Dodaj do ulubionych

Karkonosze - Karoacz czy Szklarską Porębe ?

12.11.09, 13:28
Witam wybieram się w Karkonosze przyszłym roku nie wiem gdzie lepiej jechać do
Karpacza czy Szklarskiej Poręby.Chce tam zrobić bazę wypadową na szlaki gdzie
jest więcej.Gdzie lepiej jechać proszę o porade
Obserwuj wątek
    • oryginal23 Re: Karkonosze - Karoacz czy Szklarską Porębe ? 12.11.09, 14:17
      Moim zdaniem Szklarska jest ciekawsza.
      23.
    • rumcajs68 Re: Karkonosze - Karoacz czy Szklarską Porębe ? 12.11.09, 19:16
      Jak jedziesz pierwszy raz w Karkonosze, to jasne, że lepiej do Karpacza. No bo przecież zechcesz wejść na Śnieżkę, poza tym koło Karpacza jest Mały i Wielki Staw, kościół Wang, Pielgrzymy, Słonecznik, Sowia Dolina i wiele innych atrakcyjnych miejsc. Zresztą w kilka dni bez problemu zwiedzisz całe Karkonosze, na pewno więc zostanie czasu na podjechanie do Szklarskiej i pochodzenie po tamtych okolicach.
      • weekenda Re: Karkonosze - Karoacz czy Szklarską Porębe ? 12.11.09, 20:41
        Na pierwszy raz, moim zdaniem równiez Karpacz jest atrakcyjniejszy.
        Rumcjas już wyliczył dlaczego. Od siebie dodam, że Karpacz jest
        większym hmmmm... kurortem niż Szklarska. Więcej tam atrakcji typowo
        po-zejściowych-ze-szlaków niż w Szklarskiej. Ta jest bardziej
        kameralna, wytrawna ;)
        • vertigo5 Re: Karkonosze - Karoacz czy Szklarską Porębe ? 12.11.09, 21:30
          Zaletą Szklarskiej jest bliskość najbardziej klimatycznego
          schroniska w Karkonoszach - Pod Łabskim Szczytem... Ale zaiste -
          więcej atrakcji oferuje Karpacz
          • krzysiek-19 Re: Karkonosze - Karoacz czy Szklarską Porębe ? 13.11.09, 10:04
            Dzięki za porade
            • texas331 Re: Karkonosze - Karoacz czy Szklarską Porębe ? 13.11.09, 16:14
              A jakbyś był w Szklarskiej to polecam pobliskie Góry Izerske i schronisko Chatka Górzystów. Piękne ,bajkowe tereny i super klimat schroniska. Zakochałem się w tym miejscu.
    • dagmarawilk Re: Karkonosze - Karoacz czy Szklarską Porębe ? 13.11.09, 19:14
      napisałam na maila
    • opty2 Re: Karkonosze - Karoacz czy Szklarską Porębe ? 16.11.09, 09:03
      Karpacz, Karpacz, Karpacz
    • krzysiek-19 Re: Karkonosze - karpaczy jak jezdza Busy 20.11.09, 22:55

Mozę wiedzie z Karpacza jeżdżą Busy jakim kierunku gdzie mogę dojechać znacie
      rozkład
      • katja_24 Re: Karkonosze - karpaczy jak jezdza Busy 21.11.09, 12:21
        Czy busy to nie wiem, ale na pewno jezdzi PKS.
        O ile sie nie myle, to po samym miescie tez mozna sie poruszac
        PKSem.
        • rumcajs68 Re: Karkonosze - karpaczy jak jezdza Busy 21.11.09, 15:45
          Najlepszy środek transportu to PKS "Tour" Jelenia Góra, jeździ często, dużo połączeń z Jeleniej Góry, a także z innymi większymi miastami Dolnego Śląska (aktualny rozkład: www.pks.jgora.pl/). Busy to głównie Kry-cha (www.krycha.pl/)
          • rumcajs68 Re: Karkonosze - karpaczy jak jezdza Busy 21.11.09, 15:48
            P.S. Jak napiszesz, z jakiego miasta jedziesz, napiszę Ci, jak najlepiej dojechać do Karpacza.
            • krzysiek-19 Re: Karkonosze - karpaczy jak jezdza Busy 23.11.09, 20:54
              Jestem z Białegostoku z Podlasia Będę jechał PKP do Wrocławia dalej albo PKS lub
              PKP do Karpacza daleka trasa nie wiem czym.Ale bazę wybiorę Karpacz a chcę
              pochodzić po szlakach od Szklarskiej Poręby często jest jakiś połączenie w tamte
              okolice
              • rumcajs68 Re: Karkonosze - karpaczy jak jezdza Busy 23.11.09, 22:29
                To faktycznie, kawał drogi. Wiem, że w tym roku pociąg "Karkonosze" prowadził bezpośrednie wagony z Białegostoku do Szklarskiej Poręby, jeśli tak będzie i w przyszłym, to proponuję dojechać do Jeleniej Góry i stąd PKS-em. Jeśli nie, to albo pociągiem do Warszawy i stąd bezpośrednimi "Karkonoszami" do Jeleniej, albo do Wrocławia i stąd PKS-em. PKS z Wrocławia jedzie dwa razy krócej niż pociąg (dlatego go polecam), ale w przypadku bezpośredniego połączenia kolejowego warto rozważyć całą podróż do Jeleniej pociągiem. Polecam przestudiowanie rozkładu jazdy PKS Jelenia Góra, są bezpośrednie połączenia Karpacza z Wrocławiem, Jeleniej Góry z Warszawą itp. PKP do Karpacza nie jeździ.

Jeśli będziesz jechał z Karpacza do Szklarskiej, to najlepiej przesiąść się w Cieplicach, ewentualnie w Jeleniej Górze (nie ma bezpośrednich połączeń, poza wakacjami letnimi, kiedy to są dwa kursy Szklarska - Karpacz: rano i wieczorem).

Aha, i polecam wybranie się na czeską stronę Karkonoszy, to pod wieloma względami zupełnie inne góry i zupełnie inny standard niż u nas.
                • krzysiek-19 Re: Karkonosze - Karpacz 25.11.09, 19:23

Witam mam pytanko może jakąś Restauracje lub Karczmę z góralską kapelą w
                  Karpaczu i nie drogą
                  Krzysiek-19
                  • schagen Re: Karkonosze - Karpacz 26.11.09, 19:57
                    Jak dla mnie KArpacz, ponieważ tętni życiem w dzień i wieczorem. Szklarska już wymiera nawet na nartach nie można tam pojeździć...

--------------
                    meble używane
                  • rumcajs68 Re: Karkonosze - Karpacz 30.11.09, 21:21
                    Jest taka w samym centrum, "U Ducha Gór" bodajże się nazywa. Czy tania, nie wiem, wiem natomiast, że góralską kapelę trzeba wcześniej zamawiać, bo przyjeżdża ze Strzegomia.
    • iwciata1 Re: Karkonosze - Karoacz czy Szklarską Porębe ? 02.12.09, 19:15
      A ja odmiennie od poprzedników zagłosuję na Szklarską Porębę. Kocham to miejsce.
      Jest bardzo dobrą bazą wypadową na szlaki karkonoskie, można pokusić się o Góry
      Izerskie /temat naprawdę do przemyślenia/, jest wyciąg na Szrenicę, są dwa
      wodospady do zaliczenia, a Karpacz nie leży za siedmioma morzami - zawsze można
      jeden lub dwa dni przeznaczyć na "obskoczenie" najważniejszych punktów
      /świątynia Wang, wjazd na Kopę, Śnieżka - no marzeniem byłoby dotrzeć w drodze
      powrotnej do schroniska "Nad Łomniczką" - magiczne miejsce/.
      Aczkolwiek muszę być obiektywna, więc napiszę, że z Karpacza również jest wiele
      fantastycznych kombinacji pieszych wędrówek.
      Propozycja: w Szklarskiej wjazd wyciągiem na Szrenicę i piesza wędrówka aż do
      Śnieżki - zjazd wyciągiem do Karpacza; albo odwrotnie: początek w Karpaczu,
      wjazd na Kopę i wędrówka do Szrenicy - zjazd do Szklarskiej.
      Obie opcje zaliczyłam - było suuuper,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka