Dodaj do ulubionych

Jednostki Prolaktyny - pytanie

27.10.06, 10:25
Robiłam badanie prolaktyny w odpowiednich dc w dwóch różnych laboratoriach i
jeden wynik mam podany w jednostkach mlU/l a drugi w jednostkach uIU/ml.
Jestem zaniepokojona sad czy te jednostki to jedne i te same??? Proszę o
wyjaśnienie.
Dodam, że wyniki kształtują się następująco:
3dc - 263 mlU/l
25dc - 239,3 uIU/ml
Obserwuj wątek
    • agnieszka2211 Re: Jednostki Prolaktyny - pytanie 27.10.06, 14:23
      te jednostki na pewno nie sa rowne. Postam sie poszukac danych, ale chyba 1
      ulU/ml to 20 mlU/l (albo odwrotnie). Jak znajde, to napisze.
      • meryli mlU/I = ulU/ml prawdopodobnie 27.10.06, 15:19
        Agnieszko przelicznik jest taki (na pewno) że 1 ng/ml = 20 mIU/l
        ng/ml to jednostki tradycyjne a mlU/I to tzw. jednostki układu a ja dostałam
        ten drugi wynik jeszcze w innych jednostkach - uIU/ml. Laborantka twierdzi że
        to są te same jednostki co mlU/I lecz jakoś nie jestem tego pewna sad ...
        Trochę poszperałam w Internecie i znalazłam info, że 1 ng/ml = 20 ulU/ml czyli
        wynikałoby z tego że mlU/l to to samo co ulU/ml także troszkę się uspokoiłam i
        może ta laborantka miała racje ... kurcze jakie to wszystko skomplikowane confused
        Dziś popołudniu ide na USG to wypytam się lekarza i napiszę jak to jest
        wieczorkiem ...
        PA ale dziękuję za odzew...
        • netty2 Re: mlU/I = ulU/ml prawdopodobnie 27.10.06, 18:35
          Wychodzi,ze to to samo.Bo mIU/l (1000 ml),a uIU/ml,to to samo tylko uIU to w
          zmiejszeniu 1000 razy mIU,czyli wychodzi na to samo("mIU" = 1000*"uIU" ja to
          widze tak).Ale,nie ma to jak opinia lekarza smile)
          • meryli mlU/l = uIU/ml 28.10.06, 17:01
            Byłam dziś w Invicta i wypytałam się lekarza o te jednostki prolaktyny. Lekarz
            wytłumaczył mi wyczerpująco ... ale koniec końcem jednostka 1 mlU/l = jednostce
            1 uIU/ml smile))
    • honeybeam zasada 28.10.06, 19:36
      nie rób wyników tego samego hormonu, które będziesz ze sobą porównywać w
      różnych laboratoriach. Laby mają różne odczynniki i techniki i wyniki mogą sie
      rożnić
      A dlaczego robiłaś prolaktyne dwa razy w różnych dniach cyklu? PRL nie zmienia
      się w zależności od dnia cyklu, natomiast jest bardzo podatna na stres,
      zmęczenie, sytość itd.
      • meryli Wiem wiem 28.10.06, 21:38
        To słuszna uwaga lecz po prostu nie mogłam jechać tego dnia do lab. gdzie
        robiłam perwszy badania ale na przyszłość tak jak piszesz będe robiła badania w
        tym samym lab. A robiłam to badanie PRL również w II fazie cyklu ponieważ
        jesteśmy z mężem na etapie szukania naszej przyczyny niepłodności także
        na razie robimy grzecznie wszystkie badania jakie lekarz sugeruje.
        Kazał zrobić PRL w drugiej fazie cyklu więc zrobiłam ...
        Miłego wieczoru!
        • honeybeam Merli 28.10.06, 22:42
          Nie obraź się ale jeśli lekarz zalecił Ci sprawdzenie PRL w różnych dniach
          cyklu, to sugeruję żebyś wiała od takiego specjalisty, tak daleko jak to
          możliwe zanim zrobi Ci jakąś krzywdę. Nie złość się ale znam przypadki takich
          lekarzy i dziewczyny, które omal nie przypłaciły życiem niedouczenia swoich
          ginekologów. Uwierz mi, że PRL nie jest związana z dniami cyklu w ogóle i mało
          tego w związku z tym, możesz zrobić ją w dowolnym dniu cyklu. A może w drugiej
          fazie cyklu zalecił Ci prg (takiego skrótu używają czasem dla progesteronu) i
          wtedy byłoby ok. Ale nie znajduję uzasadnienia dla którego miałabys robić prl w
          I i II fazie cyklu. Sorry.
          • honeybeam Proszę info ze stron 28.10.06, 23:00
            www.luxmed.lublin.pl/index.php?item=186
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka