Gość: aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.03, 20:42 Wczoraj wrocilam z jedenastodniowego pobytu w Gambii. Zainteresowanym chetnie udziele wszelkich informacji w miare mozliwosci.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: smok27 Re: Gambia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.03, 21:10 Napisz prosze 1. wrazenia, 2. ile zaplacilas (i co bylo w cenie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Gambia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.03, 20:34 Gość portalu: smok27 napisał(a): > Napisz prosze 1. wrazenia, 2. ile zaplacilas (i co bylo w cenie) Wrazenia sa niesamowite. Byl to moj pierwszy wyjazd do prawdziwej czarnej Afryki. Piekna przyroda,ocean i pogoda ale takze straszna bieda i okropnie naprzykszajacy się Murzyni. Bylam z Fischerem. Cena zalezy od standardu hotelu i ilosci posilkow.Ze wzgledu ze jest to nowy rynek dla tego biura ceny sa promocyjne. Mimo,iz lot trwa dwie godziny dluzej niz na Kanary ceny sa porownywalne. Na miejscu bardzo tanio, nie ma na co wydawac pieniedzy, procz rzezb ludowych nic nie mozna kupic. W Gambii królują Anglicy więc dla takich osób jak ja, którzy nie przepadają za krzykliwymi Niemcami jest to dodatkowy plus. Oczywiście język urzędowy angielski. Trzeba uwazac na jedzenie poza hotelem, można się zatruc jadajac w restauracjach, w których są serwowane posilki w trakcie wycieczek. Teraz byla pora sucha, przyroda byla podeschnieta ale nie bylo grozby malarii. Ogólnie super, jestem pod wrazeniem i wiem,ze pojade ponownie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok27 Re: Gambia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.03, 22:52 z Twojego opoisu wyglada zachecajaco. Napisz ile ta wycieczka Cie kosztowala, jaki byl hotel, co bylo w cenie, jakie wycieczki dodatkowe warto wykupic (jesli jest taka opcja) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mroowa Re: Gambia IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.13, 19:56 Aga, a jak komary? uciazliwe, musialas uzywas jakis srodkow, czy w pokojach hotelowych sa moskitiery?? Odpowiedz Link Zgłoś
onyks_malowany Re: Gambia 15.12.13, 17:00 Państwo zadajecie pytania osobie, która napisała ten post 10 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Gambia IP: 46.77.124.* 14.12.13, 17:24 Witam lece 20grudnia z rainbow na wodne safari i mam nadz ze bedzie cudnie;jesli moge prosic o odp na kilka pytan befe wdzieczna:czy duzo jest komarow,czy w lodgach i na campie w pikojach sa moskitiery?czy zabiera sie tylko czesc bagazu po przepakowaniu przed safarii a reszte bagazu pozostawia w depozycie hotelu do ktorego wraca sie po safarii?jakie nalezy miec obuwie?zakryte typu adidasy czy lepiej sandaly lub klapki odkryte;z gory dziekuje za odp monika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja Re: Gambia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.13, 08:24 Jestem ciekawa podröży , ponieważ lecimy 17 01.Możesz mi napisac co i jak , wszystko mnie interesuje.alison41@vp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Gambia IP: *.sownet.gliwice.pl 05.03.03, 21:18 właśnie 2 tygodnie temu prosiłem na tej stronie o więcej informacji bo jadę z Fiszerem w kwietniu proszę o więcej wrażeń na forum lub priva m55@interia .pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gall Gambia-wodne safari z Rainbow Tours IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 10.11.13, 14:38 Właśnie wróciłem z wycieczki objazdowej po Gambii pn. "Wodne safari" –GORĄCO POLECAM!!! Wycieczka była pilotażowym projektem biura podróży Rainbow Tour i prawdopodobnie byliśmy też pierwszą zorganizowaną grupą z Polski , która odwiedziła ten kraj. Na lotnisku w Banjul , mimo późnej pory (przylot:23.35), przywitali nas, przy gorących afrykańskich rytmach, czarnoskórzy tancerze . A całemu wydarzeniu przyglądały się kamery gambijskiej telewizji . Uważam jednak, że nie jest to projekt, którego beneficjentem może być każdy turysta. Chociażby przez jeden z punktów programu, który ja osobiście uznałem za najlepszy: noc spędzoną w ośrodku ekologicznym, pozbawionym energii elektrycznej. Nocleg w stylizowanych wiejskich chatach, na brzegu rzeki Gambia, gdzie jedynym wyznacznikiem zbliżającego się świtu była budząca się przyroda: śpiew ptaków, pokrzykiwanie małp, czy odgłosy innych zwierząt, może dać nam, pewne wyobrażenie o prawdziwym życiu mieszkańców "czarnego lądu", jednak mieszczuchom, przyzwyczajonym do hotelowych wygód, którzy cenią sobie zdobycze cywilizacji, może przysporzyć pewnych problemów. Mimo kilku zgrzytów organizacyjnych, które składam na karb „przecierania szlaku”, uważam wycieczkę wartą swojej ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
danutabor1 Re: Gambia-wodne safari z Rainbow Tours 10.11.13, 15:03 22 listopada jedziemy na Wodne Safarii. Jeden tydzień objazd i wiadomo z HB , drugi pobyt tylko ze śniadaniami . Mam pytanie jakie są ceny pieczywa , bo konserwy , sery zabieram z Polski , wody , różnych napoi . Czy są jakieś ciekawe ich napoje alkoholowe , w jakiej cenie . Ile kosztuje piwo . Czy można kupić papierosy w rozsądnej cenie , czy lepiej zabrać z Polski . Czy na lotnisku sprawdzali żółtą książeczkę? Czy jest dużo komarów ? Co warto zabrać , a czego nie zabierać , bo będzie zbędne . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: momo Re: Gambia-wodne safari z Rainbow Tours IP: *.icpnet.pl 23.11.13, 10:48 Hej, ja lecę 29.11 na wodne safari. Mógłbyś powiedzieć, czy dostaliście catering w samolocie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Gambia-wodne safari z Rainbow Tours IP: 46.77.124.* 15.12.13, 18:14 am lece 20grudnia z rainbow na wodne safari i mam nadz ze bedzie cudnie;jesli moge prosic o odp na kilka pytan befe wdzieczna:czy duzo jest komarow,czy w lodgach i na campie w pikojach sa moskitiery?czy zabiera sie tylko czesc bagazu po przepakowaniu przed safarii a reszte bagazu pozostawia w depozycie hotelu do ktorego wraca sie po safarii?jakie nalezy miec obuwie? zakryte typu adidasy czy lepiej sandaly lub klapki odkryte;z gory dziekuje za odp monika Odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Gambia-wodne safari z Rainbow Tours IP: 46.77.124.* 15.12.13, 18:18 Witam lece 20grudnia z rainbow na wodne safari i mam nadz ze bedzie cudnie;jesli moge prosic o odp na kilka pytan befe wdzieczna:czy duzo jest komarow,czy w lodgach i na campie w pikojach sa moskitiery?czy zabiera sie tylko czesc bagazu po przepakowaniu przed safarii a reszte bagazu pozostawia w depozycie hotelu do ktorego wraca sie po safarii?jakie nalezy miec obuwie? zakryte typu adidasy czy lepiej sandaly lub klapki odkryte;z gory dziekuje za odp monika Odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Gambia-wodne safari z Rainbow Tours IP: *.noc.fibertech.net.pl 17.12.13, 15:17 "prawdopodobnie byliśmy też pierwszą zorganizowaną grupą z Polski , która odwiedziła ten kraj" chyba raczej na pewno nie pierwszą :) z tego co wiem biuro PRESTIGE Holidays & Tours z Karkowa od lat zajmuje się takimi wycieczkami i mieli już wcześniej Gambię w ofercie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karren Re: Gambia-wodne safari z Rainbow Tours IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.14, 22:12 Wspaniale! :) Wybieram się na tą wycieczkę już 7 lutego i czytam mnóstwo opinii na jej temat, wszystkie mocno mnie nakręcają na to, że będzie fajnie! :) Bardzo lubię kiedy biuro wychodzi poza schemat, że tak powiem, w sposób kontrolowany. Byłam już z RT na objeździe po Bałkanach i bardzo mi się podobało podejście do turysty. Pilotka była oczywiście bardzo kompetentna, ale także elastyczna, kiedy nie warto było trzymać się sztywno schematu, wychodziłą poza niego. Oczywiśćie za ogólną zgodą rozentuzjazmowanych wczasowiczów :D Odpowiedz Link Zgłoś
lucas_5511 Re: Gambia 11.11.13, 11:20 Lecimy z Neckermann Reisen z Frankfurtu do Laico Hotel 12 listopada,jest ktoś z polaków w tym czasie w tym hotelu ?Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Gambia IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.13, 20:21 "bo konserwy , sery zabieram z Polski " noż kurna nie wierzę !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tunia75 Re: Gambia IP: *.petrus.pl 12.11.13, 22:43 Basia, noż kurna- ja też nie!!! Mają ludzie fantazję. Ciekawe, czy ktoś kurę weźmie, co by mu jajko świeże- europejskie znosiła.... A tam w ogóle jest pieczywo???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adas Re: Gambia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.13, 08:28 tunia 75 a ty przecierz nie lecisz na wodne safari a na obiazd po senegalu i wypoczynek w gambii tylko niewiem w jakim hotelu i do zobaczenia 15 11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Gambia IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.13, 12:01 ktos był/jedzie do hotelu Bijilo Beach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tunia75 Re: Gambia IP: *.petrus.pl 13.11.13, 12:33 To prawda, ale Senegal i Gambia było/ jest mniej aktywne. Jednak pomysły z szukaniem chleba w Afryce oraz wynoszenie ze stołówek jajek fascynuje mnie na wszystkich kierunkach wycieczkowych :-) Dlatego skomentowałam. Hotele na pobycie są te same, więc szuka człowiek jakichś wieści aktualnych.... Ale z Ciebie detektyw, swoją drogą :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adas Re: Gambia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.13, 13:07 tunia 75 ja pytalem o hotel na pobycie w gambii po obiazdowce po senegalu bo nasza banda bedzie w ocean bay pozdrawiamy i do zobaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Gambia 13.11.13, 16:27 Aha pobyt. A fakultety jakieś były? ;-) Pokazali Murzynów? Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Gambia IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.13, 20:11 Chcę wiedzieć jak najwięcej... wszystko:) Bo jestem krok przed decyzją... Zdrowie, życie, bezpieczeństwo przyroda szczepienia i czy warto/ masz jakieś porównanie??? np. do Kenii czy innego miejsca na Ziemi? DZIĘKUJĘ z góry za odp. Proszę, pisz ma mail: monia.kn@interia.eu bo rzadko szukam po forach i nie wiem czy odpowiedź znajdę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podrurznik Re: Gambia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.13, 20:55 Nie zapomnij o kabanosach i mielonce. Pasztetowa nie sprawdza sie w tamtejszym klimacie. Na handel wez krem Nivea i koszule flanelowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Indywidualnie ma ktoś chęć? Maj? 23.11.13, 00:32 Indywidualnie ma ktoś chęć? Maj? Z Barcelony. jakieś 300 EUR. Wiza Senegalu na miejscu. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
kiken2 Re: Indywidualnie ma ktoś chęć? Maj? 02.02.14, 11:26 Chetnie! Prosze podaj meila. Ustalimy szczegoly. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Indywidualnie ma ktoś chęć? Maj? 24.02.14, 00:01 kornel-1 @ wp.pl Wczoraj były bilety do Banjul po 400 zł z Warszawy. Niestety, wychodzi na to, że RT anuluje bilety. A może i dobrze, bo nie zdążyłem kupić? :-p W każdym razie Gambia, Sudan, Etiopia, i in. chodzą mi po głowie. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOt Re: Gambia IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.13, 23:55 konieczne czajnik, zabrać czajnik, no ewentualnie grzałkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podróznik Re: Gambia 2013 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.13, 18:00 a tu info o gambii z 2013 gambiaperpedes.blogspot.com/2013/11/gambia-od-2013-11-08-do-2013-11-22.html piwko jedzenie itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oj Dana Dana Re: Gambia 2013 IP: *.bb.sky.com 24.02.14, 16:53 Bardzo dobrze schodzą chińskie ręczniki i podpaski wielorazowe , no i brak żywności wiec dużo konserw, wodę w baniaku, i lep na muchy - wiadomo Afryka. A na lotnisku ich Mazowsze, kich i wiocha za gruba kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
juskuk Re: Gambia 29.05.15, 14:16 Ja z kolei chcialabym spytać o Gambię pod koniec września, a konkretnie- martwi mnie pora deszczowa. ale jak to wszystko wygląda? rzeczywiście pada głównie nocą(tak wyczytałam z ang. forów) i czy wlasnie jadąc tam pod koniec września nie będę brodzić w wodzie po kostki lub kolana?;p Słoniecznie czy raczej pochmurnie i nie ma mowy o opalaniu nad wodą? Odpowiedz Link Zgłoś