extraplan 13.06.07, 11:51 Proszę, nie włączajcie radia na plaży. Nie zagłuszajcie morskich fal i ptasich pogaduszek. Jeżeli już, to słuchajcie radia przez słuchawki. Nie jesteście sami. Życzę udanego plażowania :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
egraa Re: Proszę 13.06.07, 13:30 A ja się przyłączam i proszę, zabierzcie swoje śmieci ze sobą! Nie zostawiajcie na plaży, na wydmach i w okolicznych lasach butelek, petów, plastikowych naczyń, torebek i pojemników po wszystkim, papierów, zużytych pieluch, części garderoby, zabawek ... ufff, można tak wymieniać :( PROSZĘ!!! Bo bardzo nie lubię jesienią i zimą wędrować brzegiem morza czy po nadmorskich lasach z tym wstrętnym, niebieskim workiem! Odpowiedz Link Zgłoś
miniantenka Re: Proszę 14.06.07, 12:13 Zbyt dużo brudzimy i hałasujemy na wakacjach :( Wielokrotnie na plaży zachowujemy się skandalicznie. Niektórzy bez krępacji pozwalają swoim dzieciakom sikać do piachu - obrzydliwe. No i to wszędobylkie piwsko - beee. Odpowiedz Link Zgłoś
pro.wizja Re: Proszę 14.06.07, 19:43 Nie prosić, a dozorować i karać, karać brudasów wypada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedziela Re: Proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.07, 17:25 Precz z brudasami. Brudasa złapanego na gorącym uczynku należy natychmiast deportować z plaży. Odpowiedz Link Zgłoś
kasik2501 Re: Proszę 16.06.07, 20:27 Dołanczam sie do wypowiedzi-ludzie nie zostawiajcie po sobie śmieci.Jeśli nawet brakuje koszy włóż swoje odpady do reklamówki i wyrzuc pare metrów dalej gdzie jest ten kosz korona ci z głowy nie spadnie.Pozdrawiam Katarzyna Odpowiedz Link Zgłoś
news21 Re: obłoki dymu papierosowego 16.06.07, 21:32 Jakiś czas temu spędzaliśmy urlop w Karwii. Na plaży niebywały tłok. Parawan przy parawanie. Nawet odchodzenie poza plażę strzeżoną niewiele dawało. Tuż obok nas rodzinka duża, sporo starszych osób i sporo dzieciaków. Wszyscy starsi odpalali papierosa od papierosa. Obłęd. Po prostu ciemno od dymu. Po cholerę tacy ludzie jadą nad morze. Zadymiali wszystkich dookoła. Wyglądali jak upiory, staro i szaro przez te fajki. Precz z paleniem na plaży! Odpowiedz Link Zgłoś
pro.wizja Są już pierwsze dobre wieści 17.06.07, 09:12 Są już pierwsze dobre wieści. Na niektórych odcinkach oficjalnych plaż wprowadzono zakaz palenia tytoniu :) Na przykład w okolicach Trójmiasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 13:58 Dzieci siusiające w piach albo do wody, przy aprobacie opiekunów, to już norma na naszych plażach. Feeee Odpowiedz Link Zgłoś
kropa75 Re: Proszę 18.06.07, 14:03 No niestety. Niektórym się wydaje, że są sami albo u siebie. Radio, papierosy, zostawione butelki, jakieś folie i woreczki - norma. Dzieci sikające do wody, psy walące kupy w piach - samo życie. :( Może za 100 lat coś się zmieni, bo jak na razie to szczerze wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 19 Re: Proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 11:55 Inicjatywa dobra, ale po co te wszystkie "rożki", przecież wystarczy zabrać swoje śmieci i wyrzucić do właściwego pojemnika. Poza tym nic nie zastąpi mandacików, za sikanie do piachu, za głośne słuchanie radia, za palenie papierochów :) miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,4226307.html Odpowiedz Link Zgłoś
nnn5000 Dlatego 19.06.07, 13:09 Chyba dlatego unikam plaż w sezonie. Tłok, natłuszczone ciała, wrzask dzieciarów, dym papierosowy, odór piwska, śmieci, smród. Sami sobie gotujemy ten los :( Odpowiedz Link Zgłoś
maritima Re: Dlatego 21.06.07, 17:26 Ja podobnie! Plaża latem tylko o świcie lub nocą :) A najprzyjemniej jest nad morzem poza sezonem, zwłaszcza w porze sztormów. Odpowiedz Link Zgłoś
pole_position Re: Proszę 21.06.07, 17:08 Wyrażajmy dezaprobatę hałasującym brudasom na plaży. Poza tym informujmy porządkowych, jacyś muszą tam być w okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
egraa Re: Proszę 22.06.07, 11:06 Poprosiłam ,,administrację" o przyszpilenie twgo wątku, bo warto! Póki co podbijam, żeby choć parę osób jeszcze go przeczytało :) Odpowiedz Link Zgłoś
neoszparka popieram 22.06.07, 11:45 Popieram Twoją propozycję przyklejenia wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Też popieram. IP: 62.233.211.* 22.06.07, 11:59 Też popieram Twój wniosek. I też unikam plaż w lipcu i sierpniu. Pozdrawiam serdecznie. Kuba Terakowski :) Bałtyccy Długodystansowcy Odpowiedz Link Zgłoś
neoszparka przyplażowe krzaczki 22.06.07, 11:44 W ubiegłym roku byłam nad morzem. Pewnego razu usiadłam w przyplażowych krzaczkach (nie było tam zakazu wchodzenia). Jednak uciekłam stamtąd z obrzydzeniem, ponieważ co chwilę ktoś wchodził w krzaczki i załatwiał się. Wstrętne :( ps. Dlaczego na plażach jest tak mało porządnych toalet? Odpowiedz Link Zgłoś
przedziwna1 Prosze nawet bardzo :) 22.06.07, 15:44 Dolaczam sie do poprzednich prosb o wyrzucanie swoich smieci, o niewtykanie petow w piasek, o siusianie tam gdzie trzeba itd Ale jako stala mieszkanka "nadmorska" prosze jeszcze o jedno: szanujmy prywatnosc innych plazowiczow. Gdy ktos - np ja :) - idzie sobie daleko od zejscia i od tlumow np. na dzika plaze, by moc odpoczywac w spokoju, to nie idzmy tez tak daleko tylko po to, zeby rozlozyc sie mimo pustej plazy nieomal "na glowie" plazowicza, ktory przyszedl tam wczesniej. Jesli lubisz bliskosc innych - nie idz w miejsce odludne, zostan w tlumie :) Odpowiedz Link Zgłoś
przedziwna1 prosba do "psiarzy" 22.06.07, 16:00 No tak, rozwiazal mi sie worek zyczen :) ale to nareszcie jakis sensowny watek na tym forum od dluzszego juz czasu. Kocham psy, sama je mam. Ale prosze wlascicieli psow 1.zeby nie katowali swego zwierzaka kilkugodzinnym pobytem na sloncu! Pies - jak czlowiek - moze dostac udaru cieplnego. Parasol niewiele daje, promienie sloneczne odbijaja sie od piasku i wody. Przyjechalem z psem, trudno, musze ograniczyc swoj pobyt na plazy, a na pewno zmienic godziny pobytu na niej... 2. zeby zaopatrzyli sie przed wyjazdem w worki na psie odchody. Kosztuja niewiele, a przy ewentualnej wpadce pozwalaja uniknac dezaprobaty innych plazowiczow i wrogich spojrzen Odpowiedz Link Zgłoś
zapraszam.do.helu Re: Proszę: NIE - plażowym koszom na śmieci 22.06.07, 17:52 Prawda, racja, słuszna racja i najprawdziwsza prawda :-)), ale czy nie czujecie się leciuchno osamotnieni w tym wątku. Brakuje wypowiedzi wczasowiczów i argumentów: -brak koszy -brak toalet -powinni (oni) tu posprzątać -płacę podatki/płacę, więc wymagam (niepotrzebne skreślić) -no to co mam zrobić? - a inni to co? -sp.....j (to najczęściej od mistrzów ciętej riposty) - itp., itd., itp. Chciałbym zrozumieć, dlatego też piszcie turyści. Wy, którzy i tak padając już ofiarami pazerności miejscowych nie możecie zaznać chwil wytchnienia na plaży bo są tak brudne że aż wstyd (mogliby w końcu posprzątać), a jakiś kretyn zwraca Wam uwagę (właśnie, dlaczego akurat Wam, a inni to co?). Szczęśliwie gro wypoczywających zabiera ze sobą to co przynieśli i odnoszę wrażenie że dla większości zostawić śmieci to obciach. Uparcie twierdzę, że na plażach nie powinno być w ogóle koszy na śmieci! Herezja, niekoniecznie. Jeśli ktoś tacha torbę z owocami, drożdżówkami, butle z wodą, soki i piwo (plaża miejscem publicznym jest, więc piwko nielegalne) i paczkę z grillowanymi kurczakami i ma na to siły, to pokrzepiony prowiantem powinien równie łatwo "wytachać” puste opakowania z powrotem i umieścić je w koszu w pobliżu wejścia na plażę (byleby szczelnego i na bieżąco opróżnianego), albo i dalej - jaki problem?. Czas jakiś temu byłem na Rugii. Do pięknych kredowych klifów musiałem ja i dziesiątki innych turystów maszerować ok. 2km, wiecie co mnie "uderzyło" - brak koszy, absolutny brak koszy między wielkim parkingiem a klifem. Wariaci, pomyślałem, taka obsuwa u porządnych Niemców i ... nagle mnie olśniło, że idę przez piękny las, nic przy ścieżce nie cuchnie i nie szpeci "okoliczności przyrody" :-). Na całej trasie natknąłem się na JEDNĄ chusteczkę higieniczną (nie moją:-). Piękne, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
egraa NIE - plażowym koszom na śmieci 22.06.07, 20:53 Aby można powiedzieć to ,,NIE", potrzeba chyba kolejnego pokolenia czy dwóch. Wyedukowanego i zdyscyplinowanego od małego, tak, jak np. nasi zachodni sąsiedzi (vide: choćby segregacja śmieci). Co, mając na uwadze obecny stan edukacji pod wodzą... no, przemilczmy, wydaje mi się rzeczą karkołomną, jeśli nie niemożliwą. Dlatego my, może starsi nieco lub bardziej świadomi, róbmy swoje, próbujmy wychowywać dostępnymi sposobami, każdy na swoim ,,poletku", małymi krokami, na zasadzie ,,kropla drąży skałę"... Napiszę jeszcze, może nieco prowokacyjnie: przyjezdny gość (bo o brudasach trudno powiedzieć ,,turysta") ten tydzień czy dwa, zwłaszcza przy dobrej pogodzie, wytrzyma. Za rok będzie tu, na tym forum szukał miejsca nad morzem, koniecznie ,,z czystą plażą"... A porzekadło mówi, że nie tam czysto, gdzie wielu sprzątających, ale tam, gdzie mało brudzących :) Ja też mam nadzieję, jak napisał mój poprzednik, że: > Szczęśliwie gro wypoczywających zabiera ze sobą to co przynieśli i odnoszę > wrażenie że dla większości zostawić śmieci to obciach. Odpowiedz Link Zgłoś
neoszparka Do zapraszam.do.helu Re: 23.06.07, 00:00 Na dystansie tych 2 km w Niemczech ile spotkałeś porządnych toalet? U nas co 20 km może jedna się by znalazło, ale nie zawsze porządną i zawsze dostępną dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
zapraszam.do.helu Do zapraszam.do.helu Re: 23.06.07, 14:13 >Na dystansie tych 2 km w Niemczech ile spotkałeś porządnych toalet? ŻADNEJ, brzmi to niesamowicie, ale naprawdę żadnej toalety w lesie i żadnej kupy, resztek papieru toaletowego no po prostu NIC. Jedno tylko maleńkie ale ... parking był duży i płatny L świetnie zorganizowany (jak na lotnisku - automatyczne bramki, kasy) i chyba nawet jakiś kemping, a nad klifem toalety, restauracje, muzeum - centrum edukacyjne, oczywiście z kompletnym zapleczem sanitarnym. Czyli, kibelek co prawda nie co 100m, ale jak już jest to porządny i to bez względu na ilość odwiedzających. Dziarsko maszerowały maluchy przy wózkach i w wózkach (te nie maszerowały:). Jestem ciekawy jak radzili sobie rodzice małych dzieci, które są fizjologicznie nieprzewidywalne - może trzymali w pampersach, albo byli na tyle przezorni, że nie poili milusińskich do pełna tuż przed spacerem, nie wiem -niech się MAMY wypowiedzą. Aaa, bym zapomniał, można tam było też dojechać autobusem, bo szosa prowadzi prawie pod sam klif, ale jest zamknięta i tylko autobusy mogą tam wjechać. Nie widziałem zmotoryzowanych cwaniaków, którzy by się pchali na „chama”, zresztą srodze by się rozczarowali dostając niemiecki mandat w euro. Wiem, że brzmi to co najmniej dziwnie i burzy nasze wyobrażenie czystości czyli kosz na śmieci co 20m, a co 100m toaleta, najlepiej niebieska budka . Pewnie zaraz posypią się na mnie gromy, że jak będziemy zarabiać jak Niemcy to też sobie tak urządzimy plaże i lasy, że jestem walnięty bo ludzie jadą nad morze wypocząć, a nie dźwigać śmieci i szukać „kibli”. No ... jestem walnięty, ale przynajmniej nie musiałem tam patrzeć pod nogi i zatykać nosa. Na edukację szkolną , nie liczę, bez względu na to, kto nami rządzi lub nie rządzi, podstawowe zasady higieny i ludzkiej przyzwoitości odbiera się od rodziców, pod warunkiem że są „walnięci”. Pozdrawiam wszystkich walniętych. Odpowiedz Link Zgłoś
verbum.nobile Re: Proszę 24.06.07, 14:37 Pod koniec kwietnia byłem w koszalińskim. Odwiedziłem Mielno. Zastałem tak zorganizowaną grupę dzieciaków, podobno z gimnazjów w Koszalinie, z workami, długimi zaostrzonymi kijkami i szufelkami. Dzieciaki sprzątały las i okolice plaży, oczyszczając teren na przybycie letników. Dlaczego uczące się dzieciaki mają sprzątać brudy po niechlujnych "gościach"? Może to ma coś wychowawczego w sobie, ale chyba nie za bardzo. Uczyć porządku i higieny trzeba, ale wykorzystywanie dzieciaków jako bezpłatnych sprzątaczy jest co najmniej nieetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
jerrykot1 Re: Proszę 25.06.07, 14:09 Może to jest trochę wykorzystywanie, ale nieetyczne na pewno nie! Czyżbyś nie zauważył, ilu producentow śmieci ma poniżej 15 lat? Opakowania po lodach, gumie do zucia, butelki po wszystkim, torebki po chipsach, papiery i tacki po frytkach - to wszystko jest konsumowane przez miejscową młódź "niewyjechaną" na obozy i kolonie oraz przez setki kolonistow i wczasowiczow "przyjechanych" nad piękne morze. Akcja sprzątania po innych (a w tym i zapewne po sobie) plaż i laskow może czegoś nauczy i powstrzyma przed wyrzuceniem czegokolwiek na ziemię. Już nie policzę, ile razy zwracałam uwagę matkom i tatusiom małolatow, których dzieciom "coś wypadło" na chodnik, grzecznie podnosilam to coś i bardzo uprzejmie oddawalam "zgubę"; rownież nie policzę niegrzecznych uwag, ktore mnie za to spotkały (ca 90% przypadkow), a jedynie nieliczni przepraszali... Bezkarność i anonimowość w tłumie daje przyzwolenie na wszystko. Nie bądźmy anonimowi! Zwracajmy uwagę na sąsiadów i reagujmy na przejawy chamstwa i głupoty, może wtedy coś to zmieni. A swoją drogą - służby porządkowe na plażach dzialają gorzej niż źle.... Odpowiedz Link Zgłoś
neufahrwasser_in Re: Proszę 25.06.07, 18:07 Jerry, przybij piątkę! Jak małolat od początku jest uczony sprzątać, nawet w ramach jakiejś zorganizowanej akcji szkolnej to bardzo dobrze. Potem zanim sam pierdyknie z krzaki, na chodnik pustą butelkę, worek, peta, to może się zastanowi.I żadnego wykorzystywania w tym nie ma. Chyba, że wykorzystanie sytuacji na pokazanie małolatowi paluchem pewnego problemu. Ja po sezonie nie chciałabym napotykać na pozostałości po letnikach. A tak od jesieni do wiosny, tak jak Egraa, łażę na plażę z worem. I jak już napisałam na WNĘTRZNOŚCIACH najbardziej mnie obrzydzają pozostawione na wydmach, w krzakach, na skraju lasu zużyte środki higieny osobistej. A najbardziej wściekają umyślnie potłuczone butelki. Odpowiedz Link Zgłoś
dowiarek Re: Proszę 26.06.07, 13:24 taka tak ,wszystko racja i kupki zbierajcie po pieskach ,bo można sie poślizgnąć Odpowiedz Link Zgłoś
top.x Zachowujmy się cichutko ;) 26.06.07, 14:40 extraplan napisała: > Proszę, nie włączajcie radia na plaży. Nie zagłuszajcie morskich fal i ptasich > pogaduszek. Jeżeli już, to słuchajcie radia przez słuchawki. Nie jesteście sami. Tak, te głośne radia czy inne nagrania są okropne. Zważajcie na innych. Może ktoś nie ma ochoty katować się bełkotem radiowców albo wulgaryzmami "śpiewaków"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muszelka Re: Proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 22:11 popieram i podpisuję się pod wszystkimi wypowiedziami. Chciałabym aby pobyt nad Bałtykiem bez względu na porę roku był miłym wspomnieniem dla każdego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Czyste plaże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.07, 19:07 Rusza kampania "Czyste plaże". Lato trwa już prawie miesiąc, ale lepiej późno niż wcale :) plaze.interia.pl/informacje/wiecej/news?inf=938933 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plażowiczka Re: Czyste plaże IP: 217.153.84.* 19.07.07, 12:43 Mnie najbardziej wkurzają sikające i s..rajace psy-do morza lub do piasku i psy kapiace sie w wodzie-a obok nich kapią małe dzieci......to dla mnie obrzydliwe i własciciele zwierzaków powinni dostawac za cos takiego mandaty!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta Re: Czyste plaże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 17:51 Gość portalu: plażowiczka napisał(a): > Mnie najbardziej wkurzają sikające i s..rajace psy-do morza lub do piasku i psy > > kapiace sie w wodzie-a obok nich kapią małe dzieci......to dla mnie obrzydliwe > i własciciele zwierzaków powinni dostawac za cos takiego mandaty!!!!! Dzieciaki też to robią, przy aprobacie dorosłych - to jest wstrętne! Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Czyste plaże 05.08.07, 01:03 Gość portalu: plażowiczka napisał(a): > Mnie najbardziej wkurzają sikające i s..rajace psy-do morza lub do piasku i psy > > kapiace sie w wodzie-a obok nich kapią małe dzieci......to dla mnie obrzydliwe > i własciciele zwierzaków powinni dostawac za cos takiego mandaty!!!! Chodzi o to, że pies może coś od dziecka złapać? Bo poza tym nie widzę problemu psa, jeżeli tylko właściciel zadba o porządek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Proszę - a kto ma zwracac uwagę? IP: 217.153.252.* 24.07.07, 09:15 własnie wróciłam z okolic władysławowa - plaza w centrum miasta to wakacje na wysypisku smieci i problem dla mnie głównie w tym,ze póki udzie sami pewnych rzeczy nie pojmą przydałaby sie jakas plażowa straż miejska. pewnie w kasie miejskiej sa jakie luki prawda? kilka razy zwróciłam uwage osobom spacerującym z psami po plaży( mimo zakazu niemal przy kazdym wejściu) lub tym którzy je przywiązuja do palika w parawanie i w czym rzecz - BYŁA TO PLAŻA STRZEŻONA - CZY RATOWNIK NIE MOZE PO PROSTU ZWRÓCIC UWAGI TAKIM OSOBOM?ja oczywiście zostałam zignorowana. i tak mi sie wydaje w tym mamy problem - W NASZYM PRZYZWOLENIU NA PEWNE ZACHOWANIA. a bez nerwów wystarczy wsiąśc na rower i odjechac kilka kilometrów od centrum i wtedy wraca miłość do polskiego morza ech... Odpowiedz Link Zgłoś
przedziwna1 Re: Proszę - a kto ma zwracac uwagę? 25.07.07, 13:31 Jedyny sposob to pozytywna postawa kazdego plazowicza z osobna. Bylam swiadkiem interwencji sluzb nadzorujacych na plazy - mandatu zadnego nie mozna bylo ludziom wypisac, bo nie posiadali przy sobie zadnego dokumentu...bezczelnie podawali dane z kosmosu. A przeciez policja nie przyjdzie na plaze i nie aresztuje kogos za brak dokumentow, przywiazanie psa do parawanu lub wyrzucenie puszki po piwie w piach...choc moze powinna? Widzialam rowniez ratownika, ktory nakazywal plywajacemu facetowi wyjscie z wody za zbytnie oddalenie sie od wyznaczonej strefy kapieliska. Facet zignorowal mlodziutkiego, szczupluśkiego ratownika, potem wyszedl z wody i bezczelnie go zapytal "No i co, aresztujesz mnie?" Mozna zwrocic uwage, poprosic lub nakazac zaniechanie zlego zachowania. To wszystko. A drugi sie do tego dostosuje lub nie. Ktos tu juz pisal o mentalnosci nas, Polakow. W istocie w Niemczech np. wydmy nie sa grodzone siatka, bo tam nie ma takiej potrzeby: Niemcy po prostu po wydmach nie łażą, wyrzucaja smieci do koszy, nie sikaja po krzakach, a piwo pija w miejscach do tego przeznaczonych... Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia A ja palę papierosy nałogowo 04.08.07, 12:06 i do głowy by mi nie przyszlo rzucac peta w piasek, a tak niestety ludzie robią, co za chlew :/ I nie wiem jak mozna palic gdy recznik przy reczniku rozlozony.. palacze odchodzmy w miejsca gdzie palenie nie bedzie nikomu przeszkadzalo. Nie chuchajmy na innych plażowiczów i nie śmiećmy! Odpowiedz Link Zgłoś