zuzzzzzaaa 21.03.08, 14:52 Witam serdecznie, Nadszedł w końcu ten 14 dc, od którego zaczynam łykać duphaston. Niepotrzebnie narobiłam sobie wielkich nadzieji na ten miesiąc ale zobaczymy co będzie to będzie... Trzymajcie mocno kciuki Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiewiorka76 Re: I zaczynam...14 dc,duphaston... 21.03.08, 15:20 Hej! A miałaś robiony monitoring? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzzzzzaaa Re: I zaczynam...14 dc,duphaston... 21.03.08, 15:45 Monitoringu nie miałam,ze względu chyba na mój młody wiek"w miare pewne owulki" i regularne cykle ginka dała mi go tak na próbe.Jeśli po dwóch cyklach się nie uda zrobimy monitring. Nie mam wyboru,muszę jej zaufać...i modlę się żeby stał się nasz mały prywatny cud świata Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiorka76 Re: I zaczynam...14 dc,duphaston... 21.03.08, 16:11 To ja Ci dobrze radzę, zwiewaj od tej "mądrej" ginki jak najszybciej. Żeby zacząć brać duphaston, trzeba być pewnym, że była owulacja, a to można stwierdzić monitoringiem. Chyba, że mierzysz temp, ale monitoring dużo pewniejszy. A co będzie, jeśli w 14 dc będziesz jeszcze przed owulacją? Wiesz, że progesteron podany przed owu, wstrzymuje pękanie pęcherzyków? No i torbiel gotowa. Kurczę, kolejna lekarka, która guzik wie, a bierze się za leczenie niepłodności. A myślałam, że tylko ja na takiego konowała trafiłam.... I zmarnowałam u niego pół roku hodując torbiele właśnie. Jak długo się staracie? Najlepiej idź do kogoś, kto przede wszystkim sprawdzi, czy rzeczywiście masz owulację, czy pęcherzyki pękają i skieruje Twojego męża na badanie nasienia. Dopiero potem będzie czas na ewentualne hormony, oczywiście po dokładniejszej obserwacji cyklu. Odpowiedz Link Zgłoś
betka262 Re: I zaczynam...14 dc,duphaston... 21.03.08, 17:07 A ja nie rozumiem nic z tym duphastonem. np tak. dziś byłan na USG ( jestem na cyklu z CLO) mam długoec cykle dziś mój 17 dc. a mój pećherzyk ma 19 mm. od 22 dc mam brac duphaston. Wiewiorka76,,tak mądrze piszesz, powiedz mi od co chodzi z tym duphastonem. dlaczego dopiero 22 dc. nie rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiorka76 Re: I zaczynam...14 dc,duphaston... 21.03.08, 17:26 Dzięki Chodzi o to, żeby duphaston ew. luteina, czyli progesteron był podany PO owulacji, kiedy Twój organizm zacznie już wytwarzać własny progesteron. Jest to hormon drugiej fazy i podany przed owulacją może nieźle namieszać. Twój lekarz na podstawie usg stwierdził, że w 22 dc będziesz już po owulacji. Mój lekarz robi mi jeszcze jedno usg po owu, żeby sprawdzić, czy to na 100% już, czy pęcherzyk na pewno pękł i czy nie ma ryzyka torbieli. I nigdy nic w ciemno, w przeciwieńtwie do tego, który "leczył" mnie poprzednio Odpowiedz Link Zgłoś
zuzzzzzaaa Re: I zaczynam...14 dc,duphaston... 21.03.08, 17:34 Na moje tłumaczenie czy napewno duphaston nie zablokuje mi owulacji ginka powiedziała że to w zależności na co go się bierze.W ubiegłym miesiącu cykl mi się dużo przedłużył i duphaston ma mi podregulować. Z chęcią poszłabym na wizytę do innego gina ale cóż ja mam poradzić jak mieszkam za granicą(Irlandia) i wogóle się cieszę że mam już tu polkę ginekolog.Do irlandki/irlanczyka bym się poprostu bała iść... My narazie nie leczymy bezpłodności(staramy się dopiero 5 cykl)...więc o bezpłodności to chyba narazie nie ma mowy... Wezmę ten duphaston przez te dwa cykle jak mi przepisala gin a później się zobaczy,a komu mam ufać jak nie jej... Odpowiedz Link Zgłoś
kathrinn82 Re: I zaczynam...14 dc,duphaston... 22.03.08, 10:44 niepłodność a BEZPŁODNOŚĆ to ogrmna róznica!!! a progesteron rzeczywiście blokuję owu. Odpowiedz Link Zgłoś