21.02.09, 10:05
Dlaczego na tym forum usuwane są wątki merytorycznie poddające w wątpliowość
skuteczność homeopatii?
Czyżby ktoś obawiał się starcia na argumenty?

Makro
Obserwuj wątek
    • mlodziutka11 Re: Cenzura 21.02.09, 11:46
      ehh, nie nie do wytłumaczenia to chyba jest że... j e s t o s o b n
      y w ą t e k a n t y h o m e o p a t y c z n y , i może tam się
      wyżywajcie zamiast zaśmiecać forum...????
      • makrofag Re: Cenzura 21.02.09, 20:51
        Dlaczego z takim negatywnym nastawieniem. Z kim można polemizować jak nie ze
        zwolennikami wspomnianej metody?
        • kobraluca Re: Cenzura 21.02.09, 21:16
          makrofag napisał:

> Dlaczego z takim negatywnym nastawieniem

bo upierdliwy jestes!!!
          • makrofag Re: Cenzura 22.02.09, 02:06
            Ach, posiadasz ewidentnie braki w kulturze osobistej. To zdanie kieruję
            oczywiście to Korabulca, chociaż po napisaniu tego zdania wątpię w możliwość
            zmiany postawy.

Pytanie pierwsze: Jakie są zasady fizjologiczne działania na organizm ludzki
            granulek nie zawierających substancji aktywnej? Piszę to po przeanalizowaniu
            stopnia rozcieńczenia typowych preparatów homeopatycznych.

Makro
            • kobraluca Re: Cenzura 22.02.09, 04:26
              Makro ile razy trzeba ci powtarzac,ze jest watek antyhomeopatyczny,
              dla takich troli jak Ty wlasnie

Adminie wnioskuje o przeniesienie tego watku, bo nam forum zasmieca
              • makrofag Re: Cenzura 22.02.09, 09:37
                Tak jak podejrzewałem - zero efektu na zachowanie.
                1. Nie poczuwam się do bycia trolem
                2. Nie uważam, że jestem anty - po prostu szukam merytorycznej dyskusji na
                argumenty. Czy jeżeli poproszę np. o wytłumaczenia zasadności skali podatkowej
                to będzie oznaczać, że jestem anarchistą?
                • halszka111 Re: Cenzura 22.02.09, 12:03
                  Ale nas ineteresuje tylko aspekt empiryczny homeopatii :P a ty nie masz czasu
                  żeby zaserwować sobie jakiś lek w odpowiedniej potencji i z odpowiednią
                  częstotoliwością i zobaczyc jak działa. Więc nam sie nie chce dyskutować (eee,
                  nie mamy czasu na bzdury), i tyle. Empiria, kolego, empiria
                  • makrofag Re: Cenzura 22.02.09, 14:47
                    Powiedzmy sobie tak: Bierzemy 1000 osób z nieżytem nosa i dajemy jej lek
                    homeopatyczny, następnie bierzemy 1000 osób z nieżytem nosa i dajemy jej
                    placebo. Badanie w ten sposób staje się empiryczne. Jaki waszym zdaniem będzie
                    efekt tego empirycznego doświadczenia?
                    • alinka919 Re: Cenzura 22.02.09, 15:26
                      Nie rozumiem jednego,nikt nie zmusza cię do leczenia homeopatycznego.Wcinaj
                      antybiotyki,sterydy i witaminki,zdrówka życzę
                      • makrofag Re: Cenzura 22.02.09, 17:22
                        Rzeczywiście, tu rzeczywiście nie sposób spotkać osoby na zadowalającym
                        poziomie. Kończę tą rozmowę, bo nie warto tego zmarnowanego czasu. Wydajcie
                        dalej kasę na cukier z wodą. Życzę zdrowia.
                    • falka32 Re: Cenzura 22.02.09, 18:19
                      No muszę się wtrącić. Popełniasz błąd w założeniach, przykładając do
                      leczenia homeopatycznego kategorie adekwatne do leczenia
                      alopatycznego. To są zupełnie inne dziedziny, inne metody i w inny
                      sposób powinna być badana skuteczność leczenia homeo. To tak, jakbyś
                      chciał mierzyć długość czegoś w litrach.
                      Jeżeli chcesz się powoływać na Lancet (pewnie o to ci chodzi), to
                      najpierw sobie poczytaj o zasadach leczenia homeopatycznego, a
                      zobaczysz, ze popełniono w tamtym badaniu kupę metodologicznych
                      błędów, mierząc skuteczność leczenia w sposób, w który homeopaci nie
                      leczą i nawet taki laik, nieco tylko zorientowany, jak ja powie ci,
                      że jezeli dasz ten sam lek homeo 1000 osobom to u każdej uzyskasz
                      inny efekt i inny obraz objawów. Gdyby to homeopata wybierał próbę
                      do badania, powinien wybrać 1000 osób mających dokładnie ten sam
                      obraz kataru (kolor wydzieliny, jej lepkość, kiedy się nasila) oraz
                      ten sam obraz pozostałych objawów organizmu a najlepiej te same typy
                      konstytucyjne. I dopiero wtedy mozna mówić o rzetelnym porównywaniu
                      efektów (biorac pod uwagę jeszcze osobniczą podatność na leki homeo)
                      i o powtarzalności efektu.
                      Ten sposób myślenia o leczeniu nie mieści się w kategoriach badania
                      klinicznego dla leków alopatycznych - bo katar to katar, ma zniknąć
                      bez względu na to, komu dajesz lek. W homeopatii na jeden katar jest
                      500 leków i skuteczność ich działania zależy właśnie od tych
                      pozostałych czynników. Z kolei ten sam lek możesz dać jednej osobie
                      na katar a innej na sraczkę i uzyskać wymierny i mierzalny efekt
                      leczniczy. Jest jeszcze nawet gorzej: na jedną sraczkę dajesz jednej
                      osobie jakiś lek a miesiąc później na taką samą sraczkę dajesz inny
                      lek. Każdy rozsądny homeopata ci powie, że tak, jeżeli dasz 1000
                      przypadkowych osób z katarem jeden i ten sam lek homeo (pojedynczy)
                      efekt leczniczy będzie porównywalny z placebo, bo inaczej być nie
                      może, podobnie, jak dałbyś paracetamol tylko blondynom i obserwował,
                      u kogo spadnie gorączka, przy założeniu badawczym, że kryterium
                      doboru badanych jest tylko kolor blond włosów a nie aktualna
                      temperatura ciała. Uzyskasz taki sam efekt, bo w tej grupie na pewno
                      znajdzie się ktoś, kto akurat miał gorączke i mu spadła po podaniu
                      leku :), zatem można będzie mówić o efekcie porównywalnym z placebo
                      a nie o całkowitym braku efektów.
                      Dlatego twoje pytanie o możliwość przeprowadzenie takiego testu, jak
                      napisałeś jest nieadekwatne do przedmiotu testu i porównywalne
                      właśnie z mierzeniem długości w litrach albo temperatury ciała przy
                      użyciu poziomicy budowlanej. To nie jest kwestia jakiejś filozofii
                      czy ideologii, tylko przyjmowania domyślnych założeń z jednej
                      dziedziny dla drugiej, działającej na zupełnie innej zasadzie, co
                      musi nieuchronnie prowadzić do błędu.
                      Czy teraz lepiej rozumiesz?
                      • makrofag Re: Cenzura 22.02.09, 18:25
                        Nie chcę być gołosłowny, więc odpuszczę sobie rozmowę na tym forum ze względu na
                        braki w kulturze osobistej niektórych osób.
                        Falce 32 dziękuję za próbę merytorycznej rozmowy. Szkoda że jej nie dokończymy
                        na łamach tego forum. Inni użytkownicy tego forum powinni się wzorować na Falce 32.

Makro
                      • very.martini Re: Cenzura 22.02.09, 18:45
                        Czy możecie się przekleić do antywątku? Bo ja nie mam możliwości tego
                        zrobić tak, żeby zachować autora w widocznym miejscu, a ten wątek
                        chciałabym usunąć. Szkoda pisania, Falka, a tak ładnie się
                        rozpisałaś:)

16%VOL
                        22%VAT
                        • falka32 Re: Cenzura 22.02.09, 19:40
                          Przeklej mnie i tę rozmowę, jak umiesz, ja też nie umiem, może
                          przekleić z Worda :D
                          Martini, OT, możesz rzucić swoim okiem na mój wątek o nienaturalnym
                          spokoju?
    • alinka919 Re: Cenzura 21.02.09, 21:07
      Możesz dyskutować
    • very.martini Re: Cenzura 22.02.09, 13:59
      Nie zawracaj mi głowy, jasno napisałam, że masz 48 godzin na
      przeniesienie zawartości swojej wypowiedzi do wątku anty, a że tego
      nie zrobiłeś, to go wykasowałam. Wszystko zgodnie z zasadami.
      Wypowiedzi w wątku anty są nietykalne, chyba że schodzą poniżej
      pewnego poziomu językowego.

16%VOL
      22%VAT
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka