Dodaj do ulubionych

Wirus opryszczki

27.02.06, 10:09
Mma pytanie. Od nastepnego cyklu zaczynamy starania o dziecko. W zasadzie do
zrobienia zostały nma tylko badania typu cytomegalia, toxoplazmoza,
HBS,rózyczkę odpuszczam, bo byłam szczepiona. Zastanawiam się jescze nad
badaniem w kierunku wirusa opryszczki HSV1. Robicie takie badania? A jesli
tak, to gdzie je mozna zrobić w Warszawie i jaki jest orientacyjny koszt?
I i podziele się, ze w laboratorium szpitala praskiego mozna zrobić badania
chyba najtaniej w Warszawie - przykładowo obie klasy cytomegalii kosztują ok.
60 zł. Ale akurat HSV1 nie znalazałam na ich stronie, że robią sad.
Obserwuj wątek
    • vrubelek78 Re: Wirus opryszczki 27.02.06, 11:53
      wirus opryszczki jest groźny dla dziecka tylko wtedy gdy nigdy nie chorowałaś i
      zachorujesz w trakcie ciąży. jeśli wcześniej chorowałaś to nie masz się czym
      martwić. poruszałam ten wątek wcześniej bo zaczęłam staranka właśnie z oprychem
      na ustach smile
      co do badań to mogę polecić inne miejsce "Lecznica dla ciebie" przy
      Marszałkowskiej 18/3 w Warszawie. tam toxo i CMV (dwie klasy) kosztowały po 54
      zł.
      Pozdrawiam.
      • maja307 Re: Wirus opryszczki 27.03.06, 13:01
        Wirus opryszczki może być niebezpieczny. Ja straciłam przez niego wczesną ciążę.
        Poczytajcie
        f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=954178&start=2940
    • maja307 Re: Wirus opryszczki 27.03.06, 13:29
      kolejny dowód
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19585&w=25072713&v=2&s=0
      • danik1 Re: Wirus opryszczki 19.04.06, 12:36
        No to ladnie, bo ja mam opryszczke i wlasnie jestem po starankach. Ja
        slyszalam, ze ten wirus jest grozny dla ciazy jak sie nim zarazi pierwszy raz w
        zyciu bedac w ciazy a tak to nie jest grozny. Ale mnie nastraszylyscie. Czy
        jest ktos tu na forum kto mial opryszke w ciazy i wszystko bylo dobrze i z
        ciaza i z dzidzia pozniej??
        • arras-k Re: Wirus opryszczki 19.04.06, 13:31
          Aktualnie jestem w ciaży w II trymestrze i mam w tej chwili okropną
          opryszczkę.W pierwszej ciaży też ja miałam w I trym. i synek urodził się zdrowy.
          Wirus opryszczki jest grożny tylko jak po raz pierwszy wchodzi do
          organizmu.Wiem to chociażby z przykładu synka którego rok temu zaraziłam
          opryszczka po raz pierwszy i straszliwie to przechodził, miał gorączkę i
          dostał od tego zapalenie jamy ustnej, nie obeszło sie bez antybiotyku. Teraz
          właśnie znowu złapał opryszke ode mnie i odbija ise to tylko na jego urodzie wink
          żadnej gorączki itp. nie ma....Takze opryszczka grożna w ciaży ale tylko jak
          sie po raz pierwszy na nią zachoruje, jak ten wirus wnika do organizmu!
          Chociaż tak sie zastanawiam czy rzeczywiście jest aż tak groźna, bo byłam
          właśnie u gina na wizycie i na pewno widział tą moja opryszczke ale nawet nie
          zapytał czy mam ją po raz pierwszy czy już ja miałam kiedyś...wiec moze nie
          jest aż tak bardzo groźna dla ciaży...
          • danik1 Re: Wirus opryszczki 19.04.06, 15:59
            Ojej, bardzo Ci dziekuje bo bardzo mnie wystraszyl ten post. A to zarazanie
            dzieci to jest straszne, ja zawsze jak mam opryszke to sie bardzo boje, ze
            zaraze nia swojego synka bo wiadomo, ze opryszka mozna zarazic juz zanim ona
            wyjdzie, wiec zawsze mam stracha czy czasem go nie zarazilam. A kiedy Twoj
            synek mial pierwszy raz te opryszke?
            • danik1 Re: Wirus opryszczki 19.04.06, 16:01
              Opryszczka oczywiscie a nie opryszka. Hihi.
            • arras-k Re: Wirus opryszczki 21.04.06, 21:03
              Mój synek jak sie zaraził po raz pierwszy ode mnie to miał roczek i cieżko to
              znosił, bo mu te opryszczki sie na całe usta porozchodziły - miał ich chyba z
              pieć na około warg i do tego zrobiło sie zapalenie jamy ustnej od tego. Miał
              gorączke i strasznie cierpiał.Na początku nie wiedziałam co sie dzieje , jak
              może taka opryszczka powodować gorączkę - myślałam sobie, że ja nigdy nie
              miałam gorączki od opryszczki to jak on może ją mieć.Dopiero póżniej
              przeczytałam w poradniku medycznym , że opryszczka która pojawia sie po raz
              pierwszy u dizecka wymaga konsultacji u lekarza.Ja jak poszłam do lekarza to
              mały wygladał już paskudnie i do tego jeszcze to zapalenie jamy ustnej sie
              przyplątało...Ale po kilku zastrzykach mu przeszło i teraz ma znowu opryszczke
              (od tamtej minął rok), również zaraził sie ode mnie i znosi to b.dobrze.
    • mierzejka Re: Wirus opryszczki 20.04.06, 15:06
      z tego co wiem, to nie robi się takich badań na typ 1 Herpesa. W polsce pewnie
      grubo ponad połowa populacji ma tego wirusa, u czesci sie objawia, u czesci
      wcale nie ma objawów, a wirus jest obecny. Ja jestem teraz w 9tc i juz 3 razy
      miałam opryszczkę, z tego 2 x na powiece i okolicach oka,wiec lekarz okulista
      przerazony, ze mogła wejsc na rogowkę. Ale na szczecie z okiem OK, a z
      dzieckiem zreszta też, każde USG prawidłowe. O ile to nie jest pierwsze
      zarażenie w ciązy, to jest niegrożne. Można stosować Zowirax miejscowo.
      Ponieważ wirus siedzi w zakonczeniach nerwowych, mozna troszkę probowac
      wzmocnic je przez łykanie wit B complex. Ale u mnie przynajmniej na opryszczkę
      nie ma mocnych, czy jem witaminy, czy nie, czy stosuje zowirax czy nie, trwa
      tyle samo, a pojawia się nawet 2x w miesiącu.
      • mycha79 Re: Wirus opryszczki 20.04.06, 15:13
        Opryszczka wargowa nie ma tu kompletnie znaczenia. Chodzi o opryszczkę zupełnie
        innych warg. Ja w ciąży mialam opryszczke na ustach i wszystko jest ok.
        Zoviraxu bym nie doradzała a wrecz odradzałabym go. Najlepiej niech sie samo
        zagoi.
        • mierzejka Re: Wirus opryszczki 20.04.06, 21:37
          chyba jednak chodzi o wargową, to jest typ 1 Herpesa HSV1. typ 2 to Herpes
          HSV2 narządów płciowych, ale to juz grubsza sprawa dla gina.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka