Dodaj do ulubionych

błonica, dyfteryt , tęzec-indie

04.01.06, 09:34
nie mam za bardzo juz czasu na szczepienia..w tym momencie moge sie
zaszczepic na te 3 choroby...czy jest sens ??nie jade wglab kraku tylko do
jednego z kurortow.
Prosze o rady osob doswadczonych...
Obserwuj wątek
    • Gość: Asia Re: błonica, dyfteryt , tęzec-indie IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 04.01.06, 14:47
      Błonnica i teżęc by się przydały... Sama na dyfteryt się nie szczepiłam i nie
      słyszałam o nikim kto by to robił. Zdecydowanie warto zaszczepić się na
      żółtaczkę A i B. Ale o ile wyjeżdżasz niedługo, to raczej nie będzie to już
      pewnie możliwe.
      • Gość: j Re: błonica, dyfteryt , tęzec-indie IP: *.ula5.1000lecie.pl 04.01.06, 16:32
        Byłam kilkakrotnie w Azji i nigdy nie szczepiłąm się na dyferty ( i nigdy
        lekarz nie zalacał takiego szczepineia). Myśle że ważny jest tęzec i zółtaczki
        A i B (choć tu trzeba pomyśleć trochę przed wyjazdem), błonnica chyba nie
        zaszkodzi.
        udanego wyjazdu i nie daj się zwariować tym wszytskim opowieścią o brudnych
        indiach o chorobach które atakują wszytskich podróżnych
        odrobina zdrowego rozsądku i nic nie powinno się stać
    • agxa1 Re: błonica, dyfteryt , tęzec-indie 04.01.06, 21:46
      a co z polio??warto/
      • Gość: j Re: błonica, dyfteryt , tęzec-indie IP: *.ula5.1000lecie.pl 04.01.06, 21:50
        no co ty!! to jeszcze świnka, różyczka, a może ospa!!
        z takim podejściem to lepiej jechać nad polskie morze!!
      • krafla Re: błonica, dyfteryt , tęzec-indie 04.01.06, 21:51
        niezaleznie gdzie jedziesz to polio warto szczepic tylko jesli bedziesz gdzies
        dluzej (czyli nie dwa tyg ale np. pare miesiecy) i bedziesz miec staly kontakt
        z miejscowymi tzn. np. bedziesz mieszkac w jakiejs wiosce w Afryce a nie w spa
        reasorcie etc. Poza tym jesli masz mniej niz 30 lat to na pewno nei warto bo
        dziala jeszcze szczepionka, ktora dostalas w dziecinstwie.

Pozdrawiam
        • Gość: tom Re: błonica, dyfteryt , tęzec-indie IP: 195.245.213.* 05.01.06, 15:06
          bylem w indiach, wiec powiem, ze naprawde warto sie szczepic na zoltaczke -jak
          najszybciej to moze jeszcze zdazysz z rugim zastrzykiem. tezec tez, obie
          szczepionki przydadza sie, gdy sie skaleczysz, a zoltaczka przy jakims brudzie
          (niech mi nikt nie wmawia, ze w indiach jest czysto, a poza tym ilu nawet w
          polsce jest nosicieli zoltaczki!!!). dobra rada -pij tylko wode butelkowana, bo
          ameba to dosc wredy robal!!!!no i dobrej zabawy
          • Gość: olaolaola Re: błonica, dyfteryt , tęzec-indie IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.14, 23:12
            A dur brzuszny ?
            • andzi_ulka2 Re: błonica, dyfteryt , tęzec-indie 06.02.14, 14:20
              Tak gwoli ścisłości - błonica i dyfteryt to to samo ;)

Żółtaczki i tężec warto, popytaj lekarza, może są jakieś szczepionki przyspieszone. Tężca łatwo złapać przy zanieczyszczonym, głębszym skaleczeniu. Rezerwuarem bakterii są m.in. odchody zwierząt chorych lub nosicieli, a to w Indiach bardzo łatwo. Z drugiej strony można po skaleczeniu podać surowicę, w kurorcie to chyba w razie czego będzie osiągalna.

Polio dzięki masowym szczepieniom już prawie przestało występować na świecie, ale zaczęło się niestety odradzać w Pakistanie i Afganistanie. Szanse zarażenia się w kurorcie w Indiach są raczej bliskie zeru, ale decyzję musi podjąć każdy sam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka