Dodaj do ulubionych

Cypr,Ayia Napa ?

IP: 10.128.131.* 30.01.02, 22:16
Zastanawiam się nad wyjazdem w wakacje na Cypr do Ayia Napy z Neckermannem
(hotel Christofinia).Czy ktoś z was był może w tej miejscowości i może mi
powiedziec coś bliższego-jakie plaże,jaka jest Ayia Napa-sklepy,knajpy,nie wiem
moze jakaś promenada,czy duży tłok,jak bardzo gorąco.
Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: Cypr,Ayia Napa ? 31.01.02, 13:21
      Ayia Napa to najpiekniejsze plaże na Cyprze!!!!! Złocisty piasek, czyściutka
      woda, zwłaszcza cudowna jest Nissi Beach. Jest dużo knajpek, na obrzeżach Aqua
      Park, przystań, gdzie można sobie wykupić rejs spacerowy, na wszystkich plażach
      są dostępne leżaki i parasole. W cenrum przeuroczy stary, zabytkowy klasztor. W
      samej miejscowości jest też wesołe miasteczko. Dobry dojazd do Larnaki (40 min.
      autobusem za ok.3 funty), sporo lokalnych biur podróży z którymi można się
      wybrać np. do Nikozji lub Pafos(to ostatnie na Cyprze obowiązkowo!!!). Jeśli
      Cypr to tylko Ayia Napa.
      • Gość: Bela Re: Cypr,Ayia Napa ? IP: 192.168.7.* 31.01.02, 15:57
        Nie jedź na Cypr latem.Byłam tam na przełomie lipca i sierpnia i było potwornie
        gorąco. Sama wyspa bardzo piękna.
        • Gość: Marta Re: Cypr,Ayia Napa ? IP: 10.128.131.* 31.01.02, 17:40
          Bardzo dziękuję za informacje .Niestety wyjazd na Cypr u mnie wchodzi w grę
          tylko latem.Napiszcie mi jeśli wiecie czy znacie hotel Christofinia właśnie
          koło plaży Nissi Beach(planuję się tam wybrać),czy jak jest on położony 3 km od
          centrum-to wieczorami jest spokój ,czy w Ayia Napie jest dużo hałaśliwej
          młodzieży niemieckiej czy angielskiej(w zeszłym roku byłam na Gran Canarii-i to
          co ta hołota tam wyprawiała zakrawało na horror-więc wolałabym tego uniknąć.
          • miriam_73 Re: Cypr,Ayia Napa ? 31.01.02, 19:27
            Mnie akurat Cypr i Aya Napa kojarzy się głównie ze Skandynawami - VING ma tu
            sporo ośrodków, w tym Family Resort. Nie znam tego hotelu o którym mówisz -
            jest ich w AN tak wiele, że trudno wszystkie pamiętać. Jeżeli tylko w samym
            hotelu nie ma głośnej dyskoteki, to powinno być ok. Od portu w centrum prowadzi
            ulica przechodząca w strefe pieszą - tam bywa głośno bo sa kluby i restauracje,
            ale poza tym - jak wszędzie w miejscowościach urlopowych. Jest gorąco - jasne.
            We wszystkich krajach tego regionu nie da się tego uniknąć. Jeżeli przeżyłaś
            Majorkę to bez problemu przeżyjesz na Cyprze.
            • Gość: Marta Re: Cypr,Ayia Napa ? IP: 10.128.131.* 31.01.02, 20:06
              Bardzo dziękuję.Ten hotel jest w ofercie Neckermanna i napisali w katalogu że
              spokojna okolica.Więc mam nadzieję że będzie spokój.W zeszłym roku byłam na
              gran canarii w Playa de Ingles w hotelu zamieszkałym wyłącznie przez młodych
              Niemców i Anglików.To co oni tam wyprawiali nie życzę żadnemu turyście-
              całonocne burdy pijackie na korytarzach,wrzaski,pijaństwa i tym podobne.Nie
              chciałabym przeżyć drugiego takiego urlopu więc dlatego tak dopytuję o spokój i
              innych turystów.Przeżyłam Majorkę(fakt gorąco) ale i Riwierę turecką (tam to
              dopiero jak w saunie) -to i na Cyprze dam radę.Dzięki raz jeszcze.Aha,jakbyś
              mogła mi napisać czy w Ayia Napie są jakieś centra handlowe,dużo sklepów i co
              ewentualnie warto kupić-to byłabym ci bardzo wdzięczna.
              • miriam_73 Re: Cypr,Ayia Napa ? 01.02.02, 10:43
                Raczej nie ma centrów handlowych - są po prostu ciągi małych sklepików z
                pamiątkami i ciś co miejscowi szumnie nazywają supermarketami a są to po prostu
                nieiwelkie sklepy spożywcze. W Larnace jest hala - rodzaj zadaszonego bazaru w
                stylu orientalnym - jak byłąm na Cyprze to był akurat sezon na melony i nigdy w
                zyciu nie jadła tak obłednie aromatycznych jak kupione właśnie tam. Ja kupiła
                pamiątki na jednej z wycieczek - do Nikozji i Lefkary. Lefara to wiska w górach
                gdzie wyrabia się rózne rzeczy ze srebra i koronki. Ja mam cudowną ażurową
                broszkę ze srebra w kształcie kokardki. trzeba się targować. Obowiązkowo z
                Cypru należy przywieźć loukumi - to rodzaj słodyczy - takie żelki na bazie soku
                z winogron - oraz commandarię - bardzo słodkie deserowe wino, wyrabiane tutaj
                od sredniowiecza. Ja miałam okazję się w nie zaopatrzyć w wytwórni w Limmasol,
                ale jest dostępne właściwie wszędzie.
                PS. Dla amatorów mocnych wrażeń - na Nissi Beach nad urwiskiem w półcocnej
                części płaży jest wyciąg do banji - można spróbować skoczyc sobie głową w dół
                do morza z wysokości kilkudziesięciu metrów. :)))
                • Gość: Marta Re: Cypr,Ayia Napa ? IP: 10.128.131.* 01.02.02, 11:11
                  Dzięki za wszystkie informacje.Loukumi rzeczywiście jest pyszne,jadłam je w
                  Turcji i też sobie przywiozłam.Skoki na bungee to nie dla mnie-ale lubie sobie
                  popatrzeć na innych śmiałków.Powiedz mi czy na Nissi Beach duży tłok?
                  • miriam_73 Re: Cypr,Ayia Napa ? 02.02.02, 14:25
                    Jak na każdej pięknej plaży w sezonie.Być może (niektóre hotele tak mają) jest
                    strefa "leżakowa" wydzielona dla gości danego hotelu. Ale Nissi ma tę zaletę że
                    jest bardzo rozległa. W Ayia Napa są jeszcze dwie ładne plaże Grecian Bay -
                    można wzłuż wybrzeża wybrać się dalej po urwiskach (są ścieżki) w kierunku Cape
                    Greco (zerknij na mapę) - po drodze jest mnóstwo niezapomnianych widkoów i
                    malutkie zatoczki, gdzie mozna sobie pobrodzić w wodzie, oraz niewielka b.
                    symaptyczna Sandy Beach (w połowie drogi między Grecian Bay i Nissi). Spacer z
                    Nissi na Grecian Bay zajmuje (idąc sobie spokojnie, spacerkiem) ok. pół
                    godziny. Przy Gracian Bay jest przystań - mini port - stąd pływają statki
                    spacerowe, np. mozna z morza zobaczyć część turecką - m. in. to co pozostało z
                    Famagusty. Pozat tym większość hoteli ma zwykle rowery. są też wypozyczalnie
                    (jesli masz prawo jazdy) skuterów. Tylko uwaga - ruch na Cyprze jest jak w UK -
                    lewostronny!!!
                    • Gość: Marta Re: Cypr,Ayia Napa ? IP: 10.128.131.* 02.02.02, 15:02
                      Miriam dzięki za wszystko!
                      • Gość: MM Re: Cypr,Ayia Napa ? IP: *.*.*.* 04.02.02, 13:08
                        a ja proponuję spróbować lotu na spadochronie za motorówką... super sprawa
                        na Cyprze byłam na początku maja i już było gorącą, ale powiem szczerze że
                        dzięki temu że to wyspa nie było aż tak dokuczliwe
                        poza tym dużo skandynawów i anglików
                        ale warto bo Cypr to naprawdę piękna wyspa
                        • miriam_73 Re: Cypr,Ayia Napa ? 04.02.02, 21:05
                          Taaaaak!!!. Suepr sprawa. Ja nie próbowałam, ale widziałam np. młodą parę,
                          która tak uczciła swój ślub. Widok- odlotowy (dosłownie i w przenośni).
                          • Gość: Marta Re: Cypr,Ayia Napa ? IP: 10.128.131.* 04.02.02, 21:11
                            Co roku obiecuję sobie że sie przemogę i polecę czymś takim.Ale mam tak
                            potworny lęk wysokości ,że nigdy mi nic z tego nie wychodzi.
                            • Gość: MM Re: Cypr,Ayia Napa ? IP: *.*.*.* 14.02.02, 11:01
                              ja już latałam tak 3 razy, raz właśnie na Cyprze i 2 razy w Grecji
                              na Cyprze leciałam sobie sama natomiast w Grecji lataliśmy parami
                              jedno mogę wam poradzić: latajcie tam gdzie jest duża zatoka i można odpłynąć
                              dalej od brzegu ponieważ wtedy wypuszczają na większą wysokość
                              na Cyprze właśnie tak jest, w Ayia Napa przy porcie są idealne warunki a jakie
                              widoki z góry...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka