Gość: jessie IP: *.corlis1.pa.home.com 09.10.01, 19:10 potrzebuje informacji o bezpieczenstwie w meksyku!!! czy bezpiecznie jest podrozowac w dwie osoby- piekne kobiety : )))??? inne praktyczne porady tez sie przydadza!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: grzesiek Re: MEKSYK!!! IP: *.chello.pl 09.10.01, 21:41 byłem w 6 osób(3 pary)z bezpieczeństwem bywa różnie,generalnie trzeba omijać stan chiapas.bardzo przydatny jest hiszpański,szczególnie na prowincji.wypożyczenie samochodu nie jest drogie,a benzyna sporo tańsza niż w polsce.minimum pobytu to 3 tygodnie,w tym czasie można sporo zwiedzić i tydzień posiedzieć w cancun lub acapulco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jessie Re: MEKSYK!!! IP: *.corlis1.pa.home.com 09.10.01, 23:32 dzieki!ja jade tylko z kolezanka!nie chcemy absolutnie siedziec nad morzem i odpoczywac , bo nas to nudzi koszmarnie! mamy 16 dni i bez byczenia sie nad morzem mam nadzieje , ze zdarze zobaczyc wszystko co chce! z samochodem to slyszalam , ze jest kiepska jakosc i cena dosc wysoka!( w porownaniu ze stanami) bede wdzieczna za wiecej info na ten temet!!! a jak z jedzeniem??? w knajpach i w sklepach??? drogie???jak z woda- jakies ameby , zatrucia sie zdarzyly wam??? jak z hotelami??? za ile mozna znalezc nocleg w mexico city a za ile na prowincji??? ile tak mniejwecej zabierac kasy ze soba na 16 dni jezdzenia , z zarciem i noclegami??? bez wielkich szalenstw!!!ale z piwkiem co jakis czas!!! czy karty kredytowe chodza bez klopotow??? uff..ale mam pytan!!! czekam na konkretne odpowiedzi!!! Jessie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: MEKSYK!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.10.01, 10:54 polecam cancun,na byczenie sie idealne miejsce.samochody nie najgorsze przwaznie amerykanskie,cena ok.300$/tydzien za 8 os.van.benzyna ok.0,5 $/l.nie zatrulismy sie ale codziennie pilismy male dawki alkoholu.cen w sklepach nie pamietam,chyba podobne do polskichpiwo0,33 bud ok.0,5 $.w knajpachdosc tanio ,nalezy tylko unikac drogich ekkluzywnych restauracji(rachunek 100 $ od osoby)hotele w cancun i duzych miatach od.50$ za pokoj,na prowincji od ok.20 $.karty generalnie dzialaja,w duzych miastach na glebokiej prowincji moga byc klopoty,tak jak w polsce.co do kasy to tylko dolarya ile trudno powiedziec mysle ze od50 do 100$ na dzien pobytu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: MEKSYK!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.10.01, 10:57 zapomnialem dodac w resortach przyjmuja $ na prowincji tylko pesos,bylem 2 lata temu cos moglo sie zmienic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jessie Re: MEKSYK!!! IP: *.corlis1.pa.home.com 11.10.01, 00:01 dzieki za info! ja jade w 29 grudnia i zabieram tylko $ i karty kredytowe ( jade ze stanow gdzie obecnie pomieszkuje)!!! zaluje ze nie ma dostepu do przewodnika pascala , na ktorych zawsze moglam polegac , ale zabieram Lonely Planet i mam nadzieje, ze mnie nie zawiedzie! poniewaz jedziemy tylko dwie nie bedziemy wypozyczac raczej samochodu ( chyba ze tylko w mexico city zeby pojezdzic dookola miasta) generalnie chcemy jezdzic pociagami i autobusami! jeszcze raz dzieki za wszystkie info!!! gdyby cos jeszcze Ci sie przypomnialo to pisz!!! dzieki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: MEKSYK!!! IP: *.chello.pl 11.10.01, 22:06 w mexico city lepiej poruszać się taxi,wypożyczenie auta nie ma tam sensu,a w komunikacji publicznej mogą was okraść.jeśli chcecie tylko się byczyć na plaży to lepiej do cancun polecieć samolotem,jeśli chcecie zwiedzać to można wybrać inny środek lokomocji.osobiście nie korzystałem z pociągów i autobusów,więc na ten temat nic mi nie wiadomo.29 grudnia to fajny okres,ale to szczyt sezonu i ceny hoteli o których mówiłem mogą być wyższe.życzę udanego pobytu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jessie Re: MEKSYK!!! IP: *.corlis1.pa.home.com 12.10.01, 02:28 dzieki za wszystkie info!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: MEKSYK!!! IP: *.psi.net.mx 13.10.01, 08:47 Hej jessie! Mieszkam w Ciudad de Mexico od 1,5 roku, napisz na arek_chmielowski@yahoo.com.mx, jezeli potrzebujesz jakis blizszych informacji! Pozdrawiam, Arel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jessie Re: MEKSYK!!! IP: *.corlis1.pa.home.com 14.10.01, 20:35 potrzebuje jak najwiecej info!!! zalezy mi przede wszystkim na przemieszczaniu sie po meksyku! nie zamierzam zatrzymywac sie na dluzej niz na 2 dni w acapulco czy cancun! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: MEKSYK!!! IP: *.psi.net.mx 18.10.01, 00:55 Czesc Asiu! Dzieki za list. Oczywiscie bardzo chetnie odpowiem na wszystkie pytania. Otoz po pierwsze zanim osiedlilem sie tutaj, sam podrozowalem z przewodnikiem Lonely Planet, i jest bardzo dobry. Oczywiscie na pewno teraz wiekszosc cen tam podanych jest nieaktualna, ale miejsca warte zwiedzenia sa bardzo dobrze opisane. A teraz co do Twoich pytan: Najlepiej poruszac sie autobusami. Jedyna linia kolejowa warta uwagi to pociag Chihuahua - Los Mochis. Reszta pociagow jest okropna - sa powolne, zawsze sie spozniaja, i sa malo wygodne. Autobusy za to za super. Najlepiej podrozowac tymi "de lujo" albo "primera clase". Zawsze maja klimatyzacje, WC, czasami bar. W autobusach "de lujo" na dluzszych trasach daja torebke z czyms do jedzenia, i napoje - do woli. Najlepsze linie to ETN, ADO wersja GL (Gran Lujo), Pullman, Cristobal Colon, Estrella Blanca. Oprocz tego jest wiele innych, ktorymi nie podrozowalem, wiec nie moge nic o nich powiedziec. Co do cen, to sa przystepne. Np. za przejazd na trasie Mexico-Oaxaca (445 km) placi sie okolo 30 USD. Jezeli chodzi o bezpieczenstwo, to nie ma sie czego obawiac. Przed wejsciem do autobusu trzeba przejsc przez wykrywacz metali, poza tym autobusy pierwszej klasy prawie zawsze jezdza platnymi autostradami, ktore patrolowane sa przez policje i wojsko. Dawniej bylo troche niebezpieczenie podrozowac w nocy w stanach Oaxaca i Chiapas, ale teraz nie ma czego sie obawiac. Hotele. Nie ma zadnego problemu ze znalezieniem taniego hotelu. Oczywiscie czasami mozna miec zastrzezenia co do ich standardu, ale w przewodniku Lonely Planet znajdziesz opisy hoteli godnych uwagi. W Mexico City polecam hotel sredniej klasy Bamer, koszt okolo 28 USD za dwojke, lub hotel Zamora, bardzo podstawowo wyposazony, ale za to tani - okolo 12 USD za dwojke. Oporcz tego na prowincji mozna znalezc kwatery prywatne (casa de huespedes) - ja kiedys nocowalem w takim domu prowadzonym przez mila rodzine w San Cristobal de Las Casas, za jedyne 5 USD/doba. Wasza trase uwazam za ciekawa, ale nie piszesz nic o miastach ktore chcecie odwiedzic. Nie wiem tez ile czasu chcecie przebywac w Meksyku, wiec trudno powiedziec, czy zdazycie wszystko objechac. Z jedzeniem jest roznie. Najlepiej wystrzegac sie stoisk ulicznych, bo tam latwo o zatrucie pokarmowe - niestety nie istnieja zadne standardy higieniczne. W restauracjach nie masz czego sie obawiac - jedzenie jest czyste, i na dodatek bardzo smaczne. Ja zatrulem sie tylko raz - wlasnie po zjedzeniu owocow ze stoiska ulicznego. Poza tym nigdy nic mi sie nie przydarzylo. Alkoholu nie trzeba pic - wystarczy sok z limonki, ktora Ci podadza do kazdego posilku. Wcisniecie go do potrawy pozwala zneutralizowac bakterie (chociaz nie zabija bakterii cholery!) Jezeli chodzi o wode, to nie nalezy pic wody z kranu. Najlepiej kupowac butelkowana wode oczyszczona w sklepach. Najlepsze marki to Electropura, Peñafiel, Bonafont, Aga, i wiele innych. Ja nawet do gotowania uzywam takiej wody. Nie kupuj napojow na stoiskach ulicznych!! Nie wiadomo z jakiej wody sa zrobione. Kupuj jedynie napoje w butelkach lub soki w kartonikach. Piszesz ze slyszalas straszne opowisci o jedzeniu. Coz, czasami zdarza sie widziec rzeczy ktore w innych krajach sa nie do pomyslenia, ale sa to wyjatki. Generalnie nie ma sie czego obawiac, jezeli tylko uwazasz, gdzie jesz. Jak juz powiedzialem, przez 1,5 roku tylko raz zdazylo mi sie zatrucie. Ceny w sklepach - litrowa butelka wody - 0,7 USD. Litr soku - 1,5 USD. 1 taco w dobrej taquerii - od 0,4 do 2 USD. Pelny posilek w dobrej restauracji (np. sieci Sanborn´s) - 15 USD. Napisz, ceny jakich produktow Cie interesuja, i z checia Ci odpowiem Mozecie spokojnie zabrac ze soba dolary i wymienic je na miejscu. Z tego co slyszalem kurs jest korzystniejszy niz w USA. Obecnie 1 USD = 9,4 pesos. Wymieniac najlepiej w kantorach (casa de cambio), bo w banku pobieraja prowizje, i kurs nie jest tak korzystny. Najlepsze kantory to Tamibe i Monex. W centrach turystycznych takich jak np. Cancun mozna placic w sklepach dolarami. W innych miejscach nie jest to mozliwe. Pogoda w styczniu jest niezla. W Mexico City srednio mamy 24 stopnie. Chociaz wieczorami robi sie chlodno. Poza tym jest to pora sucha, i nie leje ciagle, tak jak teraz. Na wybrzezu jest o wiele cieplej. Generalnie styczen to bardzo dobry okres na podroz. W Mexico City jest wiele miejsc wartych odwiedzenia. Muzeum Antropologiczne obowiazkowo!! Wstep okolo 4 USD. Oprocz tego muzeum Templo Mayor - ruiny swiatyni na glownym placu azteckiego Tenochtitlan i muzeum z wieloma interesujacymi eksponatami. Wstep - 3,5 USD, w niedziele wolny. Takze Katedra na glownym placu Zocalo - wynajmijcie sobie przewodnika, gdyz opowiada o wielu interesujacych szczegolach, ktorych nie ma w przewodniku. Odwiedz tez zamek Chapultepec i polozone tuz obok muzeum historii. No i wspanialy ogrod zoologiczny w parku Chapultepec - wstep wolny! Oprocz tego jest mnostwo innych muzeow, o ktorych napisze Ci nastepnym razem. Czekam na dalsze pytania! pozdrawiam, Arek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: MEKSYK!!! IP: *.home.cgocable.net 14.10.01, 07:46 W Meksyku jest super. Hotele na b.wysokim poziomie (te miedzynarodowe w Cancun lub Acapulco) lokalne to tak jak druga kategoria w polsce. Wody z kranu nie polecam, zatrucia sie zdazaja. Ceny poza glownymi osrodkami turystycznymi bardzo atrakcyjne. Kobietkom bez obstawy radzil bym raczej trzymac sie zorganizowanych wycieczek i duzych miast. Meksykanie jak wiekszosc ludzi z poludnia sa dosc porywczy... Tak czy inaczej zycze przyjemnej wyprawy. Meksyk trzeba zobaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bpp Re: MEKSYK!!! IP: *.prodigy.net.mx 26.10.01, 18:32 Miwszkam w Mexico City juz prawie 5 lat !!! Jak ten czas zlecial !!! A przyjechalismy tu z mezem tylko na troche. Co do bezpieczenstwa to trzeba uwazac tak jak wszedzie na swiecie. Raz przyjechala do mnie kolezanka i we dwie wybralysmy sie na objazd Meksyku. Bylysmy w Oaxaca i Chiapas i na Jucatanie. Nic zlego nam sie nie przytrafilo i wakacje byly udane. Podrozowalysmy autobusami pierwszej klasy i nocowalysmy w hotelikach klasy sredniej. Bardzo polecam Isla Mujeres, ktora polozona jest bardzo blisko Cancun. Plaza i moze jest tam zabojcze a ceny przystepniejsze niz w samym Cancun. Znalazlysmy hotelik gdzie pokoj z klimatyzacja kosztowal jakies 15 dolarow. Klimatyzacja co prawda glosno dzialala no ale za ta cene !!!! Mozna wybrac sie z tej wysepki na 1 dniowa wycieczke mala lodeczka. Kosztuje to gdzies 16 dolarow od osoby. Wliczone sa w to napoje i pieczony z grila tunczyk z salatka i ryzem. Plynie sie wzdluz wyspy i nurkuje ze sprzetem ktory dadza. Czyli pletwy i maska z rurka. Takich rybek to nie widzialam jeszcze nigdzie. Bylo o wiele lepiej niz na Cozumel. Polecam Grusia. Odpowiedz Link Zgłoś