Dodaj do ulubionych

DEBATY NIE BĘDZIE!

20.11.14, 10:53
DEBATY NIE BĘDZIE!
Przykro mi to pisać ale nie jesteśmy demokratycznym społeczeństwem.
Na drodze temu stoją osoby, którym wydaje się, że wszystko wiedzą lepiej od nas.
Osoby zainteresowane:
1. zakazują takich spotkań w publicznych, należących do ogółu mieszkańców budynkach takich jak szkoły, domy kultury, pomimo licznych poprzednich precedensów, pomimo tego, że prawo nie zabrania ich organizowania,
2. odmawiają w nich udziału.
co tu jeszcze można dodać?
Może tylko tyle, że piszę to we własnym imieniu
nie reprezentuję:
PiSu, Episkopatu, Mafii,
a jedynie siebie
Zbigniew Kozłowski
- 1/20 000 mieszkańców Józefowa.
Obserwuj wątek
    • organizery Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 20.11.14, 17:55
      Dzień Dobry Panie Zbigniewie. Debata będzie (jeśli przyjdą zainteresowani) Nie reprezentuję nikogo, nie jestem z Pis, PO, OP, PGR, WC itp. Dotarło do mnie, że nie mogę korzystać z miejsc, na których utrzymanie idą moje podatki (taki lokalny folklor) . Debata na wolnym powietrzu odpada, z uwagi na zimno. Pokręciłem się tu i tam w Józefowie. Holiday za drogi i za daleko. MOK odpada - polityka nie ma nic wspólnego z kulturą. Szkoły wiadomo. Sternik (prywatna szkoła) zaraz byłoby, że ustawione, przy kościele (nie mieszajmy wiary do polityki) . Ale udało się !. Wynająłem lokal przy ul. Polnej 5b. Jest tam miła sala, ale miejsca niewiele. Trudno. Plakaty pojawią się niebawem. Organizery zaproponowały 2 turę debaty, były na forum głosy na TAK, więc proszę bardzo. Środa 26 listopada 2014 r. godz 18,30. Polna 5b, Józefów.
      Czy ktoś mógłby towarzyszyć mi w poniedziałek w doręczeniu zaproszeń dla dwóch kandydatów ? Ostatnio, gdy Pani z pewnego komitetu chodziła po domach, twierdziła, że rozmawiała z p. Kruszewskim i ten zaproszenia nie otrzymał. Wg. mnie nie było to zgodne z prawdą, bo razem z koleżanką dzień wcześniej wręczyliśmy temu panu zaproszenie, ale co zrobić plotki...... Dlatego pytam czy mam sam ich zaprosić, czy ktoś z forumowiczów chciałby w tym wziąć udział? Czy w ogóle ktoś z forumowiczów przyjdzie na tę debatę?
      Pozdrawiam wszystkich
      • jozefow512 Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 20.11.14, 17:59
        Ja nie przyjdę.
        • doomi Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 20.11.14, 19:01
          Ja też nie...
          • surmia Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 20.11.14, 19:30
            Mnie tam nie będzie.
            • organizery Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 20.11.14, 22:45
              Trudno
        • organizery Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 20.11.14, 22:45
          Dziękuję
      • feelek Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 02:44
        1. nie jestem zwolennikiem p. Rupniewskiego ale jego przeciwnikiem (mam nadzieję, że nie nazwie mnie tu z tego powodu hieną)
        2. taka debata powinna mieć miejsce. Przykro stwierdzić jak wiele osób traktuje tę sprawę w ten sposób jakby samo dążenie do jej odbycia było aktem wrogim wobec p. Kruszewskiego. Sorry ale jesteście mimowolnymi przeciwnikami demokracji. Nawet trudno sobie wyobrazić takie coś w USA.
        3. Nie wolno nikomu chować się przed pytaniami. Choćby i niewygodnymi. Pani HGW w Warszawie to rozumie i debaty się nie boi.
        4. myślę, że p. Kruszewski by taką debatę wygrał z p. Rupniewskim do zera. Szkoda, że brakuje mu wiary w zwycięstwo.
        5. Proponuję tak to zorganizować aby wpływ "zagłuszaczy" - osób którym nie zależy na odpowiedziach a na atmosferze wiecu był minimalny. Sprzyjać temu będzie ... niewielka sala - wtedy hałasy zostaną na zewnątrz. Ale koniecznie zamieśćcie relację filmową w internecie.
        6. Sorry, że ze względu na zdrowie pomóc w zorganizowaniu zwyczajnie nie mogę
        7. Chętnie za to wezmę udział
        8. blokowanie debaty politycznej w budynkach publicznych to także porażka demokracji, rzecz, z którą należy walczyć
        • organizery Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 11:24
          Jeśli masz takie możliwości, to prosimy o pomoc w relacja filmowa.
          Umówmy się pod urzędem w poniedziałek o 15:20, pójdziemy z zaproszeniem.
          Wpisz swoją odpowiedź
          • feelek Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 15:37
            1. Będę o 15.20
            2. z relacją filmową niestety nie mam żadnego pomysłu.
            • organizery Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 15:39
              ok, tylko teraz okazuje się ,że Pan SK przyjmuje tylko 13-15! Ale zaraz pomyślimy- damy znać
            • feelek Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 15:40
              albo spróbować Mirka Grodzkiego. Kontaktu nie mam ale bez problemu wyguglować: swego czasu zawieszał relacje filmowe z obrad Rady Miasta. Całkowicie dla zaspokojenia swoich własnych ambicji ich zawieszania, nikt mu za to nie płacił, nie słyszałem aby ktoś narzekał na brak obiektywizmu tych relacji.
      • feelek Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 08:48
        mogę wziąć udział w tym wręczeniu tego zaproszenia
        pls. o kontakt na priv
        PS. ciekawe czy kiedykolwiek zrozumieją ci co powinni, że to nie jest przeciwko nim?
        zresztą I don't care
    • sapl Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 20.11.14, 19:36
      Panowie z PiS-u Józefowskiego przestańcie robić kabaret, przecież to Wy chcecie debaty i piszcie jako WY. Lokalizacja tu zaproponowana nie jest odpowiednia, gdyż lokal ten jest za mały. Organizowanie debaty dla wybranych nie ma żadnego sensu. Dla mnie debata już odbywa się, nie bezpośrednio, ale pośrednio. Jest to debata czynu, a nie słów. Subiektywnie odczytuje to tak: Inwestycje i rozwój - Pan Stanisław Kruszewski (budowa oczyszczalni, kontrowersyjna, ale budowa skweru, bogaty program podparty doświadczeniem), kontra Totalna negacja wszystkiego co dzieje się w mieście - Pan Paweł Rupniewski (przeciw oczyszczalni, może nie przeciw św. Janowi Pawłowi II, przeciw, przeciw, przeciw....itd.). Nie chciałem Kocham Józefów/vel PiS Józefów pominąć czegoś z Państwa programu, ale tam rzuciły mi się w oczy tylko poty z jakimś protestem....
      • wojwoj123 Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 20.11.14, 19:53
        W poniedziałek TVP INFO pokazał dyskusję na temat oczyszczalni .Jesli taki styl i atmosfera w tej dyskusji i wypowiedż młodego przyszłego radnego ma byc na DEBACIE , to ja również nie jestem zainteresowany
      • diego-de-la-vega Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 20.11.14, 19:55
        Szczerze pierwszy raz spotykam się ze stwierdzeniem "debata czynu". Ciężko jest robić takie porównania. Wiadomo, że Pan Kruszewski więcej zrobił bo rządził miastem czyli miał odpowiednie warunki.

Ale mogą być osoby, które chcą wiedzieć co będzie dalej i chcą odpowiedzi na swoje pytania od kandydatów. Co w sprawie WSGE lub przepełnionych szkół ma wybudowanie Skweru im JPII lub kanalizacji?
        Są nowe problemy, nowe inwestycje, nowe pytania i ludzie mają prawo wiedzieć jak kandydaci chcą je rozwiązać.

PS. Nie jestem ani osobą z KW PIS ani ich sympatykiem.
        • m_miko23 Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 20.11.14, 20:42
          Na pewno nie przyjdę bo i po co? Nie zmienia się konia w biegu.Diego, obserwuję Twoje wypowiedzi.Liczę na to,że za 4 lata będziesz jednym z naszych młodych radnych.Powiem Ci tak: od 1990r tu było wielu takich burmistrzów, którzy mieli odpowiednie warunki i nic nie zrobili.Dopiero p. Kruszewski pierwszy raz od czasów p.Wierbiłowicza zaczął coś robić dla naszego miasta i dlatego tak wielu wyborców daje mu mandat zaufania.Jemu ciągle się chce a inni...sam widzisz.
          • diego-de-la-vega Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 20.11.14, 21:30
            m_miko23 dzięki wielkie. Co prawda teraz mnie kusi aby za 4 lata startować ale co będzie to zobaczymy. Przyjrzę się co się stanie i co się zmieni. Poza tym moją lubą ciągnie do Warszawy (wiecie znajomi, praca). smile

Podziwiam Pana Kruszewskiego, że jeszcze mu się chce zamiast sobie np. wyjechać gdzieś na emeryturze. Jednak jak pokazują te wybory aż tak dużego poparcia nie ma. Tak jak pisałem w jakimś innym temacie: gdyby miał poparcie w I turze w granicach 80% to by był jasny sygnał, że ludzie podzielają jego wizję.

Zastanawia mnie również czy te 47% w pierwszej turze to jest rzeczywiście brak poparcia (niechęć do niego) czy może ludzie mimo, że nie mają do niego większych uwag to jednak po tych 16 latach zastanawiają się jakby to było pod rządami kogoś innego? Tutaj chyba możemy tylko gdybać smile
          • demarkiz0 Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 22:29
            m_miko23 napisał(a):

.Dopiero p. Kruszewski pierwszy raz od czas
            > ów p.Wierbiłowicza zaczął coś robić dla naszego miasta i dlatego tak wielu wybo
            > rców daje mu mandat zaufania.Jemu ciągle się chce a inni...sam widzisz.

To jest dla mnie objawienie, Wierbiłowicz był burmistrzem ? Coś się komuś socjalistycznie pojechało.
            • wojwoj123 Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 22:33
              Pan Wierbiłowicz był Naczelnikiem Józefowa , który b duzo dla Miasta zrobił .
              • demarkiz0 Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 23:17
                wojwoj123 napisał(a):

> Pan Wierbiłowicz był Naczelnikiem Józefowa , który b duzo dla Miasta zrobił .

No cóż, tu się różnimy. Pozwolisz, że nie rozwinę tematu. To co napisałałeś\aś wystarczy.
                • wojwoj123 Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 23:28
                  Może napiszę tak .W tamtych czasach tez był mocno krytykowany , jak obecny dzis Burmistrz. Tylko po latach doceniono jego pracę i proponowano ponownie zarządzanie Miastem , ale grzecznie podziękował .
                  • wojwoj123 Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 23:30
                    Ale to nie temat dzisiejszej dyskusji
                    • demarkiz0 Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 23:39
                      wojwoj123 napisał(a):

> Ale to nie temat dzisiejszej dyskusji

Dzięki, szacunek.
                      • wojwoj123 Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 23:46
                        Wzajemnie .
                        Pozdrawiam serdecznie
      • organizery Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 20.11.14, 22:50
        Przy pierwszej było dużo miejsca, tylko kurka trochę zimno. Teraz, aby nie narażać ludzi na przeziębienie zrobiłem to, co zrobiłem. A jeżeli Panowie z PiSu robią kabaret, to może mnie na niego zaproszą, tak jak ja zapraszam wszystkich ZAINTERESOWANYCH.
        Pozdrawiam
      • feelek Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 08:44
        nie wiem z którego PiSu jest p. sapl bo skądinąd wiadomo, że w komitecie DM (komitecie współpracującym i popierającym Burmistrza) jest członek tej partii.
        to nie ma sensu sapl jeździć w ten sposób po czyichś sympatiach bo ja jestem PiSu zadeklarowanym przeciwnikiem od zawsze i nie muszę tego nikomu, kto zna Józefów udowadniać.
        Tu chodzi o coś, co wielu zwyczajnie nie mieści się w głowach:
        o możliwość wyrobienia sobie zdania.
        Coś co, także Ty, blokujesz.
        • jozefow512 Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 09:13
          feelek napisał:

Tu chodzi o coś, co wielu zwyczajnie nie mieści się w głowach:
          o możliwość wyrobienia sobie zdania.

Feelek, ale przecież Rupniewski i Kruszewski to nie są kosmici, którzy wczoraj wylądowali w Józefowie. Ich zdanie i różnice pomiędzy nimi są powszechnie znane - nie kryją się z nimi. Ich działalność i dokonania także.
          • feelek Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 10:05
            jozefow512:
            "Feelek, ale przecież Rupniewski i Kruszewski to nie są kosmici, którzy wczoraj wylądowali w Józefowie. Ich zdanie i różnice pomiędzy nimi są powszechnie znane - nie kryją się z nimi. Ich działalność i dokonania także. "

feelek:
            o tym co piszesz wie Pan, Pani...
            po co robią debaty ci śmieszni Amerykanie?
            Przecież wszyscy znają tam kandydatów "od zawsze"

tu chodzi o to aby każdy mógł zobaczyć (np. w internecie) jak sobie kandydat radzi w kontekście usłyszenia jakiegoś niewygodnego mu pytania
            i nie jest tak aby go chwycić podchwytliwie etc....
            Ty - Przyszły Burmistrz w końcu masz pokazać że się nie boisz wyzwań
            tu tylko takich jak spotkanie publiczne a co dopiero gdy trzeba będzie stanąć naprzeciw czemuś ważnemu

wierz mi, ta niechęć to jest irracjonalne
            IMHO p. Rupniewski by tu pokazał swoje wady jak na dłoni: brak zdecydowania,
            poległby na wielu pytaniach o swoje dotychczasowe wybory - decyzje - głosowania...

tu chodzi o coś jeszcze: się blokuje coś co każdemu należy się jak psu kość
            sugeruje, że na debatę przychodzą jakieś podejrzane, ciemne typy, rozrabiaki...

co to jest się pytam?
            demokracja, debata polityczna jako zło wcielone?
            Bo taki przekaz jest: dotychczasowe debaty na tematy polityczne w MOK (ostatnia pamiętana mną była kilka lat temu a nie 20, w 2008 spotkanie z p. Komorowskim ) stały się od obecnych wyborów czymś złym
            i z tym z takim antydemokratycznym podejściem trzeba walczyć: p. Kruszewski może na tę debatę nie przyjść ale nie wolno mu jej w wybudowanych za pieniądze podatników budynkach blokować
            prawo tego nie zabrania
            • feelek Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 10:11
              ostatnie stwierdzenie:
              "...prawo tego nie zabrania..."
              odnosiło się do faktu, że prawo nie zabrania organizowania takich spotkań.
              Prawo oczywista nie zabrania Burmistrzowi niewydania takiej zgody ale jest jeszcze coś takiego jak powód niewydania takiej zgody. Nie może być tak jak jest: "nie bo nie".
            • mzj11 Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 10:51
              Debaty w Ameryce to nienajlepszy przykład. Sztuczne twory medialne i wypaczenie demokracji.
              A w Józku debata już była: Debata nad Świdrem
              • feelek Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 11:02
                negative!
                podczas debaty możesz do woli obserwować kandydatów
                przyciśnięci do muru pokazują swoje prawdziwe oblicze
                nie pomogą sztaby fachowców od wizerunku
                szydło i tak wyjdzie z worka
                i to najbardziej wtedy gdy są samotni na placu boju, gdzie nikt nie podpowie okrągłej odpowiedzi
                najlepiej się wtedy sprzedają
                i co ciekawe IMHO wygrałby p. Kruszewski
                o kilka długości
                • mzj11 Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 12:12
                  Czy naprawdę wygląd medialny jest ważniejszy od tego czego dokonali, dajmy na to, w ciągu ostatniej kadencji? Czujesz potrzebę kolejnych teoretycznie realnych obietnic i deklaracji?
                  • diego-de-la-vega Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 14:42
                    Już w innym temacie zwróciłem na ten argument uwagę. Jak można porównywać dokonania dwóch osób, które nie mają takich samych szans.

Pan burmistrz Kruszewski rządzi gminą i ma fundusze więc może działać, Pan Rupniewski działał w opozycji ale nawet jakby chciał to by nie dał rady dorównać Burmistrzowi w dokonaniach. Sorry ale to niewykonalne. No chyba, że miałby kasy jak lodu i fundowałby wszystkim różne rzeczy i budował za swoje dla lokalnej społeczności.

Dokonania mogą być/już istnieją ale to nie powód aby zabraniać ludziom dowiedzieć się co planują przyszłe władze na następne 4 lata. Tak naprawdę widzę, że przez te 4 lata najważniejszymi sprawami będą:
                    1. Konflikt z WSGE.
                    2. Przepełnione szkoły.
                    3. Oczyszczalnia ścieków.

Ale jakoś nikt nie myśli o tym skąd kasa (a no tak UE da, ale nie na wszystko i nie do końca życia), nikt nie dyskutuje o tym jak przyciągnąć inwestorów, nikt nie dyskutuje jak naprawić budżet i zlikwidować deficyt, nikt nie dyskutuje jak spłacić długi Józefowa.

PS. Nie jestem sympatykiem PISu.
        • sapl Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 14:50
          feelek ja jak najbardziej jestem za debatowaniem. Przed I turą wyborów marzyło mi się, aby odbyły się w Józku aż 16 takich spotkań. 15 debat kandydatów na radnych - tyle ile okręgów, no i na końcu bądź na początku debata główna kandydatów na burmistrza. Przed 16 listopada jednak nic takiego nie odbyło się, więc dlaczego teraz miałoby być inaczej, tym bardziej, że obaj Panowie są dobrze znani mieszkańcom, a fundują nam swój pojedynek co cztery lata. Pamiętam dobrze, bo śledzę wybory samorządowe w Józku od pierwszego takiego głosowania, to pamiętam mieliśmy od 2002 r. odkąd są bezpośrednie wybory burmistrza sytuację pojedynku Pana Kruszewskiego z kandydatami z PiS-u właśnie (najpierw Pani Anna Sikora, potem Pan Paweł Rupniewski), PO nie zawsze wystawiało Panią swojego kandydata. Mnie już głowa boli od oglądania plakatów z dobrze znanymi twarzami i czytania o pomysłach poszczególnych kandydatów. Powiedzmy uczciwie, co przyniesie nam ta debata, nic, ja z góry mogę przewidzieć jej przebieg. Tak więc po co? Skoro przed głosowaniem 16 XI nie było takiej możliwości dla wszystkich kandydatów na radnych i burmistrza, to teraz nie róbmy wyjątków. Warunki mają być równe dla wszystkich. PS. Nie było moim celem obrażania PiS-u z Józefowa, wprowadzili dwóch radnych. Szanuje ich tak samo jak szanuje ludzi z pozostałych ugrupowań. Chyba tym różnie się od niektórych ludzi, że nie widzę potrzeby prowadzenia jałowych sporów, protestów w samorządach.
          • diego-de-la-vega Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 15:01
            Zgadzam się z Tobą. Chociaż nie ukrywam, że troszeczkę bym liczył na tą debatę teraz. Ale nawet jak się nie odbędzie to chciałbym aby przy następnych wyborach zacząć rozmawiać/dyskutować/debatować ale tak normalnie z konstruktywną krytyką i dobrymi pomysłami a nie przekrzykiwaniu się i opieraniu głównie swojej kampanii nie na swoim programie ale na życiu osobistym i zawodowym konkurentów oraz na mówieniu ludziom, że jak wybiorą tych drugich to nie będzie tego, śmego i owego. Kandydaci powinni się przede wszystkim skupić na sobie i na tym aby przekonywać nas abyśmy na niego oddali głos a nie na tym że wybieram go bo bo to mniejsze zło. Trzeba wybierać najlepszych z najlepszych a nie najlepszych z najgorszych.
            • catalpa_ovata Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 15:06
              po co debata??
              Wystarczy oderwać się od klawiatury i zobaczyć jak wygląda Józefów.
              Przejechać się do Wawra, Otwocka, Wiązowny czy Karczewa - i porównać.
              • diego-de-la-vega Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 15:13
                Bo są różne wizje. Polska też wygląda jak wygląda to znaczy, że mamy siedzieć cicho i nie rozmawiać o tym?
                Wiadomo, że nawet nowy burmistrz nie zrobi wszystkiego bo ma prawo krajowe nad sobą ale to nie znaczy, że nie powinien rozmawiać ze swoimi mieszkańcami.
            • organizery Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 15:27
              Trzeba było przyjść na debatę przed 16 XI, pytanie i odpowiedź, pełna kultura.
              Byli tam sami kulturalni Niezdecydowani Wyborcy.
              I tak ma to wyglądać tym razem.
              Był ktoś z Was?
              • diego-de-la-vega Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 15:31
                Mnie nie było ze względu, że jakoś nie było do końca wiadomo czy się dobędzie, poza tym nie wiedziałem kto był organizatorem.
              • feelek Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 16:02
                i tu jest istota:
                wierzę Organizery, że uda Ci się zorganizerować wink tę debatę w ten sposób, że będzie merytoryczna. Że ograniczysz jakoś wpływ "czynników wiecowych"
                Inaczej pójdzie wszystko w p....du i cała słuszna idea zostanie pogrzebana.
                PS. z jedynej zawieszonej relacji na forum wynika, że Ci się wtedy udało.
                • organizery Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 16:07
                  Tak miało to wyglądać, i tak było.
          • feelek Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 16:26
            debata w obecnej sytuacji ma sens o wiele większy niż przed 1 turą i jest dla p. Kruszewskiego na sprawiedliwszych zasadach:
            1. wtedy było 4 kandydatów i to byłby nie pojedynek ale starcie 3:1, 3 kandydatów aspirujących atakowałoby z natury 1 urzędującego burmistrza
            2. tu będzie ( sorrry byłoby) 1:1, czyste dwubiegunowe starcie, wybór albo-albo...
            3. 90% wyborców nigdy ani jednego ani drugiego nie widziało na oczy, nie słyszało ich wypowiedzi
            4. Sapl , Surmia macie już 100% pewność jak zagłosować, a co jeśli ... po takiej debacie zmienilibyście zdanie? Ja tego u siebie nie zakładam, bo obu panów znam od lat ale... czy tu nie ma jakiej obawy z Waszej strony? Czy takie podejście jest uczciwe - nie móc skonfrontować swojego przeświadczenia z tym co się zobaczy?
            4. Ty wiesz, że taka debata nic nie da. To na nią nie idź, nie oglądaj relacji. Inni sobie zobaczą, pomyślą i zagłosują. Bo to jest tak, jak powiedział kiedyś pewien Ch.: "demokracja to fatalny system ale nikt nie wymyślił nic lepszego"
            5. ta irracjonalna niechęć jest ze wszystkich stron: w 2002 byłem na debacie w OSP Świdry, gdzie była p. Sikora i wierz mi, było warto, zadaliśmy jej z kolegą kilka pytań, jej zwolennicy mało nas tam nie rozszarpali, są świadkowie, szkoda, że wtedy nie można było tego zawiesić w necie bo jedyne złe to to, że tam było z 50 osób i w związku z tym zasięg nie za duży ...
            • feelek Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 16:37
              i uwaga b. ważna dla Organizery:
              mam nadzieję, że uda się Koledze wyegzekwować od uczestników dotrzymywanie reguł:
              w 2006 byliśmy na debacie zorganizowanej przez p. Bakalarskiego, ówczesnego kandydata, co nam był obiecywał przeprawę mostową do Konstancina.
              Ku mojemu zdziwieniu, gdy chciałem mu zadać o tę sprawę pytanie, pan Kandydat oświadczył, że na moje pytanie.... nie odpowie ...
              ...bo, jak powiedział jestem zwolennikiem p. Kruszewskiego...
              Najbardziej szczęka opadła siedzącemu obok mojemu synkowi
              No ale miał szczun dopiero 18 lat, co się dziwić...
              • feelek Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 16:40
                sorry 15...
                (lat miał synek wtedy)
                • diego-de-la-vega Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 16:45
                  Feelek a Twój syn nie chce zostać za 4 lata kolejnym młodym radnym? Nie garnie się do polityki?
                  • feelek Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 24.11.14, 09:30
                    1. nie wiem
                    2. jeśli już to z KNP wink
                    3. garnięcie się dla samego garnięcia pachniałoby byciem radnym dla diet. Mam nadzieję, że mu w tę stronę nie pójdzie. To byłby IMHO 1 i ostatni krok na drodze bycia uczciwym politykiem.
                    bo ja wiem, że można być uczciwym politykiem i to nie jest kpina takie stwierdzenie.
                    • diego-de-la-vega Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 24.11.14, 09:33
                      Co do KNP to mają wiele kwestii, z którymi się zgadzam, trochę nad którymi bym musiał pomyśleć i analizować i takie, z którymi ciężko mi się zgodzić.
            • surmia Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 21:09
              Sapl, Surmia macie już 100% pewność jak zagłosować, a co jeśli ... po takiej debacie zmienilibyście zdanie?

To niemożliwe. Przynajmniej w moim przypadku. Interesuję się tym, co się dzieje w Józku. Zawsze, nie tylko przed wyborami.
              Gdyby kontrkandydatem Kruszewskiego było ktoś inny, może faktycznie odczuwałabym chęć obejrzenia z bliska kontrkandydata. Ale teraz?
              Znam dokonania burmistrza i znam dokonania p. Rupniewskiego. A raczej brak dokonań, albo dokonania "wsteczne".
              Jednym ze wstecznych dokonań Rupniewskiego jest popieranie WSGE.
              I nawet nie dlatego, że konflikt, że umowa zła czy dobra, tylko dlatego, że popierał ludzi, którzy dostali pozwolenie na wybudowanie domu jednorodzinnego, a cynicznie od początku budowali coś zupełnie innego. Bez oglądania się na prawo i ludzi - mieszkańców Józefowa.
              Dla mnie już ta jedna sprawa przesądza o tym, że nie chcę mieć takiego burmistrza.

Dlatego będę głosowała na Kruszewskiego i żadna debata tego nie zmieni.

Cokolwiek by Rupniewski nie opowiadał i pisał na ulotkach, nie ufam mu zupełnie.

Kruszewski był prześwietlany wielokrotnie, są tacy, co siedzą w papierach i plikach i szukają czy UM nie zamawia zbyt miękkiego papieru toaletowego. Szukają i co?
              I nic.

Musiałoby się wydarzyć coś naprawdę spektakularnie złego, bym zmieniła swój wybór na burmistrza mojego miasta. Na żadnej debacie nic takiego się raczej nie wydarzy.
              O ile w ogóle ta debata dojdzie do skutku.
              • diego-de-la-vega Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 22:07
                A ja nawet jakbym był pewien na kogo miałbym głosować to i tak jestem za tym aby organizować debaty.
                1. Możemy czasem spojrzeć na jakieś problemy z drugiej strony, nie zawsze jest tak, że nasze poglądy są w 100% słuszne.
                2. Ktoś z zadających pytania może nagle rozpocząć debatę nad kwestiami nad którymi inni się nie zastanawiali.
                3. Może nasi kandydaci poruszą tematy o których wcześniej się nie wypowiadali.

Może znalazłbym jeszcze kilka powodów ale dzisiaj czuję zmęczenie lekkie.

Jednak uważam, że debaty powinny się odbywać aby nie tylko wysłuchać polityków ale również aby mieszkańcy mieli poczucie brania udziału w tym wszystkim i aby ktoś odpowiedział im na ich nurtujące pytania.

Ja wiem, że można zadać Burmistrzowi pytanie na stronie UM albo napisać pismo do Urzędu ale to jednak nie to samo.
                • demarkiz0 Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 22:21
                  diego-de-la-vega napisał:

> Jednak uważam, że debaty powinny się odbywać aby nie tylko wysłuchać polityków
                  > ale również aby mieszkańcy mieli poczucie brania udziału w tym wszystkim i aby
                  > ktoś odpowiedział im na ich nurtujące pytania.

Uproszczę temat, w dużych miastach to ma jakiś sens.
                  U nas liczy się matematyka wyborcza.
                  • diego-de-la-vega Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 22:31
                    No właśnie w dużych miastach to nie ma sensu.
                    W małym mieście sporo osób się zna, wiemy co się dzieje lokalnie, wiemy jakie są zmiany.

A w dużym mieście to ludzie tak lokalnie nie żyją. Podam przykład na sobie, szczerze nie mam pojęcia kto rządził w mojej dzielnicy, kto był radnym. Nikogo nie znałem i jakoś nikt też nie koniecznie chciał mnie do siebie przekonać. Jedynie tak naprawdę na kogo ludzie świadomie w stolicy głosują to Prezydent Miasta.
                    Niestety wstyd trochę dla mnie ale jednak duże miasto toczy się własnym życiem. Sorki ale u mnie na jednym osiedlu (nie dzielnicy) żyje 50-70 tysięcy ludzi. A w Józefowie niecałe 20tys. Ciężko żyć lokalnie bo i tak władza i zarządzenia (przeważnie większość) i oczywiście kasa idą z Ratusza.
              • feelek Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 22.11.14, 12:12
                jeżeli Surmia masz takie zdanie o Rupniewskim , to mu to przyjdź i powiedz
                inaczej debata minie i pójdzie przekaz, że Rupniewski czegoś negatywnego nie zrobił, choć zrobił
                PS. Dlaczego tego nie rozumiesz, nie uważasz jak niżej:
                debata to nie jest Twoje, moje widzimisię (nie uwierzysz, ale ja popieram Kruszewskiego)
                takie coś należy się nie Tobie, nie mi,nie Rupniewskiemu, nie Kruszewskiemu - WYBORCOM)
                nieorganizowanie jej, nawoływanie do jej bojkotu to działanie antydemokratyczne.
                Demokracja nie jest dla niej samej ona powoduje, że jesteśmy lepiej rządzeni, i tak p. Kruszewski pod wpływem takiej debaty może sobie co przemyśli i będzie mniej arogancki.
                Szkoda, że taki tu sprzeciw wobec czegoś tak zwykłego , tak normalnego...
                PS. Obejrzysz debatę HGW - JSasin?
                Czy : nie bo to strata czasu, mam co innego etc.
                ja - obejrzę i kibicował będę HGW
                • sapl Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 22.11.14, 16:31
                  Surmia ma 100% racji, niemalże z komputera, bo nie z ust mi to wyjęła. Ja także głosuje na Kruszewskiego, tak jak w I turze, tak i w drugiej. Jestem co do tego pewien na 100% i nic tego nie zmieni. Obejrzałem programy, ba skopiowałem sobie i porównałem. O ile Kruszewski ma opis potrzeb miasta stosunkowo szczegółowy i konkretny, o tyle w przypadku Rupniewskiego to same hasła bez opisu i bez konkretów.
                  • diego-de-la-vega Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 22.11.14, 16:38
                    Ale czemu WY się skupiacie tylko na tym co jest w programie. Kurcze nie rozumiecie, że może są osoby, które chcą uzyskać odpowiedzi na inne pytania.
                    Powiem tak: skoro wiecie na kogo głosować to ok ale nie powinno się wtedy negować pomysłów zorganizowania debaty. Są ludzie niezdecydowani i mający wątpliwości. A program to nie wszystko. Nawet zagorzali zwolennicy (wiedzący, że i tak zagłosują na danego Kandydata) mogą przyjść i się utwierdzić w swoim przekonaniu lub dowiedzieć się czegoś nowego lub spojrzeć na niektóre rzeczy z innego punktu widzenia.
                    • surmia Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 22.11.14, 16:50
                      A kto neguje pomysł zorganizowania debaty?
                      Na pewno nie ja.
                      Zapytali czy przyjdę i odpowiedziałam.
                      Pytali dlaczego i też odpowiedziałam.
                      I już.

Naprawdę nie interesuje mnie jak się prezentuje kandydat na żywo, bo nic mi to nie daje.
                      Przestańcie mi udowadniać że jednak powinnam przyjść na debatę, bo to niepoważne.
                      Naprawdę muszę usłyszeć na żywo coś o czym i tak wiem?
                      Mam swój rozum, widzę co się dzieje i jak mi się żyje i koniec.

Feelek - debatę HGW-Sasin obejrzę na pewno.
                      • diego-de-la-vega Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 22.11.14, 17:11
                        Surmia nikt Ciebie osobiście nie oskarżył więc proszę abyś opanowała emocje. Nikt Ci nie wmawia, że masz przyjść na debatę. Staramy się Wam powiedzieć, że skoro WY nie chcecie przyjść to nie znaczy, że inni jej nie mogą zorganizować.

Skupiacie się tylko na programie każdego z kandydatów, a tak jak mówiłem, może się trafić jakaś jedna osoba na 100, która zada pytanie o którym nikt nie mówił wcześniej. O tym też trzeba pamiętać.
                        Chyba przez 4 lata nie będziemy tylko rozmawiać o oczyszczalni, WSGE i przepełnionych szkołach.
                  • pluteck Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 22.11.14, 19:21
                    Obejrzałem programy, ba skopiowałem sobie i porównałem.
                    Podobnie jak obecnie panujący p. Kruszewski też sobie kopiuje od kilku kadencji. Sprawdź i porównaj. Czy nie wspominał już kiedyś o szkołach itd.... Mamy kanalizacje (niedokończoną), fontannę i skwer (bez pozwolenia na użytkowanie), arogancję i butę przejawianą w kontaktach z mieszkańcami, skłócenie z sąsiadami (dobrze, że tylko z tym zza miedzy właścicielem WSGE i Otwockiem, a nie Rzeszą Niemiecką)
                    • demarkiz0 Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 22.11.14, 20:55
                      pluteck napisał(a):

skłócenie z sąsiadami (dobrze, że tylko z tym zza miedzy właścicielem WSGE i Otwockiem, a nie Rzeszą Niemiecką)

No nie, to już karczewska kaszana pojechały się epoki i punkty odniesienia ?
    • catalpa_ovata Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 20.11.14, 19:59
      W naszym mieście powinno być tak: Przyszłość Józefowa
      • diego-de-la-vega Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 20.11.14, 20:17
        a co jak Burmistrz nie miał by dziedzica? "Bezkrólewie"? I kto miałby pierwszeństwo? Najstarsze dziecko bez względu na płeć czy to musi być syn? big_grin A może później powinni dziedziczyć dalsi kuzynowie? big_grin

Bardzo ciekawy pomysł co Wy na to Józefowianie? Czy będą hasła w stylu: "Oddam Królestwo (Józefów) za konia"; "Królestwo to JA"; "Umarł Król, niech żyje Król"? big_grin
    • m_miko23 Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 20.11.14, 21:59
      Sorry! Trochę to niezręcznie wyszło to: obserwuję. Ale widzę, że wiesz o co mi chodziło.Ale..ale..czemu myślisz o powrocie do Wawy? Przecież każdy kto ma możliwości ucieka ze stolicy do podwarszawia.Kiedyś gdy dojeżdżałem z Józka do ogólniaka w WAwie to wstydziłem się przyznać, że nie jestem warszawiakiem.Dzisiaj to moi koledzy i koleżanki z Wawy zazdroszczą mi tego gdzie mieszkam.Dlatego dwa razy zastanów się.Na koniec powiem tak: moje córki nie chciały jeżdzić do dziadków mieszkających w bloku w Płocku tłumacząc, że nie można pół życia spędzić na balkonie.Nic dodać nic ująć.Pozdrawiam.
      • diego-de-la-vega Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 20.11.14, 22:02
        Ale ja chce mieszkać w Józefowie, ale też rozumiem swoją dziewczynę, że w Warszawie można gdzieś wyjść posiedzieć (nawet do późna bo wtedy blisko mieszkanie) poza tym ona tam pracuje więc też by miała bliżej niż ma teraz od siebie. Jednak ja ja będę przekonywał aby zamieszkała tutaj, no ale cóż dużo zależy też od $.
      • diego-de-la-vega Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 20.11.14, 22:04
        A obserwować moje wypowiedzi możesz - zezwalam. Mam nadzieję, że na ulicy nie będę śledzony. big_grin
        • m_miko23 Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 20.11.14, 22:14
          No to masz chłopie dylemat(dziewczyna)
          • diego-de-la-vega Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 20.11.14, 22:17
            No cóż dla miłości człowiek wiele zrobi. big_grin ale będę ją przekonywał do zamieszkania w Józefowie. Czas pokaże ale mi się tutaj bardzo podoba mimo, że mieszkam tutaj niecałe 2 lata.
    • catalpa_ovata Re: DEBATY NIE BĘDZIE! 21.11.14, 10:42
      Nasz Burmistrz ma ważniejsze sprawy niż jakieś spotkania z nowym powiatowym radnym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka