pogoda2531 29.04.08, 10:08 Witam. Prawdopodobnie na IUI zdecyduje sie z maju, chcialabym wiedzieć, jak IUI wyglada tak szczegolowo, np. czy maz moze byc przy mnie podczas tego zabiegu... jak to w ogole przebiega... Prosze o odpowiedzi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wikita Re: IUI przed... 29.04.08, 10:34 ja miałam w marcu IUI na cyklu naturalnym, więc nie podpowiem Ci jak dokładnie wygląda stymulacja, ale u mnie to wyglądało tak: 1 wizyta (piatek) - podglądanie pęcherzyków 2 wiztyta (wtorek) - podglądanie + badanie krwi na LH 3 wizyta (środa) - IUI (mąż/partner zjawia sie wcześniej jakieś 1,5 godziny przed planowanym zabiegiem aby oddać nasienie) Sam zabieg trwa dosłownie chwilkę, nie wiem, czy mąż może być przy bo nawet nie pytałam o to. Potem jeszcze chwilkę lezysz spokojnie i do domu Odpowiedz Link Zgłoś
pogoda2531 Re: IUI przed... 29.04.08, 10:50 dziękuje za info. ja mam iść w 13 dniu cyklu na ekografie - czy to jest usg? czy coś innego jeszcze? ( mieszkam za granica i czasami ciężko jest mi zrozumieć niektóre fachowe słowa...), czy sa jakies wady tego zabiegu? Odpowiedz Link Zgłoś
wikita Re: IUI przed... 29.04.08, 11:40 ekografia to chyba po naszemu usg a co do wad zabiegu, to pewnie stosunkowo mała skuteczność z resztą wszystko zależy od sytuacji tak jak i przy naturalnych staraniach czasami udaje się za pierwszym razem, ale chyba częściej trzeba próbowac dłużej Życze Ci, aby u Ciebie skutek był od razu pozytywny Odpowiedz Link Zgłoś
pogoda2531 Re: IUI przed... 29.04.08, 11:55 dziękuje za mile słowa. pozdrawiam i trzymam również kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
pogoda2531 Re: IUI przed... 29.04.08, 11:58 chciałam jeszcze zapytac czy przed zabiegiem IUI mam zaczac brac kwas foliowy czy lepiej nie? Odpowiedz Link Zgłoś
wikita Re: IUI przed... 29.04.08, 12:14 kwas foliowy można brac jak tylko zaczynasz myśleć o dzidzi ja już rok łykam Odpowiedz Link Zgłoś
pogoda2531 Re: IUI przed... 29.04.08, 15:46 ja tez łykałam - ponad pół roku, ale przestałam... teraz zacznę znowu dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
kulka_ulka Re: IUI przed... 29.04.08, 16:37 Hmm... u mnie to wygladalo tak, ze bylam stymulowana (Clo i menopur), jezdzilam kilka razy na monitoring, w odpowiednim momencie lekarz podał pregnyl (na pekanie pecherzyków), a w dniu inseminacji przyjechalam z mezem, przywiezlismy nasienie, zostalo ono poddane obrobce (okolo godziny), a potem jeszcze mialam krotkie USG, wskoczylam na fotel, lekarz wsadzil mała rurke do macicy, podal nasienie, chwile polezalam i gotowe. I tak to wygladalo 3 razy: 1 IUI - nieudana, 2 IUI - udana "czesciowo" - ciaza pozamaciczna 3 IUI - córka ma prawie 10 miesiecy Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
wioluc75 Re: IUI przed... 29.04.08, 23:06 Witam, u mnie też się odbyło na cyklu stymulowanym, pierwsze trzy cykle na clo niestety nie udane, zmieniłam klinikę i dostawałam zastrzyki Gonalu co drugi dzień 4 iui udana synek ma 2,5 roku. Obecnie staram sie o drugiego niunia ta samą metodą. u mnie to wyglądało tak: 1. w 2 dc wizyta gin. usg kontrolne i ustalenie stymulacji 2. w 13 dc wizyta i usg, oglądanie pęcherzyków, stwierdzono że są jeszcze za małe (jeden miał 17mm, drugi 19mm) dostałam zastrzyk z gonalu, 3. w 14 dc ponownie usg oglądanie pęcherzyków (jeden miał 20mm, drugi 22 mm) wykonano iui pod kapturek, podano pregnyl aby pękły pęcherzyki, 4. w 15 dc usg oglądanie pęcherzyków czy pękły niestety jeszcze nie (ale mają czas do 36 godz po podaniu pregnylu) następna iui pod kapturek, 5. w 16 dc usg pęcherzyki pękły wykonana iui prosto do macicy. A teraz się modlę aby wyszło i testuje za 14 dni. Pozdrawiam cieplutko życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pogoda2531 Re: IUI przed... 30.04.08, 11:51 Ja muszę od 3dc do 7dc brać clomid, potem 13dc mam iść na usg, jak wszystko będzie dobrze to poda mi pregnyl i co dalej?? w ten sam dzień będę miała zabieg? po co właściwie jest ten clomid? gin mi powiedziała, ze po to by skrócić cykl, ponieważ mam długie. IUI mialam miec juz w kwietniu ale czekała mnie przeprowadzka, dlatego nie podeszłam.. teraz żaluje troche...czekam pierwszy raz z niecierpliwoscia na @... chciałabym już być po IUI... Odpowiedz Link Zgłoś