Dodaj do ulubionych

Metformina - proszę o informacje

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.03, 11:35
Wczoraj byłam u gin. i zapisał mi bromergon (2x1 tabl., na początku po pół
przed snem) oraz metforminę (2x1 tabl. przez 6 tygodni). Co do metforminy
poinformował mnie, że wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi a tym samym
wpływa na obniżenie prolaktyny. Proszę powiedzcie jaki to ma związek?
Chciałabym także dowiedzieć się czy któraś z Was stosowała bromergon wraz
z metforminą bądź samą metforminę i czy leczenie tylko metforminą przynosi
oczekiwane rezultaty tj. obniżenie prolaktyny. Wolałabym spróbować najpierw
bez bromergonu ale nie wiem czy jest sens. Dodam tylko, że gdy zapytałam czy
nie powinnam najpierw zbadać poziomu cukru, gin stwierdził, że nie, bo nawet
przy prawidłowym wyniku można ten lek stosować.
Gdzieś na forum był poruszany temat metforminy, ale nie mogę znaleźć za co
przepraszam.
papa drogie forumowiczki
Obserwuj wątek
    • larvva Re: Metformina - proszę o informacje 27.08.03, 12:07
      mam malo czasu - wiec w duzym skrocie:

mam zdiagnozowane pco, ktore prowadzi min do cukrzycy (brak owulacji<-
      >zaburzenia hormonalne->zaburzenia metabolizmu->cukrzyca)
      przyjmuje od kwietnia br metformine (bez brog.)
      mialam robione wszystkie wyniki - i po metf. jest lepiej.

poczekaj chwilke, moze odezwa sie jeszcze inne dziewczyny i odpowiedza
      dokladniej na twoje watpliwosci
      sorki ale musze teraz konczyc
      pozdrawiam

wiecej o samym leku:
      www.cukrzyca.pl/pacjenci/leki_metformax.html
      • Gość: mika Re: Metformina - proszę o informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.03, 12:17
        larwo, dziękuję
        dziewczyny powiedzcie czy to stosować jeśli cukier jest ok?
        • Gość: agula Re: Metformina - proszę o informacje IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.08.03, 17:18
          Ja też brałam ten zestaw co ty. Metforminę brałam przez 2 m-ce, a teraz
          zostało 2x2 bromergon, 1x1 castagnus i obecnie się stymuluję, bo nie miałam
          owulacji w ostatnich miesiącach. Poza tym to mam już dosyć długą drogę za
          sobą - HSG, laparo, 3x inseminacja i 2x in vitro - prawie 5 lat leczenia.
          Czy masz może problem z prolaktyną??
          pozdrawiam
          • Gość: mika Re: Metformina - proszę o informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.03, 23:24
            Agulko, tak, mam problem z prolaktyną i jak na razie jest to jedyny problem.
            Chciałabym żeby tak pozostało, ale zobaczymy co czas pokaże. A jak efekty u
            Ciebie po zażywaniu takiego zestawu?
            • Gość: agula Re: Metformina - proszę o informacje IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 10:51
              Hej Milka!!
              Po tym weekendzie (środa-czwartek) bedę miała robioną ocenę owulacji na usg
              (po zażywaniu Duphastonu + zastrzyki z Biogonadylu). A potem jak to mówią - do
              roboty! Mam nadzieję, że się uda. Chciałabym chociaż raz w życiu zobaczyć
              różową kreseczkę. Najbardziej męczy mnie to, że w zasadzie nie można u mnie
              postawić KONKRETNEJ diagnozy - należę ponoć do grona kobiet ze słabą
              odpowiedzią (chodzi o ilość komórek po stymulacji) i do tego doszły jeszcze te
              fikołki z prolaktyną, na którą przez ponad 4 lata leczenia nikt nie zwrócił
              najmniejszej uwagi.
              Jeśli chcesz napisać do mnie priva to mój adres: gagula@buziaczek.pl
              pozdrawiam. papa
              • Gość: mysia Re: Metformina - proszę o informacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.03, 17:46
                Ja biorę metformine od czerwca i dostałam ją dlatego, gdyz miałam słabe objawy
                PCOS, pare kilo na plusie, brak owulacji, prolaktyne w normie. Po badaniach
                okazało się, że cukier mam w normie, ale za to isulina po 2 godzinach jest
                przekroczona o 100%. Dlatego dostałam metforminę, nic nie mówiła mi lekarka o
                prolaktynie zresztą nie wiem jak cukier może na to wpływać - może insulina bo
                ona blokuje receptory hormonów w jajniku więc piszę może. Od czerwca moje
                cykle skróciły się z około 50 najpierw na 32 a teraz mam 27 dniowe i co
                najważniejsze mam owulację. Razem z metformina musze być na diecie. Działa
                rewelwcyjnie. I co najważniejsze toleruję metforminę bo ponoć są osoby, które
                nie toleruja tego leku. I musze ją brać około 6 miesięcy a potem w cyklu w
                którym będę próbowała zajśc w ciążę mam ją brać do owulacji.
                Pozdrawiam.
                Mysia
                • 73.24.pl Re: Metformina - proszę o informacje 13.10.03, 09:04
                  WITAj .Prosze CIE o TWOJE wyniki insuliny , co to znaczy przekroczona o 100 %.
                  MOje wyniki insuliny to 4,04 po 60 min 93,87 a po 120 83,20 .BEde wdzieczna za
                  odpowiedz. Podaje moj adres: kaena1@wp.pl. Napisz tu albo na moj adres.
                  Pozdrawiam. OLA
                • so-nia Re: Metformina - proszę o informacje 14.10.03, 14:36
                  Gość portalu: mysia napisał(a):

> I co najważniejsze toleruję metforminę bo ponoć są osoby, które
                  > nie toleruja tego leku. I musze ją brać około 6 miesięcy a potem w cyklu w
                  > którym będę próbowała zajśc w ciążę mam ją brać do owulacji.
                  > Pozdrawiam.
                  > Mysia

Mysia, mam nadzieję, ze jeszcze zaglądasz na forum, bo mam pytanie - dlaczego
                  trzeba odstawić metforminę przed owulacją? czy nie można starać się o ciążę,
                  gdy się ją łyka? lekarz nic mi o tym nie wspomniał...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka