Dodaj do ulubionych

Wiek a płodność

14.09.12, 13:38
Czy wiek kobiety, tak załóżmy do 30 - 32 lat, to jest dużo jak na pierwszą ciążę?

tak sobie myślę, co prawda nie mam jeszcze 30 lat, ale już niedługo (za pół roku) że może z tego powodu nie mogę zajść w ciążę?
Mam tez sopro nadwagi, więc chyba to połączenie nie jest zbyt korzystne, z drugiej strony grubsze kobiety z tego co wiem, nie mają tak dużych problemów z zajściem w ciąże niż za chude.
Więc wydaje mi się, że chyba po prostu za późno się za te starania wzięłam.
A jakie jest wasze zdanie? bo już nie wiem sama gdzie może być przyczyna
Obserwuj wątek
    • kropiatka Re: Wiek a płodność 14.09.12, 13:45
      Wiadomo, ze z wiekiem plodnosc sie obniza, ale wydaje mi sie ze przy 30-tce nie powinno byc wiekszych problemow pod warunkiem, ze organizm zdrowy i hormony w porzadku. Ja juz jestem grubo po wiec sie tym interesuje i widze ze wiele kobiet jednak zachodzi, zwykle jednak po dluzszym czasie. Z tego co czytalam to nadwaga ma jednak duze znaczenie zwlaszcza przy pcos. Nie przejmuj sie 30-tka, jesli dlugo sie starasz zbadaj sobie hormony i przebadaj meza. Zbadaj koniecznie TSH i hormony tarczycowe bo ryzyko ze cos nie tak z tarczyca tez sie zwieksza w tym wieku.
      • for.malina Re: Wiek a płodność 14.09.12, 14:26
        Ja tez czytałam że nadwaga ma znaczenie, ale w sumie zadnej kobiety która miała problem z zajściem w ciążę grubej nie znam. Czytałam tez na forach i zawsze piszą same chude że nadwaga jest przeszkodą.
        Nie chcę się upierać przy tym, może jest tu ktoś komu nadwaga przeszkadzała i dopiero jak schudł zaszedł w ciążę?

Z tego co wiem pcos nie mam, pytałam o to gina to powiedział ze nie podejrzewa nawet, że janiki ładne itp
        Ale badań horm nie robił mi w tym kierunku.
        Tsh mam 1,33, reszta badań które zrobiłam tez ok.
    • nik.men Re: Wiek a płodność 14.09.12, 14:00
      tak jak pisze kropiatka, duża waga ma dużo wspólnego z pcos, a co za tym idzie z płodnością. Sama mam nadwagę, na razie zbijam efekt jojo, no a potem reszta kg. I sama mam podejrzenie pcos. Jak miałam wagę prawidłową to nikt o pcos nie mówił. Prawdą jest też, że zrzucenie zbędnych kg poprawia a nawet przywraca płodność. Więc ja się ostro wzięłam za siebie jakieś 5 tygodni temu już. Tzn, tak dla siebie zaczęłam się odchudzać, no a jak o pcos się dowiedziałam to tym bardziej mam motywację. Może spróbuj zrzucić kilka kg przy okazji.
      • for.malina Re: Wiek a płodność 14.09.12, 14:27
        A jaką masz nadwagę jeśli można spyać?
        ja mam około 20kg
        • nik.men nadwaga 14.09.12, 16:16
          na dziś mam nadwagę 15kg. Schudłam od 15 sierpnia 9kg. To jest prawie mój cały efekt jojo. Mam nadzieję, że za 10kg już nie będzie policystycznych jajników i hormony się wyregulują, ale chce zaznaczyć , że nie jem tłustego, pozwolę sobie na kawałek czekolady lub ciastko co kilka dni, ćwiczę co 2-3 dni i nie jem po 18-19 godz.
    • njut Re: Wiek a płodność 14.09.12, 14:37
      for.malina ja zaczęłam się starać w wieku 29 lat. Trwa to już 3,5 roku a efektów brak. Gin powtarza, że w tym wielku należy już ostro przyłożyć się do starań jeśli chce się mieć dziecko.
      • for.malina Re: Wiek a płodność 14.09.12, 14:43
        a masz nadwagę?
        kurcze widzisz, kiedyś więcej się mówiło o tym, zeby o dziecko starać się przed 30tką i że to i tak bardzo późno juz jest itp
        potem znowusz, że w innych krajach to czesto pierwsze dziecko kobiety rodzą cześto i po 35 r.ż. i że ten wiek 30-32 lat jest całkiem ok
        i się chyba dałam na to nabrac niestety...crying
        • malpkap Re: Wiek a płodność 14.09.12, 23:07
          for.malina napisała:

> potem znowusz, że w innych krajach to czesto pierwsze dziecko kobiety rodzą cze
          > śto i po 35 r.ż.
          Rodzić rodzą, ale nikt nie mówi o tym ile z nich się wcześniej leczy lub korzysta z technik rozrodu wspomaganego
    • cibeles Re: Wiek a płodność 14.09.12, 19:43
      Ja we wtorek koncze rowna 30tke, rozpoczelam starania o 1 dziecko i nie mam stresa z powodu wieku smile Podejrzenie pcos tez mam, a jestem raczej szczupla. To chyba jest tak, ze przy pcos czesto sie pojawia nadwaga w zwiazku z nieprawidlowym dzialaniem insuliny ale nadwaga nie oznacza od razu problemu z pcos. Tak mi sie przynajmniej zdaje, ale ekspertem nie jestem smile
    • lidek0 Re: Wiek a płodność 14.09.12, 21:00
      Nadwaga często przeszkadza nie tylko w samym zaciążeniu i utrzymaniu ciąży /często powoduje zaburzenia hormonalne/ ale może być przyczyną problemów w ciązy www.ciazowy.pl/artykul,jak-radzic-sobie-z-nadwaga-w-ciazy,1315,1.html i podczas porodu. Grubsze kobiety może i nie mają większych problemów z zajściem /nie znam statystyk/ w ciążę ale niepotrzebnie narażają siebie i dziecko w ciąży.Wiek też nie jest bez znaczenia bo po 30 spada płodność, dlatego warto się do starań przygotować, zeby nie tracić czasu.
      • nik.men Re: Wiek a płodność 14.09.12, 21:41
        lidek0 bardzo fajny link podałaś.
        wkleję kilka zdań z tego artykułu, które wydają mi się dosyć istotne:
        -ciąża (...) zdecydowanie wzmoże apetyt
        -Nadwaga (...) niesie za sobą m.in. wzrost stężenia estrogenów we krwi, a nadwyżka hormonów zaburza cykl miesiączkowy i hamuje owulację.
        -(nadwaga) stwarza większe niż u ciężarnych o prawidłowym przyroście masy ryzyko cukrzycy, gestozy, nadciśnienia, infekcji dróg moczowych, chorób naczyń krwionośnych (przede wszystkim żylaków), a także opuchnięć, zaparć i wzmożonych bólów kręgosłupa i nóg.
        - często lekarze w przypadku kobiet z nadwagą decydują się na cesarskie cięcie
        - dzieci (mam z nadwagą) są dużo bardziej narażone na otyłość niż te, urodzone przez matki, które poczęły dziecko z odpowiednią wagą, a w czasie ciąży nie przytyły więcej niż 15 kg.

Tak, że nie tylko nawaga nie sprzyja poczęciu, ale niesie ryzyko dla zdrowia dziecka...
        Ja się jeszcze bardziej zmotywowałam do odchudzania wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka