Dodaj do ulubionych

Peru czy Wenezuela?

12.10.06, 10:07
Moi Drodzy,
Planuje w styczniu podroz do Peru bądź Wenezueli, chcę po prostu kupić bilet
i polecieć..Mam prośbę do tych, którzy tam byli o wskazówki po pierwsze ktore
z tych miejsc jest ciekawsze do zobaczenia oraz jak tam podrózować i czy jest
to bezpieczne? Czy jest problem z organizacją wycieczek na miejscu? Jak to
wygląda cenowo?
Obserwuj wątek
    • s.wawelski Re: Peru czy Wenezuela? 12.10.06, 21:51
      A jakich atrakcji i doswiadczen szukasz? Bardziej przyroda czy kultura i
      historia? Ile czasu chcesz na swa wyprawe poswiecic?

S.W.
      • pleple12 Re: Peru czy Wenezuela? 13.10.06, 09:26
        najlepiej jedno i drugie. Niestety zbyt dlugo tam nie będe, razem z podróżą
        planuję jakieś 16 dni...Niestety wiem,że podróżójąc na własną rękę to może byc
        problem, zanim ogarnę całą organizację wszystkiego n amiejscu, dlatego proszę o
        pomoc doświadczonych.Podaję mój mail agp0@op.pl(proszę pamietaj, że to zero a
        nie "o")

Dzieki serdeczne
        • s.wawelski Re: Peru czy Wenezuela? 14.10.06, 21:43
          Peru oferuje wiecej: bardzo egzotyczna kulture, niezwykle intrygujaca historie
          i bardzo urozmaicone widoki. 2 tygodnie na caly kraj to bardzo malo.
          Organizujac wszystko na miejscu napewno zaoszczedzisz finansowo ale tez
          stracisz przynajmniej 1-2 dni. Innymi slowy nastaw sie raczej na zobaczenie
          tylko czesci atrakcji: np. rejon Andow od Cuzco po jezioro Titicaca, albo rejon
          Cuzco + Amazonia peruwianska.

Latwiej jest zwiedzic w 2 tygodnie Wenezuele: Caracas, Gran Sabana i wodospad
          Angel, dorzecze Orinoko i ewentualnie Merida i jezioro Maracaibo. Jestes w
          stanie wszystko zalatwic na miejscu ale doloz do tego 2 dni. Bedac w Caracas
          mozesz zwiedzac miasto i jednoczesnie organizowac wszystkie wyprawy.

Powodzenia,

S.W.
          • logos17 Re: Peru czy Wenezuela? 15.10.06, 19:34
            Dzięki serdeczne,
            Rozumiem, że nie ma problemu z organizacją wszystkiego na miejscu "na wariata"
            bez uprzedniego planu tu na miejscu?
            • s.wawelski Re: Peru czy Wenezuela? 16.10.06, 00:00
              Nie ma problemu. Dobrze jest jednak miec jakis plan, co chcesz zobaczyc w
              pierwszej kolejnosci a co jest mniej wazne dla Ciebie. Wez rowniez pod uwage,
              ze zalatwienie czegokolwiek zabiera troche czasu i energii. Ja z reguly
              wiekszosc rzeczy zalatwiam dopiero na miejscu, a czesto podejmuje wrecz decyzje
              na goraco w trakcie podrozy. Wymysl co chcesz zobaczyc, a ja Ci w razie czego
              powiem w jakim stopniu jest to plan wykonalny.

S.W.
              • logos17 Re: Peru czy Wenezuela? 16.10.06, 09:37
                Dzięki Smoku!!
                Poczytam wiecej i się odezwę. Twoja pomoc bedzie nieoceniona.Narazie jestem na
                etapie poszukiwania połaczeń lotniczych.Najtańsze udalo mi się znaleźć za 3800
                zł.Zastanawiam się czy nie poczekać do stycznia, bo wtedy są promocje. Mam
                jeszcze jedno pytanie;Czy tam jest bezpiecznie? Np. przechadzka po Caracas
                wieczorem?
                Bardzo dziękuję Ci za pomoc.
                • s.wawelski Re: Peru czy Wenezuela? 16.10.06, 22:19
                  Czesc Logos!

Ciesze sie, ze moge Wam pomoc. Odpowiadam jeszcze na pytanie:

logos17 napisała:

Mam
                  > jeszcze jedno pytanie;Czy tam jest bezpiecznie? Np. przechadzka po Caracas
                  > wieczorem?
                  > Bardzo dziękuję Ci za pomoc.

Niestety spacery po zmroku sa bardzo niewskazane. Caracas uchodzi za jedno z
                  najbardziej niebezpiecznych miast na kontynencie. Mieszkancy Caracas uprzedzali
                  mnie rowniez abym sie nie zapuszczal w wiele miejsc nawet w bialy dzien.

Na razie,

S.W.
                  • Gość: korea Re: Peru czy Wenezuela? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.06, 17:58
                    caracas wieczorem i w nocy jest naprawde nieprzyjemny.lima dla odmiany jest o wiele bezpieczniejsza. do tego wenezuela jest o wiele drozsza niz peru. jak chcesz sie o cos konkretnego zapytac to pisz korea[tuWstawMalpe]orkafilm.com.pl
                    i troche szkoda ze na tak krotko. wiele rzeczy cie ominie...
                    pzdr
                    korea
    • kreola Re: Peru czy Wenezuela? 26.10.06, 14:08
      Organizacja wszystkiego na miejscu nie jest zadnym problemem, ale dobrze znac
      choc troche hiszpanki :)
      • kreola Oczywiscie "hiszpanSki" a nie "hiszpanki" ;-) 26.10.06, 14:09
        Przepraszam.
        • s.wawelski Hiszpanki swoja droga... 26.10.06, 16:09
          ...a o Wenezuelkach nawet nie wspomne...

S.W.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka