agxa1 04.01.06, 09:34 nie mam za bardzo juz czasu na szczepienia..w tym momencie moge sie zaszczepic na te 3 choroby...czy jest sens ??nie jade wglab kraku tylko do jednego z kurortow. Prosze o rady osob doswadczonych... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Asia Re: błonica, dyfteryt , tęzec-indie IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 04.01.06, 14:47 Błonnica i teżęc by się przydały... Sama na dyfteryt się nie szczepiłam i nie słyszałam o nikim kto by to robił. Zdecydowanie warto zaszczepić się na żółtaczkę A i B. Ale o ile wyjeżdżasz niedługo, to raczej nie będzie to już pewnie możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: błonica, dyfteryt , tęzec-indie IP: *.ula5.1000lecie.pl 04.01.06, 16:32 Byłam kilkakrotnie w Azji i nigdy nie szczepiłąm się na dyferty ( i nigdy lekarz nie zalacał takiego szczepineia). Myśle że ważny jest tęzec i zółtaczki A i B (choć tu trzeba pomyśleć trochę przed wyjazdem), błonnica chyba nie zaszkodzi. udanego wyjazdu i nie daj się zwariować tym wszytskim opowieścią o brudnych indiach o chorobach które atakują wszytskich podróżnych odrobina zdrowego rozsądku i nic nie powinno się stać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: błonica, dyfteryt , tęzec-indie IP: *.ula5.1000lecie.pl 04.01.06, 21:50 no co ty!! to jeszcze świnka, różyczka, a może ospa!! z takim podejściem to lepiej jechać nad polskie morze!! Odpowiedz Link Zgłoś
krafla Re: błonica, dyfteryt , tęzec-indie 04.01.06, 21:51 niezaleznie gdzie jedziesz to polio warto szczepic tylko jesli bedziesz gdzies dluzej (czyli nie dwa tyg ale np. pare miesiecy) i bedziesz miec staly kontakt z miejscowymi tzn. np. bedziesz mieszkac w jakiejs wiosce w Afryce a nie w spa reasorcie etc. Poza tym jesli masz mniej niz 30 lat to na pewno nei warto bo dziala jeszcze szczepionka, ktora dostalas w dziecinstwie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: błonica, dyfteryt , tęzec-indie IP: 195.245.213.* 05.01.06, 15:06 bylem w indiach, wiec powiem, ze naprawde warto sie szczepic na zoltaczke -jak najszybciej to moze jeszcze zdazysz z rugim zastrzykiem. tezec tez, obie szczepionki przydadza sie, gdy sie skaleczysz, a zoltaczka przy jakims brudzie (niech mi nikt nie wmawia, ze w indiach jest czysto, a poza tym ilu nawet w polsce jest nosicieli zoltaczki!!!). dobra rada -pij tylko wode butelkowana, bo ameba to dosc wredy robal!!!!no i dobrej zabawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olaolaola Re: błonica, dyfteryt , tęzec-indie IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.14, 23:12 A dur brzuszny ? Odpowiedz Link Zgłoś
andzi_ulka2 Re: błonica, dyfteryt , tęzec-indie 06.02.14, 14:20 Tak gwoli ścisłości - błonica i dyfteryt to to samo ;) Żółtaczki i tężec warto, popytaj lekarza, może są jakieś szczepionki przyspieszone. Tężca łatwo złapać przy zanieczyszczonym, głębszym skaleczeniu. Rezerwuarem bakterii są m.in. odchody zwierząt chorych lub nosicieli, a to w Indiach bardzo łatwo. Z drugiej strony można po skaleczeniu podać surowicę, w kurorcie to chyba w razie czego będzie osiągalna. Polio dzięki masowym szczepieniom już prawie przestało występować na świecie, ale zaczęło się niestety odradzać w Pakistanie i Afganistanie. Szanse zarażenia się w kurorcie w Indiach są raczej bliskie zeru, ale decyzję musi podjąć każdy sam. Odpowiedz Link Zgłoś