Dodaj do ulubionych

Mega katar

04.04.09, 11:25
Półtora tygodnia temu homeopata zalecił nam dietę (bezmleczna, bezckrowa, bezjajeczna) i dał leki carceree 5 kulek 1 raz w tygodnie, kalium 3 razy dzinnie po 2 kulki, do tego abelia limfatis i joalis respi help. Poszlismy z malym katarem, ale problemem jest powiększony 3 migdal, stąd ta wizyta. No i dzis mlody dostal mega kataru, gęsty i do tego gorączka. Właściwie jak się obudził (wlasciwie ja go obudzilam, bo chcialam zeby nos wysmarkal, oddychal przez buzię) to mial tylko katar. Potem znow zasnął (normalnie to nie zasypia, widać chorobę)i czuję gorączkę (nie mierzylam ale nie jest więcej niz 38).Synek caly czas spi, oddycha buzią, nos zawalony. Homeopata nie odbiera telefonu. Normalnie to podalabym mlodemu inhalacje z mucosolvanu, ewentualnie jakis acicitrin plus syrop prawoslazowy. A w tej sytuacji, kiedy zaczęlismy leczenie homeo boję się, zeby te leki nie zaszkodzily, bądź nie zniweczyly tego oczyszczania, ktore zaczęlismy. Co radzicie?
Obserwuj wątek
    • very.martini Re: Mega katar 04.04.09, 13:55
      A kiedy dawałaś ostatnio kulki?

16%VOL
      22%VAT
      • alfa36 Re: Mega katar 04.04.09, 17:15
        Kulki podałam jak mały rano się obudził - abelie limfatis, joalis, kalium i engystol, potem wlasnie dostal tej gorączki, ktorej teraz już wlasciwie nie ma. Z tym, że mlody caly czas spi. Udało mi się dac mu między tym spaniem trochę kompotu z jablek i odrobinę mięsa. Widać trochę jest lepiej, bo lepiej oddycha. Ale co dalej?
    • alfa36 Czy to kryzys? 04.04.09, 17:40
      Czy to może być tzw kryzys przy oczyszczaniu? Dziś 11 dziń diety i leków. Młody wlasciwie od wizyty wciaz ma katar, ale taki niewielki, że nawet do przedszkola chodził. Do dziś, kiedy katar zapychał nos (choć teraz już lepiej, ale zrobilam inhalacje z soli fizjologicznej). katar rano gęsty, zielonkawy, teraz już zielony nie jest. A mlody wciąz spi.
    • alfa36 Stan na teraz 04.04.09, 17:57
      Znów gorączka (nie mierzylam, ale na oko jakies 37,5 może 38). Totalnie zapchana jedna dziurka, zero dmuchania z niej. No i niestety synek mowi, że boli go glowa. I dalej spi.
    • very.martini Re: Mega katar 04.04.09, 19:49
      Ja bym z tym nic nie robiła, bo to może pogorszenie po leku. Te leki,
      które dostaje, mają podobne objawy. Czy choroby wcześniej przechodził
      podobnie?

16%VOL
      22%VAT
      • alfa36 Re: Mega katar 04.04.09, 20:50
        Zawsze chorowal z dnia na dzien bez wczesniejszych objawow. Dzis nieco inaczej, bo wydawalo się, ze obudzil się niewyspany i tylko z zapchanym nosem a za godzinę juz mial gorączkę i spal, co wczesniej, nawet w czasie choroby mu się nie zdarzalo. Nigdy nie zdarzylo się też, ze spal caly dzien, wlasciwie to nawet mialam nadzieję, ze ten sen go uzdrowi (jakos caly tydzien chodzil niewyspany po tej zmianie czasu). Dodzwonilam, się do homeo, ale nieco lakonicznie mi odpowiedzial, zebym zmniejszyla dawkę abelia limfatis i dodala jeszcze jedną tabletkę engystolu. Bardzo się boję, że to moze byc zapalenie zatok, bo przechodzilismy je 3 miesiące temu i mlody wyglądal identycznie jak teraz, tj. niewyspany, zamykające się oczy, gorączka (taka do 38,5).
    • alfa36 Re: Mega katar 04.04.09, 22:24
      Poczytalam trochę i rzeczywiscie kalium bichromicum jak ulał moje dziecko. Ale czy pogorszenie moze nastąpić dopiero po 11 dniach? No i co z gorączką. Czy ona nie jest jednak objawem nowej infekcji? Stan na teraz: mlody spi, gorączka jest (okolo38), oddech nieco przyspieszony, ale kataru nie słychać, jest za to suchy kaszel- niewiele ale się pojawil. Wczesniej zrobilam inhalacje z soli ale niewiele po niej wyszlo tego kataru.
      I jeszcze jedno: 11 dni temu poszlismy z malym już katarem (katar od 10 dni, leczony allopatycznie), katar systematycznie się zminiejszal, ale przez ten czas nie zniknął. To też dzialanie kalium (katar na tyle maly, że wystarczylo 3 razy dziennie wydmuchac nos)? Zagubiona jestem w tym wszystkim. Niestety mieszkam w takiej dziurze, w ktorej homeo nie ujrzysz, a ten do ktorego udalismy się przyjeżdża tylko raz w tygodniu do miasta kilkadziesiąt km od nas. Niestety, teraz bedzie dopiero w środę. A i zastanawiam sie, czy nie postawic baniek.
    • alfa36 Re: Mega katar 05.04.09, 10:22
      Dzis gorączka 38,5, dziacko rozlożone, leży, wypieki, nie chce jesc i na moj gust na bardzo czrwone gardlo. Ech... W dodatku oediatra nie odbiera, nie mowiąc juz o homeo...
      • very.martini Re: Mega katar 05.04.09, 20:02
        To może spróbuj podać to Kalium z wody

16%VOL
        22%VAT
        • alfa36 Re: Mega katar 05.04.09, 21:56
          very.martini napisała:

> To może spróbuj podać to Kalium z wody
          >
          > A co to da? Chętnie poczytam, czym się rózni z wody i nie z wody, ale gdzie....
          Dzis mlody caly dzien spal, gorączka prawie 40 stopni, w koncu wieczorem pojechalismy na pogotowie. Osluchowo oki, gardlo czerwone bez ropnych nalotów. pierwszy raz tak mamy, dlatego zastanawiam się, czy może nie powinnam zbadac dziecku moczu, tym bardziej ze wieczorem zaczął skrżyć się na bol brzucha.
          • very.martini Re: Mega katar 06.04.09, 12:34
            Generalnie leki podawane z wody działają łagodniej, a jeżeli podasz
            lek z wody po leku podanym w postaci kulki, może zadziałać łagodząco.

16%VOL
            22%VAT
    • alfa36 gorączka 05.04.09, 22:01
      Gardło czerwone a gorączka taka na skroniach, pulsująca. Dziecko nie poci się, nie narzeka na bol (mowil tylko o bolu szyi). Co powinnam podać na to gardło?
    • alfa36 Dodam 05.04.09, 22:24
      Usta spieczone, ale pić nie chce, stopy zimne, natomiast twarz z wypiekami, gorączka spoadła po okładach, ale nie na dlugo. Podajemy na zbicie temp. panadol. No i nic nie chce jesc, choć twierdzi, że boli tylko szyja (czyli powiększone węzły).
      • halszka111 Re: Dodam 05.04.09, 23:48
        Masz belladonnę 9ch?
      • halszka111 Re: Dodam 05.04.09, 23:59
        Alfa, generalnie gorączka to dobry objaw, moze właśnie po lekach homeo coś
        ruszyło w sensie pozytywnym. U mojego dziecka ciągnacy sie od miesięcy katar i
        kaszel przeszedł właśnie dopiero wtedy, kiedy pojawiła się gorączka po
        zaordynowaniu nowego leku. Zapalenie gardła u dzieci jest najczęściej wirusowe.
        Nie panikuj, homeo jest dla matek o stalowych nerwach ;)
        • alfa36 Dzięki 06.04.09, 13:10
          Rzeczywiście trochę panikuję, ale jak zobaczylam dziecko mające prawie 40 stopni gorączki to nogi się nade mną ugięły. Dziś nieco lepiej (37,8), choć jeszcze w nocy miał dużą gorączkę, tyle że powiedzial, ze uszko boli. Ech....
          • halszka111 Re: Dzięki 06.04.09, 16:30
            Dzieci miewają b. wysoką gorączkę czasem z błahych powodów. Wyczytałam ostatnio
            w mądrej książce o chorobach dziecięcych, ze drgawki gorączkowe najczęściej
            wcale nie wystepują przy wysokich gorączkach tylko przy ok. 38.
            • alfa36 Ucho 07.04.09, 08:57
              Niestety, wczoraj pediatra stwierdzila zapalenie ucha. Jak gorączka nie ustąpi do jutro a bol będzie to niestety, czeka nas antybiotyk. Boję sie już cokolowiek sama zrobić. W nocy mlody mial wysoką gorączkę.
              • halszka111 Re: Ucho 07.04.09, 09:11
                Skontaktuj sie z homeo, moze cos poradzi.
              • wiola1234 Re: Ucho 07.04.09, 09:58
                Dokladnie, skontaktuj sie z homeo, napewno na to cos zaradzi, od
                siebie dodam ze moja cora wychodzila z takiego zapalenia ucha bez
                antybiotyku za pomoca homeo. Polecam do czasu kontaku z homeo
                capsicum 9, chammomile 9.
                • alinka919 Re: Ucho 07.04.09, 12:23
                  U nas kalium muriaticum 9 ch pomaga
                  • alfa36 dzięki 07.04.09, 13:25
                    Dzięki. Dzwonilam. Jednak nie trafiłam na wlasciwego lekarza. Kategorycznie kazal jechac do laryngologa i podac antybiotyk..., tylko w zalezności od tego czy zaolenie ropne czy nie , antybiotyk 7 lub 10 dni.
                    • wiola1234 Re: dzięki 07.04.09, 13:33
                      Dziwne, moja homeo zawsze najpierw walczy homeo i jeszcze nigdy nas
                      nie zawiodlo, choc przyznam ze z nawracjacymi zapaleniami ucha
                      mialysmy duzo doczynienia i wychodzilismy zawsze przy pomocy homeo.
                      Moze warto zmienic homeo?
                      • halszka111 Re: dzięki 07.04.09, 14:22
                        Antybiotyk i tak chcesz podać jutro, moze więc spróbuj któryś leków o którym
                        pisze wiola albo alinka?
    • alfa36 Podpowiedzcie jeszcze... 07.04.09, 19:04
      pojadę wieczorem do apteki kupię capiscum annum kupię kalium muriaticum. Ale w jakiej potencji? Wystarczy 5ch? I ile kulek dać? Nic juz nie tracę i tak czekam do jurta z antybiotykiem. Młody niestety, wciąz gorączkuje (teraz do 38,5), twierdzi, ze ucho nie boli, ale nie każe go dotknąć (mąz wkrapla otinum), ucho nie jest czerwone, nic z niego nie leci. Dziecko, po obniżeniu gorączki bardzo żywe, kiedy gorączka podnosi się, mlody kładzie się, każe czytac i zasypia, ma przy tym zimne ręce i stopy (dziwne dla mnie, niegdy tak nie mial). No i wciąz katar, rano zielonkawy. Bierzemy wciąz kalium bichronikum (3 razy 2 kulki, od dwoch tygdoni).
      • very.martini Re: Podpowiedzcie jeszcze... 07.04.09, 19:52
        5CHpowinno wystarczyć, ale może być i 9. Kulkę możesz dawać
        spokojnie jedną, ale ze zwiększoną częstotliwością, tylko trzeba
        obserwować objawy, żeby nie przedobrzyć. Najlepiej daj jedną i po
        godzinie zobacz,jak się sytuacja rozwinie - jeśli będzie
        pogorszenie, na przykład gorączka, to najlepiej nie zbijać, tylko
        dać powalczyć.
        Capsicum ma w objawach "usznych" właśnie niechęć do dotyku.

16%VOL
        22%VAT
      • wiola1234 Re: Podpowiedzcie jeszcze... 08.04.09, 08:11
        Ja podaje capsicum 9 co 30 min po 3 kulki z wody, najczesciej stan
        dziecka poprawia sie u nas po 24 godz.
        • alfa36 Re: Podpowiedzcie jeszcze... 03.05.09, 10:32
          Wtedy udalo się bez antybiotyku. Nie wiem, co pomogło, bo
          zaserwowalam synkowi i olejek geraniowy i lek homeo i smarowanie i
          krople do ucha. W kazdym razie laryngolog orzekl, że ucho się
          zagoiło. Niestety, mlody zdrowy byl póltora tygdonia.... od tygdonia
          znow mamy katar, mokry kaszel. W najbliższych planach wizyta u
          polecanego przez very homeopaty. To nasza ostatnia szansa, bo 3
          migdal wielki, a może to krotki czas ale leki sanum, ktore stosujemy
          od marca jakos nie dzialają. Pediatra, do ktorego chodzimy (dośc
          rozsądna nie fundująca antbiotykow na wszystko) wypowiedziala sie na
          temat badania oberonem (ktore zrobil nam nieklasyczny homeopata
          leczący lekami sanum), że to wrożbiarstwo, a lekarz "czarodziej"
          (widać światek lekarski nie jest duzy tym bardziej w niewielkim
          mieście), ktory wykrywa u dzieci albo grzybicę albo pasożyty (moejmu
          dziecku rzekł grzyba mucor racemosa, zaśluzowanie i zawirusowanie
          organizmu).
          • dorek3 Re: Podpowiedzcie jeszcze... 04.05.09, 09:56
            co to znaczy zawirusowanie organizmu?
            Zagrzybienie, zaśluzowanie ok, ale zawirusowanie to jakaś nowomowa dla mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka