Dodaj do ulubionych

WIZA DO EKWADORU

IP: *.dyn.optonline.net 20.08.05, 15:55
hej, przeczytalem na stronie MSZ ze potrzebuje wize aby wjechac do ekwadoru,
obecnie przebywam w usa i chcialbym wyjechac do ekwadoru za 2 miesiace. czy
ktos sie orientuje, jak mozna to wize zdobc bedac za granica, ile kosztuje i
jak dlugo to wszystko trwa. z gory dzieki za odpowoedz
Pawel
Obserwuj wątek
    • Gość: mojito Bez wizy do Ekwadoru. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.05, 16:19
      Hola Amigo,

przeczytaj raz jeszcze :))). Przy podrozach do Ekwadoru na okres do 90 dni
      Polacy nie potrzebuja wizy. Jedynym wymogiem jest szesciomiesieczna waznosc
      paszporu w dniu wlotu do Ekwadoru.

Jezeli bedziesz wracal do Stanow ponownie zwroc uwaga na rodzaj wizy
      amerykanskiej.

Buen viaje,
      mojito.
      • borasca0107 Re: Bez wizy do Ekwadoru. 20.08.05, 17:25
        potwierdzam - nie potrzebujesz wizy:)

pozdrowionka.
    • Gość: MK Re: WIZA DO EKWADORU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 09:18
      Jestescie w błedzie. Od 1 maja aby wjechac do Ekwadoru trzeba otrzymac wize.
      koszt wizy 60$ i oprócz wniosków i zdjec wymagaja potwierdzenia z biura podrózy
      lub zaswiadczenia o zatrudnieniu
      • valdivia Re: WIZA DO EKWADORU 22.08.05, 10:27
        Zgadza sie. Zmienilo sie. Ekwadorczycy wprowadzili obowiazek wizowy.
        • Gość: mojito Jednak wiza ekwadorska. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 13:51
          Mea culpa. I stand corrected.
          Podalem nieaktualna informacje.

Borasco, paszporty kanadyjskie i amerykanskie
          ciagle nie wymagaja wizy :).
          • borasca0107 Re: Jednak wiza ekwadorska. 22.08.05, 15:30
            Ja ciagle bede stala przy swoim:)

Mianowicie, wjezdzalysmy z kolezanka do Ekwadoru z Peru
            na poczatku czerwca tego roku - ja z paszportem kanadyjskim,
            moja kolezanka z polskim - obydwie nie potrzebowalysmy wizy:)

Pozdrawiam serdecznie:)
            • borasca0107 Re: Jednak wiza ekwadorska. 22.08.05, 15:41
              ...dodam jeszcze, ze podczas odbioru biletow lotniczych
              z biura podrozy poinformowano nas, ze Polacy potrzebuja wize
              do Ekwadoru - na dowod tego pani zajmujaca sie nami pokazala
              nam w systemie ta informacje... informacja najwyrazniej
              nieaktualna. Moja kolezanka byla osobiscie w ambasadzie/konsulacie (?):)
              ekwadorskim w Toronto dowiedziec sie jak to jest z wizami bo przez telefon
              powiedziano jej, ze wizy nie potrzebuje, w biurze podrozy powiedziano nam co
              innego - w ambasadzie oko w oko z urzedniczka stwierdzono, ze NIE potrzeba
              wizy:))) - informacja przetestowana - wizy nie potrzeba - chyba, ze zmienilo
              sie cokolwiek w czerwcu tego roku pod tym wzgledem:)

Pozdrawiam serdecznie.
              • Gość: pawel Re: Jednak wiza ekwadorska. IP: *.dyn.optonline.net 22.08.05, 16:40
                no to ,jak w koncu jest? jesli trzeba wize to gdzie sie po nia udac? do
                najblizszego konsulatu wystarczy?? cierzko jest sie tam dodzwonic, a jestem
                obecnie w usa
                dzieki
                • or-ot Re: Jednak wiza ekwadorska. 22.08.05, 17:14
                  www.msz.gov.pl/start.php?page=1110800000
                  • Gość: mojito Re: Jednak wiza ekwadorska. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 18:15
                    Rozmawialem dzisiaj z pracownikiem sekcji konsularnej ambasady
                    Republiki Ekwadoru w Warszawie (konsul jest na urlopie w Szwajcarii :)
                    i otrzymalem potwierdzenie, ze od listopada ubieglego roku wprowadzono wizy
                    dla obywateli podrozujacych z paszportem polskim. Przy ubieganiu sie o wize
                    nalezy zlozyc wniosek z jednym zdjeciem, fotokopie biletu lotniczego w obie
                    strony i udokumentowane oswiadczenie finansowe wskazujace na mozliwosc
                    utrzymania sie przez czas pobytu w Ekwadorze. Posiadanie kart kredytowych
                    nie jest wystarczajacym tego dowodem.

Oplata za rozpatrzenie podania - 30 dolarow i za ewentualne wystawienie
                    wizy - 30 dolarow. Calosc jak juz wspomniano wyzej - 60 dolcow.

Buen viaje, again :),
                    m.
                    • borasca0107 Re: Jednak wiza ekwadorska. 22.08.05, 19:35
                      Gość portalu: mojito napisał(a):

> Rozmawialem dzisiaj z pracownikiem sekcji konsularnej ambasady
                      > Republiki Ekwadoru w Warszawie (konsul jest na urlopie w Szwajcarii :)
                      > i otrzymalem potwierdzenie, ze od listopada ubieglego roku wprowadzono wizy
                      > dla obywateli podrozujacych z paszportem polskim.

DZIWNE:)

Jechalysmy autobusem z Chiclayo (Peru) do granicy ekwadorskiej.
                      To bylo dokladnie 3-go czerwca 2005.
                      Granice musialysmy przejsc na piechote.
                      Przekraczalysmy ja okolo 5-ej rano - zdaje sobie sprawe
                      z tego, ze pracownik przegladajac nasze paszporty mogl byc
                      po prostu zaspany lub nacpany:) - ale nie wygladal na takiego:)
                      - czy to mozliwe, ze Warszawa ma swiezsze
                      informacje od pracownikow granicznych Ekwadoru
                      lub pracownikow konsulatu ekwadorskiego w Toronto??:)

> Przy ubieganiu sie o wize
                      > nalezy zlozyc wniosek z jednym zdjeciem, fotokopie biletu lotniczego w obie
                      > strony i udokumentowane oswiadczenie finansowe wskazujace na mozliwosc
                      > utrzymania sie przez czas pobytu w Ekwadorze. Posiadanie kart kredytowych
                      > nie jest wystarczajacym tego dowodem.
                      >
                      > Oplata za rozpatrzenie podania - 30 dolarow i za ewentualne wystawienie
                      > wizy - 30 dolarow. Calosc jak juz wspomniano wyzej - 60 dolcow.

w takim razie uwazam, ze pracownicy w Warszawie zarabiaja sobie
                      nielegalnie na wystawianiu niepotrzebnych wiz, niestety:)
                • borasca0107 Re: Jednak wiza ekwadorska. 22.08.05, 19:42
                  Gość portalu: pawel napisał(a):

> no to ,jak w koncu jest? jesli trzeba wize to gdzie sie po nia udac? do
                  > najblizszego konsulatu wystarczy?? cierzko jest sie tam dodzwonic, a jestem
                  > obecnie w usa

Jesli w USA nie mozesz dodzwonic sie do konsulatu ekwadorskiego
                  to poszukaj w necie numeru telefonu do takiego konsulatu w Toronto
                  i tam zadzwon. Moze szybciej uda Ci sie dodzwonic.

Jeszcze raz POTWIERDZAM, ze w czerwcu tego roku Polacy z polskim paszportem
                  mogli wjezdzac do Ekwadoru bez wizy - bylam, widzialam na wlasne oczy:))
                  Jesli nastapily jakiekolwiek zmiany w tej kwestii to napewno po naszym wjezdzie
                  do tego kraju... wszelkie informacje listopadowo majowe sa nieakutalne.

Pozdrawiam.
                  • chilijczyk Re: Jednak wiza ekwadorska. 22.08.05, 21:05
                    Z ta wiza to rzeczywiscie jest cos dziwnego. Na stronach polskiego MSZ jak byk
                    jest napisane, ze Polacy wiz potrzebuja. To samo twierdzi ponoc konsulat w
                    Warszawie. Tymczasem na stronach ministerstwa turystyki Ekwadoru jak byk jest
                    napisane, ze Polacy wiz nie potrzebuja... I badz tu madry...
                  • longisland Re: Jednak wiza ekwadorska. 25.08.05, 22:33
                    dzieki wszystkim za pomoc, mam nadziej ze uda sie ja zdobyc jak najszybciej,
                  • chilijczyk Jednak wiza - oficjalna odpowiedz 26.08.05, 17:15
                    Napisalem maila do ministerstwa spraw zagranicznych Ekwadoru z prosba o
                    ostateczne rozwianie watpliwosci. Oto ich odpowiedz:

From: Direccion General de Asuntos Consulares y Legalizaciones
                    [dgasucon@mmrree.gov.ec]
                    Sent: Viernes, 26. Agosto 2005 16:11
                    To:
                    Subject: RE: pregunta importante

Estimado señor:

Los ecuatorianos no necesitaban visa para entrar en Polonia, pero Polonia la
                    implantó recientemente. Ecuador, en una decisión soberana decidió, igualmente,
                    requerir visa para ciudadanos polacos. Puede solicitar su visa en el Consulado
                    ecuatoriano más cercano a su lugar de residencia. Será un placer que nos visite.
                    Con atentos saludos

I wszystko, niestety, jasne...
                    • longisland Re: Jednak wiza - oficjalna odpowiedz 27.08.05, 16:23
                      to teraz tylko zdobyc ta wize, i w droge :) macie moze jakies ciekawe linki do
                      stron o ekwadorze,peru,boliwi, chile,argentynie?/ mam narazie tylko przewodnik
                      lonlyplanet. no i jesli w tych krajach jest cos godnego polecenia a nie ma tego
                      w przewodnikach to tez chetnie bym od was cos uslyszal, dzieki za pomoc , nara
                      • mysiulek08 Re: Jednak wiza - oficjalna odpowiedz 27.08.05, 18:05
                        Jak planujesz przemieszczac sie? Tutaj dwa linki forumowe w temacie podrozy
                        autem:
                        ttp://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=25377096&v=2&s=0
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=25968219&v=2&s=0
                        W Chile jest sporo do obejrzenia :)

Dwie oficjalne, rzadowe strony :
                        www.sernatur.cl
                        www.conaf.cl
                        poczytaj, poogladaj, popatrz na mape, zdecyduj co chcesz zobaczyc, potem mozemy
                        temat ciagnac dalej :)

www.polcom.cl/patagonia
                        volvina.blog.onet.pl
                        smakosze.blox.pl
                        • mysiulek08 poprawka 27.08.05, 18:12
                          linka :
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=193&w=25377096&v=2&s=0*******************************
                          www.polcom.cl/patagonia
                          volvina.blog.onet.pl
                          smakosze.blox.pl
                          • Gość: Waldek Re: poprawka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.08.05, 18:38
                            Z tad wniosek ze jednak najlepiej jest byc posiadaczem paszportu kanadyjskiego
                            lub amerykanskiego.
                        • longisland Re: Jednak wiza - oficjalna odpowiedz 31.08.05, 18:53
                          hej . planuje podroz zaczynajac od ekwadoru ,przez peru, boliwie, chile i
                          argentyne, wszystko to ma trwac okolo 3 miesiecy, bedzie nas dwojka ,ja i moja
                          dziewczyna. zamierzamy poruszac sie autobusami przede wszystkim. nie wiem jak z
                          wypozyczeniem samochodu bo mam tylko polskie prawojazdy(brak miedzynarodowych),
                          i jescze nie bralismy tego pod uwage. chcemy spedzic jakies 3 tyg w ekwadorze,
                          3 tyg ,peru i boliwia,i 6 tyg chile i argentyna. mam nadzieje ze uda nam sie
                          jakos top wszystko zaplanowac i zobaczyc. dzieki za linki na pewno pomoga. im
                          wiecej wiadomosci i pomocnych rad tym lepiej . see ya
                          • chilijczyk Re: Jednak wiza - oficjalna odpowiedz 31.08.05, 19:04
                            W wiekszosci panstw latynoamerykanskich wymagane jest prawo miedzynarodowe. To
                            bardzo latwo zalatwia sie w polskim PZM-ocie. Niektore wypozyczalnie
                            wypozyczaja wprawdzie samochody nawet jesli nie ma sie miedzynarodowego,
                            policja tez nie zawsze sie czepia, jednak warto to miec. Bo po prostu, w razie
                            najmniejszej stluczki ubezpieczalnia odmowi swiadczen, a policja potraktuje jak
                            kogos bez zadnego prawa jazdy... I dopiero bedzie jazda... :)
                            • mysiulek08 Re: Jednak wiza - oficjalna odpowiedz 31.08.05, 19:37
                              Wypozyczalnie interesuje Twoja karta kredytowa, a nie prawo jazdy. Jak do tej
                              pory jezdzac na polskim nikt sie nie czepial. Auto i tak maja ubiezpieczone, a
                              od lipca juz nawet do Argentyny nie wjedziesz bez odpowiednika "zielonej karty"

www.polcom.cl/patagonia
                              volvina.blog.onet.pl
                              smakosze.blox.pl
                              • chilijczyk Re: Jednak wiza - oficjalna odpowiedz 31.08.05, 19:51
                                Moj znajomy Amerykanin mial w Santiago drobny wypadek autem z Hertza. I dopiero
                                wtedy wszyscy upomnieli sie o miedzynarodowe prawo jazdy, ktorego nie mial.
                                Zaplacil mandat na jazde bez waznego dokumentu, a Hertz zciagnal z jego karty
                                kredytowej calkowity koszt naprawy auta. Ubezpieczalnia powiedziala, ze nie
                                placi bo to zlamania warunkow umowy...
                      • nocnylot Re: Jednak wiza - oficjalna odpowiedz 27.08.05, 21:54
                        Poczytaj i popytaj na tym forum:
                        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14831
                        nl
                        • Gość: gamon [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.05, 22:21
                          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                          • nocnylot Re: Jednak wiza - oficjalna odpowiedz 27.08.05, 22:23
                            Masz jakis klopot chlopczyku? Siedz cicho jesli nie masz nic do powiedzenia...
                            nl
                            • Gość: gamon [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.05, 22:27
                              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka