Dodaj do ulubionych

toksoplazmoza

02.04.13, 20:18
witam,
chcielismy z mezem starac sie o dziecko i z tego powodu zrobilam badania na toksoplazmoze gdzies na poczatku marca, niestety wyszly dodatnie
IgG ilosciowo 63,7 dodatni (0,0-6,4 wynik ujemny, 6,4-9,9 wynik watpliwy, >=10,0 wynik dodatni)
IgM jakosciowo 1,02 dodatni (< 0,90 wynik ujemny, 0,90-0,99 wynik watpliwy, >=1,00 wynik dodatni)
poszlam z tymi wynikami do lekarza rodzinnego, ktory skierowal mnie do poradni chorob zakaznych twierdzac ze do zakazenia moglo dojsc niedawno
oczywiscie powtorzylam badania po 3 tygodniach ktore zlecono mi juz w zakaznym i igg wyszlo 75,2
pani doktor w zakaznym stwierdzila ze do zakazenia doszlo bardzo dawno oraz ze igg moze nieco sie roznic poniewaz to zalezy od laboratorium, gdyby bylo to swieze zakazenie igg musialoby wzrosnac kilkakrotnie
nie ma przeciwskazania do zajscia w ciaze
i teraz jestm w kropce, czy aby napewno
ma ktos moze jakies doswiadczenia w tym temacie
chcialabym dzidzie ale boje sie
napiszcie
magda

Obserwuj wątek
    • milagros1977 Re: toksoplazmoza 02.04.13, 21:24
      ja bym sie przeleczyla, nie ma co ryzykowac a przy toksomplazmozie poronienie wczesnne bardzo prawdopodobne poszukaj lekarza ktory Cie przeleczy bo to wyglada na swieze zakazenia
      • milagros1977 Re: toksoplazmoza 02.04.13, 21:25
        jeszcze dodam ze za swieze zakazenie odpowiada igM
        • manda1986 Re: toksoplazmoza 02.04.13, 21:36
          a czytalam ze igm dodatnie moze utrzymywac sie nawet 2-4 lat, dlatego wazne jest igg i jezeli nie wzrasta to choroba jest juz przebyta
          pani w zakaznym nie zastosowala zadnego leczenia
          ponadto powiedziala ze temat toksoplazmozy mamy juz zamkniety
          nie mam niczym sie przejmowac
          • milagros1977 Re: toksoplazmoza 03.04.13, 14:17
            wynik igg w setkach owszem swiadczy na przebyte juz zakazenie natomiast- Twoj wynik jst jeszcze calkiem niski natomiast igm faktycznie lekko dodatni i moze swiadczyc o jkichs feteroflinych preciwcialch nie zwiazanych z toksko ale bylabym czujna, powtorz obie podklasy za 3 tyg i jezszce raz skonsultuj z jakims specjalista
            • milagros1977 Re: toksoplazmoza 03.04.13, 14:18
              mialo byc: heterofilnych p/c
              • manda1986 Re: toksoplazmoza 03.04.13, 18:55
                kurcze, czyli mam rozumiec ze specjalista chorob zakaznych w bydgoszczy zle zdjagnozowal etap mojej choroby,
                przeciez igg nie utrzymuje sie na stalym poziomie w setkach przez cale zycie,
                jak jest szczyt infekcji to owszem ale pozniej spada i utrzymuje sie na stalym poziomie, czy tak
                moje igg badane po 3 tygodniach mialo wartosc 75,2 wczesniej 63,7
                czy wlasnie przez te 3 tyg podczas czynnej infekcji nie powinno wzrosnac kilkakrotnie i byc odczytywane w setkach
                no nic, pozostaje mi powtorzyc badania
                ale bardzo dziekuje za rady
            • manda1986 Re: toksoplazmoza 04.04.13, 10:29
              milagros1977
              rozumiem ze chcesz mi powiedziec zw igg+ oraz igm+ oznacza swieze zakazenie w toku,
              no niby cos w tym jest,
              wszedzie o tym pisza,
              ale skoro igg nie wzrasta w setkach, utrzymuje sie na stalym niskim poziomie a igm jest na + minimalnie ponad norme to czy igm+ nie jest pozostaloscia po przebytej infekcji ktora byla juz dawno,
              pisze tak bo spcjalista w zakaznym dal mi to do zrozumienia
              zapytalam, czy moge zajsc w ciaze, powiedzail ze tak,
              i tak sobie mysle ze chyba swiadomie nie narazalby mnie a raczej mojego dziecka na nieodwracalne konsekwencje.
              draze temat i szukam o tokso jak najwiecej info
              chociaz szczegolowych nie znalazlam
              czytalam tez o awidnosci
              moze zrobic
              sama juz nie wiem
              • milagros1977 Re: toksoplazmoza 05.04.13, 21:06
                zrob awidnosc, jesli wynik bedzie wysoki to ok jesli niski to musis sie przeleczyc
                • manda1986 Re: toksoplazmoza 06.04.13, 08:31
                  dzieki tak zrobie
                  dam znac co wyszlo
                  • manda1986 różyczka igg 06.04.13, 08:36
                    a tak przy okazji
                    moje przewrazliwienie na temat badan w ciazy nadal rosnie wink
                    igg na rozyczke wyszo 379 gdzie wynik pozytywny jest juz od 10
                    igm nie robilam
                    wydaje mi sie ze bylam na nia szczepiona
                    czyzby wszystkie choroby mnie dopadly

• maja8883 Re: różyczka igg 08.04.13, 20:21
                      Moja znajoma zaraziła się tokso podczas ciąży nie mając nigdy kontaktu z kotem. W ciąży szczególnie trzeba uważać na to, aby dobrze myć warzywa i owoce. Oraz zwracać uwagę na to, aby panie w sklepie nie dotykały wędlin brudnymi od surowego mięsa rękoma. To ponoć najczęstszy powód zachorowań na tokso. Uważać trzeba również na deseczki na których kroimy surowe mięso, aby je dobrze umyć a najlepiej wyparzyć. Wyjątkowo cieszę się, że miałam przyjemność to coś już kiedyś przebyć, ponieważ podczas pierwszej i obecnej ciąży jestem bezpieczna.
                • manda1986 Re: toksoplazmoza 12.05.13, 19:21
                  witam serdecznie, juz wczesniej opisalam swoj przypadek, ale moze powtorze
                  moje wyniki toxoplazma gondii
                  z dnia 8.03.13
                  IgG ilosciowo 63,7 dodatni (0,0-6,4 wynik ujemny, 6,4-9,9 wynik watpliwy, >=10,0 wynik dodatni)
                  IgM jakosciowo 1,02 dodatni (< 0,90 wynik ujemny, 0,90-0,99 wynik watpliwy, >=1,00 wynik dodatni)
                  bralam rocvmacyne przez 10 dni przepisana przez lek.rodzinngo bo tam poszlam najpierw, dostalam skierowanie do zakaznego i tam powtorzylam badania pod okiem specjalisty zlecil tylko IgG
                  z dnia 26.03.13
                  IgG 75,2
                  diagnoza-przeszlam i mam to za soba
                  zeby dmuchac na zimne powtorzylam badania na wlasny rachunek
                  z dnia 6.05.13
                  IgG ilosciowo 261,6 wynik dodatni powyzej 1.0
                  IgM wynik ujemny, ostatnie badanie bylo wykonane w innym laboratorium
                  poszlam do lek.rodzinnego i powiedzial ze wyniki ok,przeszlam tokso
                  sama nie wiem co mam myslec
                  awidnosci nie robilam
                  • baspie84 Re: toksoplazmoza 20.05.13, 21:05
                    znam temat na własnej skórze , konsultowałam swoje wyniki z dr. od chorób zakaźnych i mi powiedział , że toxo jest groźna gdy IGM masz dodatnie (IGM to jest aktywne zakażenie) a IGG niskie (IGG są to przeciwciała) moim zdaniem choc nie jestem lekarzem nie ma przeszkód do zajścia w ciąże ponieważ masz wysokie przeciwciała czyli IGG a to znaczy że jest to twoje nie pierwsze zarażenie się toxo.
                    pozdrawiam i powodzenia życzę !!
    • maja8883 Re: toksoplazmoza 08.04.13, 20:12
      Jestem mamą prawie 9 letniego synka. W ciąży podczas badania krwi na toksoplazmozę wynik wyszedł dodatni. Był to jakiś 3 miesiąc i bardzo się przestraszyłam, ponieważ znam przypadek dziecka urodzonego po przechorowanej toksoplazmozie w ciąży. Lekarz zlecił mi powtórne badanie krwi i kazał udać się do szpitala zakaźnego na konsultację. W szpitalu już po wynikach mnie uspokojono, że toksoplazmoza była przechorowana i dziecku nic nie grozi. Mało tego, jest to nawet korzystne, dlatego że w ciąży jestem bezpieczna bo mam przeciwciała i już nie zachoruję. Synek urodził się zdrowiusieńki smile Teraz jestem w 15 tc i nie mam żadnych obaw, nawet lekarz już nie kierował mnie na tokso, bo nie ma sensu, tylko wynik przepisał z poprzedniej karty ciążowej.
      • baspie84 Re: toksoplazmoza 20.05.13, 21:08
        no dokładnie jeśli są wysokie przeciwciała to już nic dzidziusiowi nie grozi !!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka