Dodaj do ulubionych

Atrakcje Świnoujścia

30.05.04, 15:20
Wybieramy się z dziećmi na wakacje do Świnoujścia (wyjazd niezorganizowany).
Nigdy dotąd tam nie byliśmy. Czy może ktoś nam podpowie co warto tam
zobaczyć, gdzie się stołować, gdzie robić zakupy itd. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam,
PS. Paszporty też mamy, więc może jeszcze jakieś informacje o niemieckiej
stronie Wyspy Uznam...
Obserwuj wątek
    • zusa_jesienna Re: Atrakcje Świnoujścia??? 01.06.04, 08:28
      Polecam niemiecka strone, przede wszystkim Ahlbeck, graniczy ze Swinoujsciem.
      Spacer po promenadzie niezapomniany, ze juz nigdy nie bedziesz chciala wracac
      do Swinoujscia.
      Gwarantowane.
      Jestem tam co roku na pare dni, nie moge sie wrecz uwolnic.
      Szkoda, ze nie ma w Swinoujsciu inwestorow, bo wiele trzeba tam zrobic; miasto
      sie rozsypuje.
      pozdr.
      • Gość: karasia Re: Atrakcje Świnoujścia??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.04, 12:12
        Swinoujscie teraz po wejsciu do uni cieszy sie tak samo jak Ahlbeck przepiekna
        promenada wiodaca wzdluz morza na wydmach!!!
        Polecam
        913218950
    • Gość: Zena Re: Atrakcje Świnoujścia IP: *.chello.pl 01.06.04, 19:44
      To zależy co chesz zobaczyć... Czy chodzi bardziej o zwiedzanie czy
      kontemplowanie natury? Warto zobaczyć Muzeum Rybołóstwa Morskiego, wejść na
      latarnię morską (najwyższa w Polsce), forty artyleryjskie (Fort Anioła),
      przejść się po promenadzie, stawa "Młyny" (wiąże się z nią ciekawa legenda...).
      Warto również odwiedzić Międzyzdroje - Woliński Park Narodowy, muzeum
      przyrodnicze, słynna "promenada gwiazd" oraz nadmorskie niemieckie kurorty:
      Alhbec, Heringsdorf (najdłuższe molo w Europie) oraz Basin!
      Jeśli będziesz zainteresowana, podaj maila napiszę dużo więcej :) A Świnoujście
      uważam za ŚWIETNY WYBÓR:)
      Pozdrawiam, Zena
      • Gość: A Re: Atrakcje Świnoujścia IP: *.net.external.hp.com 15.07.04, 11:16
        Czesc Zena,
        mozesz napisac cos wiecej o tych atrakcjach na andrzej_san na gazeta.pl?
        Z gory dziekuje,
        A.
    • Gość: arte 10 Re: Atrakcje Świnoujścia IP: 83.168.96.* 02.06.04, 15:06
      W zeszłym roku byłam również w Świnoujściu, bardzo sobie chwalę, było naprawdę
      super. Oprócz zwiedzania fortów i niemieckiej strony, mogę ci zaproponować
      chińską restaurację, mają tam wyśmienite dania i wcale nie takie wyszukane,
      całkiem normalne (np kurczak, kaczka cielęcina, wołowina etc.)Są to dość spore
      porcje i można się tym najeść do syta, a ceny od 12 zł za pólmisek kurczaka z
      ryżem i bukietem warzyw. Wiadomo że w smażalniach na promenadzie drogo ale
      jeśli się już skusicie to wybierajcie miejsca najbardziej zaludnione, tam
      zazwyczaj mają świeże ryby. Wiem że jest tam również duża stołowka gdzie można
      sobie wykupić karnety obiadowe, nazywa się "GOSPODA" lub coś takiego, znalazłam
      ją przez przypadek, po prostu pytałam w sklepach miejscowych.
      • 5sunflowers Re: Atrakcje Świnoujścia 17.06.04, 22:01
        Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc. Interesują mnie konkretne adresy - gdzie ta
        chińska (lubimy) i ta "Gospoda". A może możecie polecić jakeś sklepy (rzeźnik,
        spożywczy...), miejsca gdzie można pójść z małymi dziećmi... I czy ktoś się
        może orientuje, czy kursuje już taki autobus za Świnoujścia do granicy i dalej
        w głąb wyspy po niemieckiej stronie.
        Dziękuję i pozdrawiam,
        • Gość: Magda Re: Atrakcje Świnoujścia IP: *.arian.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.04, 00:10
          To Nie Gospoda, tylko U Gospodnika. Adres: ul. Rybaki. Daja dobre jedzenie.
          Codziennie dostaje sie waze zupy oraz sa dwa zestawy drugiego dania do wyboru.
          Jest tez danie dietetyczne ale nie polecam. Ogolnie mile miejsce. Obsluga
          szybka, nie ma tlokow. Wyprobowalam wszystkie miejsca, to jest najlepsze. Obiad
          kosztuje 8 zl.

Tego typu stolowka jest tez w innej czesci Swinoujscia i nazywa sie U Nataszy.
          Nie bylam tam wiec nie wiem jakie maja jedzenie. A ceny te same.

Pozdrawiam,Magda
          • Gość: wojtek Re: Atrakcje Świnoujścia IP: *.jelcz.ronal.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 15.07.04, 11:25
            ja tez poprosze o informacje dotyczące Świnoujscia i Ahlbecku, ponawiam pytanie
            kolegi o komunikacje między tymi miastami

dziękuje za wszystkie informacje

woojtekg@pf.pl
            • Gość: Dysan34 Re: Atrakcje Świnoujścia IP: 217.153.181.* / 217.153.181.* 15.07.04, 11:41
              Zadzwon do swietnej Informacji Turystycznej w Swinoujsciu. Tam dostaniesz
              wszystkie potrzebne ci informacje 091 322 49 99. lub napisz maila na:
              cit@um.swinoujscie.pl Korzystalem z ich pomocy i polecam.
        • Gość: Agusia Re: Atrakcje Świnoujścia IP: *.icpnet.pl 15.07.04, 11:27
          Czesc. 1. Jesli chodzi o spozywke, to sklepów jest wbród. Najczesciej maja w
          nich tez mieso. Wszystko jest zawsze swieze, bo ludzie szybko wykupuja caly
          asortyment. Dlatego po produkty na sniadanie trzeba pofatygowac sie do mniej
          wiecej 8:30, przy dobrej pogodzie. Na miejscu sa duze dyskonty spozywcze typu
          Biedronka, Netto itp. 2. Po przekroczeniu granicy po lewej stronie jest pociag
          (albo szybki tramwaj), ktory wiezie w glab wyspy i zatrzymuje sie co kilkaset
          metrów. Cena? Bodajze 1 euro. Ale warto sie przejsc, maja dobrze utzrymane
          trasy.POzdrawiam, Aga
        • Gość: kigap Re: Atrakcje Świnoujścia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 14:05
          Witaj .
          Jeśli chodzi o autobus do granicy to żaden nie chodzi można wynająć bryczkę dla dzieciaków duż frajda, ale lepszy wydaje mi się jest rejs promem na niemiecką stronę proponuję dopłynąć aż do Bansin . Byłam tam w maju tego roku naprawdę frajda :) cena promu do niecałe 2 euro dla dorosłych . Pozdrawiam
    • Gość: shower Re: Atrakcje Świnoujścia IP: 193.59.95.* 15.07.04, 13:14
      Też byłem w świnoujściu i powiem tak, atrakcji jest wiele, przepiękna jest
      droga z Ahlbeck do Heringsdorfu, latarnia, forty, ponadto Międzyzdroje i dużo
      wycieczek typu Berlin, Kopenhaga, Hansa Park Borholm oczywiście trzeba miec
      dużo kasy. Minusy to fatalna promenada, nierówna i betonowa pamiętająca czasy
      Gierka (no chyba że wymienili byłem tam 3 lata temu) jedzenie pod psem, jedne z
      najgorszych nad polskim morzem, o obiadach typu "domowe" można zapomnieć w
      porównaniu z Władysłąwowem czy Ustką wypada blado. Duża atrakcją są również
      biegające dziki i plaża najładniejsza w Polsce. Pamietaj o jednym - do
      Świnoujścia musisz zabrać dużo kasy, ja tam wydałem zdecydowanie więcej niż w
      innych miejscach nad morzem. Pozdrawiam i życze miłego wypoczynku
      • aniatko Re: Atrakcje Świnoujścia 15.07.04, 14:38
        Shower, przez trzy lata to się tu bardzo dużo zmieniło. :)

Są nowe atrakcje, jest wyremontowana promenada (fragment), są imprezki na plaży
        a żarcie w niektórych punktach jest naprawdę rewelacyjne, domowe i tanie (12 zł
        za obiad???) więc to co napisałeś to trochę zdezaktualizowane
        Jak ktoś ma pytania co do Świnoujścia : myshan@interia.pl

Dzików też już nie ma...
        • Gość: owcucha Re: Atrakcje Świnoujścia IP: *.icpnet.pl 16.07.04, 22:49
          w zeszlym roku byly... :P
          • Gość: asdasd Re: Atrakcje Świnoujścia IP: 217.153.181.* / 217.153.181.* 20.07.04, 11:29
            Były ale się zmyły...Chili :część z nich wywieziono,inna część się nie załapała
            i odeszła do krainy wiecznego rycia. W tym roku jeszcze dzików nie widziano :(
        • Gość: asia Re: Atrakcje Świnoujścia IP: *.kom.pl 03.08.04, 12:31
          masz racje.Bylam w tym roku.Czesc promenady ma nowa nawierzchnie.Jedzonko-
          znajdziesz pyszne (pierizki juz za 6 zl,tylko nie jedz tych z kurczakiem).Plaza
          czysciutka i szeroka.Dzikow nie ma.A pieniadze....wszedzie nad morzem "troche"
          ich potrzeba:)
          Pozdrawiam
    • Gość: Ela Re: Atrakcje Świnoujścia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 15:35
    • Gość: as Re: Atrakcje Świnoujścia IP: 80.51.242.* 22.07.04, 20:31
      Dziki wyłapano w zeszłym roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka