Dodaj do ulubionych

Jaki poród po ICSI?

30.10.03, 11:50
Jestem w 24 -tym tygodniu ciąży po ICSI . Po paru latach walki w lutym urodzi
sie nasza córeczka. Lekarz prowadzący zasugerował rozwiązanie przez cesarkie
cięcie ,żeby wykluczyć ryzyko ewentualnych komplikacji dla dzidziusia. Z
ciążą wszystko O.K. dziecko jest również zdrowe , nie ma żadnych wskazań
medycznych , które determinują decyzję o cc. Dr . twierdzi ,że po prostu jest
mniej komplikacji dla dziecka przy takim rozwiązaniu niż przy porodzie
naturalnym . Co Wy o tym sądzicie.
Obserwuj wątek
    • Gość: ag Re: Jaki poród po ICSI? IP: *.chello.pl 30.10.03, 14:53
      Ja byłam przygotowywana do naturalnego porodu, ale tętno jednego z bliźniaków
      zaczęło spadać i zrobili mi cesarkę. Gdyby nie to to napewno rodziłabym siłami
      natury.Lekarz w szpitalu powiedział że icsi nie jest żadną przeszkodą do
      rodzenia w sposób naturalny.
    • Gość: Dagmara Re: Jaki poród po ICSI? IP: *.philadephia-09rh16rt-pa.dial-access.att.net 30.10.03, 16:19
      No nie
      • Gość: majka282 Re: Jaki poród po ICSI? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 30.10.03, 19:14
        Nie, ICSI nie jest wskazaniem do cięcia cesarskiego .Lekarzowi chodziło o
        to ,że po paru latach walki o dziecko, gdyby ewentualnie miały nastapić jakieś
        komplikacje w trakcie porodu , mogę już nie mieć szansy na kolejne dziecko .
        Jest to oczywiście "czarny scenariusz" .Nikt nie jest w stanie przewidzieć jak
        będzie przebiegał naturalny poród. Chodziło lekarzowi o dmuchanie na zimne ,
        ale ostateczna decyzja należy oczywiście do mnie.
        • Gość: Dagmara Re: Jaki poród po ICSI? IP: *.philadephia-16rh16rt-pa.dial-access.att.net 31.10.03, 03:22
          OK
    • asja2 Re: Jaki poród po ICSI? 31.10.03, 11:18
      wiele moich kolezanek po icsi rodziło naturalnie, jednak z opinii lekarzy, u
      których się leczyłam, wiem, ze szczególnie przy ciązach mnogich porody sa
      rozwiązywane przez cc, jako skutek leczenia niepłodności-cytuje-nikt nie będzie
      ryzykował przepuszczania przez kanał rodny takich dzieci;

pozdr.
      • Gość: Dagmara Re: Jaki poród po ICSI? IP: *.philadephia-14rh16rt-pa.dial-access.att.net 03.11.03, 03:23
        Oczywiscie, ze ciaze mnogie czesciej koncza sie cesarka
        • Gość: majka282 Re: Jaki poród po ICSI? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 04.11.03, 16:18
          Myślę,że "hierarchia ważności wśród pacjentów" jak to napisałaś nie jest
          najszczęśliwszym określeniem .Nikt z lekarzy takiej hierarchii nie wprowadza ,
          tak sądzę .Sądzę również ,że rzucanie haseł o "świadomym narażaniu na ryzyko
          dzieci w przypadku kobiet które zaszły w ciążę naturalnie " to już
          nadinterpretacja. Pytałm o radę nie po to by debatować nad sposobem
          poczęcia,ale dlatego ,że jak każda matka chciałabym by moje dziecko przyszło na
          świat bezpiecznie i szukam sposobu jak tego dokonać.Tym bardziej ,że to może
          być moje jedyne dziecko , a na następne mogę już nie mieć szansy.Chociaż w
          zyciu zdażają sie cuda , czego przykładem jest właśnie moja obecna ciąża. A tak
          resasumując zasięgnęłam opinii trzech lekarzy na ten temat i wszyscy twierdzą
          zgodnie to samo :W celu zmniejszenia ryzyka potencjalnych komplikacji dla
          dziecka i faktu ,że przebiegu porodu nie da się przewidzieć sugerowałbym cc.
          • Gość: Dagmara Do majki282 IP: *.newark-14rh16rt.nj.dial-access.att.net 05.11.03, 04:43
            Majka
    • Gość: mama_kajetana Re: Jaki poród po ICSI? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.03, 23:56
      Zgadzam się z poprzedniczkami. Rodzaj porodu nijak się nie ma do sposobu
      zapłodnienia. Jeśli ciąża przebiega prawidłowo i dzidziuś jest zdrowy myślę że
      możesz spokojnie zdecydować się na poród naturalny.
      A poza tym z własnego doświadczenia wiem, że jeśli w karcie będziesz miała
      napisane "status post in vitro ICSI" to personel na pewno będzie się tobą
      troskliwie opiekował. Może nie obchodzono się ze mną jak z jajkiem, ale czułam
      się na prawdę bardzo komfortowo i bezpiecznie. U mnie akurat skończyło się cc,
      ale to ze względu na niewspółmierność, która wyszła dopiero w trakcie porodu.
      Kajtek ważył 4 kg.
      Nie bój się, wszystko będzie dobrze
      pozdrawiam
      Iza
    • asja2 Re: Jaki poród po ICSI? 04.11.03, 13:08
      Dagmaro, wiesz ja zupełnie nie odebrałam słów lekarza w taki sposób jak Ty,
      zupełnie mi do głowy nie przyszło, ze mozna tak to zinterpretowac, myslę,
      przynajmniej jak tak to zrozumiałam, że ponieważ dziec te nie zostały poczęte
      naturalna metoda, lekarze po prostu czuja większą obawe przy odbieraniu tego
      typu porodów; to tak samo jak ostatnio pojawił się wątek o szkodliwosci
      progesteronu-jedynie po ivf/icsi zaleca sie duze dawki progesteronu, w innych
      przypadkach nie, podobno jesli matak zazywała progesteron w duzych ilosciach,
      dzieci moga miec skłonnosci do homoseksualizmu, niepłodności i inn., czy to
      znaczy, ze po icsi wybieramy mniejsze zło i dajemy progesteron, aby za wszelka
      cene utrzymac ciąże? chyba nie o to chodzi;

pozdr.
      a swoja droga Twoje dzieci były wręcz olbrzymie jak na blixniaki, ja sobie nie
      wyobrazam ,zebym mogła rodzic naturalnie bez względu na wage, panicznie sie
      boję,

a.
      • Gość: vida Re: Jaki poród po ICSI? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.03, 13:32
        moj lekarz kiedy dowiedzial sie ze in vitro udalo sie-od razu powiedzial:
        cesarka !
        oprocz zminimalizowania ryzyka zwiazanego z porodem naturalnym w gre wchodzil
        takze moj wiek (ponad 35 lat),a przeciez wiele z nas-zanim im sie uda-jest
        starsza niz przecietna pierworodka i to tez niesie mozliwosc komplikacji.
        Ciaze po in vitro obarczone sa wiekszym ryzykiem,bo przyszle matki czesto
        cierpialy na niedomogi hormonalne,mialy robione zbiegi chirurgiczne
        naprawiajace anatomiczne defekty itd.
        Lezac dlugo w (najlepszym w moim miescie) szpitalu naogladalam sie skutkow
        bardzo forsownych naturalnych porodow i mimo,ze cesarka jest operacja po ktorej
        dlugo dochodzi sie do siebie,nie ryzykowalabym naturalnego porodu.
        W moim przypadku zreszta czarny scenariusz sprawdzil sie,moje dziecko nie
        mogloby sie urodzic naturalnie.
      • Gość: Dagmara Do asji2 IP: *.newark-14rh16rt.nj.dial-access.att.net 05.11.03, 05:02
        Jejku
    • asja2 Re: Jaki poród po ICSI? 05.11.03, 11:44
      wiecie co, na fakt, ze porody po ivf/icsi częsciej rozwiązywane sa metodą cc
      wpływa tez to, ze często takie pacjentki nie są juz najmłodsze, mają za soba
      długa droga leczenia nierzadko z dramatycznym przebiegiem; ja nie sądzę, że
      lekarze , którzy poswięcili się "stwarzaniu" takich dzieci w ogóle dopuszczali
      mysl o wartościowaniu dzieci w zależności od tego jaka metoda zostały poczete;
      nie oni;
      pozdr. serdecznie
      asja z wielkim blixniaczym brzuchem po icsi
      • agni71 Re: Jaki poród po ICSI? 05.11.03, 13:18
        asja2 napisała:

> wiecie co, na fakt, ze porody po ivf/icsi częsciej rozwiązywane sa metodą cc
        > wpływa tez to, ze często takie pacjentki nie są juz najmłodsze, mają za soba
        > długa droga leczenia nierzadko z dramatycznym przebiegiem;

ale wiesz, w poscie pierwszym byla mowa o tym, ze ciaza jest najzupelniej
        fizjologiczna, mama zdrowa, dziecko zdrowe. Szczerze mowiac - dziwie sie
        lekarzowi, ktory bez konkretnych wskazan, tylko tak "na wszelki wypadek"
        zarzadza cesarke. Ja tez rodzilam po ICSI, w dodatku mam bardzo duza
        krotkowzrocznosc - urodzilam silami natury, nawet bez znieczulenia, teraz tez
        bede tak chciala rodzic.

A kobiety po cesarce widzialam - bardzo czesto wrak czlowieka, do tego problemy
        z karmieniem piersia. Ja bez wskazan do cesarki na pewno bym sie na nia nie
        decydowala.

aga
        aga
        • Gość: majka282 Re: Jaki poród po ICSI? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 05.11.03, 17:35
          Agni czy jakiś lekarz sugerował Ci cc ?Czy od poczatku byłaś zdecydowana (Ty i
          lekarze)na poród naturalny? Bo ja po prostu jestem w kropce .Mnie trzech
          lekarzy zasugerowało cc , chociaż do tego momentu byłam przekonana,że będę
          rodzić naturalnie w dodatku razem z mężem.
          • agni71 Re: Jaki poród po ICSI? 05.11.03, 19:36
            Gość portalu: majka282 napisał(a):

> Agni czy jakiś lekarz sugerował Ci cc ?Czy od poczatku byłaś zdecydowana (Ty
            i
            > lekarze)na poród naturalny?

Zaden lekarz nie sugerowal cc. Byl a kwestia wztroku, ale po badaniu dna oka
            okazalo sie, ze spokojnie moge rodzic naturalnie. Pisalas, ze z dzieckiem
            wszystko dobrze, ciaza przebiega prawidlowo, ty jestes zdrowa - dlaczego oni
            sugeruja cc? A moze chodzi o kase, tj chca Ci robic cc, ale za pieniadze? Sama
            juz nie wiem, co Ci radzic - u nas o tyle ciaza byla "normalna", ze to nie ja
            mialam problemy z zajsciem, tylko plemniki byly slabe. Moze jesli Ty sie dlugo
            leczylas, to to faktycznie moze jakos negatywnie wplynac na przebieg porodu.
            Jednak i w tym przypadku nie decydowalabym sie na planowa cesarke - niech
            wszystko bedzie przygotowane na wszelki wypadek, ale moze zasugeruj, ze
            sprobujesz rodzic silami natury, a cc - jesli okaze sie potrzebne? To naprawde
            powazna ingerencja w organizm, moim zdaniem moze zaburzac nawet pozniejze
            macierzynstwo. Moze to przypadek, ale sasiadka po cc miala depresje poporodowa -
            moze to brak tych hormonow, ktore wytwarzaja sie podczas porodu?

>Bo ja po prostu jestem w kropce .Mnie trzech
            > lekarzy zasugerowało cc , chociaż do tego momentu byłam przekonana,że będę
            > rodzić naturalnie w dodatku razem z mężem.

tez rodzilam z mezem, ale szczerze mowiac bylam tak skupiona na rodzeniu, ze
            ledwo zauwazalam, ze on tam jestsmile) Ale troche przydal sie tez smile)

aga
    • asja2 Re: Jaki poród po ICSI? 05.11.03, 16:39
      Agni na wstępie gratuluje kolejnego udanego transferku, jestes prawdziwa
      szczęściarą, na 3 zabiegi 2 trafienia!
      co do lekarza, którego zacytowałam, zdziwisz się, ale znasz gó równie świetnie
      jak ja-nadal twierdzę, ze nie odebrałam jego słów negatywnie, a co do cesarki,
      to opinie są różne, ja znam wiele dziewczyn po porodach naturalnych, które
      przez tydzien nie mogły usiąsc, a te po cesarce latały juz nastepnego dnia i
      bardzo ja sobie chwalą, coo kobieta to inne doswiadczenie i dlatego uwazam, ze
      nie mozna generalizować, Ty masz miłe wspomnienia z naturalnego porodu i chcesz
      tak rodzic-ok, nie wiesz jakby było po ceasrce; inna za to moze miło wspominac
      własnie cc i chciec rodzic tylko w ten sposób.

pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka