Dodaj do ulubionych

Sudan i...?

13.10.13, 16:22
Są tanie bilety do Chartumu więc rozpatruję wyjazd w styczniu-lutym.
Chętnie przejechałbym do Napaty, by zobaczyć nurijskie piramidy. Jest poza tym mnóstwo arcyciekawych zabytków z okresu królestwa Kusz, choćby piramidy w Meroe.

To wiadomo. Ale ponieważ chciałbym upiec dwie (a może trzy) pieczenie przy jednym ogniu (bilecie), to chciałbym zapytać, jak widzicie realność wyjazdu do sąsiedniego kraju(ów): Etiopii, Eryrei, Czadu(?!). Co w praktyce jest proste?

A może ktoś ma ochotę się przyłączyć lub był ostatnio i podzieli się informacjami?
Kornel
Obserwuj wątek
    • scorpio1956 Re: Sudan i...? 19.10.13, 15:33
      I...co?.
      Cisza!!!.
      Jeleni, bez wyobraźni szukasz, czy chętnych do gry w ruską ruletkę?.

www.kair.msz.gov.pl/pl/aktualnosci/sudan092013
      Tylko proszę nie odpowiadaj mi w swoim stylu, bo i tak wątek wykasuję i nie czytam Twoich "mądrości".
      Przecież ty i tak wiesz lepiej niż inni.
      Ale mimo wszystko serdecznie Ciebie pozdrawiam i zachęcam do pieszej wycieczki tym razem wokół Warszawy.
      Na pewno to jest bezpieczniejsze niż wyjazd do Sudanu.
      • kornel-1 Przylazł :( 20.10.13, 11:20
        scorpio1956 napisał:

> I...co?.
        > Cisza!!!.
        > Jeleni, bez wyobraźni szukasz, czy chętnych do gry w ruską ruletkę?.
        >
        > rel="nofollow">www.kair.msz.gov.pl/pl/aktualnosci/sudan092013

Dzięki za link - o tyle dla mnie zbędny, że sytuację w Sudanie znam na bieżąco. Wyjazd planuję nie teraz lecz po Nowym Roku.
        Ogólnie, co do bezpieczeństwa w Sudanie bardziej polegam na bezpośrednich ocenach:

Maj 2013:
        Sudan okazał się bardzo bezpiecznym krajem i jakbym miał robić ranking najbardziej
        przyjaznych i bezpiecznych krajów świata to byłby na tej liście w pierwszej piątce.

Czy autor, Artur Anuszewski, wie co pisze? Wystarczy spojrzeć na jego dorobek podróżniczy.

Jelenie są... na Travelbicie, dostałem kilka propozycji na PW. Niestety, niełatwo zgrać terminy urlopów.

> Ale mimo wszystko serdecznie Ciebie pozdrawiam i zachęcam do pieszej wycieczki
        > tym razem wokół Warszawy.

No cóż. Tego rodzaju spacery są poza zasięgiem twoich możliwości, stąd przytyk. Obecnie, nie planuję wycieczek wokół Warszawy. Ewentualnie wiosną główny szlak świętokrzyski.

Pa pa, trollu.

Kornel
    • amused.to.death Re: Sudan i...? 19.10.13, 21:16
      Nie wiem jak z Sudanu do Etiopii, ale w te wakacje spotkałam w Etiopii faceta, który starał się dostać do Egiptu lądem, ale właśnie w końcu nie dostał wizy do Sudanu i poleciał.
      • kornel-1 Re: Sudan i...? 20.10.13, 11:02
        W sprawie wiz sudańskich skontaktuję się z pośrednictwem, czy gwarantują (w praktyce) otrzymanie wizy turystycznej obecnie.
        Co do samego wyjazdu, to nie ma już biletów po 208 euro, więc będę czekać na kolejną okazję.

Kornel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka