Dodaj do ulubionych

ile granulek???

02.09.09, 10:13
Obiło mi się o uszy,że jako dawka leku homeopatycznego wystarczy 1 granulka
zamiast np. 10. Czy tak jest rzeczywiście i czy w każdym przypadku.
Zastanawia mnie to, bo o ile rozumiem zalecenia firm farmaceutycznych żeby
szybciej zużyć lek, to dziwne wydaje mi się, że lekarz każe podawać te 10
granulek jednorazowo co tydzień wiedząc że wystarczy 1 granulka i efekt będzie
ten sam.
Obserwuj wątek
    • very.martini Re: ile granulek??? 02.09.09, 12:34
      > szybciej zużyć lek, to dziwne wydaje mi się, że lekarz każe
      podawać te 10

Faktycznie jest to dziwne. 3 wystarczą, ale można zjeść całe
      pudełko, jak ktoś lubi słodkie.

16%VOL
      22%VAT
      • ango5 Re: ile granulek??? 02.09.09, 14:27
        bardzo dziękuję za odpowiedź. W takim razie trochę niepotrzebnie kupiłam 6
        opakowań influenzinum dla dzieci na kilka miesięcy.... Ale na przyszłość będę
        mądrzejsza. :-)
        • very.martini Re: ile granulek??? 02.09.09, 14:38
          Możesz im spokojnie dawać po 10, przynajmniej homeopatia będzie im się
          miło kojarzyła.
          Albo dawać po 2-3 kulki i mieć zapas na lata, terminem przydatności
          nie trzeba się za bardzo przejmować.

16%VOL
          22%VAT
          • ango5 Re: ile granulek??? 02.09.09, 20:28
            chyba przeważą względy ekonomiczne :-)))
            • bibi2 Re: ile granulek??? 03.09.09, 23:12
              Też mnie to kiedyś nurtowało - ile granulek. Przeglądałam różne
              książki i znalazłam taką informację. Wynika to z doświadczenia -
              obserwacja efektów, że przy rzadszym dawkowaniu leków (co kilka dni
              i rzadziej) lepiej jest podać dozę, tj. 10 kulek lub porcję
              mikrogranulek. Efekt jest lepszy, bo czas kontaktu leku z błoną
              śluzową jest dłuższy. Niektórzy lekarze stosują też metodę podawania
              leku (gdy jest rzadko podawany) serią, np. 3 dawki co 12 godzin.
              Pomijam sprawę zróżnicowanej wrażliwości na działanie leków. Są typy
              o bardzo dużej wrażliwości, którym wystarczy "kawałek kulki", a
              innym tzeba więcej. To ostatnie to moja własna interpretacja
              informacj z książki, która się ukazała po polsku (na razie tylko tom
              1) "Hahnemann revisited" autor Luc de Scheppard. Książka zawiera
              bardzo ciekawe informacje.Polecam.Bibi
              • very.martini Re: ile granulek??? 03.09.09, 23:22
                > Efekt jest lepszy, bo czas kontaktu leku z błoną
                > śluzową jest dłuższy.

Czytałam o tym, ale jakoś mnie to nie przekonuje. Gdyby to tak
                działało, to nie byłoby mowy o kulkach/globulkach itp, tylko
                cukierkach homeopatycznych...
                Jakoś jestem zwolenniczką metafory, która mi utkwiła w głowie, ale,
                niestety, nie jestem w stanie zacytować źródła - wysuszony do granic
                możliwości las można podpalić i zapałką, i zapalniczką benzynową, i
                pochodnią. W stanie ostrym możesz podać jedną kulkę DOBRZE dobranego
                leku i ona pomoże, niezależnie od tego, ile ktoś ją ssie.

16%VOL
                22%VAT
                • bibi2 Re: ile granulek??? 07.09.09, 23:10
                  Zgoda pełna. Napisałam o tym co przeczytałam na ten temat. I
                  bardziej mnie zafrapowały treści o nadwrażliwiści lub (lepiej) dużej
                  wrażliwości na działanie leków, gdy nawet ta 1 granulka to za wiele.
                  O tym czytałam w polskim wydaniu "Hahnemann revisited". Tak na
                  merginesie - to świetna książka. Już czekam na drugi tom. A co do
                  tego czy 1 kulka czy ile, to uważam, że jest to mniej istotne.
                  Trzeba obserwować reakcję i częstotliwość oraz ilość dostosować do
                  sytuacji. U mojej córki często muszę podawać leki (w stanie ostrym)
                  ze znacznie większą częstotliwością niż zalecana przez homeo dr.U
                  mojej małej działanie leku wyczerpuje się dość szybko i często to
                  widać. Zawsze wolę podać więcej niż 1 kulkę, bo mimo pewnego stażu w
                  leczeniu dzieci ( 5 lat), ciągle mi się wydaje nieprawdopodobne, że
                  takie małe i zadziała. Ale to samo dotyczy efektów, ciągle mnie
                  zdumiewa z jaką siłą i jak efektywnie te leki potrafią zadziałać.
                  Jeszcze tylko 2 słowa o historii wytwarzania leków homeo i dlaczego
                  5 kulek. Podobno w starej metodzie wytwarzania leków (gdy na gotowe
                  kulki laktozowe natryskiwano roztwór leku w określonej potencji)
                  stystycznie 1 kulka na 5 była faktycznie nośnikiem leku. Ale nie
                  wiem czy to nie bajki. I dlatego należało brac 5 kulek aby ta jedna
                  się trafiła. Pozdrawiam.
                  Jeszcze jedno. Te informacje o większej ilości kulek nie dotyczyły
                  dawkowania w stanach ostrych tylko terapii przewlekłych - podawanie
                  leków w dużych odstępach czasowych. Druga metoda dawkowania leków
                  spotkana przeze mnie to podanie dawki 2-3krotne w odstępach 12
                  godzinnych. Dotyczy także dawkowania w dużych odstępach czasowych.
                  • very.martini Re: ile granulek??? 08.09.09, 00:22
                    Są jeszcze tacy wrażliwcy, co muszą nosem wciągać, żeby im głupia
                    dziewiątka bałaganu nie narobiła:). Nie mogłam uwierzyć, jak
                    usłyszałam:)

16%VOL
                    22%VAT
                    • bibi2 Re: ile granulek??? 09.09.09, 22:18
                      Niewiarygodne!!? O tym nie słyszałam. Natomiast spotkałam osobę tak
                      wrażliwą, że nawet coś z telefonami było jie tak - nie mogła się
                      posługiwać komórkami. I z lekami było podobnie. Same kłopoty.
                      Kompleksów nie mogła stosować. Ciekawe jak jej poszło z lekarzem
                      homeo. Niestety nie wiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka