Dodaj do ulubionych

badania hormonalne

30.07.12, 11:53
Czy przy oznaczaniu hormonów ważna jest pora dnia czy można wykonać badania niezależnie od godziny?
Obserwuj wątek
    • njut Re: badania hormonalne 30.07.12, 12:11
      Zależy od hormonu. Mniej ważna jest pora dnia, chodzi o ostatni posiłek. Ja robię badania koło 17 i nie jem od południa - tyle podobno wystarczy.
      Z tego co wiem w przypadku Prolaktyny trzeba być najbardziej skrupulatnym.
      • malpkap Re: badania hormonalne 30.07.12, 12:57
        no własnie też coś kojarzę, że posiłek ma znaczenie...
        niestety mój lekarz na urlopie, a informacje znajduję rozbieżne.
        • kobietaznadmorza Re: badania hormonalne 30.07.12, 13:17
          prolaktyna- min.dwie godziny po ostatnim posiłku, dziś zasięgałam informacji w laboratorium
          • gosiablada Re: badania hormonalne 30.07.12, 21:38
            Hormony tarczy owe nie ma znaczenia podobno ale miałam robiona morfologię i lipidogram i nie jadłam słodkiego dzień wcześniej. Robiłam rano naczczo. Ostatni posiłek o 16 poprzedniego dnia.
            • cibeles Re: badania hormonalne 30.07.12, 22:26
              Czyli rano na czczo jest ok, dobrze rozumiem? Ja się też przymierzam do kompletu badań.
            • malpkap Re: badania hormonalne 31.07.12, 12:13
              Gosia, morfologia, cholesterol, glukoza itp. to wiadomo, ze na czczo.
              Chodzi mi tylko i wyłącznie o hormony.
      • paszczila Re: badania hormonalne 09.09.12, 21:28
        co za bzdura.
        pora dnia jest bardzo ważna
        stężenie TSH zmienbia się w ciągu dnia dlatego nalezy wyznaczać je rano, najlepiej między 7 a 10, mało tego w razie powtórek najlepiej trzymać się tej samej pory co poprzednio
        Podobnie jest z prolaktyną- rano, na czczo, do 3 godz po przebudzeniu i nie stresowac się bo rośnie!
    • kotkowa Re: badania hormonalne 31.07.12, 13:22
      najlepiej po prostu rano - prolaktyna musi byc rano i na czczo, reszta niby obojetnie, ale gdzies czytalam, ze progesteron tez najlepiej rano i na czczo, choc to juz nie ma takiego znaczenia jak w przypadku prolaktyny.
    • malpkap już się dowiedziałam 01.08.12, 21:35
      prolaktyna - przed południem, najlepiej na czczo (ale nie zaraz po wstaniu, bo wtedy się utrzymuje wyższy poziom po nocy), bez stosunku dzień wcześniej i po raczej lekkiej kolacji
      progesteron, estradiol - pora dnia nie ma znaczenia
      tarczycowe - najlepiej na czczo lub kilka godzin po posiłku
    • jessica1986 Re: badania hormonalne 05.09.12, 07:55

Hej dziewczyny! Odebralam właśnie wyniki, zerkniecie??
      Wszystkie mieszczą się w normach ale może Wy dojrzycie coś czego ja "nie widzę" więc:

Prolaktyna: 13,89 (4,79-23,30)
      LH: 2,88 (2,4-12,6)
      FSH: 5,47 (3,5-12,5)
      TSH: 1,95 (0,27-4,2)
      W nawiasach wpisałam normy labu dla fazy fokularnej, badania robilam w 2dc. Jeszcze czekam na wynik testosteronu bo wysłali do innego miasta.
      Z góry dziękuję Wam za pomoc!
      • malpkap Re: badania hormonalne 05.09.12, 08:49
        stosunek FSH do LH powinien wynosić 1. Powyżej 1,5 może sugerować podejrzenie PCOS.
        Prolaktyna i TSH - ok
      • lilka26lipiec Re: badania hormonalne 05.09.12, 08:58
        Jess,
        ostatnio zbieralam wszytskie dane z forum co do hormonow i opinie sa takie, ze normy normami, ale:
        stosunek fsh do lh powinien wynosic 1, jak jest wiecej niz 1,5 to PCO, ale juz byl watek , ze byl ktos z proporcja 1,3 i tez lekarz potwierdzil PCO takze monitoring to podstawa. U mnie proporcja 1,3 i na prawym drobne pecherzyki, takze cos w tym jest...
        Prolaktyna- ze najlepiej jak jest 10 i ponizej
        Progesteron w 7 dniu po - i tu znalazlam dwie opinie albo 15 i wyzej wskazuje na owu albo 18 i wyzej. I ZEBY POWTARZAC PROGESTERON - bo zmienia sie nawet w ciagu dnia i jeden wynik nie jest wiarygodny. Najlepiej oznaczyc tuz przed owulacja i potem 7 dni po aby obserwowac jak rosnie i w nastepnym cyklu to samo. Progesteron tez jest czuly na torbiele i moze dawac wynik zawyzony jak sa takze znowu najlepiej monitoring
        TSH- nie moge teraz znalezc, ale tez bylo, ze lepiej jak jest niskie, moze dziewczyny podpowiedza

W przyszla srode mam wizyte w klinice i powtarzam wszystkie badania, takze wypytam sie o te nasze forumowe normy i moze cos dodansmile
        • malpkap Re: badania hormonalne 05.09.12, 09:05
          lilka26lipiec napisał(a):

> Prolaktyna- ze najlepiej jak jest 10 i ponizej
          Akurat co do prolaktyny to obecnie uważa się, że jeśli nie zaburza/blokuje owulacji i nie przekracza normy o 2 razy to nic się nie robi.
          Ja godzine temu zobaczyłam 2 kreski, a moje 2 ostatnie wyniki prolaktyny to 39 i 23 bodajże
          • nik.men Re: badania hormonalne 05.09.12, 09:32
            malpkap napisał(a):

> Ja godzine temu zobaczyłam 2 kreski, a moje 2 ostatnie wyniki prolaktyny to 39
            > i 23 bodajże

no to pierwsza jesteś z wrześniówek! big_grin ale fajnie big_grin wreszcie się udało smile Gratuluję strasznie smile
          • jessica1986 Re: badania hormonalne 05.09.12, 09:34
            Malpkap, czy ja dobrze czytaaaaam? O Boziuuu gratulujęęęę!!! Ale supeeer!
            Ahhh pomieszałam te "stosunki" tak sie przejęłam!! Ale to nie zmienia faktu, ze jest większy niż 1,5 i będę się martwić, aż do wizyty...
        • jessica1986 Re: badania hormonalne 05.09.12, 09:16
          Przede wszystkim Dziękuję Wam za odpowiedź, zawsze można na Was liczyc!
          Czyli wyglada na to, ze moje wyniki to tragediasad stosunek LH_FSH: Aż 2,59!!!
          13.09 mam wizyte u gina to będzie 15dc owulki wg. Testów, śluzu i wykresu są około 19-21 dc, wiec usg może coś pokaże, będę chodziła do końca cyklu na monitoring, a może umówić sie do niego szybciej jak sie uda 15dc to może troszke późno? Jak myślicie?
          Dziewczyny sorki jak mi gdzieś zjada literki, ale piszę z telefonu. Jak pisałam o moich wynikach to zjadlo mi dwie literki w "fazie folikularnej"wink
          • malpkap Re: badania hormonalne 05.09.12, 09:28
            Twój stosunek FSH:LH (nie na odwrót) to 1,9.
            Ilu dniowe masz cykle?
            Co do monitoringu - może ktoś doświadczony w temacie się wypowie, ja miałam zacząć od nowego cyklu, ale chyba już nie zacznęsmile
            • lilka26lipiec Re: badania hormonalne 05.09.12, 09:38
              Gratulacje!!!!!!!!Szczesciaro!!!!i rzeczywiecie widac, ze prolaktyna nie nalezy az tak sie przejmowacsmile)))Spokojnej ciazy!!!
            • jessica1986 Re: badania hormonalne 07.09.12, 19:03
              FSH:LH
          • lilka26lipiec Re: badania hormonalne 05.09.12, 09:50
            Jess, masz pozno owulacje wiec 15dc powinien byc ok. Z reszta jesli to PCO to usg to wykarze bardzo szybko, ja mialam monitoring dopiero pierwszy raz i na prawym byly male pecherzyki, ktore nie rosly, a lewy ok. z jajeczkiemsmile Moze u Ciebie bedzie podobnie, ze tylko jeden szwankuje, a drugi ok?Moj L powiedzial,zeby sie tym nie martwic bo endometrum mialo dobra grubosc, takze spokojnie, najwazniejsze jest wiedziec i zaczac dzialac jak trzeba!
            • jessica1986 Re: badania hormonalne 06.09.12, 08:10
              lilka powiedz, czy na zespół polic. Jajników stosuje się jakieś leczenie? Czy Twój lekarz podjął jakieś kroki, i czy w ogóle jest to wyleczalne?
              Mam jeszcze pytanie odnośnie estradiolu, jestem prawie pewna, ze mówiłam kobiecie w lab. O tym hormonie i nie został mi oznaczony, (tak sie właśnie zastanawiałam, że czegoś mi brakuje) jak go zrobię razem z progesteronem przed i po owulce, a nie będę miała wyniku z f.folikularnej to myślisz, że będzie ok? Spędziły mi te badania dzisiaj sen z powiek...
              • malpkap Re: badania hormonalne 06.09.12, 09:12
                W zalezności od fazy cyklu estradiol oznacza się w innym celu.
                Co do PCOS - oczywiście, ze się to leczy. Mam 2 koleżanki, które mają dzieci mimo PCOS (jedna nawet 2), wiem, że obie się leczyły (jedna nawet na kilka lat przed planowana ciążą).
        • jessica1986 Re: badania hormonalne - do Lilka26lipiec 12.09.12, 15:00
          lilka26lipiec tak sobie jeszcze raz przeczytałam Twoją wypowiedź. Czy jak się ma PCOS, to w każdym cyklu nie ma pęcherzyka dominującego? Czy np: może być tak, że w jednym miesiącu jest a w innym nie??
          Tak ciągle nie daje mi to spokoju, jestem po wczorajszym usg (w 13dc) i tak: na lewym jajniku miałam kilka małych nierozwiniętych pęcherzyków, a na prawym jeden dominujący o wielkości 20mm. Jutro mam kolejne usg, żeby sprawdzić czy pęcherzyk pękł. czy pomomo tego dominującego pęcherzyka można cierpieć na PCOS? Sorki jeśli to pytanie przmi głupio ale to moje FSH:LH wynosi 1,9.

lilka26lipiec napisał(a):

> Jess,
          > ostatnio zbieralam wszytskie dane z forum co do hormonow i opinie sa takie, ze
          > normy normami, ale:
          > stosunek fsh do lh powinien wynosic 1, jak jest wiecej niz 1,5 to PCO, ale juz
          > byl watek , ze byl ktos z proporcja 1,3 i tez lekarz potwierdzil PCO takze moni
          > toring to podstawa. U mnie proporcja 1,3 i na prawym drobne pecherzyki, takze c
          > os w tym jest...
          > Prolaktyna- ze najlepiej jak jest 10 i ponizej
          > Progesteron w 7 dniu po - i tu znalazlam dwie opinie albo 15 i wyzej wskazuje n
          > a owu albo 18 i wyzej. I ZEBY POWTARZAC PROGESTERON - bo zmienia sie nawet w ci
          > agu dnia i jeden wynik nie jest wiarygodny. Najlepiej oznaczyc tuz przed owulac
          > ja i potem 7 dni po aby obserwowac jak rosnie i w nastepnym cyklu to samo. Prog
          > esteron tez jest czuly na torbiele i moze dawac wynik zawyzony jak sa takze zno
          > wu najlepiej monitoring
          > TSH- nie moge teraz znalezc, ale tez bylo, ze lepiej jak jest niskie, moze dzie
          > wczyny podpowiedza
          >
          > W przyszla srode mam wizyte w klinice i powtarzam wszystkie badania, takze wypy
          > tam sie o te nasze forumowe normy i moze cos dodansmile
          • malpkap Re: badania hormonalne - do Lilka26lipiec 12.09.12, 17:55
            Możesz mieć tylko 1 jajnik policystyczny, moja koleżanka tak ma. Dodatkowo przy hsg okazało sie, ze jajowód przy tym "dobrym" jajniku jest niedrożny, ale udało się "przetkać" w czasie zabiegu i teraz ma 2 dziecismile
            • jessica1986 Re: badania hormonalne - do Lilka26lipiec 12.09.12, 18:24
              dzięki malpka jutro się dowiem co z tym drugim. Lekarz nic nie powiedział, że jest policystyczny, tylko nazwał to tak: "w tym cyklu prawy jajnik jest u pani mniej aktywny a na lewym mamy ładny pęcherzyk dominujący 20mm" na koniec wizyty wspomniał, że jak będzie problem z zajściem, gdy owulacja jest prawidłowa, to trzeba będzie sprawdzić drożność. ale to po zmonitorowaniu. Nie chcę jeszcze nawet o tym myśleć, bo mam wielkie nadzieje, że nie będzie to potrzebne!
              • malpkap Re: badania hormonalne - do Lilka26lipiec 12.09.12, 18:43
                Ja Cie bynajmniej nie chcę diagnozować, piszę, że i taka mozliwość może być. A co lekarz na stosunek LH do FSH?
                Pewnie, że na razie o drożności nie myśl, trzeba byc pozytywnie nastawionym. A mąż się badał (od tego się powinno zacząć).
                Mój gin powiedział, że jak nie zaskoczy do końca roku (15 cykli) to robimy drożność, bo inne badania na razie ok, a jestem po cc.
                • jessica1986 Re: badania hormonalne - do Lilka26lipiec 12.09.12, 19:02
                  tak mój mąż badał nasienie 01.0.09.2012. lekarz powiedział mi, że jego wyniki są bardzo dobre i że mógłby pół Polski zapłodnićsmile hyhy, ma w ilości 231 mln, przy normie [30-250 mln] ruchliwość i żywotność w normie, jak znajdę ten wątek w którym kotkowa pisała, to wkleję tam wyniki mojego męża.
                  Pytałam lekarza o stosunek LH:FSH, że jest bardzo niskie, i Ginek powiedział, że na razie się mam tym nie przejmować, że ogólnie wyniki są dobre i zrobimy monitoring tego cyklu (to mój pierwszy monitorowany) i ocenimy czy w ogóle ten pęcherzyk pęknie. jak pęknie i dojdzie do owulki, to prosił, żebym zbadała progesteron i zobaczymy co dalej.
      • silvanana LH do FSH jest u ciebie NISKIE 07.09.12, 21:27
        WYnosi ok. 0,5. Może to być niewydolność ciałka żółtego... Ale nie musi.
        • jessica1986 Re: LH do FSH jest u ciebie NISKIE 09.09.12, 17:35
          silvanana dzięki za wyjaśnienie. Nie wiedziałam, że interpretuje się te wyniki w dwie strony. Ale już wiem i z tą wiedzą w głowie pójdę do lekarza, jeśli On spojrzy tylko na normy i powie, że jest ok. to zawijam się na pięcie i zmieniam Go! Bardzo miły z niego lekarz i człowiek, zawsze wysłucha, nie spieszy się, badanie wykonuje delikatnie, odpowiada na wszystkie pytania i nie mam do niego zastrzeżeń ale jak po tej wizycie powie, że jest ok, patrząc na wyniki to będzie dla mnie znak, że konkretna pomoc w kierunku leczenia ewentualnych problemów z płodnością nie jest jego specjalnością.
          Reasumując moje LH:FSH jest za niskie (0,5), a FSH:LH za wysokie (1,9). w czwartek wizyta i nie mogę się jej doczekać!
          • silvanana jessica 10.09.12, 21:54
            Mi chodzilo tylko o kwestie matematyczne - niewazne, co przez co podzielis, tylko jak zinterpretujesz smile Bo generalnie dzieli się LH do FSH i ono ma być 1, jak jest większe, to się podejrzewa PCOs. Ale to są liczby. Jak podzielisz FSH do LH i będzie 1, to też jest dobrze, a jak będzie MNIEJSZE, to się podejrzewa PCOs.
            Załóżmy, że
            Przykład 1: LH=5, FSH=5
            LH/FSH=1
            FSH/LH=1
            Przykład 2: LH=5, FSH=2,5
            LH/FSH=2 --> podejrzenie PCOs
            FSH/LH=0,5 --> podejrzenie PCOs
            Przykład 3: LH=2,5, FSH=5
            LH/FSH=0,5 --> nie-mam-pojęcia, co (ale jakoś się to określa..)
            FSH/LH=2 --> nie-mam-pojęcia-co big_grin
            • malpkap Re: jessica 10.09.12, 23:02
              silvanana napisała:

>
              > Przykład 3: LH=2,5, FSH=5
              > LH/FSH=0,5 --> nie-mam-pojęcia, co (ale jakoś się to określa..)

może sugerować niedoczynność przysadki
          • silvanana jessica, jeszcze 10.09.12, 21:57
            Twoje wyniki mieszczą się jednak w normie (każdy z osobna), tylko stosunek jest słaby, no bo nie 1 tylko 0,5... Może to być niewydolność ciałka żółego, którą często leczy się Duphastonem.
            • jessica1986 Re: jessica, jeszcze 10.09.12, 22:33
              Silvanana ale skołowałam się już do reszty... hyhy smile
              Czyli u mnie "nie wiadomo co..." Bo LH:FSH wynosi 0,5 -a- FSH:LH wynosi: 1,9
              Masakra... Na szczęście mój ginek wcisnął mnie na jutro na 23:00, kurczę facet po nocach siedzi.
              więc jutro się Go wypytam.
              Dzięki Ci kochana, wszystko mi tak fajnie wytłumaczyłaś, ja pierwszy rz robiłam badania więc cieszę się, że tu mogę wstępnie się czegoś dowidzieć!
    • jessica1986 Re: badania hormonalne 05.09.12, 09:46
      Malpkap cykle mam różne srednio 31-32, ostatni mialam 33, a zdarzało się w przeciagu ostatniego roku 29dniowe. Wiec ciężko dokładnie powiedzieć
      • kopciuszek126 Re: badania hormonalne 06.09.12, 12:49
        hej jessika! spojrzałam na Twoje wyniki i wydaje mi się,że: (choć ja ekspertem nie jestem i sama jeszcze badan nie robiłam,ale po tym co czytam wnioskuję):
        stosunek LH do FSH za wysoki (wyszło mi coś ok. 1,90), tsh też w górnych granicach normy jak dla starajacych i prolaktyna też mogłaby być niższa,choć dziewczyny piszą,że prolaktyna lekko podwyższona nie odgrywa aż tak wielkiej roli,no i udaje się niektórym zajść bez problemu.Sama nie wiem...A do lekarza kiedy się wybierasz???
        • lilka26lipiec Re: badania hormonalne 06.09.12, 13:24
          Jess, Najlepiej idz jak najszybciej NA USG, zeby juz wiedziec i miec z glowy, przynajmniej bedziesz wiedziec jak zaczac dzialac. I nic sie nie martw znajomosc problemu to pierwszy stopien do sukcesu. Co do PCO to wszystko zalezy od stopnia zaawansowania, znam dobrego gina w wawie , ktory sie wtym specjalizuje i kobiety u niego ladnie zachodza, takze jak jestes z okolic wawy to moge podac Ci namiary, ale najlepiej idz najpierw na usg i zobacz co Ci twoj powie. Moze nie jest tak zle i owulujesz, ale z jednego tak jak ja? U mnie co lekarz to byla inna opinia, bo hormony mam teoretycznie w normie i jeden jajnik dziala bez zarzutu. Jedna z opini, ktora uslyszalam , ze najlepiej brac przez jakis czas tabletki anty bo one wyciszaja ci hormony i torbiele sie nie tworza a potem odstawic i z reguly sa wtedy blizniakiwink))W przyszlym tyg idziemy z M do kliniki i wtedy sie wypytam i dam Ci znac bo tez sie troche martwie, wszyscy to olewaja bo jeden dziala, ale to chyba znaczy, ze co ktorys miesiac nie mamy szans bo przeciez nie zawsze bede miec owulke z tego dobrego... Co do badania estradiolu to najlepiej go oznaczyc 3 razy w tym samym cyklu na poczatku, tuz przed owulka i 7 dni po. Idz na monitoring to lekarz Ci powie kiedy bedziesz owulowac i kiedy zrobic badania. Glowa do gory!
        • jessica1986 Re: badania hormonalne 07.09.12, 14:55
          kopciuszku a jaka jest norma TSH dla starających się (pisałaś, że mam za wysokie) ja wyczytałam na innym forum, że nie powinno przekraczać 2-2,5. Sama już zgłupiałam. Co forum to inna opinia.
          lila dzięki kobietko, za dobre chęci, ale niestety nie mieszkam koło Warszawy (żałuję, bo jest tam napewno wielu sepecjalistów) mieszkam na pomorzu niedaleko (>100km) od Gdańska.
          Dziewczyny wizytę mam 13 września u mojego ginekologa i wtedy wszystko się wypytam. więc jeszcze troszkę muszę się pomartwić , żeby nie było za lekko smilesmile żarcik oczywiście tongue_out
    • rutkam Re: badania hormonalne 07.09.12, 09:25
      Dziewczyny spójrzcie na moje wyniki, robione w 4dc:

- estradiol 31pg/ml 21-251

- FSH 10,20mlU/ml 4-13,0

- LH 7,24mlU/ml 1-18,0

- Prl 16,52ng/ml 5,18-26,53

Poczekam na owu w tym m-c i zrobię jescze progesteron i przy okazji tarczycowe.
      • malpkap Re: badania hormonalne 07.09.12, 09:33
        FSH w przedziale 9-12 świadczy o obniżonej rezerwie jajnikowej (warto powtórzyć, bo jednorazowy wynik może być niemiarodajny)
        Stosunek FSH do LH trochę za wysoki (powinien być w okolicach 1).
        Estradiol trochę niski, warto byłoby sprawdzić jak się zachowuje w dalszej części cyklu...
      • jessica1986 Re: badania hormonalne 07.09.12, 19:08
        dzielimy (wyższą wartość przez niższą) FSH:LH, u Ciebie wychodzi: 1,4088.
        • silvanana Re: badania hormonalne 07.09.12, 21:21
          Można dzielić albo LH do FSH, albo odwrotnie; tylko się inaczej to interpretuje.
          Wysokie LH do FSH i jednocześnie niskie FSH do LH świadczycć może o PCOs, ale nie jest predyktywne; mało kto z tego korzysta przy stwierdzaniu PCOs.

Wysokie FSH świadczyć może o kończącej się rezerwie jajninowej.
          FSH najlepiej interpretować w połączniu z estradiolem. Nawet jak FSH jest ok, to nie znaczy, że z jajeczkami jest ok = wysoki estradiol może hamować FSH. Estradiol powyżej 75 w trzecim dniu cyklu może świadczyć o słabej rezerwie.
          Niski stosunek LH do FSH (poniżej 0.6)
    • rutkam Re: badania hormonalne 07.09.12, 15:39
      Dziewczyny, jak to jest, ma być LH:FSH, czy na odwrót, ja znalazłam artykuł o tych hormonach i jest - tak jak poniżej.

Istotny jest stosunek stężeń obu gonadotropin. W przypadku prawidłowego cyklu stosunek LH:FSH jest bliski 1, w niewydolności przysadki ulega zmniejszeniu poniżej 0,6, a w zespole policystycznych jajników (PCOS) wzrasta powyżej 1,5. Wynik może zależeć od metody badania.
      • silvanana a moje wyniki? 07.09.12, 21:31
        To z daawno temu...
        FSH -6,9 mIU/ml
        LH 17,4 mIU/ml
        TSH 0,688
        Testosteron 85
        Estradiol 55 pg/ml
        Progesteron 0,7 ng/ml
        Wiem, że LH do FSH wysokie, ale PCOs nie mam raczej.
        TSH niskie, to chyba dobrze.
        Estradiol niski. Widzicie coś jeszcze? Progesteron jak?
        • malgolkab Re: a moje wyniki? 08.09.12, 16:51
          Jeśli to są wyniki z 2-4 dc to LH bardzo wysokie (a przez to stosunek - ale to już wiesz). Estradiol jak na fazę folikularną jest ok. Przy testosteronie nie napisałaś jednostek. Co do progesteronu, to nie wiem - ja oznaczałam tylko w fazie lutealnej.
          Jak badania robiłaś dawno, to i tak są już nieważnesmile Ale na Twoim miejscu na pewno bym powtórzyła, bo nie są to idealne wyniki... (chyba, że robiłaś w innych dniach cyklu)
          • silvanana Re: a moje wyniki? 08.09.12, 20:41
            Tak, to są wyniki z 2 lub 3 dnia cyklu. No zrobione zostały już jakiś czas temu, ale na nowe może pójdę jak się w tym cyklu nie uda. A co to wysokie LH może mi zrobić?big_grin
            • malpkap Re: a moje wyniki? 08.09.12, 21:15
              Wysokie lh w fazie folikularnej może (ale tylko możesmile) świadczyć o: PCOS, niewydolności jajników/jajnika, torbielach.
    • zuzka78 Re: badania hormonalne 08.09.12, 14:59
      A czy mogłybyście zerknąć również na moje wyniki?

Mam 34 lata, 1 dziecko i za sobą dwa lata starań o drugie. W zeszłym roku zaszłam w ciążę po clostilbegycie przyjmowanym od 2 do 6 dc, ale straciłam ją w 12 tygodniu (obumarła). Zastanawiam się, czy nie jest to efektem podwyższonego FSH (komórka jajowa niższej jakości) i czy podwyższony poziom FSH nie wynika z faktu posiadania tylko 1 jajnika (operacja w 1996). Dodam, że 2 lata temu FSH było na poziomie 7,26. Moje obecne wyniki wyglądają następująco:

W 3 dniu cyklu:
      estradiol 12,00 pg/ml sad
      prolaktyna 30,49 uiU/ml sad
      FSH 10,45 mlU/ml sad
      LH 11,68 mlU/ml sad

Okolice owulacji (16 dc):
      estradiol 205,0 pg/ml (n: 38,0-649,0)

24 dc:
      estradiol 153,0 pg.ml (n: 43,82 - 211,00)
      prolaktyna 18,61 ng/ml
      progesteron 24,91 ng/ml

Miesiączkuję regularnie co 30-32 dni, owulacja ok 17-18 dc, endometrium na usg zawsze w okolicy owulacji super, przed miesiączką mam niestety plamienia, również w tym cyklu, w którym progesteron był w porządku (plamienia trwały 8 dni i bolały mnie mocno krzyże przy tym). Mój ginekolog kazał powtórzyć badania i jeśli wyniki będą zbliżone, to diagnoza dla mnie to przedwczesne wygasanie pracy jajników sad sad sad. Dostanę estrogeny i clostilbegyt plus luteina w II fazie, na razie mam łykać bromergon 1/2 tabletki na noc. Jestem załamana ewentualną przedwczesną menopauzą, bo skutki są straszne. Śpię po 4 godziny na dobę od kilku miesięcy, mam (chyba) depresję (związaną z żałobą i dodatkowo utratą ciąży), do tego lęki i kołatania serca. Myślałam, że to nerwica, ale lekarz skłania się do przedwczesnej menopauzy sad.
      Pomóżcie proszę, co sądzicie o tych wynikach?
      • malpkap Re: badania hormonalne 08.09.12, 17:06
        Wyniki z 3 dc faktycznie masz nieciekawe. Tak wysokie FSH w połączeniu z niskim estradiolem świadczy o obniżonej rezerwie jajnikowej. To oznacza, że pewnie nie wszystkie cykle masz owulacyjne (dodatkowo 1 jajnik, choć nie wiem jaki ma to wpływ na poziom FSH). Progesteron akurat w tym cyklu w 24 d ładny - znaczy, że owulacja prawdopodobnie była.
        Na pewno masz obniżoną szansę zajścia w ciążę (wysokie FSH, niski estradiol i 1 jajnik), ale nie sądzę by był to powód obumarcia ciąży.
        • zuzka78 Re: badania hormonalne 08.09.12, 17:32
          dziękuję Ci Małpko za odpowiedź smile
          podobno usunięcie jajnika podwyższa FSH, gdzieś tak wyczytałam

w tym prawym "jajniku" (w tym co pozostało, bo operacja była oszczędzająca) nigdy nie ma żadnego pęcherzyka na usg i nie czuję nic po prawej stronie
          owulację odczuwam tylko po lewej stronie, a raczej odczuwałam, bo od kilku miesięcy nie mam już bólu owulacyjnego

gdzieś czytałam, że niższe poziomy e2 na początku cyklu są łatwiejsze do stymulacji i że podwyższony e2 w 3dc świadczy o obniżonej rezerwie, więc już sama nie wiem, jak to jest z tą rezerwą

na pewno FSH nieciekawe, łudzę się też, że to może błąd laboratorium albo stres przewlekły od kilku miesięcy

co do wpływu na obumarcie ciąży, to lekarz mi tłumaczył, że podwyższone FSH wpływa nie tylko na ilość komórek, ale również na ich jakość - są gorszej jakości i stąd może nieprawidłowy zarodek, który obumiera, ale nie wiem, czy to była przyczyna mojego obumarcia czy nie, wszystkie badania po zabiegu wyszły ok

lekarz na bocianie odpowiedział mi, że moje wyniki "nie wykazują na coś co może być przeszkodą w zajściu w ciążę" oraz "nie ma tu podstaw do stawiania tezy o POF". Podniosło mnie to na duchu ogromnie, bo wizja przedwczesnej menopauzy jest dla mnie straszna, ale z drugiej strony mój lekarz prowadzący nie jest już takim optymistą

dlatego pozwoliłam sobie tutaj napisać, może ktoś miał podobny przypadek lub zna kogoś, kto jednak zaszedł w upragnioną ciążę

mam nadzieję, że estrogeny i clo pomogą i że clo nie podniesie mi FSH na stałe sad

pozdrawiam wszystkie Staraczki
          • malpkap Re: badania hormonalne 08.09.12, 17:38
            Zawsze może być błąd laboratorium, koniecznie powtórz. Z resztą lekarz nigdy nie opiera diagnozy o jednorazowy wynik. powodzenia!
            • zuzka78 Re: badania hormonalne 08.09.12, 17:42
              dziękuję Ci bardzo
              • kozica111 Re: badania hormonalne 08.09.12, 18:22
                Wydaje mi sie ze jak na 1 jajnik rezerwa nie jest zła.
                Depresja/nerwica bardzo wpływa na możliwość zajścia w ciąże - radzę udać sie po jakieś antydepresanty i spokojnie starać sie dalej.
                • malpkap Re: badania hormonalne 08.09.12, 18:31
                  Tylko większość antydepresentów podnosi znacząco poziom prolaktyny, a to może hamować owulację.
                • zuzka78 Re: badania hormonalne 08.09.12, 18:33
                  Dziewczyny, bardzo, ale to bardzo Wam dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
                  Jeśli chodzi o nerwicę, to boję się kolejnych tabletek dokładać do tego i tak sporego koktajlu dziennego. Ale chyba muszę o tym pomyśleć, bo sama sobie nie radzę. W grudniu straciłam bardzo bliską osobę i nie mogę się pozbierać, boję się własnego cienia i prawie w ogóle nie sypiam.
                  • blackdahlia35 Re: badania hormonalne 08.09.12, 19:49
                    Zuzka, czy moge zapytac co bierzesz? Ja xanax, nie codziennie ale za to w podwojnych dawkach.
                    • zuzka78 Re: badania hormonalne 09.09.12, 08:38
                      Blackdahlio, na razie nic nie biorę, rozważam to, bo naprawdę sobie nie radzę. Stosowałam magnez+B6 i melisę na wieczór, ale to niewiele daje. Kiedyś pomagały mi wieczorem wizualizacje i tworzenie pozytywnych obrazów w myślach, ale od dawna tego nie robię, nie umiem się nawet na tym skupić.
                      • blackdahlia35 Re: badania hormonalne 10.09.12, 02:42
                        Nie wiem czy antydepresanty bylyby dobrym pomyslem, bo w razie ciazy trzeba by bylo je raczej odstawic. Mam ten sam problem. Mialam zaczac prozac ale poniewaz staramy sie, zrezygnowalam z leku. U mnie nerwica strasznie nasila sie przed miesiaczka, wtedy pomagam sobie doraznie uspokojaczem, ktory dziala dobrze na PMS. U mnie afirmacje tez nic nie daja, kiedy jestem strzepkiem nerwow. Duzo odpoczywaj, bierz relaksujace kapiele, czasami dobrze jest sie porzadnie wyplakac. Ja stracilam ukochanego tate juz 3 lata temu i ciagle dojsc do siebie nie moge. Trzymaj sie Zuzka! Wszystko sie ulozy. Zycze ci 2 kreseczek w jak najblizszym czasie.
                        • zuzka78 Re: badania hormonalne 10.09.12, 10:44
                          Mnie też pomaga wypłakanie się, ale mąż mi nie pozwala płakać, złości się, że znowu płaczę. U mnie nerwica powoduje, że nie śpię, a tu do pracy przecież trzeba iść i jakoś funkcjonować.
                          Tobie też życzę wszystkiego dobrego, przede wszystkim zdrowia.
                          • blackdahlia35 Re: badania hormonalne 10.09.12, 20:23
                            Dziekuje Kochana, rowniez Tobie zycze duzo zdrowia i sil w pokonywaniu trudnosci.
                            • kopciuszek126 Re: badania hormonalne 25.09.12, 07:17
                              Dziewczyny doradźcie mi kiedy mam zrobić badanie progesteronu? w 7 dniu po owulacji czy w 8 dniu?Bo myślałam pojechać w czwartek na badania,ale jak lepiej w 7 dniu będzie to jutro muszę pojechać winkz góry dziękuję za odpowiedź wink
                              • jessica1986 Re: badania hormonalne 25.09.12, 07:52
                                kopciuszku i 7 i 8 dzień jest dobry. Pisze się wszędzie, że w 7dpo. Ale jak pójdziesz w 8 to On powinien być równie wysoki, nie spadnie chyba drastycznie z dnia na dzień wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka