, na które będziemy
        mogli zapraszać lekarzy czy psychologów, a także omawiać wszystkie nurtujące
        nas sprawy. Kolejne spotkanie planowane jest na początek września (8 lub
        9). „Stety” i niestety znowu w Warszawie, ponieważ wygląda na to, że najłatwiej
        tu z dojazdem, choć nie zawsze blisko.

VI. Skrytka pocztowa

Jeszcze dziś dowiem się jak wykupić na poczcie naszą skrytkę pocztową. Będzie
        to przydatne do kontaktu z nami, wszak nie każdy posiada dostęp do internetu, a
        nawet jeśli, to może nie zawsze może pisać. Nasze adresy domowe niech pozostaną
        do naszej dyspozycji.

Nawet sporo tego wyszlo. Bylo zreszta bardzo tworczo. Milo mi bylo poznac
        wszystkich, ktorych do tej pory znalam tylko z "komputera".
        Serdecznie pozdrawiam.
        Bacha
        • Gość: Ola Re: Niedziela 29 lipca - sprawozdanie IP: 212.244.46.* 30.07.01, 14:48
          Bacha jak zwykle konkretnie i na temat. Dzięki niej, Ewie i Rebasowi udało się
          osiągnąć aż tyle (trzymali nas w "ryzach" żebyśmy się za mocno nie rozbrykali
          wink,a i tak nie uniknęliśmy tematów typu "jakie miałam badania"). Podziękujmy
          kobietki im za to! Ja zacznę: DZIĘĘĘKUUUJEEEMYYY!!!!
          Miło bardzo było i fajnie, że Was Wszystkich poznałam.
        • Gość: Aśka Re: Niedziela 29 lipca - sprawozdanie IP: *.pai.net.pl 30.07.01, 19:05
          Bacha, moim zdaniem nic dodać nic ująć. Dobrze i nie dobrze, że jesteś wśród
          nas smile
          Wiesz, zastanawiam się, czy do tego artykułu, który ukaże się w "Zwierciadle",
          nie wpleść informacji o naszych planach (stowarzyszenie, własna strona www,
          korespondencja z władzami i środowiskiem lekarskim, itd.). Być może wtedy
          odezwą się pary, które będą chciały nawiązać z nami kontakt i przyłączyć się do
          działań. A tak, to po prostu pokiwają głowami "my też mamy ten problem" i na
          tym rola artykułu się skończy. Chyba można by było umówić się z redakcją, by
          zainteresowani pisali na jej adres a listy zostałyby przekazane nam?

Do Ewy i Rebasa: Kochani dziękuję Wam za wspaniałą gościnę. Postaram się być w
          środę w Gynmedzie. Acha, ta podłużna foremka to moja, nie wyrzucajcie, proszę,
          jeszcze się przyda smile

Do Agi: Jeszcze raz serdeczne dzięki za transport.

Do Ady: Dzięki, że pamiętałaś.

Do obecnych mężów: Jesteście wspaniali, że uczestniczyliście w spotkaniu, a
          nieobecni niech żałują (z moim włącznie)!

Do wszystkich obecnych: Jak ja się cieszę, że Was poznałam!!!!!!!!!!!!!!!!!

• Gość: Aśka Re: Niedziela 29 lipca - sprawozdanie IP: *.pai.net.pl 30.07.01, 21:17
            Proszę o dorzucenie do propozycji kolejną nazwę:
            "Przy Nadzieji"
            (moim zdaniem dwuznaczne i na temat)
            • Gość: marnna Re: Niedziela 29 lipca - sprawozdanie IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 16:26
              STOWARZYSZENIE- świetny pomysł , ale niestety obawiam się(?), że zanim
              cokolwiek wskóramy to wszystkie będziemy już szczęśliwymi mamusiami słodkich
              bobasków...Mimo to nie możemy czekać z założonymi rękoma. Musimy głośno o sobie
              krzyczeć, to może wtedy znajdzie się kilka osób, które zauważą nasz problem.
              Myślę, że takie działanie może zrobić wiele dobrego, bo przede wszystkim choć
              odrobinę oderwiemy się od codziennego wyczekiwania na objawy naszych
              ewentualnych ciąż , może nauczymy się mówić o naszym problemie otwarcie
              przynajmniej wśród rodziny i najbliższych znajomych, a ci zaczną traktować nas
              w taki sposób, w jaki byśmy sobie tego życzyły. No i wjakimś tam stopniu
              pokażemy wielu parom, które znajdą się kiedyś w takiej sytuacji jak my (a
              niestety coraz częściej słyszy się o problemach małżeństw z posiadaniem
              potomstwa)jak nie zgubić się w tym całym galimatiasie (niestety znam to z
              autopsji- minął rok od momentu, gdy z mężem otrzymaliśmy te okropne wyniki
              badań potwierdzających nasze złe przeczucia, i niestety nikt nie chciał nam
              pomóc).
              Pomysł z nagłośnieniem sprawy w poczytnych magazynach jest o.k. Sama niedawno
              myślałam, żeby przedstawić sprawę w "Toim Stylu". Wprawdzie magazyn ten zajmuje
              się szeroko problemami antykoncepcji i aborcji, ale może zainteresuje się także
              problemem niepłodności (w grudniu ubiegłego roku ukazał się dość dobry artykuł
              na ten temat właśnie w "Twoim Stylu").
            • Gość: REBAS DO ASI IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.01, 08:50
              Asiu,
              Będziemy w Łodzi 1.08.01 ok godziny 18.30 u Malinowskiego
              Nasz tel. kom 0 602 75 65 87 - czekamy na kontakt w sprawie foremki i nie tylko.

Pozdrawiamy Ewa i Piotr
              • Gość: Bacha Sprawy biezace IP: 195.205.13.* 01.08.01, 12:09
                Powstala juz pierwsza wersja listu, Marta daj jakis znak i swoj adres to Ci
                przesle do zaopiniowania. Aska - bede potrzebowala kopii korespondencji z MZ,
                oprocz tego ostatniego, bo ten mam. Ostateczna wersje puscimy na Forum.
                Jedno pytanie do wszystkich - czy macie pewnosc, ze podobne Stowarzyszenie nie
                istnieje. Trzeba by przejrzec wszystkie listy dyskusyjne o tej tematyce. Moze
                ktos ma chwile, by to zrobic ?
                Do Warszawiakow: Na skrytke pocztowa trzeba czekac ok. dwa tygodnie. Na poczcie
                glownej na razie nie ma wolnych skrytek. W Piasecznie sa, ale nie wiem czy to
                dobry pomysl, bo jesli wyjade np. na urlop to nikomu nie bedzie sie chcialo tam
                jechac. Czy ktos ma gdzies inna poczte w jakims sensownym miejscu. Wynajem
                skrytki kosztuje 8 zl. miesiecznie - wiec nie ma obaw.
                Trzymajcie sie goraco.
                Bacha
                • Gość: malgosia po sabacie i po urlopie. IP: 213.158.195.* 01.08.01, 14:50
                  Witam wszystkich wtajemniczonych po trzytygodniowym pobycie pod strzechą . Dziś
                  pierwszy dzień w pracy- koszmar. Szkoda, że na sabat nie udało mi się przyjśc
                  wcześniej, poznałabym Olę. Ale nic straconego, rozumiem, ze następne spotkanie
                  we wrześniu. Ewa mówiła, ze przydzieliłyscie mi jakieś zadanie. Czy ktoś moze
                  napisać jakie? Baśka, poprzeglądam int. sprawdzę czy nie ma takiego
                  stowarzyszenia, ale rozumiem, ze nie przeszkadza nam jeśli dział jakiś podobny
                  twór. Byle tylko nazwa się nie powtarzała. A z tym to chyba jest tak, ze nie
                  zarejestrują nam stowarzyszenia, jeśli takie samo o takiej samej nazwie będzie
                  juz istniło. Ale pewności nie mam. Co z nazwą? Piszcie o pomysłach, bo to wbrew
                  pozorom też ważna sprawa. Moja propozycja: MAMA I TATA ( prosto i na
                  temat),cały czas myslę. buziaczki dla wszyskich, fajnie, ze jest wreszcie z kim
                  pogadać. Małgosia
                  • Gość: Bacha Re: do Malgosi IP: 195.205.13.* 01.08.01, 15:03
                    Nad nazwami myslalysmy, bedzie cos w rodzaju Stowarzyszenie Rodzin
                    Nieplodnych "i tu jakaś nazwa np. Przy Nadzieji, albo miec nadzieje, albo
                    jeszcze cos podobnego. Pytalam o to, czy istnieje takie Stowarzyszenie nie ze
                    wzgledu na nazwe tylko na cel. Bo jesli juz cos takiego by bylo to mozna by sie
                    przylaczyc (chodzi o idee a nie o posiadanie organizacji chyba). Wydaje mi sie
                    jednak, ze gdyby cos takiego bylo ktos dalby znac, bo pewnie tez szukali by
                    kontaktu z takim np. Forum.
                    Malgosiu teraz nie bardzo pamietam co Ci przydzielilyusmy, ale na pewno bylo to
                    cos waznego, jesli chcesz to sama tez mozesz sobie cos wybrac, bo roboty i tak
                    jest sporo. Na razie konczymy list, jutro bedzie w Forum, a piatek rozeslemy je
                    do wszystkich lekarzy.
                    Szkoda, ze sie nie moglysmy zobaczyc. Mam nadzieje, ze wszystko jest OK ? Do
                    nastepnego razu.
                    Pozdrawiam.
                    Bacha
                  • Gość: Ola Re: po sabacie i po urlopie. IP: 212.244.46.* 01.08.01, 15:55
                    Małgosia, czy to Ty wchodziłaś do Ewy około 16.30? Jeśli tak, to się mijałyśmy
                    w wejściu smile
                    • Gość: malgosia TAAAAK IP: 213.158.195.* 01.08.01, 17:50
                      to ja - miłam zabandazowane poparzone wrzątkiem uda. Ale najgorsze jest to, ze
                      Cie nie pamietam.Ale nic straconego,kiedy następny sabat? Zaproponowałam u mnie-
                      w Pruszkowie. To tylko kawałek od centrum, a można usiąąść w ogrodzie.
                      buziaki, miło jest wrócić. Ale dałyście popalić tym odropodobnym. Szkoda, ze
                      mnie nie było i to np. w trakcie brania CLO czyli wtedy jak mam podwyżsony
                      pozoim agresji. M.
                      • Gość: Ola Re: TAAAAK IP: *.konin.sdi.tpnet.pl 01.08.01, 18:02
                        Nie widziałam Twoich biednych ud (miałaś sukienkę?). Nic straconego - zobaczymy
                        się we wrześniu (mam nadzieję).
                  • Gość: tosca Re: po sabacie i po urlopie. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.08.01, 18:55
                    to sie juz wam nie podoba Pro mater?? dlaczego - jestem rozczarowana, a w
                    dodatku nie mogalam przyleciec na sabat....bo mi miotla nawalila
                    • malgosiak pro mater 02.08.01, 18:13
                      Nie wiwm na jakim etapie są rozmowy na temat nazwy, ale z " pro mater"
                      zrezygnowaliśmy ze względu na rebasa, przecież powinno być wtedy " pro mater
                      et paer" - dziwnie brzmi. Cześc Tosca, pozdrawiam. M
                • Gość: Marta Re: Sprawy biezace IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 10:46
                  Mam problemy z poczta, ale probuj martak@polbox.pl
                  Czekam na wiesci
    • Gość: Aśka Definicja NIEPŁODNOŚCI IP: *.pai.net.pl 01.08.01, 23:38
      Moja (przychylna nam)koleżanka znalazła taką oto definicję niepłodności:
      „Jest to jedna z metod leczenia niepłodności, nadal wykorzystywana jedynie
      wtedy gdy inne metody okazały się bezskuteczne”
      źródło: Dr Miriam Stoppard „Kobieta od A do Z”
      Proponuję przejrzeć encyklopedie i słowniki medyczne, może jeszcze coś
      ciekawego znajdziemy?

• Gość: Aśka Re: Definicja NIEPŁODNOŚCI IP: *.pai.net.pl 01.08.01, 23:46
        Oczywiście chodziło o definicję IN VITRO. Przepraszam, ale marzę już o
        objęciach Morfeusza.
        • Gość: mala spotkanie IP: *.warszawa.ppp.tpnet.pl 02.08.01, 18:50
          ojej tak zaluje ze nie moglam przyjechac ale jesli wszystko bedzie ok bede sie
          starala zeby byc na nastepnym spotkaniu tak bardzo chcialabym was poznac
          caluski mala
    • Gość: Aśka PETYCJA DO MZ IP: *.pai.net.pl 05.08.01, 16:27
      Na stronie http://transseksualizm.republika.pl/petycja.html jest wzór petycji
      skierowanej do MZ. Co prawda chodzi w niej o transseksualizm, ale może my
      również moglibyśmy wystosować swoją petycję. A może taką propozycję przedstawić
      w artykule, który się ukaże w "Zwierciadle"?
      • Gość: ania Re: PETYCJA DO MZ IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.01, 19:53
        Podejrzewam, że skoro ten artykuł w Zwierciadle ma się ukazać we wrześniu, to
        już jest trochę za późno na wprowadzanie do niego nowych wątków (za 2 tygodnie
        będzie w sprzedaży). Odkryłam dziś temat niepłodności na forum Gazety i siedzę
        już pół dnia (z przerwą na herbatę) i czytam zafascynowana wszystkie wątki.
        Popieram pomysł stowarzyszenia i myślę, że powinno mieć ono nazwę, która od
        razu będzie się kojarzyć , nawet laikom, z celami tej organizacji.
        Bardzo się cieszę z mojego odkrycia tej dyskusji na forum, bo sama jeżdżę do
        nOvum i nie za bardzo mam komu się wypłakać po kolejnej nieudanej próbie.
        • malgosiak do Ani 05.08.01, 20:18
          No to witamy w klubie . Napisz co wiecej.M.
          • Gość: Bacha Re: na dzien dobry IP: 195.205.13.* 07.08.01, 10:13
            • Gość: Isia Re: na dzien dobry IP: *.kul.lublin.pl 07.08.01, 11:00
              Cześć Basiulka!
              Dobrze Cię usłyszeć. Ja mam 3 dzień tego okropieństwa. Jeszcze wczoraj
              warczałam na cały świat, dziś jest dużo lepiej. Pewnie, że DZIEŃ DOBRY...!!!
              dla każdej z nas. Hej - wszystkie dziewczyny...? Co u Was?
              Buziaczki...
              Isia
              • Gość: Bacha Re: na dzien dobry IP: 195.205.13.* 07.08.01, 12:35
                Po tym okropienstwie za kilka dni znowu pojawi szansa wiec skup sie na tym. Na
                reszte nie masz wplywu. Bardzo, bardzo pozdrawiam
                B.
    • Gość: Isis Re: SPOTKANIE - Niedziela 29 lipca IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.08.01, 10:59
      Może każda z nas napisała by taki sam list czy petycję do MZ w naszej sprawie.
      Każda z nas ma koleżanki, spotyka się z innymi kobietami w najróżniejszych
      klinikach, wszystkie mogą to podpisać i wysłać do MZ. Co wy na to? Chętnie
      tylko gdzieś bym takie coś sobie ściągnęła z internetu, bo jeszcze nie mam
      takiej wiedzy tajemnej o różnego rodzaju badaniach itp,itd i ciężko byłoby mi
      sformułować coś mądrego.
      • Gość: Aśka SPOTKANIE - WRZESIEŃ IP: 213.25.190.* 08.08.01, 22:45
        Isis, proponuję, żebyś przyjechała na nasz kolejny sabat (8 albo 9 września).
        Idąc Twoim tropem, zgłaszam jako jeden z punktów harmonogramu "sformułowanie
        treści petycji do MZ".
        Można by było balnkiety takich petycji porozkładać w poczekalniach klinik
        leczenia niepłodności (oczywiście za uprzednią zgodą kierowników) wraz z
        załączoną informacją o zawiązującym się stowarzyszeniu.
        • malgosiak Re: SPOTKANIE - WRZESIEŃ 09.08.01, 20:39
          Zastanawaim się tylko czy nie szkoda czasu z czekaniem do sabatu. Ale z drugiej
          strony jak będziemy wszystkie nad listem pracowały, to zawsze co dwie
          głowy...... napiszcie co myslicie na ten tamat. M. Gdzie sabat?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka