Dodaj do ulubionych

PROLAKTYNA

22.02.13, 10:14
Kochane kobietki, dziś odebrałam wynik prolaktyny. Okazało się , ze jest trochę podwyższona -522,3 a w zakresie referencyjnym jest 102-496. Czy to jest duże podwyższenie? Czekam jeszcze na wyniki LH, FSH, Estradiolu, testosteronu i anty-TPO. Zastanawiam się czy czekać na resztę wyników, które będą dopiero za minimum tydzień, czy już uderzać do lekarza z wynikiem prolaktyny. Czytałam, ze prolaktyna zaburza jajeczkowanie. Korzystam, z ovufriend od ok pół roku i w sumie zawsze miałam owulację (potwierdzone testami). Co sądzicie, czy to jest duże podwyższenie? Co podwyższona prolaktyna może u mnie złego zdziałać? Co robić?

https://ovufriend.pl/thumb/3c8ac2e09996a06d58fcdfafca886079.png
Obserwuj wątek
    • railly Re: PROLAKTYNA 22.02.13, 13:19
      W przeliczeniu Twoja prolaktyna to ok. 26 ng/ml, norma jest do 23,3. To nie jest tragiczny wynik, jest co prawda podwyższona, ale jeśli pozostałe badania masz w normie, normalnie miesiączkujesz, nie masz mlekotoku i nie masz problemów z owulacją, to lekarze zazwyczaj uważają taki wynik za dobry. Ja mam prolaktynę taką samą jak Ty - 25 ng/ml i mój lekarz stwierdził, że do takiego poziomu prolaktyna może się podwyższyć od zwykłego codziennego stresu.
      Poczekaj na wyniki pozostałych badań, głownie LH i FSH. Nie robiłaś TSH? Jesli nie, to zrób, to bardzo ważne badanie jeśli starasz się o dziecko.
    • malpkap Re: PROLAKTYNA 22.02.13, 18:15
      Większość specjalistów obecnie uważa, ze jesli norma nie jest przekroczona dwukrotnie i nie zaburza owulacji to się nie leczy. Robiłaś te badania ze względu na długie starania o ciążę? Warto by było zbadać jeszcze tsh i progesteron 7 dni po domniemanej owulacji. A pozostałe robiłaś w którym dniu cyklu?
      • natalia288 Re: PROLAKTYNA 27.02.13, 18:13
        Witaj malpkap wink
        Tak więc robiłam badania ponieważ już trochę czasu starami się o dziecko.
        TSH mam w normie -0,688. Robiłam rownież:
        antyTPO <28,0 U/ml
        Estradiol 30,40 pg/ml
        FSH 8,21 mIU/ml
        LH 3,59mIU/ml
        Testosteron 46,0 ng/dl

Wszystko wykonałam w 3 dniu cyklu.
        Tydzień po owulacji mam zamiar zrobić sobie jeszcze progesteron.
        Zastanawiam się czy wykonać jeszcze estradiol ( 2 dni przed jajeczkowaniem i 7 dniu po jajeczkowaniu) czy dać sobie na razie spokój skoro w pierwszej fazie wyszło ok?

Byłam u lekarza, w sumie pierwszego poważniejszego i na początek na 2 miesiące dostałam od niego clostilbegyt i duphaston. No i zobaczymy co pokaże kolejny cyklwink
        Pozdrawiam Was serdecznie kobietki wink
        • marta.kg Re: PROLAKTYNA 27.02.13, 19:31
          natalia288 ja na Twoim miejscu oprócz tego, że robisz te badania, o których piszesz to jeszcze za 2-3 miesiące zrobiłabym powtórkę prolaktyny. Miałam bardzo podobne wyniki do Twoich jakieś 4 lata temu. Mój lekarz (teraz mam innego) uznał, że jest to małe podwyższenie i nie trzeba z tym nic robić. Przepisał clostilbegyt na 3 cykle. Brałam i nic. Lekarz zapewniał mnie, że ze mną wszystko ok i muszę działać, a ciąża będzie. I tak minęły 3 lata. Poszłam do innego gin i skierowała mnie ponownie na prolaktyne. I wyszło! O wiele za wysoka. Gdyby lekarz 4 lata temu zalecił leczenie lub przynajmniej kontrolowanie tej prolaktyny to dziś może byłabym Mamą. A tak muszę to leczyćsad Dla własnego spokoju powtórz badanie za jakiś czas. Nie jest drogie, a wiele wyjaśnismile
          Życzę samych pozytywnych wyników badań i dwóch kreseczeksmile
        • ada_83 Re: PROLAKTYNA 27.02.13, 20:18
          Jeśli podajesz wyniki, to musisz podać też normy, bo laboratoria różnią się nimi.

Masz stosunek LH/FSH=0,48, więc to jest do omówienia z lekarzem, bo optymalnie jest koło 1.

Jak chcesz ustalić jajeczkowanie? Dokładnie to się da tylko przy codziennym USG, z wyliczeń - lipa, z wykresów - musisz mieć minimum 3 i skonsultować się z jakimś doradcą NPR.
          --
          poczta: ada_83 na gazeta
          • malpkap Re: PROLAKTYNA 27.02.13, 21:15
            ada_83 napisała:

>
            > Masz stosunek LH/FSH=0,48, więc to jest do omówienia z lekarzem, bo optymalnie
            > jest koło 1.
            Taki stosunek może świadczyć o niewydolności przysadki (choć nie musi oczywiście), lekarz powinie zwrócic na to uwagę.
            > Jak chcesz ustalić jajeczkowanie? Dokładnie to się da tylko przy codziennym USG
            > , z wyliczeń - lipa, z wykresów - musisz mieć minimum 3 i skonsultować się z ja
            > kimś doradcą NPR.
            > --
            dokładnie tak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka