Dodaj do ulubionych

Józefów - miasto protestów!

18.03.15, 19:34
,,Józefów - miasto protestów", tak chyba powinna brzmieć wizja miasta w nowej strategii rozwoju. To oczywiście żart, ale tych protestów to już przesyt w Józefowie. Nic nie da się ostatnio zbudować bez protestów. To typowo polskie podejście jak ktoś chce coś zbudować, to dawaj, trzeba koniecznie zablokować, bo ekologia, bo park potrzebny, bo maszt za wysoki, bo wstałem lewą nogą itd.
Przyjrzyjmy się sytuacji w Józefowie, gdzie:
1) Jedni protestują przeciwko budowie Oczyszczalni, przeciwko decyzją Burmistrza i Rady Miasta;
2)Kolejni i ci sami protestują przeciwko budowie supermarketu w Michalinie, przeciwko Radzie i Burmistrzowi, bo mpzp nie zrobili;
3)Może jeszcze inni i ci sami co poprzednio protestują przeciwko budowie galerii handlowej w centrum pomiędzy Wyszyńskiego, Parkową, Sosnową i Świderską;
4)A Burmistrz i Rada protestują przeciwko masztowi i serwerowni w Józefowie, co zbudować ją chce PKP, aby lepsza była łączność i szybciej SKM i KM jeździły.
To moim zdaniem jest wszystko głupie i bezpodstawne. Jakoś Wawer może się rozwijać, mieć Lidla, Biedronkę, czy Netto, brać duże pieniądze z podatków od nieruchomości i robić nowe chodniki, ulice i przejścia jak w Falenicy. Maszt w Wawrze i ładny blaszak mają w Radości, no i problemy z brakiem zasięgu nie mają, tylko przez komórki gadają i w Internecie serfują. A w Józefowie: protest, sprzeciw, liberu veto, nie pozwalam! Głupota!
Obserwuj wątek
    • sapl Re: Józefów - miasto protestów! 18.03.15, 19:39
      Znów głupie literówki powinno być: decyzjom- rzecz jasna liczba mnoga. Przepraszam.
    • sapl Re: Józefów - miasto protestów! 18.03.15, 19:57
      I inne literówki liberum veto - oczywiście oraz problemów powinno być, to takie sprostowanie pomyłek.
    • em-kwadrat Re: Józefów - miasto protestów! 18.03.15, 20:20
      > Maszt w Wawrzei ładny blaszak mają w Radości, no i problemy z brakiem zasięgu nie mają, tylko przez komórki gadają i w Internecie serfują. A w Józefowie: protest, sprzeciw liberu veto, nie pozwalam! Głupota!

Fajny ten Twój tekst!

Ależ im zazdroszczę!:
      www.youtube.com/watch?v=rIhYDJMSvKI
    • jack_orlando Re: Józefów - miasto protestów! 18.03.15, 21:05
      no rzeczywiście głupota! Mieszkańcy powinni potulnie siedzieć i popierać wszystkie decyzje władzy. W końcu skoro ją wybrali, to teraz mają się z nią we wszystkim zgadzać!
    • terpu Re: Józefów - miasto protestów! 18.03.15, 23:28
      Z tego co wyczytałem Rada Miasta nie sprzeciw się budowie masztu PKP.

jozefow.bip.eur.pl/public/get_file.php?id=321802
      • doomi Re: Józefów - miasto protestów! 19.03.15, 08:28
        Sapl smile Niezły wątek smile i jaki trafny!
        Ostatnio wypełniałam na ulicy ankietę przeprowadzaną przez młodzieńców ze Sternika.
        Jedno z pytań brzmiało: czy wzięłaby Pani udział w proteście przeciwko budowie oczyszczalni?
        a następne:
        czy wzięłaby Pani udział w pikiecie za budową oczyszczalni?
        Może ja mało społeczna jestem, ale na oba pytania odpowiedziałam NIE wink
        • jozefow512 Re: Józefów - miasto protestów! 19.03.15, 08:54
          doomi napisała:

> Ostatnio wypełniałam na ulicy ankietę przeprowadzaną przez młodzieńców ze Stern
          > ika.
          > Jedno z pytań brzmiało: czy wzięłaby Pani udział w proteście przeciwko budowie
          > oczyszczalni?
          > a następne:
          > czy wzięłaby Pani udział w pikiecie za budową oczyszczalni?

Mi to pachnie manipulacją. O ile pamiętam psychologię społeczną (np. Aronson, Człowiek -istota społeczna, Cialdini , Wywieranie wpływu, to tego typu badania służą kreowaniu postaw. Doświadczenia pokazują, że ludzie starają się być konsekwentni, więc odpowiedź w niewinnej ankiecie może wpływać na kształtowanie opinii.

A tak swoją drogą, czy ktokolwiek was wziąłby udział w pikiecie za budową POW i mostu na Wiśle? Rzadko kiedy pikietujemy za czymś, jeśli to coś nie jest zagrożone.

To tym bardziej sugeruje manipulację, bo pytania powinny być, czy jesteś za/przeciw.
          • feelek Re: Józefów - miasto protestów! 24.03.15, 08:50
            ja wzialem udzial w pikiecie za POW.
            To bylo bodaj w 2003, w TV u p. Durczoka w programie Debata czy jakos tak.
            I w istocie: przeciwnicy tej obwodnicy patrzyli na nas jak na rarogi.
            Mnie to nigdy nie przeszkadza: obwodnica powstaje i nie wiem gdzie obecnie sa tamci od tamtych podpisow zbierania, p. Wszola, p. Wazny Psychoterapeuta ( nazwiska nie pomne)
            Tak i tu: za kilka lat gdy ta oczyszczalnia juz bedzie, nikt nie bedzie pamietal atmosfery tych "protestow", pp. " ekologow" nie wiedzacych gdzie jest Otwock, rzeszy naszych"zatroskanych" "przyjaciol"....
    • velpavel Re: Józefów - miasto protestów! 19.03.15, 12:57
      Sapl...popieram Cię w 100%,też mam takie wrażenie że wszystko się nie podoba.
      Zamiast naginać radnych i burmistrza na budowę wielu przydatnych miastu inwestycji,ciągle wylewamy swoje nie zadowolenia.
      Też uważam że na pewno lepiej się mieszka mieszkańcom Wawra.
      • mieszkaniecjozefowa Re: Józefów - miasto protestów! 20.03.15, 14:31
        "Jakoś Wawer może się rozwijać, mieć Lidla, Biedronkę, czy Netto, brać duże pieniądze z podatków od nieruchomości "

Hahaha ale się rozwinęli ... powalająca nowoczesność, trzy sieciowe dyskonty... Hahaha

To ja chętnie za granicą skorzystam z ich dyskontów, a u nas pójdę na spacerek, pojeżdżę rowerem, będę korzystał z wodociągu i kanalizacji, miał dzieci w ładnym przedszkolu czy szkole no i korzystał z basenu. Wawer niech stawia kolejne rozwojowe dyskonty.
        • sapl Re: Józefów - miasto protestów! 20.03.15, 18:47
          Wawer rozwija się i to bardzo, trzeba być ślepym, aby tego nie zauważyć. Falenica nie do poznania, jakie tam mają ulice, że hohoho. U nas po wschodniej stronie torów w Józefowie błoto i dziury, a tam kostka, asfalt i destrukt. Jestem ciekaw drogi mieszkańcu z kąt według ciebie miasto nasze bierze pieniądze na budowę chodników, abyś mógł spacerować sobie, czy na wkład własny w budowę kanalizacji, abyś swój spłukiwany ustęp do czego podłączyć, czy wodociągu, abyś drogi mieszkańcu mógł pić wodę z miejskiego ujęcia. Odpowiedź: bierze je z dochodów własnych, na które składają się wpływy z podatków i opłat lokalnych oraz udział gminy w podatku dochodowym. Jak będą dyskonty, jak będzie galeria, to będą wpływy większe z podatku od nieruchomości i od CIT może. No i będzie gdzie kupić nie tylko jedzenie, a także art. przemysłowe, narzędzia, czy przypadku Bricomarche także rzeczy potrzebne do domu: naprawy i remontu. Teraz w Józefowie to są tylko spożywcze sklepy oraz banki, no i trochę małych detalicznych: hydraulicznych - gdzie nie wszystko jest, oraz składy budowlane - gdzie również nie wszystko co trzeba mają. Może przyda im się konkurencja, a nam większa swoboda wyboru. A na spacer drogi mieszkańcu pójdziesz sobie np. do Mazowieckiego Parku Krajobrazowego i będziesz podziwiał widoczki.
          • m_miko23 Re: Józefów - miasto protestów! 20.03.15, 19:27
            No właśnie.Tworzenie (budowanie) parku w mieście, które samo w sobie jest parko-lasem to jakieś nieporozumienie.Nie mam nic przeciwko obiektowi handlowemu, szczególnie Brico Marche.Szkoda, że wcześniej nie pomyślano aby wybudować tam boiska sportowe pod gołym niebem(piłka nożna i siatkowa,koszykówka,kort tenisowy a zimą lodowisko)-też można by zaakceptować, ale to nie dawało by konkretnego dochodu więc będzie handel.I nie martwmy się o paraliż komunikacyjny.Czy takowy stworzył Lidl w Falenicy, Biedronka w Świdrze? Nie wiem czyj jest teren koło Duetu i za dawną pocztą, ale aż się prosi żeby stworzyć tu skwer jak w centrum.Może być bez fontanny, ale z placem zabaw dla dzieci.
            • jack_orlando Re: Józefów - miasto protestów! 21.03.15, 10:28
              tylko moim zdaniem problemem nie jest, że tam nie będzie parku. Handel dla mnie jest ok, ale nie w postaci wielkiego sklepu z miejscem parkingowym na 160 samochodów. Chętniej bym tam widziała jakieś mniejsze lokale, handel, usługi, może własnie jakaś fajne knajpa, gdzie można latem napiś cię piwka na świerzym powietrzu wśród drzew - dla mnie to jest idealna lokalizacja pod taką działalność. Zwyczajnie szkoda mi tak ładnej działki przeznaczać pod wielki sklep i wycinkę drzew. I na prawdę nie potrafię zrozumieć potrzeby budowy kolejnego lidla czy biedronki jak lidl jest stację dalej, a biedronek w okolicy jest kilka.

Co do brico marche, to z tego co czytałam to ma być inter marche, a nie brico. mogę się mylić, ale tak mi się wydaje. Inter marche to jest właśnie profilowo taka biedronka czy lidl. Więc najbliższy sklep typu brico to nadal pozostanie w warszawie. No chyba, że Abud, ale tam mają ceny z kosmosu.

"Nie wiem czyj jest teren koło Duetu i za dawną pocztą, ale aż się prosi żeby stworzyć tu skwer jak w centrum.Może być bez fontanny, ale z placem zabaw dla dzieci." - z tego co się orientuje to jest teren prywatny.
            • em-kwadrat Re: Józefów - miasto protestów! 21.03.15, 11:54
              > I nie martwmy się o paraliż komunikacyjny.Czy takowy s tworzył Lidl w Falenicy, Biedronka w Świdrze?

Chcę się mylić na 100%, ale:
              1. Nowy market będzie prawie 2 razy większy niż Lidl w Falenicy (sama działka w Michalinie jest ponad 2 razy większa).

2. W okolicy Orlenu w Falenicy będzie zjazd z Południowej Obwodnicy Warszawy (4-pasmowej).
              warszawa.gazeta.pl/warszawa/51,34862,15679097.html?i=3
              3. Nastąpi ucieczka z ul. Nadwiślańskiej - 'Wąska jezdnia do Józefowa i Otwocka" .
              www.rynekinfrastruktury.pl/wiadomosci/poludniowa-obwodnica-warszawy-w-wilanowie-problem-z-wezlem-wasko-do-otwocka-9666.html
              warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,15679097,Po_budowie_obwodnicy__nasypem_przez_Wilanow__mostem.html?pelna=tak
              3. W Międzylesiu powstaje tunel, który zanim powstanie POW udrożni przejazd wzdłuż torów, a rondo w Falenicy będzie wąskim gardłem ("obwodnicą" będzie ul. Włókiennicza w Falenicy oraz 3 Maja w Józefowie).
              4. Obok przyszłego marketu jest rondo i zamykany przejazd kolejowy. Mieszkańcy zza torów będą musieli jakoś dojechać i wyjechać ze sklepu + ruch w kierunku Otwocka + mieszkańcy dojeżdżający do swoich domów w Józefowie + kupujący wyjeżdżający z marketu - 160 miejsc parkingowych (nastąpi poszerzenie ul. Teatralnej do 10 metrów w liniach rozgraniczających) . Wystarczy, że na kilka minut zostanie zamknięty w godz. 17-18 szlaban. Z czasem kierowcy znajdą objazdy józefowskimi uliczkami.

Chcę się mylić na 100% w każdym z powyższych punktów. I niewykluczone, że się mylę.
              • em-kwadrat Re: Józefów - miasto protestów! 21.03.15, 12:09
                Mam tylko nadzieję, że miasto coś na tym zarobi smile
                wyborcza.biz/biznes/1,100896,17592453,Gminy_chca_kasy__nie_drzew.html?biznes=local
          • diego-de-la-vega Re: Józefów - miasto protestów! 21.03.15, 10:21
            Sapl masz trochę racji ale z podatku CIT to za dużo Józefów nie dostanie a dlaczego to już tłumaczę.

W przypadku podatku dochodowego najwięcej dostają gminy, potem powiat a na końcu województwa ale jeśli chodzi o podatek od osób prawnych (CIT) to jest odwrotnie. Czyli Józefów dostałby dość mało. Jeden bądź dwa duże sklepy moim zdaniem wystarczą. Nie możemy teraz wciskać aby KAŻDA sieć miała w mieście swój sklep bo co 5 kroków będziemy mieli hipermarket. Pamiętajcie, że w Góraszce ma powstać wielkie centrum handlowe więc po większe zakupy można jechać tam. Nie ukrywam, że jakaś galeria (ale niezbyt duża) byłaby ok dla Józefowa ale nie może to być zbyt duże.
            • 635csi Re: Józefów - miasto protestów! 23.03.15, 14:25
              żartujecie z tymi podatkami prawda?
              czy jeśli powstanie nowa biedra, lidl czy inny to będę kupował więcej? Nie sądzę.
              Jak dla mnie budowa dużego supermarketu na dużej, zalesionej działce w środku miasta to zbrodnia na zdrowym rozsądku.
              Mam nadzieję, że ten sklep zbankrutuje i na jego miejscu niedługo powstanie coś bardziej przyjaznego mieszkańcom niż parking i blaszak zagranicznej sieci dystrybuującej zagraniczne towary.
              • diego-de-la-vega Re: Józefów - miasto protestów! 23.03.15, 18:29
                Nie chcę być nie miły ale chyba nie zrozumiałeś/aś mojej wypowiedzi. Ja podałem tylko jak są rozkładane podatki CIT w Polsce to raz. Dwa nigdzie nie daję do zrozumienia że im więcej sklepów tym więcej kupisz bo to nie od tego zależy tylko od zasobności portfela. A po trzecie w swojej wypowiedzi nie powiedziałem że galeria ma być w Centrum po prostu powiedziałem że jakaś NIEZBYT DUŻA galeria mogłaby być dobra dla Józefowa.
                • surmia Re: Józefów - miasto protestów! 23.03.15, 18:51
                  Tak naprawdę, to jednak istnieje ścisła zależność pomiędzy ilością sklepów na danym obszarze, a możliwością zrobienia większych zakupów.
                  Galeria w centrum - taka jak z wizualizacji w dyskusji na forum jakiś czas temu - jak najbardziej za.

Czekam z utęsknieniem na Góraszkę, bo tez mi się już parę razy zdarzyło szukać w obłędzie jakiejś śrubki. Kiedyś - jak doomi - szukałam węża do prysznica. Nie miałam czasu tracić pół dnia na dojazd do Warszawy i kupiłam na miejscu.
                  Do dziś patrzę na niego z szacunkiem i używam z nabożeństwem.
                  Tani nie był.
                  Ale za to kupiony blisko i w lokalnym sklepie. Patriotyczny wąż.

Czy można zaprotestować przeciwko protestom?
                  • chiste Re: Józefów - miasto protestów! 24.03.15, 21:35
                    Jak tam podwarszawska ?????????
                    • m_miko23 Re: Józefów - miasto protestów! 24.03.15, 21:49
                      Ale co do co???????
      • feelek Re: Józefów - miasto protestów! 25.03.15, 01:26
        Velpavel:
        "wylewamy swoje nie zadowolenia"

nie zadowolenia, tylko co wylewacie?
        Bo nie bardzo wiadomo.
    • feelek Re: Józefów - miasto protestów! 24.03.15, 08:54
      moze zorganizowac protest przeciw.... protestom?
      Sorry taki mamy.... system
      ba, walczylismy aby taki byl
    • 1_tralala Re: Józefów - miasto protestów! 24.03.15, 22:44
      jest taki kraj na swiecie, gdzie wszyscy sa szczesliwi, nikt nie protestuje - korea polnocna.

a slyszeliscie, ze w jozefowie niedlugo ma zaczac dzialac agencja towarzyska?
      ja sie ciesze , protestowal nie bede. rozmawialem z sasiadem - tez zadowolony i o protestach nie mysli. to wystarczajaco daleko od mojej chalupy ma dzialac. ale cos mi sie wydaje, ze komus. z forum , komu tak przeszkadzaja protesty bede mogl powiedziec sprawdzam .

• doomi Re: Józefów - miasto protestów! 25.03.15, 08:13
        He he, skoro wystarczy otwocka oczyszczalnia to i burdel otwocki musi wystarczyć? wink
        • grzeg_sz_1 Re: Józefów - miasto protestów! 25.03.15, 10:14
          Musi, także dzięki Józefowskim biznesmenom big_grin big_grin
          • doomi Re: Józefów - miasto protestów! 25.03.15, 10:31
            temat: otwock + burdel = grzesio smile
            • grzeg_sz_1 Re: Józefów - miasto protestów! 25.03.15, 10:43
              ciesz się że nie doomi big_grin big_grin
              • doomi Re: Józefów - miasto protestów! 25.03.15, 13:40
                A nie nie, ja od Waszego burdelu trzymam się z daleka. To znaczy staram się wink:
                wczoraj jadę ci ja sobie rowerkiem ścieżką do Świdra. Mijam most i w innym świecie się nagle znajduję... tyle piachu na ścieżce rowerowej po stronie otwockiej że musiałam z roweru zejść żeby się nie zabić.
                Także zajmij się grzesiu sam Waszym otwockim burdelikiem, ja jak się takowy pojawi w józku znam telefony do odpowiednich służb smile
                • grzeg_sz_1 Re: Józefów - miasto protestów! 25.03.15, 14:01
                  właśnie doomi, za dużo was w Otwocku - efekty widać sad
                  • doomi Re: Józefów - miasto protestów! 25.03.15, 14:15
                    he he, jakich "was"?
                    ja w otwocku urodzona jestem smile do matecznika jechałam wink
                    Szukaj dalej burackich argumentów na otwocki syf i marazm.

• grzeg_sz_1 Re: Józefów - miasto protestów! 25.03.15, 14:23
      burackie? niektórzy innych nie rozumieją.

pa pa
      • doomi Re: Józefów - miasto protestów! 25.03.15, 14:28
        Pa pa
        całusków sto dwa big_grin
        • surmia Re: Józefów - miasto protestów! 25.03.15, 14:36
          hihih, ale ci ten piach musiał humor zepsuć.
          Znając twoja formę i "rowerowość", mniemam, że było go faktycznie dużo.
          Ja pewnie bym tam stanęła i zapłakała z niemocy.
          Może zaprotestujmy?
          Niech i w Otwocku coś się zacznie dziać?
          • sapl Re: Józefów - miasto protestów! 17.08.15, 19:32
            I co wynikło z protestu naszej Rady, podjętego na wniosek radnego Pyry, odpowiedź: nic!
            Maszt i blaszak powstanie w samym centrum miasta, przy przejeździe przez tory w Józefowie i dobrze, bowiem, blaszak ten i maszt służyć mają polepszeniu komunikacji pomiędzy pociągami i dyżurnymi ruchu. A zatem polepszy się zapewne częstotliwość kursowania KM i SKM:
            jozefow.bip.eur.pl/public/get_file_contents.php?id=335600
            Budowa w Józefowie wiąże się zapewne również z planowaną dalszą rozbudową linii kolejowej nr 7: bip.celestynow.pl/public/get_file_contents.php?id=332985

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka