Dodaj do ulubionych

Joga, tai chi i psychoterapia

14.05.04, 00:42
1.] Co jest lepsze hatha joga czy tai chi ?

Oczywiscie lepiej cwiczyc oba - ale czas jest ograniczony. Moze lepiej
cwiczyc jedno i dobrze a nie oba "po lebkach". Moze ktos cwiczyl oba i moze
porownac. Oba systemy w koncu pracuja z energia w rodzaju prana/chi.

2.] Czy macie jakies refleksje a propos w temacie joga a psychoterapia ?

Pozdr.

Jeżyk
Obserwuj wątek
    • 60sekund Re: Joga, tai chi i psychoterapia 14.05.04, 22:24
      Moim zdanie hatha joga ma 3 rodzaje klientów a właściwie 4:

1. poziom zewnętrzny – rozciąganie, odchudzanie, sylwetka,
      2. poziom zdrowia fizycznego – wątroba, żołądek, kręgosłup,
      3. poziom zdrowia psychicznego – nerwice, depresje, obsesje,
      4. poziom duchowy – atman, brahman, sat-czit-ananda, advaita-vedanta
      etc. – coś podobnego do mindfulnes.

Mnie interesuje poziom 3. Myślę, że większość ludzi na Zachodzie interesuje
      poziom 1 i 2. Z kolei poziom 4 interesuje rzadko kogo w Polsce.

Tai chi i chi kung mają na pewno poziom 1 i 2. Nie wiem czy mają poziom 3 i 4.

Pozdr.

Jeżyk
      • kendo Re: Joga, tai chi i psychoterapia 14.05.04, 22:57
        ** Jezyku
        nie moge Ci nic powiedziec,
        praktykowac zaczelam od niedawna hata joge,
        dopiero poznaje tajniki,
        moze ktos "nadejdzie"
        i udzieli Ci jakowys informacji.

pozdrawiam wieczornie
      • boniedydy Re: Joga, tai chi i psychoterapia 18.05.04, 11:20
        60sekund napisał:

> Mnie interesuje poziom 3. Myślę, że większość ludzi na Zachodzie interesuje
        > poziom 1 i 2. Z kolei poziom 4 interesuje rzadko kogo w Polsce.

Nie projektuj na innych :) Poziom 4 interesuje baardzo wielu ludzi, którzy
        ćwiczą jogę w Polsce - zwłaszcza tych, którzy zaczęli ją ćwiczyć przed
        największa fala mody na jogę. Sama znam wielu takich ludzi - tyklo że oni
        najczęsciej o tym głośno nie mówią, ale jak z nimi poprzebywać, to zawsze coś
        się wyda albo można zauważyć.

> Tai chi i chi kung mają na pewno poziom 1 i 2. Nie wiem czy mają poziom 3 i 4.

Z pewnością mają poziom 3, 4 właściwie też, ale w nauczaniu nie kładzie się na
        to nacisku.
    • allys Re: Joga, tai chi i psychoterapia 17.05.04, 18:06
      Joga zdecydowanie pozwala nawiązać kontakt z własnym ciałem- wsłuchanie siew
      nie itp. Ale- psychoterapią nie jest. Dlatego jesli tekiej potrzebujesz zgłoś
      się do psychologa:) W niektórych szkołach psychoterapeutycznych bardzo zaleca
      sie ćwiczenia typu joga/tai chi jako uzupełnienie regularnej terapii.
      • 60sekund Re: Joga, tai chi i psychoterapia 17.05.04, 23:55
        <Dlatego jesli tekiej potrzebujesz zgłoś
        >
        > się do psychologa:)

Od jakiegos czasu wlasnie to robie :) w POPie [psychologia zorientowana na
        proces]. Terapeutka bardzo entuzjastycznie zareagowala na rozpoczecie przeze
        mnie cwiczenia hatha jogi.

Pozdr.

Jeżyk
    • miedziana Re: Joga, tai chi i psychoterapia 18.05.04, 08:25
      Witam!!!

Moja terapeutka rowniez z radoscia przyjela pomysl uprawiania przeze mnie jogi. Zreszta nie
      trudno bylo zauwazyc, jak wiele zycia joga we mnie tchnela ? caly czas o niej opowiadalam na
      spotkaniach:)
      W kazdym razie wedlug mnie to swietne uzupelnienie terapii ( oczywiscie joga nie zastapi jej
      calkowicie). Zreszta dzieki jodze nauczylam sie jakiejs wewnetrznej dyscypliny, ktora
      przenioslam pozniej na sama terapie i do zycia codziennego. Teraz stosuje tez swoja prywatna
      joge ducha:).
      Jakis czas temu probowalam rowniez zajec Tai ? Chi oraz Viet Tai Chi ( jeszcze zanim
      poznalam joge ). Mnie osobiscie duzo bardziej podobalo sie na tych drugich zajeciach, bardzo
      pozytywnie na mnie wplywaly i tez dawaly duzo sily. Choc mimo wszystko zdecydowanie
      najlepiej odpowiada mi joga. Najchetniej cwiczylabym i jedno i drugie, ale jak czlowiek pracuje,
      to trudno mi zlapac wszystko czego by chcial:) a ja czasami chce duzo:). Latem u nas w Parku
      sa zajecia weekendowe, moze mi sie uda wybrac:).

Zajecia Tai Chi dla mnie byly chyba zbyt monotonne, zbyt powolne, takie troche slamazarne ( w
      Viet Tai Chi wykonywalismy rozne uklady i dzieki temu bylo wiecej urozmaicenia ). Takie moje
      osobiste doswiadczenia, wierze, ze niektorym osobom ten typ zajec moze odpowiadac.
      Co do wymienionych przez Ciebie poziomow ? joge rozpoczelam z powodu poziomu 3 ? zdrowia
      psychicznego. Potem przyszedl poziom 1 i 2, w tej wlasnie kolejnosci. Jesli chodzi o czworke,
      to przyznaje nie bardzo nawet wiem o co chodzi:) ale znajac siebie pewno sprobuje sie
      dowiedziec. Jesli mozesz w tym pomoc, to czekam na jakies info:)

Pozdrawiam goraco.

miedziana
      • 60sekund Re: Joga, tai chi i psychoterapia 18.05.04, 10:47
        <<Zajecia Tai Chi dla mnie byly chyba zbyt monotonne, zbyt powolne, takie
        troche
        > slamazarne

:))) Pewnie masz takie wrazenia, bo jestes mloda i sprawna fizycznie. jakbys
        miala 80 lat i byla w sanatorium pewnie tai chi nie wydawaloby Ci sie
        slamazarne tylko OK :)

<<Jesli cho
        > dzi o czworke,
        > to przyznaje nie bardzo nawet wiem o co chodzi:) ale znajac siebie pewno
        sprobu
        > je sie
        > dowiedziec. Jesli mozesz w tym pomoc, to czekam na jakies info:)

Nie jestem specjalista od jogi :)) Od strony poziomu duchowego bardziej mnie
        interesuje buddyzm np. ZEN. Hatha joga interesuje mnie wlasnie od strony trojki
        [zdrowia psychicznego]. Byc moze przy pomocy jogi moze osiagnac cos
        zblizonego/podobnego do satori z ZEN. Nie wiem. Ale to po wielu wielu latach
        dopiero.

W "Yoga Journal" [jest w Empikach w Warszawie] - znalazlem artykul o tym, ze
        niektorzy ludzie nagle zaczynaja plakac podczas cwiczen hatha jogi zwlaszcza
        podczas wygiec w tyl, mostkow, ale nie tylko. Autorka artykulu twierdzila, ze
        po prostu ujawniaja sie stare traumy a hatha joga moze byc po prostu forma
        pracy z cialem w ramach tzw. somatoterapii [terapie polegajace nie tylko na
        mowieniu, ale tez na pracy z cialem].

Bardzo mnie to zainteresowalo. Mam sztywne cialo i chcialbym sie odblokowac,
        przede wszystkim psychicznie.

Na stronie www.szkolajogi.pl/prysznic_dla_ciala_i_ducha.htm
        znalazlem fragment niejako potwierdzajacy tezy powyzszego artykulu.

"Zdarza się, że przy mostkach, wygięciach w tył, gdy ciało się otwiera,
        niektórzy zaczynają płakać. Muszą wyjść na chwilę na zewnątrz - dodaje Michał
        Różankowski".

Ciekaw jestem czy ktos to widzial na zywo, byl swiadkiem takich odblokowan
        zamrozonych emocji.

Pozdr.

Jeżyk
        • boniedydy Re: Joga, tai chi i psychoterapia 18.05.04, 11:44
          60sekund napisał:

> [zdrowia psychicznego]. Byc moze przy pomocy jogi moze osiagnac cos
          > zblizonego/podobnego do satori z ZEN. Nie wiem. Ale to po wielu wielu latach
          > dopiero.

> Bardzo mnie to zainteresowalo. Mam sztywne cialo i chcialbym sie odblokowac,
          > przede wszystkim psychicznie.

Tak, ćwiczenie jogi może odblokowywac urazy, więc trzeba uważać i nie rozciagać
          się zbyt agresywnie, żeby nie przekroczyć zdolności adaptacyjnych organizmu. Po
          drugie, nalezy byc w tym bardzo uwaznym. W ciele wtworzyły sie kompensacje i w
          sąsiedztwie sztwynych mięśni i skróconych ścięgien znajdują się najczęściej
          mięśnie i ścięgna nadelasytczne. Niebezpieczeństwo przy braku uwazności polega
          na dalszym rozciąganiu i tak wiotkich części, i na pozostwieniu nieporuszonych
          części sztywnych. A takie niebezpieczeństwo istnieje, bo łatwiej jest dotrzeć
          do sąsiednich części ciała, niż objąć świadomością te, w których tkwi naprawdę
          jakiś problem.
        • mimansa Re: Joga, tai chi i psychoterapia 28.01.06, 15:46
          >>"Zdarza się, że przy mostkach, wygięciach w tył, gdy ciało się otwiera,
          niektórzy zaczynają płakać. Muszą wyjść na chwilę na zewnątrz - dodaje Michał
          Różankowski".

Ciekaw jestem czy ktos to widzial na zywo, byl swiadkiem takich odblokowan
          zamrozonych emocji.<<

Mam wrażenie, że mechanizm jaki stoi za tymi reakcjami emocjonalnymi nie jest
          tak prosty jak się wydaje. Nie ma tu prostego przełożenia - zablokowana emocja
          i miejsce w ciele, które jak już się rozciągnie to emocja się ujawni. Znam
          ludzi o bardzo giętkich ciałach bez głębszego wglądu we własne przeżycia a znam
          też ludzi wyjątkowo sztywnych, którzy wykazują się niebywałym wglądem i
          umiejętnością wyrażania emocji.

Z własnego doświadczenia widzę, że korelacja między otwarciem w ciele a
          ujawnianiem się emocji zachodzi, kiedy już w jakiś sposób nastąpiło
          uporządkowanie emocjonalne - najlepiej jeśli przy wsparciu terapeuty, ale
          pewnie są też inne - podobne do psychoterapii - metody uświadamiania sobie
          tego, co się z nami dzieje na poziomie głębokich mechanizmów emocjonalnych.

Co do wygięć do tyłu, to sama doświadczyłam łez i odnoszę wrażenie, że
          mechanizm tego wiąże się bezpośrednio z otwarciem i rozluźnieniem przepony.
          Często się mówi, że emocje idą z brzucha - z dołu ciała, a przepona jest jakby
          membraną oddzielająca narządy wewnętrzne od płuc i często jest tak napięta, że
          nie przepuszcza tych impulsów z dołu. Wygięcia jakby mechanicznie, przez
          rozciąganie uwalniają to miejsce od napięcia i odblokowują tę falę (płacz
          często jest doświadczany jak fala, która wzbiera w okolicach brzucha, czyż
          nie?). Z tego też powodu łatwiej się oddycha po wygięciach:)

Takie są moje prywatne obserwacje:)
          • 60sekund Re: Joga, tai chi i psychoterapia 28.01.06, 17:29
            <<Mam wrażenie, że mechanizm jaki stoi za tymi reakcjami emocjonalnymi nie jest
            tak prosty jak się wydaje. Nie ma tu prostego przełożenia - zablokowana emocja
            i miejsce w ciele, które jak już się rozciągnie to emocja się ujawni. Znam
            ludzi o bardzo giętkich ciałach bez głębszego wglądu we własne przeżycia a znam
            też ludzi wyjątkowo sztywnych, którzy wykazują się niebywałym wglądem i
            umiejętnością wyrażania emocji.

Mysle, ze to bardzo celna uwaga. Tez bym sie przychylal do tej opinii. Juz
            Alexander Lowen [uczen Reicha, ktory byl uczniem Freuda] tworca terapii zwanej
            bioenergetyka [nie mylic z bioenergoterapia] sadzil, iz sama praca z cialem to
            za malo i potrzebna tez jest analiza werbalna [psychoanaliza].

Kresle sie z powazanim

J.
      • boniedydy poziom duchowy 18.05.04, 13:06
        miedziana napisała:

> psychicznego. Potem przyszedl poziom 1 i 2, w tej wlasnie kolejnosci. Jesli
        cho
        > dzi o czworke,
        > to przyznaje nie bardzo nawet wiem o co chodzi:) ale znajac siebie pewno
        sprobu
        > je sie
        > dowiedziec. Jesli mozesz w tym pomoc, to czekam na jakies info:)

Najwięcej dowiedziałabyś się z ksiązki "Klastyczna joga indyjska", w której są
        jogasutry Patańdżalego w tłumaczeniu Cyborana. Ksiązka została wydana przed
        laty przez PWN w serii "Biblioteka Klasyków Filozofii". Jest jednak dosyć
        trudna w lekturze, tylko dla osób, które naprawdę głęboko są zainteresowane
        jogą. Jeśli chcesz poszukac czegoś w internecie, to zajrzyj na strony
        www.joga.org.pl/ - tam nie ma zbyt wiele o jodze jako o dyscyplinie
        duchowej, ale są linki do poszczególnych szkół i na stronach np. szkół Grześka
        Nieściera i Adama Bielewicza powinnas znaleźć coś więcej.
    • boniedydy Re: Joga, tai chi i psychoterapia 18.05.04, 12:50
      60sekund napisał:

> 1.] Co jest lepsze hatha joga czy tai chi ?
      >
      > Oczywiscie lepiej cwiczyc oba - ale czas jest ograniczony. Moze lepiej
      > cwiczyc jedno i dobrze a nie oba "po lebkach". Moze ktos cwiczyl oba i moze
      > porownac. Oba systemy w koncu pracuja z energia w rodzaju prana/chi.

Tu chyba nie ma "lepsze", tylko "co komu bardziej odpowiada". Kiedyś przez rok
      cwiczyłam tai chi i w ćwiceniu znacznie bardziej odpowiada mi joga, głównie
      dlatego, ze po ćwiczeniach tai chi nie mam wrażenia, że "cos zrobiłam" - w
      odróżnieniu od jogi, w której namacalnie pracuję, rozciągam się, wzmacniam
      mięśnie, skręcam itd. Rok, w którym ćwiczyłam tai chi, wspominam jako wyjątkowo
      dobry i szczęśiliwy w moim życiu, nie wiem jednak, czy było to zależne od tai
      chi, czy od medytacji, którą wtedy regularnie uprawiałam co wieczór przed
      zaśnięciem.
      • mgondas Re: Joga, tai chi i psychoterapia 11.03.05, 13:01
        "Rok, w którym ćwiczyłam tai chi, wspominam jako wyjątkowo
        dobry i szczęśiliwy w moim życiu, nie wiem jednak, czy było to zależne od tai
        chi, czy od medytacji, którą wtedy regularnie uprawiałam co wieczór przed
        zaśnięciem. "

jezeli moge zapytac... to jaki rodzajmedytacji uprawialas???
        • gaudencja Re: Joga, tai chi i psychoterapia 11.03.05, 17:01
          mgondas napisał:

> jezeli moge zapytac... to jaki rodzajmedytacji uprawialas???

Joga sama prowadzi po stopniach jogi. Medytowałam sama, wedle własnej intuicji.

gaudencja, d. boniedydy
    • borekq wygraj wakacje z jogą! 24.06.05, 14:20
      przepraszam drobna reklama, ale chyba warto

Zapraszamy do udziału w pierwszym ogólnopolskim konkursie wiedzy jogicznej w
      portalu www.joga-joga.pl/. Nagrodami w konkursie są wakacyjne wyjazdy
      z jogą ufundowane przez renomowane szkoły jogi w Polsce. W konkursie może
      wziąć udział każdy- wyniki pod koniec lipca, szczegółowe informacje w portalu.

BorekQ
    • borekq nowe wakacje - nowy konkurs 12.06.06, 21:06
      przeprasza za reklamę, ale w tamtym roku wszystkim uczestnikom się podobało,
      więc chyba warto:

Zapraszamy do udziału w drugim ogólnopolskim konkursie wiedzy jogicznej w
      portalu www.joga-joga.pl/. Nagrodami w konkursie są fantastycne wakacyjne
      wyjazdy
      z jogą ufundowane przez renomowane szkoły jogi w Polsce. W konkursie może
      wziąć udział każdy- szczegółowe informacje w portalu. :-):-))

BorekQ

www.joga-joga.pl
      pierwszy portal o jodze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka