Dodaj do ulubionych

sulfur 9 ch boiron jak brac?

28.08.04, 17:54
Witam,
dawno, dawno temu mialam dluuugo chory pecherz - antybiotyki, kroplowki
szpital i nic - wyleczyla mnie homeopatia... ale to bylo dawno i pamietam, ze
bralam R18 (z ulotki wiem jak brac teraz) i sulfur 9 ch (ten lekarz bardziej
polecal) albo 15 ch... do czego zmierzam, nie pamietam jak dlugo (2-3 mce?) i
po ile kulek brac sulfur? pliiiz pomozcie.... wiem, ze najlepiej byloby
przejsc sie do lekarza, ale serio nie mam kiedy...
z gory wielkie dzieki
Obserwuj wątek
    • beba2 Re: sulfur 9 ch boiron jak brac? 28.08.04, 18:00
      Szczerze mówiąc nie słyszałam o przypadku, w którym na zapalenie pęcherza
      podaje się sulfur. Z tego co mi się zdaje, on raczej nie ma powinowactwa do
      układu moczowego.
      No, chyba, że lek ten jest Twoim lekiem konstytucyjnym. Ale jesli nawet to nie
      rozumiem podania go w tak niskiej potencji i posiłkowania sie lekiem
      kompleksowym.
      • bogoosia Re: sulfur 9 ch boiron jak brac? 29.08.04, 14:18
        Witam,
        o rany a po polsku plizzzz? lekarz pytal, pytal, a potem zapisal oba leki...
        pomogly
      • akownik Re: sulfur 9 ch boiron jak brac? 30.12.04, 12:07
        podlaczam sie tu bo do fragmentu tej wypowiedzi chcialbym sie odniesc.potencja
        9ch to nie jest potencja niska.kwalifikuje sie to jako potencje srednie.potencje
        wysokie to te zaczynajace sie od 15ch.natomiast sulfur to lek dobry do podania w
        kadzym przypadku kazdej osobie i to wlasnie w potencji 9ch.to lek otwierajacy
        zamkniete drzwi organizmu,dzieki ktoremu mozemy dowiedziec sie co dzieje sie w
        jego wnetrzu.i o tyle ma wiec powiazanie takze z calym ukladem moczowym a wieci
        zpecherzem.poza tym jesli sie wezmie materia medica to tam znajdziemy
        zastosowanie sulfur w przypadku przewlwklego zapalenia pecherza moczowego i
        konkretna potencje jaka nalezy zastosowac.a jest to wlasnie potencja 9ch.inne
        zastosowanie sulfur w chorobach drog moczowych to:nocne nietrzymanie moczu u
        dzieci.przepraszam beba,nie czytalem forum przez kilka dni i pierwsze co mi
        wpadlo do oczu to wlasnie ten watek,ktory pokazal mi sie jako nowy.a od takich
        zaczynam czytanie forum.
    • very_martini Re: sulfur 9 ch boiron jak brac? 28.08.04, 19:07
      To, że kiedyś na pęcherz pomógł Ci sulfur, to nie znaczy, że pomoże Ci teraz,
      bo objawy mogły ulec zmianie. Nie wiem, czy dobrze się wczytałam, ale chodzi Ci
      o to, że problem powrócił? Jeśli tak, a nie masz jak biec do lekarza, to
      napisz, jak to wygląda, może coś się uda wykombinować

16%VOL
      22%VAT

Takie tam... Forum homeopatia
      • bogoosia Re: sulfur 9 ch boiron jak brac? 29.08.04, 14:21
        Witam,
        wyglada tak, ze ten pecherz to bylo ze 6 lat temu i pomoglo... potem jak
        wracalo to tez pomagalo... potem ze 3 lata nic nie bylo, a jak wrocilo znowu
        pomoglo.... teraz po 2 latach wrocilo (parcie na pecherz, lekki boil brzucha,
        troche jakby wydety brzuch - to teraz, wczesniej bylo sikanie krwia i zajebisty
        bol nerek, lekarz chcial mi nawet kamien wyciac, ale podali pro forma kontrast
        i jakies badanie zrobili i okazalo sie ze nerki ok)
        teraz od tygodnia biore r18 jak w ulotce i sulfur 9 ch 3x5 i przeszlo.... ale
        pamietam ze to dlugo trzeba
        • beba2 Re: sulfur 9 ch boiron jak brac? 29.08.04, 17:43
          No, skoro Ci pomaga to zazywaj, ale jeśli byłby to dobrze dobrany lek, to nie
          mialabyś z pewnościa nawrotów. Moze jednak warto by bylo pogadac o tym z
          lekarzem. Założę się, że albo zmieni lek, albo jego potencję.
          Nie ma sensu żebyśmy tu wchodzili w kompetencje Twojego lekarza, bo jeszcze
          bardziej możemy namieszać.
    • anawa99 sulfur 30.12.04, 10:33
      Mam dociekliwe pytanie: czym jest Sulfur Boiron'a, tzn. jaki to sulfur: hepar
      sulfur, sulfur jodatum, czy może coś trzeciego? Wybaczcie, ale jestem laikiem w
      tych sprawach. W mojej książce na temat homeopatii występuje tylko jeden
      Sulfur. Napiszcie, proszę, jak to jest? Ile jest tych sulfurów? :-)
      • beba2 Re: sulfur 30.12.04, 13:54
        Jest sulfur, hepar sulfur i sulfur iodatum. Każdy z nich jest odrębną
        substancją/lekiem - nie mogą byc stosowane zamiennie.
        A w Twojej książce pewnie jest opisany sulfur - to lek o najszerszym chyba
        obrazie.
      • tom_j23 Re: sulfur 30.12.04, 14:30

> Mam dociekliwe pytanie: czym jest Sulfur Boiron'a, tzn. jaki to sulfur: hepar
        > sulfur, sulfur jodatum, czy może coś trzeciego?
        > Wybaczcie, ale jestem laikiem w tych sprawach.
        > W mojej książce na temat homeopatii występuje tylko jeden
        > Sulfur. Napiszcie, proszę, jak to jest? Ile jest tych sulfurów? :-)

Na dociekliwe pytanie jest dociekliwa odpowiedź :-).
        Tak w ogóle - "Sulfur" oznacza siarkę.
        "Hepar sulfur" powstaje przez prażnie (palenie) siarki ze skorupkami ostryg.
        Ostrygi nazywają się "Ostreica". Z kolei wapń (pierwiastek Ca) - to "Calcarea".
        Więc lek o nazwie "Calcarea ostreica" jest lekiem otrzymywanym ze skorupek
        ostryg. Nazwa polska byłaby "Wapń z ostryg". Pod względem składu chemicznego
        skorupka z ostryg jest zbliżona do węglanu wapnia (CaCO3), dlatego ten sam lek
        jest nazywany zamiennie "Calcarea carbonica" (carbon - to wegiel).
        Czyli "Hepar sulfur" jest lekiem powstajacym z prażenia "Sulfuru" z "Calcareą
        ostreica".
        "Sulfur iodatum" jest jodkiem siarki (SJ2).
        Jest jeszcze "Sulfuricum acidum", czyli kwas siarkowy (H2SO4).

Generalnie - siarka i związki siarki są lekami przeciwpsorycznymi, ale
        konkretne działanie wymienionych wyżej substancji jest różne.
      • very_martini Re: sulfur 30.12.04, 15:42
        No to ja jeszcze dopisze, zebys sie nie czula zagubiona, co to znaczy
        przeciwpsoryczne. Psora jest, wedlug homeonomenklatury, sposobem reagowania na
        chorobe (tych grup reakcji wyodrebniono kilka) - reakcja psoryczna nastepuje
        wtedy, kiedy mamy do czynienia z nawrotami tej samej choroby, badzo czesto w
        obrebie skory, choc niekoniecznie. To tak w skrocie sprzed 200 lat, bo do tego,
        co napisano w owym czasie, kolejne pokolenia homeopatow zdazyly podopisywac pare
        szczegolow, poza tym zmienilo sie srodowisko, w ktorym zyjemy. Jak by nie bylo,
        glowna mysl pozostaje ta sama.

16%VOL
        22%VAT
        • akownik Re: sulfur 30.12.04, 19:41
          psora to niekoniecznie nawroty tej samej choroby.wtedy bowiem nalezaloby do
          psory zaliczyc tez nawracajace katary czy choroby drog oddechowych.a tak nie
          jestbo nawracajace katary i choroby frog oddechowych to juz skaza luetyczna.
          • very_martini Re: sulfur 30.12.04, 20:04
            No dobra, ale co, jak powtarza sie nieprawidlowosc dotyczaca tego samego ukladu/
            obszaru, w roznych wariantach? Raz masz na przyklad grzybice pochwy, potem
            bachterie, a potem jakies nadzerki?

16%VOL
            22%VAT

• very_martini Ups;) 30.12.04, 20:05
              Ty nie masz grzybicy pochwy przeca.
              Chyba ze o czyms nie wiem, albo ze pozory myla

16%VOL
              22%VAT
              • akownik Re: Ups;) 30.12.04, 22:09
                psora jest jedna ze skaz.a skaza to wrodzona predyspozycja do zapadania na
                okreslone choroby.cecha psory jestznaczne zroznicowanie wystepujacych objawow i
                intensywnie przebiegajace procesy eliminacji mogace powodowac znaczne
                wyczerpanie pacjenta.do jej glownych symptomow naleza:zmiany patologiczne/objawy
                astmy,egzemy,kataru i inn./,schorzenia skory;zaburzenia termoregulacyjne to
                kolejny symptom tej skazy,inny to:wszelkie choroby skory,oslabienie,podatnosc na
                parazytozy...tak wiec wcale nie musza nastepowac nawroty tej samej choroby.
                o tym bym mial gdrzybice pochwy nic nie wiem.aleto pewnie tak jak z tym gosciem
                u ktorego nie stwierdzono gruzlicy pluc,a to tylko dlatego,ze on nie mial juz pluc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka