07.06.13, 21:55
Jakie jest optymalne stężenie hormonu tarczycy TSH, aby tarczyca działała bez zadnych "problemów"?
Obserwuj wątek
    • babybump Re: TSH 07.06.13, 21:57
      To nie tylko TSH odpowiada za tarczyce, ale wiele innych hormonow, m.in ft3 I ft4. Warto poczytac forum tarczycowe I Hashimoto.
      • babybump Re: TSH 07.06.13, 21:58
        PS. Wazna tez jest obecnosc przeciwcial I wielkosc (objetosc) tarczycy.
        Ale to wszystko tak w wielkim skrocie.
        Jesli tylko patrzysz na TSH, to leczysz sie 'po lebkach'.
        • gkoz Re: TSH 07.06.13, 22:17
          Tsh powinno być niższe niż 2, ale to hormon przysadki, który wpływa na wydzielanie hormonów tarczycy, tyrozyne, o której poziomie świadczy ft4 i ft3, które dobrze jak są sporo powyżej połowy normy (80%), jeśli są problemy z tarczycą trzeba zrobić usg, przeciwciała anty TPO i TG
    • semi-dolce Re: TSH 07.06.13, 22:17
      TSH jest hormonem przysadki a nie tarczycy. Aby organizm działał bez problemów konieczne jest między innymi optymalne stężenie hormonów tarczycy T3 i T4. Optymalne dla każdego znaczy trochę co innego, ale mozna uznac, że dla młodej osoby, w wieku rozrodczym, jest to stęzenie wolnych T3 i T4 (czyli fT3 i fT4) w górnej połowie normy. Uznaje się także, że poziom TSH dla osób w wieku rozrodczym nie powinien przekraczać 2-2,5 μIU/ml ale to też uogólnienie - niektóre osoby przy niższym stężeniu mają diagnozowaną niedoczynność, bowiem badanie samego poziomu TSH ma ograniczoną wartość diagnostyczną.
    • kama1312 Re: TSH 08.06.13, 11:51
      Samo TSH możo o niczym nie mówić... Moje TSH jest w normie (zawsze wynik ok. 1-1,5) ft3 i ft4 również w normie, ale dodatkowo zrobiłam przeciwciała przeciwtarczytowe atpo i atg no i okazało się, że przeciwciała atpo są ok, ale mam lekko podwyższony wynik przeciwciał atg....
      Na tej podstawie endokrynolog stwierdziła, że jest to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy (hashimoto), przepisała mi lek - letrox i wysłała na usg...
      Tak więc, jeśli podejrzewasz u siebie problemy z tarczycą, masz jakieś objawy, bądź po prostu chcesz tę ewentualność wykluczyć, to radziłabym Ci zrobić pełen pakiet badać w tym kierunku...
      Bo jak się pokazuje mój przypadek - wszystkie wyniki mogą być w absolutnej normie, tylko podwyższone przeciwciała....
      • agnes_2007 Re: TSH 08.06.13, 21:05
        moje TSH to 2,29 i tak sie zastanawiam czy to dobrze czy źle? narazie mój gin twierdzi ze wystarczy ten wynik zeby swierdzić czy z tarczycą jest ok czy nie ?! Zobaczymy co powie ale i tak umówiłam do endo, ponieważ mam sporo objawów świadczących o nieprawidłowo działajacej tarczycy, m.in niemożność poczęcia drugiego dziecka od 9 msc. Dziekuję za wasze odpowiedzi pozdrawiam smile
        • gkoz Re: TSH 08.06.13, 22:16
          Jeśli idziesz do endo prywatnie to zrób komplet badań, oszczędzisz na kolejnej wizycie, jeśli na kasę to zleci pewnie te badania, ja przy podobnym tsh zaszlam w ciążę w 10 cyklu starań, w ciąży bralam hormon tarczycy
          • agnes_2007 Re: TSH 09.06.13, 19:20
            gkoz napisała:

> Jeśli idziesz do endo prywatnie to zrób komplet badań, oszczędzisz na kolejnej
            > wizycie, jeśli na kasę to zleci pewnie te badania, ja przy podobnym tsh zaszlam
            > w ciążę w 10 cyklu starań, w ciąży bralam hormon tarczycy

To znaczy ze ten wynik świadczy o jakiś nieprawidłowościach ? ja obecenie jestem na clo , ponieważ nie miałam owulacji, mój progesteren w 21 dc wynosił 15,15 i gin kazała mi brać clo na wywołanie owulacji, mam nadzieję że w końcu nam sie uda, narazie wróciła mi ochota na przytulanki po tych tabletkach z M smile
            • babybump Re: TSH 09.06.13, 19:28
              Choroby tarczycy blokują owulacje. Najpierw trzeba wyregulować tarczyce, a jeśli to nie pomoze, to potem dawac pacjentkom inne cukiereczki typu CLO. Leczy się przyczyne, a nie jak teraz w Twoim przypadku, skutek.
            • gkoz Re: TSH 09.06.13, 19:31
              Nie jest idealny, ale sam o niczym nie świadczy, ten wynik progesteronu też niski ale o tym czy jest owulacja chyba nie świadczy, badałaś prolaktyne, masz monitoring cyklu przy clo powinien być
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka