06.05.05, 02:27
Dziewczyny,
czy zdajecie sobie sprawę, że powoduje nami ślepy instynkt biologiczny? W
prawie każdej kobiecie zapisana jest chęć posiadania dziecka i to ma podłoże
biologiczne. Dla człowieka najważniejsze jest przetrwanie gatunku i temu
służą różnego rodzaju ludzkie instynkty.
Wiecie kiedy najbardziej pragnęłam dziecka? Jakieś 10 lat temu, kiedy
zaczynałam studia, a nawet jeszcze wczesniej. Ale musiałam (!) go stlumic na
skutek przykrych okolicznosci zyciowych (brak partnera, partner niedojrzaly,
itp.) Proces tlumienia oczywiscie nie byl mily... I teraz, oczywiscie
pragne, ale inaczej, bez obsesji i desperacji, spokojnie czekam.
Także pamietajcie, to biologia nami powoduje, dla przetrwania gatunku
ludzkiego. To nie sa nasze własne pragnienia.

Obserwuj wątek
    • portalegre Re: INSTYNKT 06.05.05, 02:35
      Żeby być dobrze zrozumianą - to nie sa nasze własne pragnienia w takim sencie,
      jak np. pragniemy miec taka a nie inna prace, pojechac w takie, a nie inne
      miejsce - kazda z nas ma inne tego rodzaju pragnienia. Natomiast pragnienie
      dziecka jest innej kategorii - jest wspolne, z gory narzucone przez naturę. Nie
      mamy za wiele do powiedzenia.
      • majka05 Re: INSTYNKT 06.05.05, 06:46
        Może i instynkt, ale znam kilka kobiet, które nie chcą nawet słyszeć o dziecku -
        kwestia wyboru. Przecież po to się pobieramy, żeby założyć rodzinę, żeby mieć
        dzieci, żeby mieć dla kogoś życ, chcemy być komuś potrzebne. Jak wychodziłam za
        mąż nie myślałam o dzieciach, poprostu bardzo kocham swojego męża i chcieliśmy
        być razem, dopiero około roku temu podjeliśmy decyzję, że "to już czas", no i
        jak narazie nic z tego nie wychodzi...Myślę, ze do każdej decyzji trzeba
        dojrzeć...choć natura ma w tym spory udział i czasem płata figle...

pozdrawiam
        • aquarius72 Re: INSTYNKT 06.05.05, 07:30
          Prócz instynktu są jeszcze uczucia... W każdym związku następuje taki etap, że
          partnerzy przestają sobie nawzajem wystarczać, ich uczucia, aktywność, muszą
          znaleźć nowy sposób wyrazu. W przeciwnym wypadku w związku zaczyna się coś
          psuć, albo w najlepszym wypadku przeżywa na tym tle kryzys (nieliczne wyjątki
          potwierdzają regułę).
          Potrzeba rodzicielstwa to owszem także intynkt, ale też potrzeba dawania
          miłości, opiekowania się - to, co się teraz nazywa "samorealizacją".
          To jest bardzo ważne, bo życie człowieka tylko dla siebie samego na dłuższą
          metę kończy się wyjałowieniem i depresją...
          A poza tym... tęsknimy za dziećmi, bo one uczą nas na nowo intensywnie wszystko
          przeżywać, odkrywać świat - a więc zdolności, którą niejednokrotnie
          zatraciliśmy jako osoby dorosłe... no i pewnie będzie jeszcze z tysiąc innych
          przyczyn, dlaczego chcemy mieć dzieci...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka