krzysiek-19 12.11.09, 13:28 Witam wybieram się w Karkonosze przyszłym roku nie wiem gdzie lepiej jechać do Karpacza czy Szklarskiej Poręby.Chce tam zrobić bazę wypadową na szlaki gdzie jest więcej.Gdzie lepiej jechać proszę o porade Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oryginal23 Re: Karkonosze - Karoacz czy Szklarską Porębe ? 12.11.09, 14:17 Moim zdaniem Szklarska jest ciekawsza. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
rumcajs68 Re: Karkonosze - Karoacz czy Szklarską Porębe ? 12.11.09, 19:16 Jak jedziesz pierwszy raz w Karkonosze, to jasne, że lepiej do Karpacza. No bo przecież zechcesz wejść na Śnieżkę, poza tym koło Karpacza jest Mały i Wielki Staw, kościół Wang, Pielgrzymy, Słonecznik, Sowia Dolina i wiele innych atrakcyjnych miejsc. Zresztą w kilka dni bez problemu zwiedzisz całe Karkonosze, na pewno więc zostanie czasu na podjechanie do Szklarskiej i pochodzenie po tamtych okolicach. Odpowiedz Link Zgłoś
weekenda Re: Karkonosze - Karoacz czy Szklarską Porębe ? 12.11.09, 20:41 Na pierwszy raz, moim zdaniem równiez Karpacz jest atrakcyjniejszy. Rumcjas już wyliczył dlaczego. Od siebie dodam, że Karpacz jest większym hmmmm... kurortem niż Szklarska. Więcej tam atrakcji typowo po-zejściowych-ze-szlaków niż w Szklarskiej. Ta jest bardziej kameralna, wytrawna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vertigo5 Re: Karkonosze - Karoacz czy Szklarską Porębe ? 12.11.09, 21:30 Zaletą Szklarskiej jest bliskość najbardziej klimatycznego schroniska w Karkonoszach - Pod Łabskim Szczytem... Ale zaiste - więcej atrakcji oferuje Karpacz Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek-19 Re: Karkonosze - Karoacz czy Szklarską Porębe ? 13.11.09, 10:04 Dzięki za porade Odpowiedz Link Zgłoś
texas331 Re: Karkonosze - Karoacz czy Szklarską Porębe ? 13.11.09, 16:14 A jakbyś był w Szklarskiej to polecam pobliskie Góry Izerske i schronisko Chatka Górzystów. Piękne ,bajkowe tereny i super klimat schroniska. Zakochałem się w tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
dagmarawilk Re: Karkonosze - Karoacz czy Szklarską Porębe ? 13.11.09, 19:14 napisałam na maila Odpowiedz Link Zgłoś
opty2 Re: Karkonosze - Karoacz czy Szklarską Porębe ? 16.11.09, 09:03 Karpacz, Karpacz, Karpacz Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek-19 Re: Karkonosze - karpaczy jak jezdza Busy 20.11.09, 22:55 Mozę wiedzie z Karpacza jeżdżą Busy jakim kierunku gdzie mogę dojechać znacie rozkład Odpowiedz Link Zgłoś
katja_24 Re: Karkonosze - karpaczy jak jezdza Busy 21.11.09, 12:21 Czy busy to nie wiem, ale na pewno jezdzi PKS. O ile sie nie myle, to po samym miescie tez mozna sie poruszac PKSem. Odpowiedz Link Zgłoś
rumcajs68 Re: Karkonosze - karpaczy jak jezdza Busy 21.11.09, 15:45 Najlepszy środek transportu to PKS "Tour" Jelenia Góra, jeździ często, dużo połączeń z Jeleniej Góry, a także z innymi większymi miastami Dolnego Śląska (aktualny rozkład: www.pks.jgora.pl/). Busy to głównie Kry-cha (www.krycha.pl/) Odpowiedz Link Zgłoś
rumcajs68 Re: Karkonosze - karpaczy jak jezdza Busy 21.11.09, 15:48 P.S. Jak napiszesz, z jakiego miasta jedziesz, napiszę Ci, jak najlepiej dojechać do Karpacza. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek-19 Re: Karkonosze - karpaczy jak jezdza Busy 23.11.09, 20:54 Jestem z Białegostoku z Podlasia Będę jechał PKP do Wrocławia dalej albo PKS lub PKP do Karpacza daleka trasa nie wiem czym.Ale bazę wybiorę Karpacz a chcę pochodzić po szlakach od Szklarskiej Poręby często jest jakiś połączenie w tamte okolice Odpowiedz Link Zgłoś
rumcajs68 Re: Karkonosze - karpaczy jak jezdza Busy 23.11.09, 22:29 To faktycznie, kawał drogi. Wiem, że w tym roku pociąg "Karkonosze" prowadził bezpośrednie wagony z Białegostoku do Szklarskiej Poręby, jeśli tak będzie i w przyszłym, to proponuję dojechać do Jeleniej Góry i stąd PKS-em. Jeśli nie, to albo pociągiem do Warszawy i stąd bezpośrednimi "Karkonoszami" do Jeleniej, albo do Wrocławia i stąd PKS-em. PKS z Wrocławia jedzie dwa razy krócej niż pociąg (dlatego go polecam), ale w przypadku bezpośredniego połączenia kolejowego warto rozważyć całą podróż do Jeleniej pociągiem. Polecam przestudiowanie rozkładu jazdy PKS Jelenia Góra, są bezpośrednie połączenia Karpacza z Wrocławiem, Jeleniej Góry z Warszawą itp. PKP do Karpacza nie jeździ. Jeśli będziesz jechał z Karpacza do Szklarskiej, to najlepiej przesiąść się w Cieplicach, ewentualnie w Jeleniej Górze (nie ma bezpośrednich połączeń, poza wakacjami letnimi, kiedy to są dwa kursy Szklarska - Karpacz: rano i wieczorem). Aha, i polecam wybranie się na czeską stronę Karkonoszy, to pod wieloma względami zupełnie inne góry i zupełnie inny standard niż u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiek-19 Re: Karkonosze - Karpacz 25.11.09, 19:23 Witam mam pytanko może jakąś Restauracje lub Karczmę z góralską kapelą w Karpaczu i nie drogą Krzysiek-19 Odpowiedz Link Zgłoś
schagen Re: Karkonosze - Karpacz 26.11.09, 19:57 Jak dla mnie KArpacz, ponieważ tętni życiem w dzień i wieczorem. Szklarska już wymiera nawet na nartach nie można tam pojeździć... -------------- meble używane Odpowiedz Link Zgłoś
rumcajs68 Re: Karkonosze - Karpacz 30.11.09, 21:21 Jest taka w samym centrum, "U Ducha Gór" bodajże się nazywa. Czy tania, nie wiem, wiem natomiast, że góralską kapelę trzeba wcześniej zamawiać, bo przyjeżdża ze Strzegomia. Odpowiedz Link Zgłoś
iwciata1 Re: Karkonosze - Karoacz czy Szklarską Porębe ? 02.12.09, 19:15 A ja odmiennie od poprzedników zagłosuję na Szklarską Porębę. Kocham to miejsce. Jest bardzo dobrą bazą wypadową na szlaki karkonoskie, można pokusić się o Góry Izerskie /temat naprawdę do przemyślenia/, jest wyciąg na Szrenicę, są dwa wodospady do zaliczenia, a Karpacz nie leży za siedmioma morzami - zawsze można jeden lub dwa dni przeznaczyć na "obskoczenie" najważniejszych punktów /świątynia Wang, wjazd na Kopę, Śnieżka - no marzeniem byłoby dotrzeć w drodze powrotnej do schroniska "Nad Łomniczką" - magiczne miejsce/. Aczkolwiek muszę być obiektywna, więc napiszę, że z Karpacza również jest wiele fantastycznych kombinacji pieszych wędrówek. Propozycja: w Szklarskiej wjazd wyciągiem na Szrenicę i piesza wędrówka aż do Śnieżki - zjazd wyciągiem do Karpacza; albo odwrotnie: początek w Karpaczu, wjazd na Kopę i wędrówka do Szrenicy - zjazd do Szklarskiej. Obie opcje zaliczyłam - było suuuper, Odpowiedz Link Zgłoś