Dodaj do ulubionych

dzięki ci, o forum!

12.11.14, 20:52
Tym razem bez złośliwości. Naprawdę jestem wdzięczna. Kiedy pierwszy raz pisałam o tym, że nie podoba mi się cudowna fontanna, byłam w kropce, bo nie miałam pojęcia, na kogo głosować. Wiedziałam tylko, na kogo na pewno nie. Dzięki temu, że Kruszewski kolejny raz mnie zapienił, zaczęłam drążyć różne wątki i dziś mam już swoją kandydatkę na burmistrza i kandydata na radnego. Dyskusje na forum bardzo mi pomogły. Dzięki!
Obserwuj wątek
    • feelek Re: dzięki ci, o forum! 13.11.14, 14:30
      cóż jam ci to nie chwaląc się uczynił:
      feelek sum!

PS. trudno tu będzie mi dotrzeć z takim przekazem:
      ja się z Henelore nie zgadzam!
      nie zgadzam się z jej krytyką wszystkiego co tu w J. się dzieje z ręki samorządu
      budzi jej krytyka mój sprzeciw
      ale:
      cieszę się , że udało mi się jej tę krytykę po części umożliwić w ten sposób, że od tygodni próbowałem ożywić tę przedwyborczą dyskusję.
      I zapewne wielu ma mi to za złe:
      wielu tych co najchętniej okres przedwyborczy by smacznie przespali
      wielu tych , co samą chęć spowodowania dyskusji przedwyborczej uważa za działanie wrogie władzy (tak, tak!)
      - coś, co mi się jeszcze niedawno nie mieściło w głowie, a co jest prawdą niestety: sama chęć wywołania dyskusji nt. przydatności dotychczasowych radnych czy też konieczności ich zmiany budzi reakcje wrogości ze strony niektórych z nich
      • diego-de-la-vega Re: dzięki ci, o forum! 13.11.14, 14:51
        Feelek ja stanę w obronie Henelore. Nie podoba jej się kilka rzeczy a nie wszystko. Bo gdyby rzeczywiście wszystko jej się nie podobało to najpewniej by już tutaj nie mieszkała. Tak naprawdę skupiliśmy się w ostatnim tygodniu na kilku rzeczach: skwerze, MOKu i sytuacjach w szkołach. Ale to nie są wszystkie rzeczy, które się dzieją w Józefowie i obstawiam, że nasza koleżanka z części z nich jest zadowolona, tylko o tym nie mówi bo nie rozmawiamy na te tematy. smile

Zresztą ja mogę tylko obstawiać a rozwiać nasze wątpliwości może tylko Henelore.
        • hanelorka Re: dzięki ci, o forum! 13.11.14, 15:21
          Rozwieję więc wątpliwości i napiszę, co mi się podoba ( z ostanich zmian na lepsze):

1. część miasta ma kanalizację - tyle że ja akurat nie gloryfikuje tu ekipy Kruszewskiego, bo w tym samym czasie co Józefów kanalizację budowała Falenica i Wawer. Tam nikt się tym faktem tak mocno nie podnieca.
          2. segregowanie śmieci - za to jestem gminie bardzo wdzięczna. Segregujemy od dawna, więc ustawa śmieciowa przeszła w Józku bezboleśnie, moim zdaniem.
          3. modernizacja oświetlenia - odkąd wymieniono je na ledowe moja zapomniana przez miejskich urzędników peryferyjna okolica znacznie pojaśniała.
          4. siłownie pod chmurką i nowe place zabaw w takich peryferyjnych okolicach jak moja. Nareszcie dzieciaki mają się gdzie bawić, a te trochę starsze nie muszą ciągnąć rodziców przez pół miasta, bo mogą sobie pobiec same, z czego bardzo się cieszą.
          5. wyasfaltowania paru ulic - ciągle mało, ale lepsze to niż nic.
          6. coraz ciekawsze propozycje w MOK-u, ale tu mam jeden problem. System sprzedaży biletów. Nijak nie rozumiem, dlaczego przedsprzedaż rusza od godziny 14:00. Ludzie tacy jak ja, czyli pracujący, są bez szans. Kolega małżonek raz nawet urwał się z pracy, żeby kupić bilety na jakieś przedstawienie. Dotarł do MOKU-u o 16:00, ale było już pozamiatane. Podobny problem z rezerwacją miejsc przez internet. Choć do wydarzenia jeszcze sporo czasu, miejsca już zajęte. Trzeba być bardzo czujnym, gdy się jest w Józefowie pracującym rodzicem.
          7. Józefów jest czystym miastem, na ulicach widać pracę zakładu oczyszczania.
          8. Uprzejme panie w urzędzie - nigdy nie miałam z nimi żadnego problemu. Pomijam buca (szkoda, że nie zapisałam nazwiska) z wydziału zagospodarowania terenu, który kiedyś arogancko poradził, żebym tak nie przeżywała wycinania drzew, bo za 10 lat tego lasu w Józefowie i tak już nie będzie.
          9. Równy chodnik i ścieżka rowerowa wzdłuż Wyszyńskiego. Szkoda że nie ma ścieżki wzdłuż Wawerskiej (której stan pomijam milczeniem, bo mam pisać o tym, co mi się podoba).
          10. skwerek naprzewciwko urzędu - bardzo przyjemne miejsca, choć jeszcze się nie zdarzyło, żebym tam na chwilę przysiadła.
          11. sprzątanie Świdra - bardzo fajna inicjatywa, ale nie jestem pewna, czy urząd ma z nią coś wspólnego.
          Tyle. Jak coś mi się przypomni, na pewno dopiszę.
          • feelek Re: dzięki ci, o forum! 13.11.14, 15:34
            OK
            teraz zapewne dostanie się Hanelorce za "wazeliniarstwo"
            wink
            PS. jeszcze raz zaapeluję:
            nie wnikając czy w J. jest dobry management (a moim zdaniem jest), chciałbym Was przekonać, że to nie jest tak z automatu, że niby każdy głupi może zrobić w samorządności to czy tamto.
            Ja rozumiem, że może się działanie ekipy tej czy innej zwyczajnie nie podobać.
            To oczywiste.
            Ciągle wierzę, że się nam demokracja rozwinie do takiego stopnia, że będzie można wybierać między dobrym a jeszcze lepszym.
            Tego nie mamy ale to chyba nie jest takie proste.
            Jak popatrzę na alternatywę w postaci PiS - miejscowego to mam poważne wątpliwości
            ale - dziej się wola wyborców
            • hanelorka Re: dzięki ci, o forum! 13.11.14, 16:14
              Przypomniało mi się:

11. SKM do Warszawy. Znowu nie wiem, czy zasługę można przypisywać obecnej ekipie, bo to chyba szerszy projekt był, ale może to Kruszewski wyszedł z inicjatywą. Jeśli tak, chwała mu za to. Kocham SKM-kę, o ile się nie spóźnia. Gdyby nie ona, byłabym skazana na samochód, bo Minibusem jeździć nie znoszę.
              12. Gwiazdobranie i dawanie - bardzo fajna inicjatywa oddolna, ale, jak rozumiem, pod patronatem miłościwie nam panującego. Byłam na pierwszych trzech edycjach, potem przestałam brać w tym udział, bo zaczęło walić komerchą i stało się miejscem lansu miejscowych działaczy. Ale sam pomysł bardzo trafiony.
              13. Lodowisko - dopóki było. Rozumiem, że Kruszewski kisił kasę na fontannę, więc na lodowisko w ostatnim roku nie było go stać. Szkoda. W ubiegłą zimę jeździliśmy do Anina i też jakoś daliśmy radę.
              14. Otwarte ogrody - super pomysł na integrację mieszkańców.
              15. Plenerowe koncerty - teraz, na tej betonowej patelni jakoś cienko to widzę, ale pewnie da się zrobić.
              • diego-de-la-vega Re: dzięki ci, o forum! 13.11.14, 16:17
                A nie mówiłem, że Henelorka na pewno jest z czegoś zadowolona. big_grin
    • surmia Re: dzięki ci, o forum! 13.11.14, 17:33
      A ja - dzięki ci, o forum za to, że w Józefowie są ludzie, którym zależy.
      I wszystko jedno na kogo będą głosować.
      I tu, na forum piszą i dyskutują.

Ostatnio załamałam się, rozmawiając z kilkorgiem znajomych, którzy zwyczajnie nie idą głosować. Bo nie. Bo nie są zainteresowani.
      To jest smutne.
      • surmia Re: dzięki ci, o forum! 13.11.14, 17:34
        ... za to, że wiem, że w Józefowie są ludzie, którym zależy...
        zjadłam
        • diego-de-la-vega Re: dzięki ci, o forum! 13.11.14, 17:38
          surmia od razu się przyznaję ja nie idę głosować w Józefowie bo niestety trochę przegapiłem zmianę rejestru i za dużo formalności bym musiał załatwiać a niestety nie mogę sam wszystkiego załatwić z powodu uwarunkowań prawnych. Gdybym mógł to bym poszedł. Do mnie nie przemawia argument "nie idę na wybory bo nie". Ja rozumiem, że czasem komuś coś wypadnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka