Dodaj do ulubionych

2006: najkrótszy letni sezon w Tatrach?

IP: *.aster.pl 31.08.06, 14:18
w Zachodnich mnóstwo śniegu utrzymywało się w partiach grzbietowych jeszcze w
połowie czerwca, letnie warunki zrobiły się dopiero w 3. dekadzie miesiąca. W
Wysokich śnieg ustąpił spod szczytów dopiero około połowy lipca. Letni sezon
zaczął się więc wyjątkowo późno, jakieś 2-3 tygodnie później niż zwykle.

Jak wynika z mediów, na Kasprowym sypnęło śniegiem już wczoraj. Co prawda z
deszczem i bez pokrywy, ale na Łomnicy świeży śnieg już się utrzymał. Czyżby
zapowiadał się jeden z najkrótszych letnich sezonów w historii? Jeśli pokrywa
śnieżna przyjdzie w Wysokich w 1. połowie września, to letni sezon 2006
skończy się tam po 7-8 tygodniach, a w Zachodnich pewnie po jakiś 10-11
tygodniach. Byłby to jeden z najkrótszych sezonów letnich w historii.
Obserwuj wątek
    • Gość: sas Ja tam wierze w cykle pogodowe - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 15:59
      po przesuszonym lipcu mokry sierpien. Co do poznego lata to juz osobna kwestia -
      podobno wplynal na to jakis prad atlantycki, o ktorym meteorolodzy z UK mowili
      juz wczesniej, ze moze oznaczac ciezka zime. Tak wiec pozwole sobie prorokowac
      dosc ciepla pore we wrzesniu - kiedy to trudno teraz podac - a moze nawet i
      przez niemala czesc pazdziernika.
      • Gość: oby oby IP: *.aster.pl 31.08.06, 16:13
        oby było tak jak w 2004. Pamiętam, jeszcze zaraz po Wszystkich Świętych
        włóczyłem się po Chochołowskiej, a góry były całkowicie bezśnieżne. Sypnęło
        mocno dopiero około 10 listopada i od tamtej pory zrobiło się już biało.
        • Gość: KA Re: oby IP: *.chomiczowka.waw.pl 01.09.06, 08:27
          w listopadzie 2004 sypneło bodajże 12 i to nieźle, a w listopadzie 2005 było
          fantastycznie ciepło i nawet kilka bardzo słonecznych dni w górach sie trafiło
          (Zakopane pod chmórami a pow 1200 słoneczko (tylko w cieniu gruba warstwa szronu
          na skałach)
          KA
    • katja_24 Re: 2006: najkrótszy letni sezon w Tatrach? 31.08.06, 16:53
      Ej, nie dobijajcie mnie! Ja mam na 21.IX rezerwacje...:(A na nartach jezdzic
      nie umiem;)
      • kicia7 Proszę mnie nie straszyć!!! 31.08.06, 23:44
        Jadę w Tatry w drugiej połowie września, po trzyletniej przerwie i tylko dzięki
        solidnemu poświęceniu Osób_Bardzo_Bliskich. Gdyby to miał byc czas zmarnowany,
        to tylko się pochlastać...
        • tradycja1 Re: Proszę mnie nie straszyć!!! 01.09.06, 00:44
          Rowniez jade w nasze polskie gory :) 16 wrzesnia i tez wolalabym zeby mnie nie
          straszyc pogoda.
          Nie wiem jeszcze gdzie uderze ale warunki atmosferycznie nie bez znaczenia sa,
          szczegolnie ze zanosi sie ze bede dreptac sama :)
          • Gość: Tatranka Re: Proszę mnie nie straszyć!!! IP: *.mofnet.gov.pl 01.09.06, 10:03
            Jadę w drugiej połowie września w słowacką częśc Tatr, gdzie będziecie, moze
            spotkamy sie na szlaku?
            • tradycja1 Re: Proszę mnie nie straszyć!!! 01.09.06, 15:07
              Spotkac sie mozna probowac :) Tylko jeszcze nie mam planu gdzie sie wybiore.
              Caly maj bylam w Tatrach, moze powrotka z rozrywki tylko nieco urozmaicona?
              Musze dograc to jakos zebym dala rade :)
    • Gość: co do straszenia co do straszenia IP: *.aster.pl 01.09.06, 11:32
      po tym jak napisałem o najkrótszym sezonie pojawiło się kilka bardziej
      sympatycznych prognoz.

Te optymistyczne podają, że wrzesień będzie cieplejszy niż norma, pogodny i
      słoneczny, przynajmniej 1. i 2. dekada. Prognozy pesymistyczne mówią, że
      wrzesień będzie w kratkę - kilka dni zimnych i mokrych, kilka ciepłych i
      słonecznych.

Wygląda więc na to, że wrześniowi wędrowcy mogą spać spokojnie. Ja po cichu
      liczę jeszcze na październik - bo moim skromnym zdaniem, zakrzywienie
      czasoprzestrzenui najczęściej zdarza się w Tatrach w 1. połowie października.
    • Gość: pamiętacie kiedy r pamiętacie kiedy robiło się biało? IP: *.aster.pl 01.09.06, 11:55
      a tak w ogóle to jestem ciekaw Waszych wspomnień z przeszłości. Kiedy na trwale
      robiło się biało?

Szukałem w encyklopedii WHP, ale nie ma tam podanych typowych dat. Z mojego
      doświadczenia wynika, że szczyty Zachodnich robią się siwe najczęściej około 10
      października, a białe (jednolita pokrywa śnieżna o grubości przynajmniej kilku
      centymetrów) około 20 października.

I prawdę mówiąc, najbardziej lubię właśnie ten "siwy" okres.
      • Gość: KA Re: pamiętacie kiedy robiło się biało? IP: *.chomiczowka.waw.pl 01.09.06, 12:16
        zobacz fotki z tematu poniżej Październik,
        KA
        • Gość: Lekito Re: pamiętacie kiedy robiło się biało? IP: *.gdynia.mm.pl 03.09.06, 21:59
          wlasnie wrocilem ze slowacji z tatr. potwierdzam - powyzej 2000 zalega snieg.
          warunki bardzo trudne. oczywiscie pelno ludzi w trampkach i adidaskach o zgrozo.

takze, jak ktos sie teraz tam wybiera i chce sobie pochodzi to musi zabrac
          odpowiedni sprzet. napewno czapka i rekawice sa mocno wskazane. o krotkich
          spodniach mozna zapomniec do lipca 2007.
          • don_wasyl_79 Re: pamiętacie kiedy robiło się biało? 04.09.06, 01:43
            Serwus,witam dostojne grono.
            Właśnie za tydzień wybieram się do miejscowości Tatranska Strba.W planie wycieczki wejścia na okoliczne szczyty oraz opcjonalnie przejście przez Rysy i zejście na polską stronę..Co prawda sporo łaziłem po Bieszczadach od wiosny do jesieni,ale doświadczenia z innymi górkami raczej znikome(Giewont latem,Trzy Korony jesienią)Proszę o rozwinięcie stwierdzenia "warunki b. trudne" i "odpowiedni sprzęt",czapka i rękawiczki są w górach oczywistością bez względu na porę roku..
            Ewentualne rady i spostrzeżenia nt chodzenia po słowackiej stronie Tatr w tym okresie(połowa września) bezcenne mi będą.
            Pozdrawiam.
            • Gość: KA Re: pamiętacie kiedy robiło się biało? IP: *.chomiczowka.waw.pl 04.09.06, 11:52
              Warunki trudne to występujące oblodzenie, szron na skałach lub cienka warstwa
              sniegu. W takich warunkach ja osobiście na skały się nie pcham bo to igranie z
              ogniem. W takich warunkach na dobrą sprawe nie powinno się wchodzić na trudne
              technicznie szlaki. Sprzętowo nic nie poradzisz, butów które nie będą się
              ślizgać na lodzie, szronie czy cienkiej warstwie śniegu nie ma, czekan i raki
              też na nic bo nie ma się w co wbić. Nie znaczy to że szlak jest nie do przejścia
              ale staje się loterią ze zbyt wieloma niewiadomymi, dochodzą do tego silne
              wiatry które przy śliskich szlakach potrafią zepchnąć z drogi. Co do ubioru to
              nic nowego, tak jak w Bieszczadach coś na zmiane, coś na deszcz itd. Myślę
              jednak że te warunki jeszcze sie zmienią a napewno podejścia od południa będa
              wolne od lodu i szronu, gorzej podejścia od północy.
              Myśle że nie napisałem ci nic o czym byś już nie wiedział, a decyzje i tak
              podejmiesz na miejscu na podstawie własnego rozumu, wiedzy i rozsadku.
              Miłych wycieczek i zdecydowanie lepszej pogody
              Pozdrawiam KA
    • Gość: od poniedziałku na od poniedziałku na biało? IP: *.aster.pl 17.10.06, 10:24
      na szczęście mój post sprzed 6 tygodni okazał się niepotrzebnie alarmistyczny.
      Przez cały wrzesień i - jak do wczoraj - paździednik, w Tatrach były jesienne,
      bezśnieżne warunki.

Przedwczoraj jeszcze sam cieszyłem się piękną jesienną pogodą na grani głównej.
      Ale wczoraj podobno Tatry wstały już na biało. Jak widzę z dzisiejszych kamer,
      Wysokie są nadal w śniegu - można więc chyba przyjąć, że tam sezon już się
      skończył. Zachodnie wyglądają na przyprószone - jak utrzyma się ładne pogoda,
      może letniojesienne warunki potrwają jeszcze 1-2 tygodnie.
    • Gość: od dziś Tatry i Za od dziś Tatry i Zakopane już białe IP: *.aster.pl 30.10.06, 09:07
      dziś zaczęła się w Tatrach zima, a sądząc po wielkości opadu i prognozach na
      ten tydzień, już nie odejdzie.

Mimo długiej zimy 2005/2006, to był jednak piękny letni sezon. Zwłaszcza
      lipiec, wrzesień i październik były fantastyczne, czerwiec i sierpień nieco
      mniej.
      • billy.the.kid Re: od dziś Tatry i Zakopane już białe 30.10.06, 10:05
        bywały zimy gdy do gąsienicowej do stycznia szło się w kurzu.
        bywały wrześnie że pięcistawach mozna było śmigać na nartach.
        ach,te niegdysiejsze sniegi.
      • Gość: pierwsze zdjęcia z pierwsze zdjęcia z dzisiaj IP: *.aster.pl 30.10.06, 13:57
        fakty.interia.pl/galerie/fakty/pierwszy-snieg,7896
    • a4774 dziś w Tatrach już jest biało 05.09.07, 09:18
      nawet w reglu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka