Dodaj do ulubionych

Badania przedciążowe

01.08.11, 11:12
Mam pytanie - chcę zbadać hormony tarczycy - gdzies slyszalam, ze nie wystarczy samo TSH. Bada sie jeszcze fT3 i fT4? Czy samo fT4?
Jak zbadac CMV? Zarowno IgG, jak i IgM? Czy IgG w ogole jest sens badac? To oznacza dawne zakazenie, obecnosc przeciwcial, czyli jest duza szansa, ze drugi raz sie nie zachoruje, ale z drugiej strony w ciazy sie tego nie leczy, wiec jak dla mnie sens badania przed ciaza ma tylko IgM - sprawdzenie, czy nie ma swiezego zakazenia? Zeby nie zachodzic w ciaze w tym czasie?
Urodzilam dziecko 15 m-cy temu, mialam przez cala ciaze toksoplazmoze IgG ujemna, IgM tez ujemna. Czy wystarczy, ze teraz zbadam tylko IgM? (swieze zakazenie?), czy IgG tez powinnam?
Badacie przeciwciala na HIV? Ile to kosztuje?
Czy progesteron mozna zbadac nie na czczo i nie rano?
Obserwuj wątek
    • mewa000 Re: Badania przedciążowe 01.08.11, 11:29
      kotkowa napisała:

Masz jakieś podejrzenia że coś może byc nie tak czy po prostu chcesz się upewnić że wsio jest ok?

> Mam pytanie - chcę zbadać hormony tarczycy - gdzies slyszalam, ze nie wystarczy
      > samo TSH. Bada sie jeszcze fT3 i fT4? Czy samo fT4?

Zbadaj wszystko, tzn TSH, FT3 i FT4. Jak Cie puszcza kasa to jeszcze antyTPO a nawet antyTG (mnie te 5 badań kosztowało 90zł)

> Jak zbadac CMV? Zarowno IgG, jak i IgM? Czy IgG w ogole jest sens badac?

Ja w pierwszej ciąży nie robiłam cmv. Ale jak już masz zamiar badać to chyba lepiej oba miana.

> Urodzilam dziecko 15 m-cy temu, mialam przez cala ciaze toksoplazmoze IgG ujemn
      > a, IgM tez ujemna. Czy wystarczy, ze teraz zbadam tylko IgM? (swieze zakazenie?
      > ), czy IgG tez powinnam?

Też, bo mogłaś przez te 15 m-cy przechodzić chorobę.

> Badacie przeciwciala na HIV? Ile to kosztuje?

To zależy od miasta, ale gdzies 30-50zł

> Czy progesteron mozna zbadac nie na czczo i nie rano?

Tak, bo to hormon.
      • kotkowa Re: Badania przedciążowe 01.08.11, 12:46
        Dziękuję, tarczycę chcę zbadać tylko profilaktycznie, badałam w tamtej ciąży i wszystko było ok, nie spodziewam się problemów.
        CMV w tamtej ciąży nie badałam, bo gin stwierdził, że w ciąży się tego i tak nie leczy (chyba w ogóle się nie leczy) - teraz chcę zbadać przed ciążą, żeby w razie czego najpierw to przechorować.
        A progesteron chyba masz rację, z tego, co czytałam, to tylko prolaktynę trzeba badać na czczo i rano.
        • mewa000 Re: Badania przedciążowe 01.08.11, 12:50
          Tak, tylko prolaktynę jako hormon bada się rano i na czczo wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka