Dodaj do ulubionych

SIERPIEN - zaczynamy znowu starania :-)

26.07.04, 17:07
Dla tych, ktorym nie udalo sie w lipcu zobaczyc upragnionych dwoch
kreseczek... sierpien juz tuz tuz wiec powoli trzeba sie przygotowac do
kolejnych staran ! Moze ten miesiac bedzie dla nas starajacych sie bardziej
laskawszy!! U mnie obecnie 4 cykl staran a 6 dc. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gagat100 Re: SIERPIEN - zaczynamy znowu starania :-) 26.07.04, 17:16
      u mnie 3 cykl staran i mysle ze do trzech razy sztuka! teraz sie nie udało ale
      mysle ze jednak byla ciaza ale boichemiczna wiec w tym cyklu nie bede czekac na
      zrobienie testu i od razu po owulacji biore duphaston !!!
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      Czytelna lista DOBRYCH ginekologow:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=18090 wpisujcie!
      • balbine Re: SIERPIEN - zaczynamy znowu starania :-) 26.07.04, 17:23
        Gagatku, oświeć mnie - co to jest duphaston?
        • j.zab do balbine - duphaston 26.07.04, 17:41
          Duphaston®

Działanie
          Lek jest syntetycznym hormonem działający podobnie jak żeński hormon płciowy
          progesteron. Jego działanie gestagenne jest wybiórcze - wpływa głównie na
          tkankę endometrium, szyjki macicy, pochwy. Nie powoduje zahamowania owulacji,
          powinien być jednak podawany po stwierdzeniu jajeczkowania. Powoduje
          przekszatałcenie błony śluzowej macicy w charakterystyczną dla fazy ciałka
          żółtego, a będącej wcześniej pod wpływem estrogenów. Nie ma działania
          termogennego czy andorgennego.

Wskazania
          * niedobory progesteronu (stwierdzone lub podejrzane)
          * niedomoga ciałka żółtego
          * nieregularne cykle miesiączkowe
          * brak miesiączki
          * bolesne miesiączkowanie
          * zespół napięcia przedmiesiączkowego
          * poronienia powtarzające się i zagrażające
          * endometrioza
          * krwawienia czynnościowe z macicy (wywołane zaburzeniami hormonalnymi)

Przeciwwskazania
          Nie powinno się podawać leku w pzypadkach nadwrażliwości na dydrogesteron czy
          inne składniki preparatu. Przeciwskazaniem są ciężkie zaburzenia pracy wątroby
          jak zespół Dubin-Johnsona, zespół Rotora, żółtaczka, guzy wątroby, a także gdy
          wytępuje krwawienie z macicy o nieznanej przyczynie. Należy odstawić lek jeżeli
          podawanie wywołuje lub nasila świąd, opryszczkę ciężarnych, żółtaczkę,
          porfirię, otosklerozę jako reakcję na hormony płciowe.
          Z racji, że brak jest szeroko zakrojonych badań na temat wpływu leku na płód,
          powinien byc podawany w ciąży jedynie pod kontrolą lekarza. Również kobiety
          karmiące piersią powinny poradzić się lekarza zanim zaczna stosowanie preparatu
          (nie wiadomo czy środek przenika do mleka)

Działania niepożądane
          Mogą wystąpić krawienia czy plamienia międzymiesiączkowe, szczególnie na
          początku kuracji. Można je zlikwidować podając większą dawkę. Miesiączka może
          zaniknąć, ilość traconej krwi może ulec zmianie. W niektórych przypadkach
          pojawiają sie nudności, wymioty, wzdęcia, bóle głowy i migreny, depresja,
          spadek libido. Na skórze mogą wytwarzać się stany alergiczne, może pojawić się
          świąd. Żadko występują zmiany parametrów czynności wątroby i żółtaczka.

Uwagi
          Ważne, aby podawanie leku łacznie z innymi omówić z lekarzem ponieważ jego
          skutecność może ulec zmiane. Jeżeli podawany jest razem z estrogenami należy
          odstawić środek, gdy zaobserwuje się wzrost ciśnienia krwi, chorobę zakrzepowo-
          zatorową, upośledzenie czynnośći wątroby.
          Lek można podawac w ciąży tylko pod kontrolą lekarza. Do tej pory nie ma badań
          potwierdzających czy zaprzeczających szkodliwości środka na rozwijający się
          płód.
          Lek wydzielany jest z mlekiem matki.

Dawkowanie
          Doustne. Ustala się inwidualnie dla pacjenta.
          W przypadku trudności zajścia w ciążę podaje się tuż po wystąpieniu owulacji 10
          mg dziennie przez okres ok. 10 dni. Jeżeli test ciążowy (badanie na obecność
          HCG w krwi) okaże się pozytywny, nie odstawia się preparatu. Inaczej lek
          przestaje się podawać, chociaż niektórzy lekarze zalecają przyjmowanie pomimo
          negatywnego testu (w obawie przed utratą ciąży, której nie można było tak
          wcześnie wykryć) - cykl przedłuży się o parę dni, a miesiączka wystąpi
          prawidłowo jeśli nie doszło do zapłodnienia. W przypadku niepłodności zaleca
          się kontynuowanie leczenia po zajściu w ciążę - zapobiegawczo 10 mg do 20
          tygodnia.
          Gdy w przeszłości dochodziło do poronień, podaje się zapobiegawczo 10 mg 2 razy
          dziennie do 20 tygodnia, a następnie zmienjsza się dawkę stopniowo. Terapię
          powinno się zacząć już przed zapłodnieniem.
          Jeśli pojawią się niepokojące objawy sugerujące możliwość poronienia
          (poronienie zagrażające) podaje się z początku 40 mg, następnie 10 mg co 8
          godzin aż do ustąpienia objawów. W momencie nawrotu objawów zwiększa się dawke
          o 10 mg co 8 godzin (tzw. dawka skuteczna). Powinno się ją utrzymywać przez
          kolejny tydzień od ustąpienia objawów. Po tym okresie można ją zmiejszyć
          (stopniowo).
          W endometriozie podaje się 10 mg 2-3 razy dziennie od 5 do 25 dnia cyklu
          miesiączkowego lub w sposób ciągły
          • balbine Re: do balbine - duphaston 27.07.04, 10:09
            Dziękuję! To znaczy, że duphaston ma pomóc zagnieżdżeniu się zarodka, tak?
            • gagat100 Re: do balbine - duphaston 27.07.04, 10:49
              balbine napisała:

> Dziękuję! To znaczy, że duphaston ma pomóc zagnieżdżeniu się zarodka, tak?

Tak wlasnie !!!!
              • balbine Re: do balbine - duphaston 27.07.04, 11:18
                Dzięki! Jestem co raz bardziej doedukowana wink
    • balbine Re: SIERPIEN - zaczynamy znowu starania :-) 26.07.04, 17:23
      U mnie też 4 cykl, ale dzień dopiero 2. Jak sobie pomyślę, że jeszcze co
      najmniej 25 dni do chwili, kiedy będę mogła sobie zrobić test... Jedyne, co
      mnie pociesza to:

- planowany wyjazd na parę dni,
      - starania są naprawdę przyjemne,
      - mąż jest dla mnie jeszcze bardziej kochany niż zawsze, więc pławię się w
      różnych oznakach jego opieki i czułości (ciekawe, jak długo wytrzyma wink).

No i zaczęłam sobie wmawiać, że na razie lepiej by było nie zachodzić w ciążę,
      bo jak pojadę na wakacje jesienią, to będę rzygać, albo spać, więc co to za
      wakacje wink)
      • j.zab Re: SIERPIEN - zaczynamy znowu starania :-) 26.07.04, 17:35
        Ja natomiast obralam sobie inna bardziej niekonwencjonalna metode na
        zafasolkowanie (zaczynam ja stosowac od dzisiaj) a mianowicie dziennie przed
        zasnieciem a takze w ciagu dnia bede sobie powtarzac przez co najmniej 5 min "W
        tym cyklu bede miala piekna owulacje dzieki, ktorej uda mi sie zajsc w ciaze"
        albo cos w tym stylu smile
        Wpadlam na taki pomysl bo przypomniala mi sie kiedys przeczytana ksiazka
        Murphego "Potega podswiadmosci" i wlasnie w tym cyklu mam zamiar zastosowac
        jego kilka madrych wskazowek.. Ponoc nasza podswiadomosc moze zdzialac cuda,
        wiec czemu nie sprobowac? Pozdrawiam
        • balbine Re: SIERPIEN - zaczynamy znowu starania :-) 27.07.04, 10:10
          To ja zadziałam w tym cyklu zgodnie z prawem Murphy'ego wink Tzn. będę się
          nastawiać, że nie zajdę w ciążę przez najbliższych parę miesięcy, bo czeka mnie
          kilka atrakcyjnych wyjazdów, no i zobaczymy, czy prawo Murphy'ego zadziała wink
          • kattrin1 Re: SIERPIEN - zaczynamy znowu starania :-) 27.07.04, 10:38
            nio takie nastawieni mi sie podobasmile)))
            Balbinko 3mam mocno kciukasy za Ciebiesmile)))Kasia
            • balbine Re: SIERPIEN - zaczynamy znowu starania :-) 27.07.04, 11:17
              Nie dziękuję, żeby nie zapeszyć, a teraz wracam do myślenia sobie, że niefajnie
              jest być w pierwszych miesiącach ciąży podczas wakacji, bo np. można
              zwymiotować w samolocie wink
    • bzubza Re: SIERPIEN - zaczynamy znowu starania :-) 26.07.04, 22:00
      Hej! Wyczytalam wczesniej, ze leczysz się u dr Świtały i go polecasz, czy nadal
      jestes z niego zadowolona? Ps. Chce sie do niego wybrac i juz sie nawet
      umowilam, ale wole sie upewnic, bo zawsze jeszcze moge "zdezerterowac". Czekam
      na info. Pozdrawiam serdecznie! PA
      • j.zab dr Świtała 27.07.04, 16:46
        Naprawdę jest świetny , atmosfera na luzie tylko się śmiać przy nim smile a przy
        tym naprawdę dobry specjalista ! Jak będziesz po wizycie daj znać ! Pozdrawiam!
        Justyna
    • golo25 Re: SIERPIEN - zaczynamy znowu starania :-) 27.07.04, 06:38
      Dołączę sie z największą przyjemnościa. Mój gin dał mi wreszcie zielone
      światełko po poronieniu i w sierpniu zaczynamy strania. Pozdrawiam.

Gosia
    • mamka22 Re: SIERPIEN - zaczynamy znowu starania :-) 27.07.04, 08:31
      Witajcie,
      A ja 3 cykl starań. Owulacja ma być 1,2,sierpień. licze, że do 3 razy sztuka i
      wmawiam to sobie . Biorę wiesiołek i folik i mierzę tempkę, ale jakaś dziwna
      ona.

Trzymajmy się ciepło.

mamka
      • gagat100 moze macie ochote TU zajzec ?? 27.07.04, 10:50
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=586&w=14369967
        • cedex Sierpień miesiącem starań ;)))) 27.07.04, 13:12
          Dołączam się z przyjemnością. W lipcu się nie udało ( 1 miesiąc starań po dwóch
          poronieniach - drugie w październiku 2003). Myślę, że już dość czasu
          wyczekałam , zrobiliśmy badania ( oprócz immunologii). Ale mam optymistyczne
          nastawienie i nadzieję, że nie dość, ze uda się zajść w ciążę ( wcześniej
          zachodziłam za pierwszym razem) to jeszcze uda się przejść 9 miesięcy bez
          komplikacji i urodzić zrowe dziecko! Pozytywne myslenie - to jest to!
          Oczywiście pewnie ze 100 razy dopadnie mnie zwątpienie, czy wszystko się uda w
          100%... ale... na razie jest OK. Nie obiecuję , tak jak Ty Gagatku, że nie
          zrobię testu wcześniej niż w 40 dc... Pozdrawiam i owocnych starań życzę!
          Wam i sobie smile) A teraz u mnie 4 d.c..... jeszcze trochę cierpliwości...
          • balbine Re: Sierpień miesiącem starań ;)))) 27.07.04, 13:20
            Optymizm to podstawa smile

Ja testu nie zrobię do 30 d.c., o ile w 27 d.c. nie przyjdzie, równiutko jak w
            zegarku, wstrętna @. Na razie jest 3 d.c., więc jeszcze czekania przede mną a
            czekania. A ile starań!!
            • cedex Re: Sierpień miesiącem starań ;)))) 27.07.04, 13:24
              No Balbinko! Gdybysmy zaszły obie w tym miesiącu to nasze dzieciaczki
              urodziłyby sie pewnie w odstępie kilku dni... A z tego co czytałam jesteś z
              Warszawy, więc może nawet w tym samym szpitalu.... mmmm.. pomarzyć dobra
              rzecz... Damy radę!
              • balbine Re: Sierpień miesiącem starań ;)))) 27.07.04, 14:33
                To by było bardzo miłe, gdyby tak się stało smile

Trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny starające się w sierpniu! Niech to
                będzie szczęśliwy miesiąc dla fasolek i groszków.
    • izu7 Re: SIERPIEN - zaczynamy znowu starania :-) 28.07.04, 12:59
      Do trzech razy sztuka!!!
      - Trzeci cykl starań...
      - wiesiołek biorę drugi cykl..
      - Testy owulacyjne są...
      - masowe przytulanko jest...
      no i te DWA bociany lecące na moja głową !!!
      Tym razem musi sie udać!!! Bardzo liczę na Ciebie mój drogi SIERPNIU!!!
      • apearl Re: SIERPIEN - zaczynamy znowu starania :-) 28.07.04, 13:19
        ja jestem po 3 cyklu stymulacji i jestem w 20dc. Okolo 7 sierpnia robie test.
        Caly czas staram sie nie myslec o tym, ale moze trzeba sobie powtarzac: Musze
        teraz byc w ciazy ?smile Nie wiem, bo sie boje rozczarowania. Buziaki
        Ania
        • gagat100 Re: SIERPIEN - zaczynamy znowu starania :-) 28.07.04, 13:26
          ja tak jak izu7 juz nie robie robilam mies temu i NIC przypuszczam ze bylam w
          ciazy ale biochemicznej a teraz luzuje jade na urlop w gory (z nad morza) no
          ale oczywiscie w TE dni hhihihih
          A dzis 6 dc DOPIERO ;o(

Czytelna lista DOBRYCH ginekologów
    • lara_croft2 Re: SIERPIEN - zaczynamy znowu starania :-) 28.07.04, 13:41
      cześc laseczki, to i ja się do Was dołączę.
      @ mam dostać co prawda na początku sierpnia, ale nie czuję się ani troche
      ciążowo więc stawiam że w sierpniu będzie mój kolejny juz 4 cykl starań, wrrr
      Myśle że w tym sierpniu juz się uda, bo jak nie to dostane do głowy. Wyjeżdżam
      na tydzień w dzikie bieszczady to może w jakimś sianie moja macica zaskoczy, bo
      na tym zakopconym ślasku to te plemniki i moje jajo smile to jakieś leniwe są. Ale
      bym chciała smile Ja chce dziecko !!!!
      no to pozdrawiam, trzymcie się

ps. jak tak dalej pójdzie to dostane do głowy smile papapapapa
    • vase Re: SIERPIEN - zaczynamy znowu starania :-) 28.07.04, 16:19
      To i ja sie przylacze. Sierpien to bedzie nasz 6 cykl staran, a dzisiaj jest
      moj 3dc. 1 dzien @ minal mi pesymistycznie, ale juz sie przyzwyczailam do
      mysli, ze w lipcu nici i znowu jestem naladowana optymizmem. Jeszcze tylko pare
      dni - i przytulanko pelna para smile Poza tym zbliza sie wyjazd do Polski wiec
      moze ta odmiana cos pomoze? W koncu przeciez musi sie udac!
    • gagat100 zapraszam 28.07.04, 17:27
      sierpniowe strarania w oczekiwaniu
    • migotkaa1 Re: SIERPIEN - zaczynamy znowu starania :-) 29.07.04, 08:08
      Ja również znalazłam się w tym gronie, to będzie mój trzeci cyl starań po
      obumarłej ciąży. CLO+Duphaston+Bromergon. Zobaczymy co pokaże nam Sierpień oby
      dwie kreseczki na teście. Czego wam i sobie z całego serca życzę. Powodzenia
      Magda
      • gagat100 migotko 29.07.04, 14:04
        a masz monitorowany cykl przy CLo ?? ja slyszalam o takim leczeniu ale obawiam
        sie torbieli albo innego swinstwa a jak u ciebie??
        • j.zab clo 29.07.04, 17:18
          A propo clo, wczoraj byłam u mojego gina i rowniez mi to przepisal ,ale cyklu
          nie mam monitorowanego.. wiem, ze dla bezpieczenstwa przed torbielami powinno
          się monitorować cykl ale jakoś mam zaufanie do mojego gina, przepisał mi
          natomiast Gravistal 125 (tabletki anty) na 18-21 dzień cyklu.. Trochę mnie to
          zdziwiło ale wierze, że wie co robi!!! ale to clo mam brac dopiero w przyszłym
          cyklu (3-7 dzień) i już nie mogę się doczekać.. smile) a póki co przede mną
          jeszcze owu więc może clo nie będzie mi już wcale potrzebny wink)))
          Pozdrawiam Justyna
          • gagat100 clo link 30.07.04, 10:18
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=191&w=13901609&v=2&s=0

Pozdrawiam Asia
            & aniołek *05.03.2004

Czytelna lista DOBRYCH ginekologów
    • migotkaa1 Re: SIERPIEN - zaczynamy znowu starania :-) 01.08.04, 16:22
      Gagat ja mam monitorowany cykl, w lipcu pęcherzyk pękł mi w 13dc (na monitorku
      zobaczyłam niedawno pęknięty pęcherzyk) bez wspomagania Pregnylem, mam nadzieję
      że w tym cyklu będzie tak samo. Pozdrawiam Magda
      • sarah75 Re: SIERPIEN - zaczynamy znowu starania :-) 04.08.04, 11:05
        witam dziewczyny!smile
        to juz mój 4 cykl starań. Mam nadzieje że sierpień będzie bardzo płodny! czego
        życze Wam Wszystkimsmile
        pozdrófkasmile
    • lara_croft2 Re: SIERPIEN - zaczynamy znowu starania :-) 05.08.04, 11:07
      cześć laski
      dopisuje się do was, u mnie 1 dc sad
      w sierpniu motto: "do czterech razy sztuka"
      mam nadzieję że się uda, bo jak nie to dostane do głowy.
      Akurat wyjeżdząm na urlop, to może wtedy się zapylę smile

pozdrawiam,
    • gaja26 Re: SIERPIEN - zaczynamy znowu starania :-) 06.08.04, 10:26
      Witajcie!
      Z wątku lipcowego muszę uciekać do sierpniowego. Starań cd. Od dziś mam
      postanowienie w związku z powyższym smile Test wykonuję dopiero jak nie dostanę @
      inaczej zwariuję! Uciekam do pracy!
      Całusy!
      Kasia
    • vase Re: SIERPIEN - zaczynamy znowu starania :-) 07.08.04, 16:50
      10 dc i przytulanko pelna para!! smile) "Dajemy czadu" bez podtekstow. Upalne
      wieczory, morska bryzka i lampka wina daja swoje smile)))
      A za 3 dni zaczynamy wakacyjne wojaze wiec i moje mysli schodza na inne tory.
      Tylko tak trzymac! smile)
      (Czy facet nie musi sie tez wyluzowac? Oni to zawsze maja lekko wink
    • balbina11 Re: SIERPIEN - zaczynamy znowu starania :-) 08.08.04, 17:37
      Też zaczynam. Wszystko: szyjka, śluz i testy owulacyjne wskazują, że to już.
      Ciekawe czy coś z tego wyjdzie? Tak bardzo bym chciała... Ale już bez obsesji.
      Może sierpień okaże się tym szczęśliwym miesiącem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka