Dodaj do ulubionych

troche nie na temat ale potrzebuję pomysłów.

11.04.07, 16:02
Cześć dziewczynki .Jako że jestem z Wami już jaaaakiś czas na tym forum to
postanowiłam trochę odbić z tematu i poprosić Was o pomoc. Otóż. W sobotę
razem z mężem robimy imprezkę Naszą urodzinową i nie mam pomysłu co dać
ludziskom do jedzenia.Coś szybkiego ale dobrego. Nie chcę chipsów i paluszków
bo to dobre dla dzieci i leniuchów ,ale też nie chcę też się narobić w kuchni
bo nie za bardzo przepadam tam siedzieć.Dajcie dziewczynki jakieś pomysły bo
już sama nie wiem .Oczywiście standard będzie czyli :sałatka ,małe mielone
idealne na ''zagrychę'',bigos,ryba po grecku no i oczywiście wędlinka ,chlebek
.. Ale wydaje mi się to mało. Dlatego postanowiłam do Was napisać i
podpatrzeć jakie macie pomysły na imprezke dla ok 10 osób.Mam nadzieję ,że się
nie wkurzycie ,że piszę nie na temat forum ale może chociaż trochę odejdziecie
od myśli starań .Zresztą tak jak ja. Czekam na Wasze pomysły .Dzięki za
wszelkie rady. Pozdrawiam .alex74
Obserwuj wątek
    • aanetkaw74 Re: troche nie na temat ale potrzebuję pomysłów. 11.04.07, 16:08
      kurcze chyba ci nie pomogę bo nigdynie zrobiłam takiego wystawnego
      przyjęcia : ) zasze gotuję "kolację" tzn każdy dostaje swoje danie i tyle, no
      chyba że bufet to wtedy trochę szaleję i w zalęności jacy goście lubię podać
      coś oryginalnego np gruszki z serem pleśniowym sałatkę z melona i truskawek z
      kostkami lodu w śroku i likierem, deskę serów, pieczywo czosnkowe zapiekane w
      piekarniku do tego mogą być pomidory pokronone z oliwkami czosnkiem pieeprzem i
      solą czyli tzw bruschietta. niestety ja gustuję w makaronach i na to sa skazani
      moi goście. może rozszerzyć wędlinki i z nimi coś ciekawego zrobić, np
      napakować jakiegoś serka np almette do ruloników z szynki albo kupić pasztet i
      podać z żurawiną... hmmm chyba idę sobie coś zrobic zjeść
      • alex74 Re: troche nie na temat ale potrzebuję pomysłów. 11.04.07, 16:16
        Dzięki za pierwszą podpowiedz.Proszę o jeszcze więcej pomysłów.
        • kinga38 Re: troche nie na temat ale potrzebuję pomysłów. 11.04.07, 16:36
          Ja bym dodała jeszcze deskę serów pleśniowych i winogrona pośrodku.Fajnie to
          wygląda.Jeszcze może zrób koreczki:na wykałaczkę nabijasz kostkę sera żółtego i
          oliwkę i jużsmile
          • alex74 Re: troche nie na temat ale potrzebuję pomysłów. 11.04.07, 16:42
            Koreczki też będą oczywiście ,ale zapomniałam ich dopisać do pierwszego postu smile
            • kinga38 Re: troche nie na temat ale potrzebuję pomysłów. 11.04.07, 16:48
              To może jeszcze dorzuć sałatkę owocową na deser i już .Myślę,że starczy tego
              wszystkiego.mniam mniam...
              • wiosenka1 Re: troche nie na temat ale potrzebuję pomysłów. 11.04.07, 17:33
                a ciasta/lody??? a wiesz jajka (połówki) z sosem i łosoś po bokach, ale gdybys
                miała chęci, to ten sos musze skołowac, znaczy przepis?
                • agulka1001 sałatka pierwsza klasa 11.04.07, 19:32
                  bardzo smaczna,nawet moj mąz i tesciowa (!) sie zajadają,a wiesz,zeby dogodzic
                  tesicowej to hohohohoho!
                  skladniki:
                  seler z marchewką w sloiku (nikt sie nie zorientuje,ze to seler,naprawde dobrze
                  smakuje,jak ser)
                  3jajka, ogorek kiszony, kawalek papryki,kawalek pora (lub cebuli), ok.20-30dag
                  szynki (moze byc sopocka),majonez,moz byc kawalek zółtego sera ok.10dag-ale
                  niekoniecznie!

pieprz,z innymi przyprawami trzeba uwazac,bo wszystkie skladniki same w sobie
                  są przyprawami!
                  • alex74 Re: sałatka pierwsza klasa 11.04.07, 19:38
                    Dzięki, kochane jesteście ,że mi pomagacie.Napewno skorzystam z jakiegoś pomysłu
                    -może z tej smacznej sałatki od agulki1001.Dzięki jeszcze raz i jak macie coś
                    jeszcze to proszę .Ja mam fajny przepis na pastę z makreli .Podpytałam w
                    restauracji jednego kelnera na ten sekretny przepis z czego jest zrobiona ,oto
                    on-może któraś będzie chciała zrobić-polecam bo jest pyszna
                    - twaróg
                    -makrela
                    -koperek
                    te trzy składniki mają być utarte na miazgę-zmiksowane może być -nawet lepiej dalej:
                    - sos majonezowy -zwykły majonez
                    - przecier pomidorowy
                    - przyprawy do smaku w/g gustu.

Wszystko razem zmieszać i gotowe.Naprawdę jest super i łatwa w zrobieniu.
                    • agulka1001 blender 11.04.07, 21:28
                      szczerze polecam alex,na pewno nie bedziesz załowac!
                      mam pytanie-znacie przepisy robione w blenderze?dostalam na urodziny,bylo to
                      moim marzeniem,ale chcialabym poznac jakies przepisy (ale nie desery, tzn to
                      tez,ale na pierwszy rzut jakies sos albo cos)!
                      • aanetkaw74 Re: blender 12.04.07, 13:44
                        ale jaki blender ja mam taką wajchę którą można wszędzie wsadzać... hmm trochę
                        to dziwni zabrzmiało....
                        • agulka1001 Re: blender 12.04.07, 19:12
                          hehehe to sie tak nazywa!firmy Philips lub Braun!
                          • aanetkaw74 Re: blender 12.04.07, 19:18
                            wiem ale niektórzy nazywają malaksery też blenderami. mniejsze z tym, ja z nim
                            robię różńe cieawe rzeczy, np. jest idealny do zup kremów gotujesz jakieś
                            warzywa ja naczęściej morżonki kalafiory, brokuły, na kostce, dodaje ze dwa
                            serki topione może więcej czasmi trochę żółtego sera wsadzam wajchę i myk zupa
                            krem gotowa. jak chcesz czosnokową to czosnek najpierw czeba na masełku
                            poddusić azeby był miękki pózniej zmiksować dodać bulionu serek podsmażony
                            topiony wymieszać i zupa krem mniam mniam ojoj muszę już iśc bo z M idziemy do
                            kina pozdr
                            a
                            • agulka1001 Re: blender 12.04.07, 19:41
                              wow ale masz super pomysly!jak juz kuchnia bedzie gotowa (jest w trakcie
                              generalnego remontu),to bede robic takie kremy,bo uwielbiam zupki!dzieki za
                              podpowiedzi, na pewno skorzystam!
                              • wiosenka1 Re: blender 12.04.07, 20:11
                                taka wajcha to wlasnie blender, tez mam, uwywamy do koktaili, dla malych dzieci
                                dobre do papek, zupek
                              • aanetkaw74 Re: blender 13.04.07, 14:39
                                : ) bardzo lubię gotować no i jeszcze zmiksowany lazur z mlekiem i smietank\ą
                                na zimno i na gorąco, do wędlin i mięsek jak dodasz pare kropli blue cursao to
                                będzie turkusowy!!! : )
    • aanetkaw74 pyszny sos 12.04.07, 13:50
      soro tak tutaj kulinarnie a ze akurat gotuj obiad to coś wam dziewczyny polecę,
      pyszny sos. kiedyś jedłam go w restauracji brazylijskiej i co prawda nie
      pytałam kelnera ale próbuje go naśladować.
      potrzena jest smietanka 30 i musztarda francuska taka żeby były w niej całe
      ziarenka gorczycy.
      przepis prosty jak drut wlewasz śmietankę do rondla i dodajesz łyżkę takiej
      musztardy trzeba to podgrzać aż pyrknie wtedy nabierze takeij kelistości jak
      się za długo gotuje to sos za bardzo skwaśnieje. można dosoić niekoniecznie. na
      gorąco polecam do ryny np pangi smażonej lub z pary, a także do innych mięs
      kurczaka schabu z patelni. pychota. na zimno jako dip czasami do tego dodaje
      trochę curry i jest dip do kiełbasy z grila. mżna wtedy kremówkę zast\apić
      zwykłą śmietaną.
      gdy śmetana jest za rzadka należy ją trochę wcześniej pogotować.
      często dla mnie krem\owka jest bazą do sosów. z kawałkiem masełka i bulionu i
      wszystko można wsadzać, szafran, przecier pomidorwy, grzyby (ale już wcześniej
      ugotowane), zielony pieprz namoczony, albo z zaprawy, orzechy. mówie wam
      dziewczyny palce lizac.
      a
    • alex74 Re: troche nie na temat ale potrzebuję pomysłów. 14.04.07, 19:04
      Dziękuję za wszystkie pomysły dziewczyny. Jesteście super.Ja zaraz zaczynam
      swoją imprezkę , więc nie mogę się rozgadywać. Papaski i pozdrowionka.alex
      • wiosenka1 Re: troche nie na temat ale potrzebuję pomysłów. 14.04.07, 19:26
        smacznego, ja zaraz zmykam do sasiadow na grilla

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka