Dodaj do ulubionych

czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną?

14.03.05, 13:18
I znów to samo - Duphaston odstawiłam 4 dni temu - i nic???
I znów - jestem czy nie jestem??? Oszaleję - boję się zrobić test i boję się
czekać na @. Z jednej strony mówię sobie, że jestem głupia, ze mam nadzieję
( chociasz robiła test 6 dni po owu i wyszedł negatywny). Z drugiej mówię
sobie że byłabym jeszcze głupsza gdybym jej nie miała. Każdy ból brzucha
doprowadza mnie do szału - może to już znak @ a może jednak objaw II?Kto jest
obecnie na tym etapie?
Obserwuj wątek
    • pati_spam Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 14.03.05, 13:25
      Wiatam
      Ja jestem na tym etapie od tygodnia sad
      Już widzę u siebie po mału oznaki paranoi. @ opóźniła mi się już tydzień z
      reguły mam cykle regularne, zrobiłam 3 testy wszystkie negatywne, z drugiej
      strony wiem że owulacja mi się przesunęła o 5-6 dni. Ale ta ciągła chęć i
      potrzeba posiadania maleństwa jest tak wielka że już nie mam sił. Staram się nie
      myśleć ale nie potrafię. Tylko że żadnych objawów nie mam ani na II ani na @.
      • annabal Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 14.03.05, 13:32
        Paranoja to chyba na tym forum jest zbiorowa - ale rzeczywiście się nie dziwię -
        skoro robiłaś 3 testy i dalej nic. ja z testami poczekam jeszcze - może z dwa
        dni - ale poprostu się boję że zobaczę to co ty- jedna kreska. I powiedz mi -
        czy ty też masz nadzieję pomIMo tych testów? - ja się przyznam że zawsze gdzieś
        tak ją mam - nawet po negatywnym teście a złudzenie pryska dopiero gdy dostanę
        @.
        • pati_spam Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 14.03.05, 13:49
          Wiesz ja co miesiąc sobie mówię że z testami poczekam jak mi @ nie przyjdzie
          W zasadzie sama nie wiem co o tym myśleć z jednej strony nie chcę się łudzić by
          rozczarowanie było mniejsze a z drugiej strony mam nadzieję. W zasadzie skoro
          przesunęła mi się owulacja to wcale się nie dziwię że mi nie wyszły te testy, bo
          pierwszy robiłam w zeszły poniedziałek, potem w środę i sobotę.
          W zasadzie nadzieję mam dlatego też że poprzednio też mi testy nie wykryły ciąży
          pomimo że miały wykrywać wczesną ciążę (tak było napisane na opakowaniu) a
          dopiero beta potwierdziła. Co jest ciekawe na opakowaniu pre testu napisane jest
          że wykrywa zdaje się już od 25 po czym ja robiłam betę tego samego dnia miałam
          prawie 30 a test wyszedł negatywny.
    • aga314 Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 14.03.05, 13:28
      Ja tez czekam spodziewana @ w srode 16.03 tak bym chciała zeby nie przyszła!!!!!
      W sumie nic nie czuje ale nie wiem czemu jestem nastawiona ze nie udało sie!!!
      A tak bym chciała!!!!
      • annabal Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 14.03.05, 13:35
        Ja powtarzam sobie ze nie czekam i nie mam nadzieji - ale naprawde jest
        inaczej. Poprostu chyba sama się zabezpieczam żeby sobie z tym jakoś poradzić
        gdy już przychodzi @ ale tak naprawdę to nic nie daje - z miesiąca na miesiąc
        rozczarowanie jest coraz większe. Ile jeszcze zniosę???
        • pati_spam Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 14.03.05, 14:00
          powiem Ci że nie tylko Ty zastanawiasz się ile jesteś jeszcze w stanie znieść.
          Ale uwierz kobieta potrafi wiele znieść, może ciężko w to teraz uwierzyć ale tak
          jest.
          Sama często się zastanawiam ile jeszcze, czy może poddać się? Czemu tak jest, że
          ci co nie chcą dzieci mają a ci co starają się napotykają przeszkody?... ale z
          drugiej strony muszę walczyć bo jest szansa. I dopóki mi ktoś tej szansy nie
          odbierze będę walczyć.Mam nadzieję, że kiedyś zwyciężę!!!
    • mik78 Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 14.03.05, 13:56
      Misiaczki pocieszam się ,że nie jestem sama i wiem jak Wam ciężko do mnie @ ma
      przyjść 19.03. też się modlę żeby nie przyszła. Robiłam test w sobotę wyszedł
      negatywny sprawdzałam pod każdym kątem może słabiutka kreseczka ,ale nic tego a
      najgorsze jest to ,że moja koleżanka "świeci" mi po oczach swoim 5-cio
      miesięcznym brzuchem i mówi jakie to są uroki ciąży - czasami się zastanawiam
      czy ona nie ma sumienia ,często mam ochotę na nią nakrzyczeć ,że ja nie chcę i
      nie mogę tego słuchać.
      Które to Wasze cykle bo mój 10.
      Pozdrawiam.

• pati_spam Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 14.03.05, 14:10
        Wiesz u mnie dookoła są małe dzieciaczki a to bliźniaczki, a to koleżance córa
        się sliczna urodziła a jeszcze jedna teraz na początku maja rodzi. Poza tym te
        ciągłe dopytywania rodziny: no kiedy u was? kiedy wy pomyślicie? Cholera mam
        wtedy ochotę krzyczeć a muszę zaciskać zęby uśmiechać się i mówić że jeszcze nie
        czas
        Płakać mi się chce jak to słyszę, a z drugiej strony nie chcę dać po sobie
        poznać że coś jest nie tak.
        • mycha79 Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 14.03.05, 14:20
          Hej, ja staram sie juz od roku. Ale powiem wam, ze chociaz bardzo pragnę zajsc
          w ciąże nie przeszkadzają mi ani kobiety w ciąży, ani ich radość z przezywania
          tego stanu, ani nawet marudzenie. Przyjaźnię sie z 14 (słownie cztrenastoma)
          ciężarówkami i razem bardzo przezywamy ten stan - one mój a ja ich. Myślę, ze
          mimo wszystko musimy pamiętać, żeby gorycz niepowodzen nie zniekształciła nam
          spojrzenia na to co nas otacza. Widocznie my na nasze szczesicie musimy
          poczekac troszke dłużej. Dziś dzieki medycynie można tak wiele, a co bylo
          jeszcze 20 lat temu. Dzis mozemy sie leczyc i wspomagać hormonami i czekać na
          nasze malutkie fasolki. Obyśmy zobaczyły je jak najszybciej. Pozdrawiam
          wszystkie bardzo cieplutko, uszy do góry smile
          • pati_spam Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 14.03.05, 14:26
            ja nie twierdzę że mi przeszkadza widok znajomych dzieci i koleżanek w ciąży.
            akurat z tymi koleżankami mam dobry kontakt i one wiedzą co się dzieje u mnie i
            dużo mi pomagają, ale rzeczywiście widok nieznajomej ciężarnej napawa mnie
            nostalgią, ale nie jest to chorobliwa zazdrość tylko raczej duża chęć posiadania
            swojego małego człowieczka smile
    • mik78 Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 14.03.05, 14:16
      Pati wiem co czujesz .Mamy to samo a dotego wszystkiego to w telewizji nawet
      zrobili reklamę o nas . "Tylko Wam dziecka brakuje" mam serdecznie dosyć i nie
      mam już sił tak jak Wy bardzo pragnę swojej kruszynki .Co ja takiego w życiu
      zrobiłam ,że muszę być tak doświadczana?
      • pati_spam Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 14.03.05, 14:35
        no właśnie nic nie zrobiłyśmy i dlatego w końcu i nam się uda zobaczycie. Musi
        się wreszcie udać!!!
        A co do rodzinki jakoś musimy to znieść. Pamiętam we Wszystkich Świętych mój mąż
        rozłożył parasol nade mną jak zaczynało kropić (zresztą za każdym razem tak
        robi, ale moje kochane ciocie widziały to po raz pierwszy) i następnego dnia
        hurtem zadzwoniły do mojej mamy z pretensjami dlaczego nie powiedziała im że
        jestem w ciąży i żadne tłumaczenia mojej mamy nie pomogły, bo one wiedziały
        lepiej. Ciągle słysze że którejś rajstopy się porwały to napewno jestem w ciąży.
        smile Staram się obracać to w żarty ale niestety cieżko czasem jest.
      • annabal Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 14.03.05, 14:41
        Moja bratowa jest w 11 tygodniu - wczoraj z nia rozmawiałam o tym jak się czuje
        i wogóle - tłumaczyłam jej pierwszemu dziecku-(3 latka) Olafkowi, że będzie
        miał brata albo siostrę a on zapytał się dlaczego ja nie mam dzieci - mój 8
        letni chrześniak też się o to pyta, rodzina na razie dyskretna - (wie mama i
        moja siostra) ale od strony męża już babcia zaczyna coś przebąkiwać - ja nie
        chce im mówić ale tak mi przykro - szczególnie jak te dzieciaczki przytulają
        się do mnie i o to pytają. Nie zazdroszczę innym i cieszę się na kolejne
        dziecko w rodzinie tylko wciążjestem obok tego - jako obserwator a nie
        uczestnik, jako ciocia a nie mama - ciekawe jak długo jeszcze???
    • sabi35 Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 14.03.05, 14:39
      Ja już nie, ale trzymam za was kciuki i muszę wam powiedzieć z własnego
      doświadczenia, że im mniej się chce, tym szybciej się udaje wink)) (co nie
      znaczy, że nie należy o tym myśleć). Może znajdzcie sobie jakieś zupełnie inne
      zajęcie, taniec, siłownię, nową pracę, nie wiem, coś, co raczej wyklucza
      macierzyństwo? I spróbujcie koniecznie homeopatii oraz zatroszcie się dietę i
      ruch dla przyszłych tatusiów. Wtedy szybciej wam zejdzie czas. Wiem, co to
      czekanie na dziecko, dlatego życzę wam, żeby wasze marzenia spełniły się jak
      najszybciej. I korzystajcie teraz z życia, potem to będzie trudne.
      • annabal Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 14.03.05, 14:46
        Ale ja jeszcze nie umiem!!!!Nie umiem się zdystansować, nie umiem nie myśleć -
        może muszę przeżyć jeszcze kilka rozczarowań i dopiero się wypalę ale na razie
        tym żyję, śpię i tym oddycham - tylko tym. Ale to dopiero ( może dla
        niektórych ) lub już ( dla mnie) 6 cykl - i czekam!!!!!!!( tylko na co?)
        • czarownica75 Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 14.03.05, 15:28
          Do mnie @ powinna zawitać dzisiaj ale póki co nie mam żadnych typowych objawów.
          To nasz 6 cykl starań i jak do tej pory bez efektu sad Chociaż ten byl wyjątkowy
          i naprawdę się do niego przylożyliśmy smileOczywiście nie wytrzymałam i zrobilam
          już 2 testy - wynik oczywiście negatywny... Może po prostu za wczesnie je
          zrobiłam. Dziś znowu chyba pobiegnę do apteki i kupię kolejny. Tylko czy jest
          sens? Ja też już zaczynam tracić cierpliwość, w dodatku przyplątala się do mnie
          jakaś wredna torbiel, ktorą musze usunąć laparoskopijnie. Mój gin twierdzi, że
          nie ma ona wpływu na możliwość zaciążenia i że jeśli zaciążę w tym cyklu to
          odsuniemy zabieg na "po ciąży". Termin laparo mam ustalony na 23.03 a po
          zabiegu musimy odczekać przynajmniej miesiąc, więc jeśli nie teraz to dopiero w
          maju sad Życzę 2 kreseczek wszystkim czekającym!
    • hejjkum Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 14.03.05, 16:35
      hej, ja tez czekam i bede sie testowac w njblizsza niedziel tj 20 mrca.
      Testowlam oczywiscie wczoraj, ale to za wczesnie!!! no nie wytrzymalam smile
      pobolewa mnie od ponad tygodnia brzuszek tak jak przy okresie, wiec mam
      nadzieje, ze to beda II. Piec dni po owulacji zaczelo mnie tak pobolewac,
      myslicie ze to moze byc TO?caluski
      • sonique do annabal 14.03.05, 19:46
        Chyba jestesmy na tym samym etapie. Ja rowniez 4 dni temu odstawilam duphaston
        i od tego czasu boli mnie brzuch, natomiast @ mialam dostac wczoraj rano i nie
        mam do tej pory. Ale test zrobiony w sobote wyszedl ujemnysad( Jak do jutra nie
        dostane, to moze jeszcze raz zatestuje.
        Moja paranoja oprowadzila do tego, ze jest mi ciagle niedobrzesad
        POzdrawiam i zycze dodatniego testusmile
        • annabal Re: do annabal 14.03.05, 19:53
          No widzisz a ja przed chwilą byłam pod apteką ale stchórzyłam i nie kupiłam
          testu - boję się ze wydzie negatywny. Chociaż zaczyna mnie bolec brzuch i jak
          przeczytałam kilka wątków poniżej są dziewczyny które nie mają @ po Duphastonie
          nawet 10 dni. Ja nie wiem co o tym myśleć ponieważ to mój pierwszy cykl z
          Duphastonem - a jak u ciebie - ile go już bierzesz? Czy wczesniej @ też ci
          sie spóźniała czy może zawsze była trzy dni po odstawieniu Duphastonu?
          • sonique Re: do annabal 14.03.05, 23:26
            Tak, ja tez czytalam te postysad((Tym razem dupaston biore drugi cykl. W
            pierwszym, @ ostalam w przepisowym 29 dniu, tak wiec zadnych odstepstw nie
            bylo. Ale 2 lata temu tez bralam duphaston, chyba ze 3 cykle, poniewaz mialam
            plamienia i wtedy jakos nieznacznie przesunal mi sie termin, ale to moze tak ze
            dwa dni. Tak wiec mam nadzieje, ze nie bede musiala czekac 10 , bo oszaleje.
            Ale rano zrobie test, jak nic nie wyjdzie, to bede po prostu musiala uzbroic
            sie w cierpliwosc w oczekiwaniu na @, za to bede przynajmniej wiedziala na czym
            stoje.
            POzdrawaim i powodzenia
            Daj jutro znac, co i jaksmile
            • annabal do soniqua 15.03.05, 07:33
              cześć - to zaś ja. I nic!!!! dalej to samo ale testu nie robię. Wydaje mi się
              że bóle brzucha się nasiliły - siedze w pracy i po kryjomu przeglądam kalendarz
              ciąży z pampersa - takie fajne opracowanie, które pożyczyłam od koleżanki dla
              mojej ciężarówki-bratówki , ale ja się nie łudzę - tylko oglądam. Odezwę się
              później bo ide na kontrolę i zostawiam mój komputerek osamotniony. Na razie -
              napisz co ciebie???
              • sonique Re: do soniqua 15.03.05, 13:26
                Hej!!!
                A ja zrobilam drugi test. Po dluzszej chwili wyszla bardzo bledziutka druga
                kreska. Na razie sie jeszcze w ogole tym nie podniecam, bo dzis jest moj 31 dc,
                wiec skoro bylaby to ciaza, to przy 28-29 dniowych cyklach kreska poinna byc
                chyba wyrazniejsza? Jutro rano sprobuje znowu, jak nie dostane @ oczywiscie, bo
                brzuch mnie caly czas boli. Jak wyjdzie wyrazniejsza, to pojde na bete, a jak
                bedzie taka sama, to nie wiem, co bede robic.
                No i czekam na wiesci od Ciebie!!! Zrob test, to bedziesz wiedziec w jedna lub
                druga strone (albo w zadna, jak jawink )
                Powodzenia rowniez dla pozostalych dziewczyn!!!!
                • annabal niestety kochany sonique 15.03.05, 14:27
                  Juz chyba nie musze robić testu- siedze i ryczę i plamię - piszę o tym trochę
                  poniżej - ale ty sie trzymaj a ja trzymam za ciebie - dla mnie chyba jednak w
                  tym miesiącu już po wszystkim - więc się wyjaśniło - czekam na @ - smutno mi
                  • sonique Re: niestety kochany sonique 15.03.05, 15:21
                    Bardzo mi przykrosad(( Chociaz z drugiej strony skoro nie masz jeszcze normalnej
                    @, to moze to jest plamienie implantacyjne? NIe chce wzbudzac niepotrzebnej
                    nadzei, ale moze jeszcze nie wszystko stracone?
                    U mnie na razie cisza w eterze, nie wiem co mam o sobie myslec, czy jestem w
                    ciazy czy nie, nie wiem czy mowic cos mezowi?
                    Jesli wszystko u mnie pomyslnie sie zakonczy, to wysle Ci bocianasmile
                    Pozdrawiam i nie martw sie!!
      • czarownica75 Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 15.03.05, 08:24
        A ja nie wytrzymałam i dziś rano wygrzebałam jakiś test z szuflady. Wczoraj
        bylam dzielna ale dziś rano mnie dopadło i zrobiłam. Oczywiście jedna wstrętna
        krecha chociaż @ nie ma ani typowych objawów... Cóż za tydzień idę na laparo
        torbieli i przyznam, że cholernie się boję. W dodatku mój mąż jest sobie za
        granica więc muszę przejść przez to sama... Trzymam kciuki za wszystkie, które
        testowanie mają jeszcze przed sobą!
        • edak Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 15.03.05, 09:05
          Witajcie! Mogę do Was dołączyć. @ miałąm dostać w niedzielę 13 marca. Nie
          przyszła. W piątek, sobotę i niedzielę badrdzo bolały mnie sutki i
          delikatnie "ciągnął" brzuch. W poniedziałek po południu zrobiłam test ciążowy
          kupiony od Ewy z Allegro. Wynik - negatywny sad piersi nie bolą mnie od
          poniedziałku, ale brzuch (tak jakby odcinek szyjki macicy) boli dość wyraźnie.
          Nigdy @ mi się nie spóźniała, nadzieję na ciążę w tym cyklu (szósty cyk starnek)
          mam nikłą. ale chciałabym już dostać @. trzeba przeciez zacząć nowe staranka!
    • mik78 Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 15.03.05, 09:49
      Dziewczynki mam pytanko a może jakbym poszła na solarium to czy by mi
      zaszkodziło? Bo to przecież odciągnęło by mnie od myśli o ciągłych staraniach i
      tym,że nam nie wychodzi.
      • czarownica75 Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 15.03.05, 10:39
        Mik78 super pomysl! Ja chyba wybiorę się na jakieś zakupy w ramach relaksusmile
        Tylko nie przesadzaj z tym solarium, a może lepiej jakiś basen albo
        kosmetyczka? Pozdrowionka
      • pati_spam Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 15.03.05, 10:57
        Na Twoim miejscu zamiast solarium wybrałabym się na basen, kino, kabaret, spacer
        itp.
        Ale dobry pomysł z tym zajęciem sobie czasu, ja też sobie wynajduję różnego
        rodzaju zajęcia żeby tylko nie myśleć. Trochę to takie oszukiwanie samej siebie
        ale skoro pomaga to wartosmile
    • fiamma75 Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 15.03.05, 11:16
      Też czekam, nie czekam smile @ powinna przyjść jutro, pojutrze (ostateczny termin to piątek), ale na razie temp. mam bardzo obiecującą - na razie bez tendencji spadkowych. Innymi objawami się nie sugeruję, bo jak mówi moja koleżanka - doświadczona mama-objawy wczesnej ciąży są praktycznie takie same jak zbliżającej się @. Zresztą stwierdziłam, ze jak @ przyjdzie, to dobrze, jak nie, to jeszcze lepiej big_grin Obie sytuacje mają swoje plusy. Testu nie robię - zresztą maż mi zabronił smile ale chyba i tak bym nie robila bez tego zakazu. Wolę poczekać na to, co będzie.
      • pati_spam Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 15.03.05, 11:51
        Widzę że trochę nas jest tutaj smile
        jak ja już bym chciała wiedzieć albo tak albo nie
        a to czekanie mnie wykańcza
    • hejjkum Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 15.03.05, 13:51
      dziewczynki, wczoraj póisalam, ze test negatywny i ze oczywiscie robilam test i
      jest negatywny - bo za wczesnie. Karcilam siebie z powodu tej niecierpliwosci,
      ale nie wytrzymalam i dzisiaj tez zrobilam test. Jest kreska kontrolna i
      slabiutka druga kreseczka. czy myslicie ze to moze wskazywac na brzuszek
      ciazowy? czy test moze sie pomylic? jejku czy ta slaba kreske mozna traktowac
      jako ciaze? chyba zwariuje do jutra i pownownego zrobienia testu. Mam juz
      coreczke 15 msc prawie, wlasnie mnie wola, ale pragnienie drugiego dziecka jest
      tak silne jak mialoby byc pierwsze. lece do Niej smile moze Jej wygadam smile o tej
      slabej kreseczce, moze mnie przytuli i slabiutko tak jak ta kreseczka --razem
      sie usmiechniemy, moze jutro bedziemy cieszyc sie pelna geba? co wy na to?
      mezowi jeszcze nic nie mowie, chociaz jakies 5 dni od prawdopodobnego
      zaciazenia oboje jakos mielismy przekonanie ze jestem w ciazy. no sama juz nie
      wiem......
      • annabal BUUUUUU! tak mi smutno -chyba się doczekałam 15.03.05, 14:16
        właśnie chlipie sobie cicho ( w pracy) mam plamienie - chyba sie zaczyna @. A
        jakoś tak przed chwila stwierdziłam ze może to jakiś szcześliwy ten wątek bo
        juz dwie z nas maja ślady drugiej kreski i tak sobie cichutko pomyslałam że
        możeto szczęście uśmiechnie się do mnie i do nich dołącze dołącze bo dalej
        czekam - juz miałam to odpisać ale musiałam do WC - i juz tego nie napiszę
        tylko mogę sobie pochlipać - co prawda to jeszcze nie @ ale doła juz mam
        ogromnego - a co u was???
        • pati_spam Re: BUUUUUU! tak mi smutno -chyba się doczekałam 15.03.05, 14:48
          Przykro misad
          Niestety u mnie od wczoraj wieczora pojawiły się bóle takie na @ więc w tym
          cyklu nie mam szans sad
          I znowu od nowa może z wiosną będzie lepiej
          Gorąco pozdrawiam trzymajcie się cieplutko
    • kingaolsz Re: czekam - na II czy na @ ?Kto ze mną? 15.03.05, 15:21
      Ja niewiele ostatnio pisze, ale czytam i czekam... i dzis na tescie jedna
      kreska sad(((( no ale @ nadal nie ma wiec... czekam dalej

Kinga
    • fiamma75 @ nadchodzi 16.03.05, 08:23
      Temp. dziś spadła, a od wczoraj brzuch mnie pobolewa. Trudno. Szukam +:
      - przejdzie mi grzybek - hurrrra!
      - muszę zrobić rtg płuc (a może też ręki)
      - spokojnie pochodzę do dentysty
      - itd.
      • annabal od wczoraj @ 16.03.05, 13:50
        i znów ja - tym razem bez złudzeń - @ w całej okazałości - ledwo żyję ale chyba
        gorzej ze mna pod względem psychicznym - ale nie mam siły dziś o tym wszystkim
        myśleć, muszę przeczekać. Pozdrawiam wszyskich
        • pati_spam Re: od wczoraj @ 16.03.05, 14:11
          Ja już też nie mam złudzeń dostałam plamień, więc @ powinna pojawić się
          najpóźniej jutro po południu sad
          I znów to samo, nie mam już sił chyba zrobię sobie wolne w staraniach bo mnie w
          końcu trzeba będzie w psychiatryku odwiedzać sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka