Dodaj do ulubionych

Rywin buduje się na Godebskiego

22.09.05, 09:17
Wpadło mi w ręce na poczcie pisemko "Sadyba" którego wydawcą jest Wspólnota
Lokalna Czerniaków Południowy-Sadyba-Stegny a w nim znalazłem tekst o budowie
domu przy Godebskiego 8; ma tam stanąć czteropiętrowy dom z 22 garażami w
podziemiu, co zaszkodzi przedwojennemu układowi urbanistycznemu wpisanemu do
rejestru zabytków. Inwestorem apartamentowca jest spółka Alm Dom należąca do
Lwa Rywina i Andrzeja Pietrzaka. Podobno w związku z tą budową trafiły już dwa
wnioski do prokuratury. Wiecie coś więcej?
W pisemku jest jeszcze ciekawy tekst o planowanej wycince drzew a właściwie to
starodrzewu przy Powsińskiej vis a vis kościoła Bernardynów; Budimex chce tam
stawiac bloki. Ogólnie gazetka jest względnie sympatyczna, tylko zastanawia
mnie wszechobecna w niej postać Pawła Bromskiego z PiS-u, który zapaskudził
swoimi plakatami już chyba wszystkie ulice w okolicy.
Obserwuj wątek
    • avanti_sadyba Re: Rywin buduje się na Godebskiego 24.09.05, 00:29
      To prawda wszystkie latarnie wyglądaja ochydnie. Ten goś nie ma smaku i gustu.
      Sadyba z zabytkowymi gazowymi latarniami, a on je obkleja obskurnymi plakatami.
      Kto to jest tem Bromski??? Ciekawe, czy jak zostanie wybrany to posprząta po
      sobie, czy będzie chronił go imunitet poselski??? A tak właściwie to ja na
      niego nie zaglosuję za to "upiększenie" SADYBY.
    • ols Re: Rywin buduje się na Godebskiego 24.09.05, 11:40
      nie, żebym specjalnie ufał Rywinowi i jego synkowi, ale trochę za dużo tu zbiegów okoliczności:
      - 10 000 tys egz. "gazety" trafia do skrzynek pocztowych na 3 dni przed wyborami
      - autorem 3/4 tekstów jest pan kandydat do parlamentu
      - ten sam pan przewodniczy jakiejś organizacji, która właśnie przed wyborami postanowiła przypomnieć nam, jak wiele zrobiła dla społeczności
      - jeśli w którymś z artykułów nie występuje pan kandydat, to pojawia się pewna partia polityczna, lub jej kandydat na prezydenta
      - o budowie apartamentowca wspaniała organizacja pana kandydata dowiedziała się jak ściany wyszły z ziemi - dziwnie kontrastuje to z lokalnym zaangażowaniem tego towarzystwa i samego pana kandydata
      - panowie Rywin & Pietrzak nie mają telefonów czy co? nikt z redakcji tej gazetki nie wpadł na pomysł zapytania ich o budowę? podejrzewam, że jeśli sprawa rzeczywiście wygląda tak jak opisano, to taka rozmowa była gwoździem numeru. no chyba, że to taki styl uprawiania dziennikarstwa: pokazać tylką jedną stronę medalu. zresztą w razie czego sprostwania będą publikowane PO wyborach.
      ze względu na ciszę wyborczą pominąłem nazwisko i partię pana kandydata
      • zwierz.alpuhary Re: Rywin buduje się na Godebskiego 24.09.05, 18:04
        takie przedwyborcze "gazetki" to już jest znany numer, grunt że się o tym
        Rywinie dowiedziałem, bo nic na ten temat nie słyszałem a w sprawie plakatów -
        napisałem do pana Bromskiego i dostałem odpowiedź, że "zgodnie z prawem plakaty
        wyborcze powinny zostać uprzątnięte w ciągu jednego miesiąca po wyborach"
        więcej tutaj tiny.pl/qnmz
    • gonia.pk Re: Rywin buduje się na Godebskiego 24.09.05, 22:26
      Nie ma o czym gadac. Walka o ten budynek toczy sie juz od dawien dawna, zanim
      jeszcze obecny wlasciciel dostal pozwolenie na budowe. Nie znam szczegolow,
      wiec nie chce sie wypowiadac. Ten nowy dom rosnie na mojej ulicy, blisko mojego
      domu i jakos mi nie przeszkadza, innym jak widac baardzo, ciekawe dlaczego ;)
      A poza tym rzeczywiscie zadziwiajace, ze dopiero teraz, przed wyborami, pisza o
      tym w w.w. gazetce
      • zwierz.alpuhary Re: Rywin buduje się na Godebskiego 25.09.05, 14:23
        a czy ktoś wcześniej widział tą gazetkę w sklepie albo na poczcie? Bo ja
        przyznam że nie
        • gonia.pk Re: Rywin buduje się na Godebskiego 25.09.05, 16:27
          tez nie widzialam.
          • lagier Re: Rywin buduje się na Godebskiego 27.09.05, 18:20
            Ja znalazlem "gazetke" w skrzynce, ale z tego co wiem to pan Bromski nie dostal
            sie do sejmu, wiec nadal bedzie mogl "dzialac" na rzecz Sadyby...
            Bedzie pieknie, rowne drogi i ulice, juz nie moge sie doczekac!
            P.S. A w Warszawie i tak wygrala Platforma:)))
            • gonia.pk Re: Rywin buduje się na Godebskiego 27.09.05, 20:59
              wlasnie dostalam poczta gazetke p. Bromskiego. Widzieliscie sklad redakcji a
              potem autorow artykulow??!!
              • bohemalius Re: Rywin buduje się na Godebskiego 27.09.05, 21:29
                No tak gazetka to jedno i wiemy.... ale budowa to drugie. Jeśli podniosą
                następne piętra to rzeczywiście nie jest to ok, na razie trzymają wysokość. A
                swoją drogą po "powojennej odbudowie Warszawy" pozostało tak mało zabytków,
                szkoda, że jest zgoda na doprowadzanie ich do takiego stanu, ze nadają się li i
                jedynie do rozbiórki.
                • gonia.pk Re: Rywin buduje się na Godebskiego 27.09.05, 23:07
                  ja mialam "przyjemnosc" obcowania z w.w. zabytkiem przez ostatnie lata i wierz
                  mi, nie bylo to przyjemnie obcowanie, szczegolnie z dzikimi lokatorami. Ten dom
                  bylo juz ruina od wielu, wielu lat.
                  Nie mieszkam chwilowo na sadybie, wiec nie moge sie wypowiadac na temat budowy,
                  ale jak narazie wszystko chyba idzie zgodnie z planem, wiec gdzie jest problem?
                  • zwierz.alpuhary Re: Rywin buduje się na Godebskiego 28.09.05, 09:23
                    nie wszystko idzie zgodnie z planem bo kiedy przed wojną tworzono ten układ, to
                    przewidywano chyba inne budynki.
                    ruinę można zawsze wyremontować albo wręcz odbudować,ale wszystko zależy od
                    inwestora; ten budynek chyba po prostu trafił w nieodpowiednie ręce i teraz
                    będzie tam pewnie jakaś willa dla nowobogackich
                    • gonia.pk Re: Rywin buduje się na Godebskiego 28.09.05, 11:17
                      mnie tylko dziwi, dlaczego akurat ta inwestycja budzi tyle emocji. Tyle
                      koszmarnych budynkow powstaje na Sadybie i w okolicach i jakos nikt sie tym nie
                      przejmuje.
                      A mowiac zgodnie z planem chodzilo mi o ten konkretny plan, tej budowy a
                      dokladnie o wysokosc budynku.
                      A nie bedzie to willa tylko z tego co wiem tzw. apartamentowiec, czyli po
                      prostu budynek z mieszkaniami.
                      Zeby bylo jasne, nikogo nie bronie tylko tak sobie rozpatruje sprawe z roznych
                      stron.
                      • zwierz.alpuhary Re: Rywin buduje się na Godebskiego 28.09.05, 14:17
                        > mnie tylko dziwi, dlaczego akurat ta inwestycja budzi tyle emocji. Tyle
                        > koszmarnych budynkow powstaje na Sadybie i w okolicach i jakos nikt sie tym nie
                        >
                        > przejmuje.

bo o tamtych nikt nie pisze w lokalnych, świetnie kolportowanych gazetkach:)
                        • bohemalius Re: Rywin buduje się na Godebskiego 28.09.05, 18:25
                          Bo nie przekaraczają dozwolonej wysokości? Bo nie powstają na miejscu
                          zabytkowych budynków, które najpierw doprowadziło się do ruiny? Bo chciałbym,
                          zeby na Sadybie były chronione stare domy, które mają charakter, i żeby na ich
                          miejscu nie powstawały apartamentowce? Nie wiem czy to w innych wzbudza emocje
                          negatywne do tego przedsięwzięcia ale we mnie tak. Może nazwałbym to obawą przed
                          zmianą. Zobaczymy co z tego będzie i tyla.
                          • gonia.pk Re: Rywin buduje się na Godebskiego 28.09.05, 20:16
                            ale to nie obecny inwestor doprowadzil poprzedni budynek do ruiny. To byl
                            budynek czynzowy, zamieszkaly glownie przez rodziny patalogiczne, zeby nie
                            powiedziec ze byl czesciowa melina. On rozpadal sie przez lata i wcale nie
                            cieszyl oczu swoim wygladem. Poczekajmy moze najpierw jak bedzie wygladal dom,
                            ktory teraz powstaje, a potem osadzajmy czy jest paskudny, nieprzepisowy itd
                            itd.
                            • bohemalius Re: Rywin buduje się na Godebskiego 28.09.05, 23:55
                              Nie osądzam, tylko się niepokoję. Mówiąc o luce która pozwala na niszczenie
                              zabytków nie mówiłam o inwestorze, a o procederze. Tak k/woli sprostowania :-))
                              • gonia.pk Re: Rywin buduje się na Godebskiego 29.09.05, 10:13
                                Ja tez bym wolala, zeby Sadyba pozostala moja sadyba z dziecinstwa, zeby nie
                                bylo tyle samochodow, zeby domy sie paskudnie nie rozrastaly, a zabytki zamiast
                                burzone, byly restaurowane itd itd. Niestety to tylko marzenia i malo maja
                                wspolnego z otaczajaca nas rzeczywistoscia.
                                pozdrawiam serdecznie
                                • malami33 Re: Rywin buduje się na Godebskiego 29.09.05, 10:49
                                  Właśnie Goniu i to mnie martwi dla czego to tylko moga być marzenia, podczas,
                                  gdy są miejsca gdzie takie rzeczy się ceni i o nie się dba pomimo że ma się ich
                                  dużo więcej. Nie wiem może to kwestia wiary że potrzeby nie są marzeniami. A tak
                                  na marginesie to chodziłąś do 103?
                                  • malami33 Re: Rywin buduje się na Godebskiego 29.09.05, 10:51
                                    Bo tak usiłuję Cię skojarzyć piszesz że mieszkasz w pobliżu, że jesteś z 1978
                                    pewnie cżesto widywałyśmy się.
                                    • gonia.pk Re: Rywin buduje się na Godebskiego 29.09.05, 12:53
                                      malami33 zajrzyj do watku o klasie 8b ze 103 :)
                                      A Ty tez rocznik 1978 i tez 103? Ktora klasa?
    • zwierz.alpuhary to ja tak na marginesie zaznaczę 28.09.05, 19:06
      że cała sprawa, gazetka z reklamą ani też tysiące plakatów, którymi pan Bromski
      obkleił okolicę nie pomogły mu zanadto, gdyż nie ma go na liście wybranych posłów
      wiadomosci.gazeta.pl/wybory2005/1,67805,2939694.html
      • lagier Pan Bromski będzie pasł gąski:) 02.10.05, 18:54
        Cale szczescie, ze sie nie dostal, bo gdyby mu sie to udalo po tak nachalnej
        kampanii to zwatpilbym w nasze lokalne spoleczenstwo...
        A swoja droga plakaty wisza dalej!
        P.S. Szkoda, ze ci Polacy, ktorzy glosowali na PISS i Kaczora nie wiedza jak
        wygladaja ich beznadziejne rzady w Warszawie. Teraz bedzie powtorka na wieksza
        skale:)
        Nie doroslismy do liberalow jeszcze:)
        • zwierz.alpuhary art. 63a 02.10.05, 19:16
          art 63a kodeksu wykroczeń

"Art. 63a. § 1. Kto umieszcza w miejscu publicznym do tego nie przeznaczonym
          ogłoszenie, plakat, afisz, apel, ulotkę, napis lub rysunek albo wystawia je na
          widok publiczny w innym miejscu bez zgody zarządzającego tym miejscem,

- podlega karze, ograniczeniawolności albo grzywny.

§ 2. W razie popełnienia wykroczenia można orzec przepadek przedmiotów
          stanowiących przedmiot wykroczenia oraz nawiązkę w wysokości do 1 500 złotych
          lub obowiązek przywrócenia do stanu poprzedniego."

z tego paragrafu ścigane są np. plakaty naklejane na pojemnikach na odzież PCK;
          ich także pan Bromski nie oszczędził, choć są na nich wyrażne ostrzeżenia
          powołujące się na ten paragraf
          a na usunięcie plakatów kandydaci mają 30 dni od dnia wyborów
          • zwierz.alpuhary Re: art. 63a 02.10.05, 19:17
            źródło
            www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/Kw2004/kwb.html#8
          • ols Re: art. 63a 03.10.05, 00:01
            normalnie ja patrzę na te konterery PCK to nie wiem, czy ten Bromski jest bardziej prawy czy sprawiedliwy...
            w sumie bardzo się cieszę że się nie dostał - gdyby każdy poseł (tak jak on deklarował) zajął się tylko swoją dzielnicą, to byśmy mieli 460 zadbanych dzielnic a resztę kraju roz*.* - nienawidzę takiego grania na lokalnych szowinizmach - poseł jest reprezentantem narodu, a nie dzielnicy
            wygląda na to, że p. Bromski ma duże braki z WoS
            • zwierz.alpuhary Re: art. 63a 03.10.05, 00:22
              ano ma, a mi odpisał (jak mu zwróciłem uwagę na te plakaty) że nie rozumiem
              demokracji i że on musi komunikować się z wyborcami
              • ols Re: art. 63a 25.10.05, 17:50
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2985147.html
                czas minął - pora zdejmować!!
                wisi coś jeszcze w okolicy?
                • zwierz.alpuhary Re: art. 63a 25.10.05, 18:43
                  oczywiście że tak, wszędzie widzę pana Bromskiego i nie tylko jego, choć to
                  chyba PiS najbardziej naśmiecił. Mam zamiar napisać do pana Bromskiego i mu o
                  tym przypomnieć, jakby ktoś też chciał napisać to podaję adres: p.bromski@wp.pl
    • wiksadyba1 Re: Rywin buduje się na Godebskiego 07.10.05, 20:58
      Która to dokładnie działka? Jak by co jutro sprawdzę na spacerze...Generalnie
      Rywin na Sadybie to zły znak...Jeden z jego adwokatów (tych dwóch gnojków,
      prawdopodbnie zresztą figurantów) rozwalił zabytkową willę na Żoliborzu.
      Wprawdzie to daleka i może niesprawiedliwa dla Lwa R. analogia, no ale jak się
      mówi niedaleko pada jabłko od jabłoni:) (
      • gonia.pk Re: Rywin buduje się na Godebskiego 09.10.05, 23:30
        wiksadyba1, budowy nie da sie przeoczyc :) Milego spaceru
    • szymon66 Re: Rywin buduje się na Godebskiego 21.10.05, 16:45
      Tyle osób się tu wypowiada a nikomu nie chce się przyść na zebranie TSK Miasto
      Ogród Sadyba i zrobić coś konkretnego.
      • ols Re: Rywin buduje się na Godebskiego 21.10.05, 22:32
        szymon66 napisał:
        > Tyle osób się tu wypowiada a nikomu nie chce się przyść na zebranie TSK
        > Miasto Ogród Sadyba i zrobić coś konkretnego.

Zrobić w sensie co? Położyć się w bramie i zablokować wejście dla budowlańców? Oflagować się? Przebić Rywinowi opony w aucie?
        Nie bardzo rozumiem, jakie działania można podjąć, żeby zablokować w 3/4 skończoną inwestycję (nie jestem sobie w stanie przypomnieć skutecznego nakazu rozbiórki czegoś większego niż kurnik).
        Takie towarzystwa powinny działać PRZED rozpoczęciem kontrowersyjnych inwestycji, może wtedy byłyby jakieś skutki. A teraz to już szkoda gadać - pozostaje mieć nadzieję, że budynek nie będzie koszmarkiem a jakoś się wtopi w okolicę.
        Zresztą większość wypowiadających się tu osób pisała na temat wykorzystywania tego typu sytuacji w kampanii wyborczej, a nie protestowała przeciwko budowie.
        pozdrawiam
        • szymon66 Re: Rywin buduje się na Godebskiego 11.11.05, 23:21
          10 osób które są aktywne w dyskusji w tej sprawie może dużo zrobić w następnej.
          Zanim ty bedziesz miał kłopoty zaangażuj się w sprawie kogoś innego
          szymon66@gazeta.pl
          • szymon66 Obciąć dwie kondygnacje 20.11.05, 15:01
            dla przestrogi kolejnym barbarzyńcom, którzy z Sadyby chcą zrobić betonowe
            osiedle apartamentowców proponuję zmusić inwestora do zburzenia dwóch ostatnich
            kondygnacji (utrata zysków o 50 %)i wtedy reszta może zostać.
        • agnieszkalok Re: Rywin buduje się na Godebskiego 27.11.05, 00:14
          Chodzi o to, że takie budynki są już planowane na innych działkach w okolicy.
          Ani się obejrzymy, aż znowu zaczną "wychodzić z ziemi". Dlatego trzeba działać
          zorganizowanie, bo rzeczywiście jak już staną, to po herbacie. Trzeba nie
          dopuszczać do wydawania pozwoleń na budowę, co będzie tym trudniejsze, że już
          stoi gmach Rywina i stanowi precedens - super pretekst dla urzędnika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka