makrofag 21.02.09, 10:05 Dlaczego na tym forum usuwane są wątki merytorycznie poddające w wątpliowość skuteczność homeopatii? Czyżby ktoś obawiał się starcia na argumenty? Makro Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mlodziutka11 Re: Cenzura 21.02.09, 11:46 ehh, nie nie do wytłumaczenia to chyba jest że... j e s t o s o b n y w ą t e k a n t y h o m e o p a t y c z n y , i może tam się wyżywajcie zamiast zaśmiecać forum...???? Odpowiedz Link
makrofag Re: Cenzura 21.02.09, 20:51 Dlaczego z takim negatywnym nastawieniem. Z kim można polemizować jak nie ze zwolennikami wspomnianej metody? Odpowiedz Link
kobraluca Re: Cenzura 21.02.09, 21:16 makrofag napisał: > Dlaczego z takim negatywnym nastawieniem bo upierdliwy jestes!!! Odpowiedz Link
makrofag Re: Cenzura 22.02.09, 02:06 Ach, posiadasz ewidentnie braki w kulturze osobistej. To zdanie kieruję oczywiście to Korabulca, chociaż po napisaniu tego zdania wątpię w możliwość zmiany postawy. Pytanie pierwsze: Jakie są zasady fizjologiczne działania na organizm ludzki granulek nie zawierających substancji aktywnej? Piszę to po przeanalizowaniu stopnia rozcieńczenia typowych preparatów homeopatycznych. Makro Odpowiedz Link
kobraluca Re: Cenzura 22.02.09, 04:26 Makro ile razy trzeba ci powtarzac,ze jest watek antyhomeopatyczny, dla takich troli jak Ty wlasnie Adminie wnioskuje o przeniesienie tego watku, bo nam forum zasmieca Odpowiedz Link
makrofag Re: Cenzura 22.02.09, 09:37 Tak jak podejrzewałem - zero efektu na zachowanie. 1. Nie poczuwam się do bycia trolem 2. Nie uważam, że jestem anty - po prostu szukam merytorycznej dyskusji na argumenty. Czy jeżeli poproszę np. o wytłumaczenia zasadności skali podatkowej to będzie oznaczać, że jestem anarchistą? Odpowiedz Link
halszka111 Re: Cenzura 22.02.09, 12:03 Ale nas ineteresuje tylko aspekt empiryczny homeopatii :P a ty nie masz czasu żeby zaserwować sobie jakiś lek w odpowiedniej potencji i z odpowiednią częstotoliwością i zobaczyc jak działa. Więc nam sie nie chce dyskutować (eee, nie mamy czasu na bzdury), i tyle. Empiria, kolego, empiria Odpowiedz Link
makrofag Re: Cenzura 22.02.09, 14:47 Powiedzmy sobie tak: Bierzemy 1000 osób z nieżytem nosa i dajemy jej lek homeopatyczny, następnie bierzemy 1000 osób z nieżytem nosa i dajemy jej placebo. Badanie w ten sposób staje się empiryczne. Jaki waszym zdaniem będzie efekt tego empirycznego doświadczenia? Odpowiedz Link
alinka919 Re: Cenzura 22.02.09, 15:26 Nie rozumiem jednego,nikt nie zmusza cię do leczenia homeopatycznego.Wcinaj antybiotyki,sterydy i witaminki,zdrówka życzę Odpowiedz Link
makrofag Re: Cenzura 22.02.09, 17:22 Rzeczywiście, tu rzeczywiście nie sposób spotkać osoby na zadowalającym poziomie. Kończę tą rozmowę, bo nie warto tego zmarnowanego czasu. Wydajcie dalej kasę na cukier z wodą. Życzę zdrowia. Odpowiedz Link
falka32 Re: Cenzura 22.02.09, 18:19 No muszę się wtrącić. Popełniasz błąd w założeniach, przykładając do leczenia homeopatycznego kategorie adekwatne do leczenia alopatycznego. To są zupełnie inne dziedziny, inne metody i w inny sposób powinna być badana skuteczność leczenia homeo. To tak, jakbyś chciał mierzyć długość czegoś w litrach. Jeżeli chcesz się powoływać na Lancet (pewnie o to ci chodzi), to najpierw sobie poczytaj o zasadach leczenia homeopatycznego, a zobaczysz, ze popełniono w tamtym badaniu kupę metodologicznych błędów, mierząc skuteczność leczenia w sposób, w który homeopaci nie leczą i nawet taki laik, nieco tylko zorientowany, jak ja powie ci, że jezeli dasz ten sam lek homeo 1000 osobom to u każdej uzyskasz inny efekt i inny obraz objawów. Gdyby to homeopata wybierał próbę do badania, powinien wybrać 1000 osób mających dokładnie ten sam obraz kataru (kolor wydzieliny, jej lepkość, kiedy się nasila) oraz ten sam obraz pozostałych objawów organizmu a najlepiej te same typy konstytucyjne. I dopiero wtedy mozna mówić o rzetelnym porównywaniu efektów (biorac pod uwagę jeszcze osobniczą podatność na leki homeo) i o powtarzalności efektu. Ten sposób myślenia o leczeniu nie mieści się w kategoriach badania klinicznego dla leków alopatycznych - bo katar to katar, ma zniknąć bez względu na to, komu dajesz lek. W homeopatii na jeden katar jest 500 leków i skuteczność ich działania zależy właśnie od tych pozostałych czynników. Z kolei ten sam lek możesz dać jednej osobie na katar a innej na sraczkę i uzyskać wymierny i mierzalny efekt leczniczy. Jest jeszcze nawet gorzej: na jedną sraczkę dajesz jednej osobie jakiś lek a miesiąc później na taką samą sraczkę dajesz inny lek. Każdy rozsądny homeopata ci powie, że tak, jeżeli dasz 1000 przypadkowych osób z katarem jeden i ten sam lek homeo (pojedynczy) efekt leczniczy będzie porównywalny z placebo, bo inaczej być nie może, podobnie, jak dałbyś paracetamol tylko blondynom i obserwował, u kogo spadnie gorączka, przy założeniu badawczym, że kryterium doboru badanych jest tylko kolor blond włosów a nie aktualna temperatura ciała. Uzyskasz taki sam efekt, bo w tej grupie na pewno znajdzie się ktoś, kto akurat miał gorączke i mu spadła po podaniu leku :), zatem można będzie mówić o efekcie porównywalnym z placebo a nie o całkowitym braku efektów. Dlatego twoje pytanie o możliwość przeprowadzenie takiego testu, jak napisałeś jest nieadekwatne do przedmiotu testu i porównywalne właśnie z mierzeniem długości w litrach albo temperatury ciała przy użyciu poziomicy budowlanej. To nie jest kwestia jakiejś filozofii czy ideologii, tylko przyjmowania domyślnych założeń z jednej dziedziny dla drugiej, działającej na zupełnie innej zasadzie, co musi nieuchronnie prowadzić do błędu. Czy teraz lepiej rozumiesz? Odpowiedz Link
makrofag Re: Cenzura 22.02.09, 18:25 Nie chcę być gołosłowny, więc odpuszczę sobie rozmowę na tym forum ze względu na braki w kulturze osobistej niektórych osób. Falce 32 dziękuję za próbę merytorycznej rozmowy. Szkoda że jej nie dokończymy na łamach tego forum. Inni użytkownicy tego forum powinni się wzorować na Falce 32. Makro Odpowiedz Link
very.martini Re: Cenzura 22.02.09, 18:45 Czy możecie się przekleić do antywątku? Bo ja nie mam możliwości tego zrobić tak, żeby zachować autora w widocznym miejscu, a ten wątek chciałabym usunąć. Szkoda pisania, Falka, a tak ładnie się rozpisałaś:) 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link
falka32 Re: Cenzura 22.02.09, 19:40 Przeklej mnie i tę rozmowę, jak umiesz, ja też nie umiem, może przekleić z Worda :D Martini, OT, możesz rzucić swoim okiem na mój wątek o nienaturalnym spokoju? Odpowiedz Link
very.martini Re: Cenzura 22.02.09, 13:59 Nie zawracaj mi głowy, jasno napisałam, że masz 48 godzin na przeniesienie zawartości swojej wypowiedzi do wątku anty, a że tego nie zrobiłeś, to go wykasowałam. Wszystko zgodnie z zasadami. Wypowiedzi w wątku anty są nietykalne, chyba że schodzą poniżej pewnego poziomu językowego. 16%VOL 22%VAT Odpowiedz Link