jozefow512 18.12.13, 22:00 Jest już przetarg na dokończenie POW. Wybór do końca lutego. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
surmia Re: Blisko, coraz bliżej ... POW 19.12.13, 09:27 I tu dziś piszą: wiadomosci.onet.pl/warszawa/przetarg-ws-ostatniego-odcinka-poludniowej-obwodnicy-warszawy/k8m9n Może jednak doczekamy i my, a nie tylko nasze dzieci. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Blisko, coraz bliżej ... POW 19.12.13, 09:31 Robią też równolegle S17 do Lublina. To dobrze, bo nie będzie kusiło żeby "skracać" sobie drogę przez Józefów. Jeszcze tylko 801 ..... Odpowiedz Link
marius68 Re: Blisko, coraz bliżej ... POW 20.12.13, 12:07 Tutaj projektowany przebieg w naszej okolicy Szczegółowe rzuty poszczególnych węzłów można odszukać tutaj: Mariusz Odpowiedz Link
feelek nikt już tej drogi nie zablokuje? 07.01.14, 21:35 Czy należy rozumieć, że protesty dot. budowy tej drogi to już przeszłość? Sam brałem udział w programie p. !Durczoka w TVP w 2004, gdzie byliśmy stroną " za" tej ekspresówki. Po stronie " nie" siedzieli m. in. p. Wszoła, p. Eihelberger ( taki śpiący psychoanalityk). Myślałem wtedy, że utopią tę obwodnicę jak wiele innych: Rospudę.... W Falenicy w bibliotece przy bazarku były zbierane podpisy, oczywiście przeciw. A tu cisza, spokój, przetarg ogłaszają.... Czyżby w ciągu kilku lat coś się zmieniło w nastawieniu ludzi do tych budów tych dróg? Z całą pewnością Gddkia jakoś profesjonalniej to rozgrywa: na takim spotkaniu w Wawrze projektanci wyprzedzająco reagowali na każde głosy krytyczne: obiecali, że " przejście" tej drogi przez Wawer to sprawa do negocjacji: znaczy, nie sama trasa a rozmaite ułatwienia: obiecali np. utrzymanie przejazdu Mozaikową, jeśli ludzie to zgłoszą. Ciekawe czy taki postulat wpłynął, ktoś wie? Czyli 2020? Byłem optymistą, myślałem,że to będzie 2016. Radny Batorski wygrał. Jeśli w ogóle ..... Odpowiedz Link
marius68 Re: nikt już tej drogi nie zablokuje? 07.01.14, 21:42 Wszyscy wygramy jak zbudują w końcu tą drogę. Ale ... droga jeszcze daleka. Przed nami przetarg, odwołania od jego wyniku przegranych konsorcjów, ... Ponad 6 mld, to będzie zacięta rywalizacja. Odpowiedz Link
2old przebieg trasy w naszej okolicy w Mapach Google 08.01.14, 10:32 okazuje się, że przy dużym powiększeniu można dostrzec jej przebieg na mapie Google'a: maps.google.pl/?ll=52.168299,21.204128&spn=0.002343,0.005466&t=m&z=18 Odpowiedz Link
dan76 Re: przebieg trasy w naszej okolicy w Mapach Goog 09.01.14, 23:50 tylko dlaczego nie ma ślimaków przy skrzyżowaniu z Patriotów? Odpowiedz Link
feelek Re: przebieg trasy w naszej okolicy w Mapach Goog 12.01.14, 19:26 jeśli idzie o ślimaki - wjazdy i zjazdy to ja je widziałem na takich dokładnych rozrysowanych planach więcej,zapytany pan z gddkia zapewnił, że przejście S2 przez linię kolejową i Patriotów będzie pełne, tzn. z pełną obsługą, możliwością wjazdów i zjazdów tak po wschodniej jak i zachodniej jezdni Patriotów węzeł Patriotów będzie w istocie podwójny, S2 będzie szła pod torami a na górze, po obu stronach będą po 2 minironda Odpowiedz Link
feelek Re: przebieg trasy w naszej okolicy w Mapach Goog 12.01.14, 19:31 najlepiej tę planowaną drogę ogladać na mapach google przy podziałce 1cm = 50 m Odpowiedz Link
jozefow69 Re: przebieg trasy w naszej okolicy w Mapach Goog 16.01.14, 13:22 Na stronie SISKOM są dokładne plany: www.siskom.waw.pl/s2.htm Odpowiedz Link
surmia Re: Blisko, coraz bliżej ... POW 18.01.14, 18:16 wawalove.pl/Obwodnica-Warszawy-urwie-sie-w-lesie-A2-zacznie-sie-w-polu-a12601 niech już ta budowa wreszcie ruszy. Odpowiedz Link
feelek Re: Blisko, coraz bliżej ... POW 18.01.14, 18:30 jeszcze jedna " sensacyjna" wiadomość a drogi od kilku lat się budują w tempie 300 km/ rok (od czasu skandalu z Rospudą(2006) jakoś nie ma kolejnych - skandali) ta nasza spełni życzenie Surmi za 2 lata.... ... zacznie się budować skończy za 5 czeka się ciężko żal mija po pierwszym przejeździe nową drogą Odpowiedz Link
surmia Re: Blisko, coraz bliżej ... POW 18.01.14, 18:42 Ja wiem, że się zacznie, ale się boję. Boję się, że będą wybory, zmieni się ekipa i cała budowa będzie odłożona, bo będą inne priorytety. Wiem, że wybiegam bardzo, ale tak przykro jechać wygodnie kawałkiem cywilizowanej drogi i nagle koniec - zakręt w korki. A przecież oczyma wyobraźni już widać, że trasa mogłaby prowadzić pod sam dom niemalże. Prędziutko i luksusowo. Chyba przestanę tamtędy jeździć (może za rzadko to robię i nie przywykłam?), bo to jest przygnębiające. Odpowiedz Link
feelek Re: Blisko, coraz bliżej ... POW 19.01.14, 17:48 Surmia: "...będą wybory.... zmieni się ekipa... będą inne priorytety..." jest na to rada: głosować tak aby się ekipa nie zmieniła ale do tego trzeba jeszcze: aby ekipa się czymś wykazała 3 kadencja Tuska? chyba nieeee bardzo to widać no ale w 2011 też tak było Odpowiedz Link
1_tralala Re: Blisko, coraz bliżej ... POW 20.01.14, 15:06 A jest się czego bać. Nikt nie dorówna najlepszemu z najlepszych - premierowi Tuskowi i jego Drużynie Zegarka w budowaniu dróg. Drożej i dłużej nie da się. Ta ekipa jest niezastąpiona. Za 3 kadencją tych wspaniałych fachowców przemawia ponadto fakt, że premier nie skończył swojej misji - tygrysa nie zabił, gęsi latać nie nauczył, po amforę nie nurkował. Odpowiedz Link
feelek Re: Blisko, coraz bliżej ... POW 22.01.14, 11:51 a mówiąc o faktach: 2005- 2007: 150 km autostrad - 75 km/ rok 2008- 2014: 2000 km autostrad - 300 km/ rok dla uproszczenia piszę autostrad mając na myśli autostrady i ekspresówki, które na pierwszy rzut oka niczym się nie różnią to ww. to komentarz, że dłużej budować nie można czy drożej? średnia 10 mln euro za km ( dane za Siskom) to przeciętna europejska pisz Tralala, pisz, dobrze się prostuje takie rewelacje, gdy nie ma faktów, pozostają " rewelacje" o tygrysach, gęsiach, amforach.... Odpowiedz Link
irol05 Re: Blisko, coraz bliżej ... POW 23.01.14, 10:25 kiedy A2 podzielono na kawalki, podniosl sie wrzask i czarny PR ze strony potentatow budowlanki, przy oklaskach PIS, ze bedzie za tanio i jakosc spadnie. Dzieki tym podzialom i dopuszczeniu mniejszych firm, ceny spadly i autostrady za Tuska buduje sie za 60-70% ceny za jaka budowana za PIS. Wiec drogie PISiorki, zdecydujcie sie czy jest za drogo czy za tanio. Ceny zaleza od wielu czynnikow, ilosci kladek, cenie ziemi. Np. to PISowi i jego przepisom zawdzieczamy kilometry ekranow dzwiekochlonnych instalowanych w czystym polu... A jakosc zalezy od dokladnosci specyfikacji i kontroli wykonania przez inwestora, a nie od kryterium "ceny". Nawet zaplacenie podwojnej ceny nie znaczy ze wykonawca z wdziecznosci zbuduje lepiej. Absolutnie nie, odwali fuszerke i wezmie zysk do kieszeni - jesli nie bedzie dokladnej kontroli. Odpowiedz Link
feelek Re: Blisko, coraz bliżej ... POW 23.01.14, 15:51 pisanie o przepłacaniu jest zabawnevw kontekście: tego, że ceny w2009- 2013 spadły o kilkadziesiąt procent i co przetarg to informacja, że wygrała firma dająca 30% .... niższą cenę niż wywoławcza. Za bardzo nie wiadomo czemu tak jest: bo kryzys to i ceny spadają.... Też bo firmy główni wykonawcy nieuczciwie zaniżają licząc później na aneksy, renegocjacje umów.... Stąd i spektakularne upadki - jak PBG w 2012, gdy renegocjacji nie udało się na gddkia, czyli na rządzie czyli na nas podatnikach, wymusić. Cierpią na tym podwykonawcy ale na to była spec ustawa co im w większości należną im forsę oddała. Wszędzie,cgdzie takie inwestycje są, są i podobne do naszych problemy A sprawa - budowa tych autostrad toczy się dalej do finału w 2020 ( będzie niezla siatka tych dróg, tak z 5000 km) i jeszcze: 75- 85% kasy na te drogi daje UE: płaci PO zbudowaniu, PO sprawdzeniu jakości doprawdy,ctwierdzić, że przepłacone to zwykła nieprawda Odpowiedz Link