Dodaj do ulubionych

Kołobrzeg-Podczele

24.07.06, 08:44
Cześć !
Mam pytanie czy warto tam pojechać ?? Jechałabym 2+1 bez własnego transportu .
Jak tam jest jak ?? Jak wyglada komunikacja ?? i ogólnie :) cos na temat Podczela. Moze jakieś sparwdzone namiary ??
Obserwuj wątek
    • chwojka Re: Kołobrzeg-Podczele 24.07.06, 10:06
      Właśnie wróciłam z Podczela, byłam w ośrodku HOLTURU pomiędzy Kołobrzegiem a
      osadą Podczele. Moje wrażenia:
      1. Komunikacja dobra ( byłam samochodem ale widziałam często kursujące miejskie
      autobusy ).
      2. Ośrodek HOLTUR, mają stronkę w necie możesz dokładnie poczytać. Największą
      jego wadą jest położenie przy niezwykle ruchliwej trasie do Kołobrzegu. Nie da
      się spać przy otwartym oknie bo hałas jest nie do zniesienia ( całą dobę ).
      Trzeba też wziąć specyfik na komary i muchy końskie.
      Posiłki typowo polskie ( mięso, mięso i wędliny ) ale obfite tak, że nawet
      największe żarłoki nie chodzą głodne.
      Mieszkałam w 2 pok. mieszkanku, wyremontowanym, czystym - DUŻY PLUS.
      3. PLAŻA dojscie przez tzw. EKO PARK ( ok. 600 m ), mnóstwo ptaków ( łabędzie,
      łyski, gęsi, kaczki )i dzika przyroda. Plaża dłuuuuga, można znaleźć odludne
      miejsce, morze miejscami kamieniste przy brzegu ale za to płytkie daleko w głąb.
      4. Ścieżka rowerowa, którą można dojechać przez eko park do Kołobrzegu lub
      osady Podczele a nawet dalej w stronę Sianożęt. Niestety ścieżka tylko dla
      rowerów więc z małymi dziećmi właściweie nie ma gdzie spacerować ( za wyjątkiem
      plazy oczywiście ).
      5. OSADA PODCZELE to powojskowe bloki, sporo kolonii, plaża strzeżona ( dojście
      ok. 600 m ), spokój, dojeżdźa autobus miejski z Kołobrzegu. Można wypocząć bo
      jest spokojnie, bez wszechobecnych straganów i hałasu czyli jak dla niektórych
      nudno.
      Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania służę pomocą. Pzdr.
      • pepsi.cola Re: Kołobrzeg-Podczele 24.07.06, 10:21
        Dzieki bardzo za inforamcje :)). Zastanawiam sie czy pokoje są tylko od ulicy ?? moze moznaby było z drugiej strony wynająć ?? A ta Osada Podczele myślisz ze bardziej atrakcyjna dla "bezkółkowców" ?? Jak tam jest na Holturze czy jest jakiś plac zabaw ?? Oprócz Holturu wpadło ci coś w oko ?? ;)
        pozdrawiam z Wrocka
        • elfia4 Re: Kołobrzeg-Podczele 24.07.06, 10:32
          Jeśli to ośrodek o którym myslę to leży przy drodze krajowej Kołobrzeg-Koszalin
          i składa się z kilku budynków(ale nie jestem pewna, czy ten ośrodek to
          wspomniany wyżej). Sa budynki położone trochę dalej od drogi, ale nie na tyle
          żeby dźwięki ulicy całkowicie umilkły. Zawsze możesz poszukać prywatnej kwatery
          na samym osiedlu, które jest położone bardziej w głąb od drogi.Spod dworca
          jedzie tam autobus nr 5 i z komunikacją nie ma problemu. Mimo, że podczele leży
          nieco z boku Kołobrzegu, to znajduje sie w granicach administracyjnych miasta
          (nie trzeba kupować w autobusie biletów podmiejskich jak do Grzybowa, co
          troszkę zmniejsza koszty transportu)
      • Gość: Kuba Kołobrzeg-Podczele IP: 62.233.211.* 24.07.06, 17:54
        Plus unikatowe tereny nieczynnego lotniska wojskowego (dziesiątki opustoszałych
        hangarów oraz kilometry nieużywanych pasów startowych) pomiędzy Sianożętami, a
        Podczelem. Polecam, jeżeli lubisz takie "klimaty".
        Pozdrawiam serdecznie!
        Kuba Terakowski :)
        republika.pl/terakowski/nahel06/index.htm
      • Gość: Kuba Re: Kołobrzeg-Podczele IP: 62.233.211.* 24.07.06, 17:58
        > Niestety ścieżka tylko dla rowerów
        Ścieżka ta została poprowadzona po istniejącym tam wcześniej, dalekobieżnym
        turystycznym szlaku pieszym E-9, więc zakaz wstępu dla pieszych, można uznać za
        absurdalny. Nota bene nadal są tam czerwone znaki turystycznego szlaku pieszego.
        Oczywiście chodzę tamtędy.
        Pozdrawiam serdecznie!
        Kuba :)
    • chwojka Re: Kołobrzeg-Podczele 24.07.06, 10:48
      Ja mieszkałam w tzw. willach a one są ustawione równolegle do ulicy więc hałas
      jest wszędzie. Jedna jest trochę z tyłu ale nie wiem jaki jest tam standard
      pokoi. Być może trochę ciszej jest w tzw. budynku głównym, z tym, że w tym
      budynku są zabiegi, kawiarnia, recepcja, jadalnia ale cisza nocna obowiązuje od
      22.00. Jeżeli chodzi o plac zabaw to jest dość ubogi ( dwie huśtawki "opony",
      jedna z oparciem, drabinki z opon, piaskownica, zjeżdżalnia i tzw. koniki ).
      Plusem jest basen w ośrodku, niestety dostępny tylko w wyznaczonych godzinach (
      z uwagi na zabiegi ) więc my niestety nie mogliśmy się "wstrzelić" w te
      godziny.
      Acha, jeszcze jedna uwaga: przy ośrodku Holturu jest tylko jeden dość badziewny
      sklepik więc ciężko z zaopatrzeniem. Napoje i słodycze są też w kawiarni ( z
      opdpowiednią marżą rzecz jasna ).
      Można wypożyczyć rowery na miejscu ( to w nawiązaniu do ścieżki rowerowej).
      Jeżeli chodzi o osadę Podczele to można się "kręcić" po okolicy, zobaczyć
      powojskowe lotnisko, hangary ale nie jest to miejscowość piękna, ot, takie
      sobie peryferyjne osiedle. Dobre dla ludzi umęczonych zgiełkiem miasta ale nie
      oczekujących zbyt wiele. PZdr.
    • chwojka Kuba, świetnie, że Ci się udaje spacerować po 24.07.06, 20:19
      tej ścieżce bo ja miałam z tego powodu ostrą wymianę zdań ze strażnikami
      miejskimi (na rowerach rzecz jasna ). Chcieli mi wlepić mandat za chodzenie po
      ścieżce rowerowej a na moje pytanie "to gdzie mam z dziećmi spacerować"
      odrzekli z szyderczym usmiechem cyt. "po molo w Kołobrzegu". Pozdrawiam.
      • elfia4 Re: Kuba, świetnie, że Ci się udaje spacerować po 24.07.06, 21:19
        Nie ma to jak miły strażnik na poprawę humoru;)
      • Gość: Kuba c.d. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 22:40
        Jeżeli myślimy o tej samej ścieżce - z Kołobrzegu, przez Smolne Bagno, do
        Podczela, to strażnicy sami siebie ośmieszyli, proponując Ci mandat za chodzenie
        po szlaku dla pieszych. To, że ktoś nadgorliwie i równocześnie działając po
        najmniejszej linii oporu poprowadził ścieżkę rowerową po szlaku pieszym nie
        zmienia faktu, że szlak pieszy nadal tam istnieje.
        Pozdrawiam serdecznie!
        Kuba Terakowski :)
        republika.pl/terakowski/nahel06/index.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka