Dodaj do ulubionych

Egipt - jak tam jest ?

IP: *.css.pl / 10.0.1.* 30.08.02, 09:29
Witam podróżników i odkrywców.
Mam gorącą prośbę o trochę praktycznych informacji na temat pobytu w Egipcie.
Co warto zrobić, jak postępować z Tubylcami, jakie napiwki, jakie miejsca
warto zobaczyć i inne tego typu sprawy.
Jeśli ktoś był i ma wrażenia do opowiedzenia, to będę zobowiązany.
Pozdrawiam.
berg
Obserwuj wątek
    • Gość: XS Re: Egipt - jak tam jest ? IP: 2.4.STABLE* / 172.30.1.* 30.08.02, 10:34
      Takze chetnie skorzystałabym z takich rad.

Może jednak ktoś może pomóc?
    • Gość: www.TripsTop.com Re: Egipt - jak tam jest ? IP: *.sgh.waw.pl 30.08.02, 13:22
      Relacje ludzi ktorzy tam byli, zapraszam
      www.tripstop.com/index.php3?page=art&artID=151http://www.tripstop.com/index.php3?page=art&artID=163
      www.tripstop.com/index.php3?page=art&artID=75
      • g_andzia Re: Egipt - jak tam jest ? 30.08.02, 19:55
        przyłaczam się do prośby. napiszcie, czy trzeba tam zabrać jakieś nietypwe
        rzeczy, inne niż do pozostałych krajów sródziemnomorskich (dwie już wyłowiłam z
        postów: środki zabezpieczające przed "zemstą faranona" czyli sraczką:))) oraz
        drobne pierdółki typu długopisy na dawanie zamiast bakszyszu - przy okazji mam
        pytanie czy oni faktycznie coś takiego wezmą zamiast kasy). czy mozna się
        opalac topless? jak wyglada zachowanie facetów/handlarzy/kelnerów na tle turcji?
        • Gość: Karolina Re: Egipt - jak tam jest ? IP: *.chello.pl 31.08.02, 19:44
          Dlugopisy chetnie przyjmuja, opalac sie toples wolno ale wzbudza to pewne
          zainteresowanie i nie jest powszechne, na napiwek wystarczy 1Ł, ale dawac
          trzeba doslownie wszedzie i za wszystko, w porownaniu do Turkow Egipcjanie sa o
          wiele bardziej "arabscy" tzn nachalni (wciagaja Cie do kazdego sklepu, ale
          jesli stanowczo odmowisz to odchodza), miejscowe kobiety bardzo czesto
          odsloniete maja tylko oczy, dlatego mezczyzni zaczepiaja wszystkie turystki,
          ale jest bezpiecznie. Za busa nie plac wiecej niz 1Ł (miejscowi jezdza za 0,25)
          i ustal cene przed jazda.
        • Gość: Margotka Re: Egipt - jak tam jest ? IP: *.waw.cdp.pl 02.09.02, 11:15
          Dlugopisiki i inne pierdulki warto zabrac chocby dla zebrzacych dzieciakow.
          Dzieci sa tez zachwycone slodyczami. Jesli wybierzesz sie zwiedzac wioske
          nubijska to nie zapomnij o slodyczach i pierdulkach, dzieciaki beda
          szczesliwe :)
          Napiwki w hotelach, knajpach itp. dawalam zawsze w funtach. Warto zotawiac w
          pokojach hotelowych chocby 1 funta dla sprzataczki - pokoj bedzie szczegolnie
          starannie sprzatniety, a poza tym reczniki zostana ulozone w przepiekne
          labedzie, kwiaty lotosu i inne cudenka.
          Bardzo czesto przyslowiowy jeden funt otwiera wiele mozliwosci - w Dolinie
          Krolow za funta pilnujacy dziadkowie nie skasuja biletu na zwiedzanie grobowcow
          i w ten sposob za grosze mozna zwiedzic wiecej rzeczy niz przewiduje to bilet :)
          Topless tylko na zamknietych plazach lepszych hoteli. W zasadzie to chyba
          lepiej zrezygnowac...
          W porownaniu z Turcja wszyscy jeszcze bardziej natretni, ale nie
          niebezpieczni :) Przygotuj sie, ze beda sie za Toba wlokly tabuny handlarzy i
          adoratorow, a oswiadczac Ci sie bedzie i boy hotelowy i handlarz ze sklepiku z
          pamiatkami :)
          Egipt mnie zachwycil, ale ja kocham starozytnosc, ruiny itp. Moj pobyt byl
          nastawiony na zwiedzanie i spelnil moje marzenia :) Natomiast osoby jadace tam
          tylko rozrywkowo moga sie poczuc rozczarowane, Egipt rozni sie znacznie od
          kurortow srodziemnomorskich :)
    • 100krocia Re: Egipt - jak tam jest ? 01.09.02, 19:13
      Hej!
      Bylam w Egipcie w lipcu, a dokladnie w Sharm El Sheikh na Plw. Synaj.
      Dla mnie byly to bardzo fascynujace 2 tygodnie. Egipt jest cudowny. Nie nalezy
      sie jednak nastawiac za bardzo na zycie nocne i dyskoteki. Dyskotek nie
      brakuje, ale ludzie jakos do nich nie chodza. Zamiast tego mozna spedzac urocze
      wieczory pijac pyszne soki i palac szisze w restauracyjkach, ktorych jest
      pelno. Nie zgadzam sie ze zdaniem, ze napiwki TRZEBA dawac wszystkim i za
      wszystko, bo szybko by sie wydalo cale oszczednosci. My kilka razy dalismy
      chlopakowi sprzatajacemu nasz pokoj, kelenrowi raz, czy dwa, na lotnisku i
      kierowcy autobusu. Oprocz tego ostatniego bylu to wartosci 1-2 funty.
      Co do mazakow i dlugopisow, to nie wiem, bo w sklepach mieli tego pelno i nie
      zbyt drogo, wiec trzeba sie liczyc z tym, ze niektorzy beda woleli kase.
      Dzieciom nie dawajcie pieniedzy, bo sie od nich nie odpedzicie.

Musicie sie nauczyc ignorowac natretne trabienia taxowek, chcacych Was
      podwiezc. Zawsze uzgodnijcie ile pieniedzy i gdzie dokladnie chcecie jechac, bo
      potem moga Was niezle naciagnac. W sklepach pytajcie sie o ceny zanim cos
      wezmiecie, bo przy kasie mozecie sie dowiedziec, ze ta puszka coli kosztuje 7
      zl (nawet w supermarketach nie ma wypisanych cen)!!
      pozdrawiam
      • Gość: Joe_Stru Re: Egipt - jak tam jest ? IP: *.prw.pl 02.09.02, 11:25
        Jeśli lubicie wypić coś mocniejszego , to koniecznie kupcie w wolnocłowym na
        lotnisku , bo w Egipcie można kupić po normalnej cenie w ichniejszym
        wolnocłowym tylko 24 godziny od wjazdu. W Hurghadzie jest sklep z alkoholem ,
        ale to co tam sprzedają jest koszmarne. Alkohole importowane mają astronomiczne
        ceny. Miejscowe wino da się pić , ale też jest dośc drogie. ok. 50-60 złotych
        butelka w hotelu.pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka