Dodaj do ulubionych

ENDOKRYNOLOG DZIECIĘCY

03.03.15, 17:45
Czy ktoś ma namiary na endokrynologa dziecięcego?Potrzebuję pilnie dostać się z 10 latkiem.
Obserwuj wątek
    • dbam_o_zdrowie Re: ENDOKRYNOLOG DZIECIĘCY 04.03.15, 00:08
      Tarczyca?
    • astanisz Re: ENDOKRYNOLOG DZIECIĘCY 04.03.15, 08:32
      dr Alicja Korpysz www.swissmedica.pl/ na Belwederskiej w Warszawie. Wizyta 150 zł, przyjmuje tylko w środy, ale łatwo się zapisać.
      • mama4387 Re: ENDOKRYNOLOG DZIECIĘCY 04.03.15, 11:48
        Dziękuję za info, poziom tsh u dziecka 8.61,dwa razy powtarzane badania, więc nie jest dobrze,Wynik taki sam za każdym razem.
    • xymena Re: ENDOKRYNOLOG DZIECIĘCY 04.03.15, 13:40
      Chodzimy na NFZ. Fantastyczna jest nasza dr Szarras-Czapnik w CZD, ale tam terminy są co najmniej półroczne. Chyba że uda Ci się dostać na cito ze względu na zły wynik? Próbować zawsze można.

Krótsze terminy są (a przynajmniej były kiedyś) w IMiD na Kasprzaka. Tam chodziłam z dziećmi do dr Oczkowskiej, którą również mogę bardzo polecić.

W ogóle radzę leczenie endokrynologiczne w publicznej służbie zdrowie, bo badania hormonów prywatnie są bardzo drogie.

Dr Korpysz nie polecam.

• ola_dom Re: ENDOKRYNOLOG DZIECIĘCY 04.03.15, 14:29
        xymena napisała:

> W ogóle radzę leczenie endokrynologiczne w publicznej służbie zdrowie, bo badania hormonów
        > prywatnie są bardzo drogie.

Nie są aż tak drastycznie drogie - w Alabie (czy np. ECZ w Otwocku) TSH i oba wolne hormony są po 23 zł. A w "Lecznicy dla Ciebie" - ale to już Marszałkowska w Warszawie - badania są po 20 zł, tylko że doliczają 5 zł za wkłucie.
        Jasne, że to nie jest za darmo i jak się uda dostać skierowanie, to zawsze lepiej. Ale to i tak niewiele w porównaniu z badaniem poziomu wit. D (w granicach 70-90 zł), czy choćby ferrytyny - ok. 35 zł - które także są ważne przy diagnostyce tarczycy.
        • xymena Re: ENDOKRYNOLOG DZIECIĘCY 04.03.15, 15:15
          No ale już TSH + FT3 + FT4 + ATPO + antyTG + kortyzol, cukier, insulina na czczo + kortyzol, cukier, insulina po śniadaniu + ACTH daje już niezłą sumę. A te badania mogą zostać zalecone przy niedoczynności tarczycy.
          • ola_dom Re: ENDOKRYNOLOG DZIECIĘCY 04.03.15, 15:31
            Zgadza się, pisałam o hormonach, które trzeba regularnie monitorować przy niedoczynności.
            No i jeszcze USG, które też kosztuje niemało.
            Na szczęście nie wszystko trzeba powtarzać tak często i regularnie.
            Ale z drugiej strony... Obawiam się, że może być bardzo trudno znaleźć lekarza, który da skierowanie na NFZ na wszystkie badania, które wymieniłaś. OBY! Ale przeważnie chcą leczyć na podstawie samego TSH, co jest grubą porażką i niebezpieczeństwem dla pacjenta.

Chociaż - mam nadzieję, że dziećmi się bardziej przejmują i jednak zlecają wszystkie potrzebne badania. Sprawę znam z pozycji osoby dorosłej z niedoczynnością.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka