Dodaj do ulubionych

Malezja-Singapur / wwóz alkoholu

IP: *.play-internet.pl 22.02.11, 18:25
Czy ktos sie orientuje jak wyglada kwestia podrozy Europa-KL-Singapur i wwozu alkoholu/paierosów? Podobno z Malezji nie mozna wwozic tego typu uzywek. Czy takze podrozujac z Europy, z przesiadka w KL i dalej Air Asia do Singapuru?
Obserwuj wątek
    • jorn Re: Malezja-Singapur / wwóz alkoholu 22.02.11, 23:39
      W tranzycie nie ma problemu. Wiozłem koniak z Nowej Zelandii do Holandii z przesiadką w Kuala Lumpur i nie przechodziłem przez żadną kontrolę. Po prostu formalnie w Malezji mnie nigdy nie było.

Nie wiem, jak jest z wwozem.

Pozdrawiam
      • Gość: zuza Re: Malezja-Singapur / wwóz alkoholu IP: *.play-internet.pl 23.02.11, 07:37
        Dzieki za info. Sęk w tym, ze musze sie odprawic w KL na lot do SIN, czyli de facto przejsc odprawe, odebrac i nadac ponownie klamoty itp. Wiec chyba problem....
    • Gość: trango Re: Malezja-Singapur / wwóz alkoholu IP: *.range81-131.btcentralplus.com 23.02.11, 06:52
      5starmalaysia.com/Malaysia-Customs-Duty-Free.htm
      www.worldtravelguide.net/singapore/duty-free
    • jolantas1955 Re: Malezja-Singapur / wwóz alkoholu 24.02.11, 15:34
      Ja jechałam z Malezji do Singapuru i miałam potężne nieprzyjemności, gdyż w bagażu zapętała mis się butelka 0,25 g jakiejś brandy. Problem robią ci z Singapuru, więc myślę, że jeśli będziesz się odprawiać ze wszystkimi manatkami, to tak jakbyś wjeżdżał podobnie jak ja.
      • Gość: gość Re: Malezja-Singapur / wwóz alkoholu IP: 95.108.111.* 26.02.11, 23:55
        Jak dobrze pamiętam do Malezji można było wwieźć literek a do Singapuru nic. W Malezji alkohol drogi i ciężko dostępny więc warto kupić. W Singapurze już z tym taniej.
        • Gość: Paula_S Re: Malezja-Singapur / wwóz alkoholu IP: 202.21.223.* 29.03.11, 11:21
          Do Singapuru nie mozna przywozic zadnej ilosci alkoholu ani papierosow z Malezji, natomiast mozna wwozic ograniczone ilosci z innych panstw (1L per osoba o ile dobrze pamietam). Nie jestem pewna co do papierosow bo nie pale i nigdy mnie to nie interesowalo.

O ile masz jakies pytanie o sam Singapur to daj znac. Mieszkam tutaj od jakiegos czasu wiec moge podzielic sie informacjami ktore zdazylam zebrac.

pozdrawiam
          Paula
          • Gość: Tom Re: Malezja-Singapur / wwóz alkoholu IP: *.play-internet.pl 31.03.11, 16:59
            Hej, zauważyłem Twojego posta. Jak jest teraz z rynkiem pracy w SIN dla ekspatów (Europejczyków)?
            Szkoda, że opiero teraz ten post - byłem w SIN jakieś 2 tyg. temu...
            pozdr, Tomek
            • Gość: Paula_S Re: Malezja-Singapur / wwóz alkoholu IP: 202.21.227.* 15.04.11, 05:56
              Hej,
              To tak troche nie bardzo pytanie turystyczne ;-)
              Ale w skrocie + podam ceny co przyda sie turystom ;-)

zalezy jaka dziedzina. np IT ma sie dobrze ale.. trzeba byc lokalnie w Singapurze, pensje spadly, koncza sie tez lukratywne pakiety (mieszkanie, szkola dla dzieci etc). Jest coraz wiecej przyjezdzajacych ludzi "bialych" i szukajacych pracy przez co konkurencja wzrasta wsrod kandydatow.

Trzeba tez pamietac, ze Singapur jest drogim miejscem do zycia. Caly czas tanie jest lokalne jedzenie w foodcourtach np lunch kosztuje ~5$ (ceny z Lau Pa Sat), ale juz sok ze swiezych owocow to 3$ - 3.5$.
              Jak pojdziesz jesc do coffee shopu to zaplacisz 5-15$, restauracje to okolo 50$ za dwie osoby. natomiast jak marzy ci sie europeyjskie jedzenie to chleb - 5.50$-6$ (ala nasz oliwski), sandwitch na lunch 8$-12$. Danie europejskie to srednio 15-25$. Sery i alkohol z zalozenia drogie - nawet w sklepach. Kawa w Satrbucks'ie to ~5$. najtansze piwo jakie znalazlam w knajpie to 4.5$ (happy hours 4-6pm) na boat quay. Pozniej idzie w gore. Najdrozsze chyba miejsce do imprezowania (pub, nie patrze na hotele i inne tego typu) to Highlander na Clark Quay - butelka Corony to 21$ z podatkiem i napiwkiem (oba obowiazkowe i doliczone do rachunku, odpowiednio 7 %i 10%). MRT i autobusy tanie. Srednio za przejad metrem (chyba 10 stacji) place 1$ z kawalkiem - na ezlink'a karte, bilety jednorazowe sa drozsze. Taxi tanie, chyba ze stanie w kokru lub sa godziny szczytu (extra 35% + oplaty na bramkach - w roznych godzinach rozne albo wcale). Godziny szczytu to 7-9am oraz 5-8pm. Nie jestem pewna co do nocnej taryfy. najtansze taxi to 2.80$ za trzasniecie drzwiami + 0.20$ za kazdy kilometr (trzeba patrzec do czego sie wsiada, so tez limuzyny i taxi bardziej luksusowe ktore oczywiscie sa drozsze). Jak zamowisz przez telefon to dodatkowo 2.50$ poza godzina szczytu, 3.50$ w godzinach szczytu, 5.20$ za zamowienie na okreslona godzine w przyszlosci (ponad 30 min od momentu dzwonienia czy jakos tak).

Pozrd
              Paula

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka