Dodaj do ulubionych

Bułgaria za 249 zł! Czy się opłaca?

10.02.12, 19:42
Na stronie BP z którym latałam już wcześniej na wczasy ( i spisywali się bardzo dobrze), znalazłam ofertę wakacji w Bułgarii za 249 zł. Oczywiście bez wyżywienia i podejrzewam, że jakieś opłaty by do tego jeszcze doszły. Ale wydaje mi się, ze jest to ciekawa oferta, godna uwagi. Hotelik na zdjęciach ładny, kurort Słoneczny Brzeg. Wszystko wygląda naprawdę zachęcająco, myślicie, że się opłaca?
Obserwuj wątek
    • Gość: iseul Re: Bułgaria za 249 zł! Czy się opłaca? IP: 31.178.125.* 10.02.12, 20:52
      primo, to jest forum turystyka na swiecie, a nie bulgaria;

ale mimo to odpowiem - doradzam ostroznosc;
      250 za osobe przy - jak podejrzewam ze 4 osobach w pokoju - czyli apartamennt za 1000pln za tydzien to nie jest wcale jakos porazajaco tanio jak na bulgarie i nie jest to jakas specjalna okazja;
      w bulgarii cene wyjazdu robia koszty dodatkowe i nie ma co sie emocjonowac sama cena apartamentu, bo to dosyc zludna wartosc;

te 250pln/os ma sens co najwyzej jesli:
      - warunki w apartamencie sa sensowne, mozna sobie np. zrobic sniadanie czy kolacje (czyli masz jakis aneks kuchenny, naczynia, zlew, sztucce a nie tylko mala lodowke), inaczej jedzenie wszystkich posilkow w knajpach podbije ci radykalnie koszty; w okolicach slonecznego brzegu to nie jest super tanie wcale; jeden posilek dziennie na miescie jest ok, ale wszystkie 3 beda cie kosztowac majatek;
      - plaza jest w sensownej odleglosci, max. 100-200 metrow, bez przechodzenia przez ulice jesli jedziesz z dziecmi, przede wszystkim z bezplatnymi lezakami, parasolami; przy 5 euro za sztuke jak potrafi byc w bulgarii koszt sobie policz:
      dla rodziny 2+2:
      4x5 euro za lezaki + 2x5 za parasole to jest 30e dziennie, x7 dni w tygodniu daje 210e!!!
      taniosc wyjazdu bierze najzwyczajniej w leb;)
      - jesli to jest oferta dla 4 osob to rzeczywiscie sa 4 miejsca, a nie ciasne dostawki
      - no i jesli to jest rzeczywiscie sloneczny brzeg a nie 5km do niego - dalej powinno byc zwyczajnie taniej;

jesli chcesz jechac do bulgarii i szukasz sensownych opcji zakwaterowania tam, idz na odpowiednie forum, nie napalalabym sie na taka oferte jakos szczegolnie;
      • anjolka77 Re: Bułgaria za 249 zł! Czy się opłaca? 13.02.12, 19:59
        Moim zdaniem super okazja. Też mi się wydaje, że jeżeli warunki panujące w hotelu są dobre, to jak najbardziej można korzystać. Ceny w Bułgarii są generalnie nie wysokie, można spędzić fajne wakacje a przy okazji sporo na wczasach zaoszczędzić. A gdzie znalazłaś taką wycieczkę? Na str jakiego biura?
      • kornel-1 Pytanie laika 21.02.12, 10:40
        Gość portalu: iseul napisał(a):
        > - plaza jest w sensownej odleglosci, max. 100-200 metrow, bez przechodzenia prz
        > ez ulice jesli jedziesz z dziecmi, przede wszystkim z bezplatnymi lezakami, par
        > asolami; przy 5 euro za sztuke jak potrafi byc w bulgarii koszt sobie policz:
        > dla rodziny 2+2: > 4x5 euro za lezaki + 2x5 za parasole to jest 30e dziennie, x7 dni w tygodniu daje 210e!!!

O co chodzi z tymi leżakami i parasolami? Ja jestem laikiem, niestety nie jeżdżę na wczasy nad morze. Jako pacholę byłem w Świnoujściu i leżałem na kocu. Czy teraz trzeba mieć ze sobą leżak i parasol? Proszę, wytłumaczcie mi, o co tu chodzi.

I jeszcze z tą plażą w odległości maksymalnej 200 metrów. Ja 200 metrów pokonuję w 2.5 minuty. Co - w praktyce - zmienia wydłużenie tego czasu do 10 minut? Proszę o rzetelną odpowiedź.

Kornel
        • Gość: iseul Re: Pytanie laika IP: 31.178.125.* 21.02.12, 12:16
          kornel, ok, zainwestuje 10 min i wyjasnie, chociaz pewnie nei skorzystasz:)
          lopatologicznie:)
          (chociaz nie jestem fanka plaz, tylko kilku krajow w azji, a na plazy laduje glownie wtedy, kiedy moge jakas zdalna prace wykonywac przez tydzien, tak dla jasnosci)

odleglosc od plazy - zwaz, ze ludzie lezacy codziennie na plazy nie sa, tak jak ty zainteresowani zwiedzaniem (przynajmniej nie glownie), zwykle leza "plackiem", tatusiowie pija piwo, do tego plazowe wakacje wybieraja zwykle ludzie, ktorzy maja niezbyt duze dzieci; jedno i drugie (piwo i dzieci) pociaga za soba koniecznosc w miare czestego korzystania z toalety, czesto nieproporcjonalnie drogiej (tzn. sama kwota jest niewielka, nad polskim morzem 2zl, ale policz dla rodziny z pijacym piwsko tatusiem i dwojka malych dzieci koszt na tydzien;) czasem jest za darmo, ale niemozliwie brudna; a najczesciej i brudna i platna;)
          bliskosc hotelu i brak ruchliwej drogi sprawia, ze dziecko w pewnym wieku moze juz przejsc sie samo;

parasole - po czesci pewnie moda, ale chyba swiadomosc tego, ze w cieniu mozna sie tez opalic oraz tego co to jest rak skory wzrosla; i jednak ludzie stosuja filtry, ktorych kiedys nie stosowali i sie troche zaslaniaja przynajmniej w strategicznych godzinach (przynajmniej mam nadzieje);
          lezaki - najfajniejsze plaze, ktore widzialam, lezakow nie mialy; parawany dajace cien jednak tak; lezaki to po czesci zwyczaj zaczerpniety z krajow, gdzie plaze sa kamieniste i na kocu jest srednio wygodnie; dookola hotelowego basenu tez trudno lezec na kocu na betonie;) po czesci sie zwyczajnie wygodniej czyta lezac na plecach;) po czesci lezaki na plazy maja jednak sens, bo wiesz, w piasku mozna znalezc rozne rzeczy;) a po czesci pewnie troche to dziala na zasadzie: skoro wszyscy leza na lezakach to ludzie automatycznie je biora;

jak jechales autem do swinoujscia to mozna bylo caly sprzet parawanowo/kocowy czy nei wiem jeszcze jaki taszczyc ze soba; do czartera limitujacego kilogramy bagazu jest trudno;
          chociaz pewnie sa specjalisci, ktorzy by sie zabrali i z tym;

a poza wszystkim, to nie polega na tym, ze bez lezaka czy kilometr od morza sie nie da mieszkac; po prostu ceny hoteli nad samym morzem/blisko niego i kwater w odleglosci np. 500m czy kilometra sa znaczaco rozne; w polsce tez tak jest (przynajmniej w tym jednym miejscu, ktore znam); tzn. jesli tam pojedziesz i bedziesz chcial wynajac to roznica w cenie jest duza; jesli chcesz mieszkac dalej i tobie to pasuje - fajnie; ale jesli biuro chwali sie, ze ma tania oferte to warto wiedziec, czy jest rzeczywiscie tania oferta na tamte realia czy wcale nie bardzo; podobnie ceny hotelu ktory ma wlasny kawalek plazy i wlasne, bezplatne dla klientow lezaki i ceny zwyklej kwatery, ktora nie ma nic - sa baaardzo rozne;
          podobnie - hotele w centrum kurortu (gdzie masz chocby komunikacje publiczna i mozesz podjechac nia do interesujacego cie zabytku) i 5 km od tego centrum (gdzie czesto jedynym sposobem dostania sie do centrum jest taksowka, wiec jesli chcesz co wieczor sie przejechac na kolacje, masz nastepny koszt)
          podobnie - jesli chcesz oszczednie to sens ma apartament z chocby malutkim aneksem kuchennym a nie tylko mikrolodowka na 2 piwa;
          pytanie zalozycielki watku bylo o to, czy to jest sensowna cenowo oferta - wiec jej odpowiedzialam - jest sensowna, jezeli...; nie chodzi o to, ze nie mozna bez parasola, aneksu kuchennego czy 10km od centrum kurortu mieszkac czy przez ruchliwa droge isc na plaze; chodzi o to, ze jeslii tak jest to oferta jest przecietna i nie ma co sie napalac, bo co innego robi w bulgarii koszt przecietnemu turyscie;

czekam na pytanie o to, po co wlochom w wakacje na kempingach dywany i donice z kwiatami i dlaczego do ch...y nie zostawili tego w domu:)
    • mlarka Re: Bułgaria za 249 zł! Czy się opłaca? 20.02.12, 21:05
      Zdecydowałam się polecieć. Tydzień w Bułgarii dobrze mi zrobi, a przy tym nie będzie dużo kosztował. Już zamówiłam w biurze wycieczkę, wszystko poszło szybko i sprawnie. Chociaż nie ukrywam, że jeszcze bym gdzieś chciała polecieć, np we wrześniu albo w październiku na Korfu. Moja znajoma wróciła 3 dni temu z podróży. Zachwycona!
      • anjolka77 Re: Bułgaria za 249 zł! Czy się opłaca? 14.03.12, 22:23
        Moim zdaniem nie mogłaś podjąć innej decyzji! Bardzo dobrze zrobiłaś. Cena niewielka, Bułgaria ładna, pogoda na pewno dopisze. Nad czym tu się można było w ogóle zastanawiać? Ja mam też już sporo wakacyjnych planów i niewykluczone, że o Bułgarię również zahaczę.
        • Gość: Hammi Re: Bułgaria za 249 zł! Czy się opłaca? IP: *.warszawa.vectranet.pl 29.04.12, 22:02
          Opłaca się moim zdaniem i to bardzo. Byłam na wakacjach w Bułgarii 2 lata temu na własną rękę i zapłaciłam naprawdę sporo. Teraz z wielką chęcią poleciałabym do Bułgarii ale za jakąś niższą cenę. Z alfastarem za 250 zł bardzo chętnie bym poleciała.
          • kornel-1 Re: Bułgaria za 249 zł! Czy się opłaca? 30.04.12, 07:38
            Gość portalu: Hammi napisał(a):
            > Z alfastarem za 250 zł bardzo chętnie bym poleciała.

Polecieć to sobie możesz za 1200 zł.
            Na tydzień.
            LOL

Kornel
            • Gość: iseul Savoir vivre IP: *.hfc.comcastbusiness.net 30.04.12, 16:53

Kornel, jestes mi winien krotkie dziekuje za rzetelna informacje o lezakach i parasolach.
              Dobre maniery ciagle obowiazuja tak samo jak i poprawna polszczyzna:)

Pozdrawiam - i.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka