jarecki_2 14.11.15, 10:17 Chyba zakończyła się dyskusja na temat uchodźców....... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
feelek Re: Paryż 14.11.15, 20:51 masz raccje: nie ma o czym dyskutowac, trzeba jak najszybciej przyjac tych, ktorym trzeba pomoc, jak naucza Papiez Franciszek, nie wiem tylko co ma do tego Paryz, moze lepszy bylby tytul "Donieck"? to stamtad Polska przyjela ostatnich uchodzcow tak z rok temu Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Paryż 14.11.15, 21:59 Masz rację Feelek. Trzeba też pamiętać, że problem - a właściwie jego przyczyny - jest znacznie szerszy. Do konfliktu w Syrii przyczyniła się susza w latach 2006-2010. Susza ta była jednym ze skutków globalnego ocieplenia wywołanego przez emisję gazów cieplarnianych. Tutaj analiza sytuacji w Syrii. Dla osób, które nie lubią czytać - jako historyjka w obrazkach. Tylko Syria miała zaledwie 23 miliony ludności. A teraz pomyślcie sobie o innych krajach, które dotyka globalne ocieplenie (a będzie gorzej). Weźmy taki Pakistan. Tutaj mamy 190 milionów ludności (religia: islam). Przypomnę też, że Pakistan ma broń jądrową i nie do końca lubi się z sąsiadem (który też ma broń jądrową). Niemożliwe? Przypomnę tylko, że lokalne konflikty, migracje ludności, destabilizacja są dawno przewidzianą jedną z konsekwencji globalnego ocieplenia. Dla osób, które nie wiedzą przypomnę tylko, że fakt, iż człowiek wpływa pierwszy raz zasugerował Svante Arhenius w 1896r. (tak - 120 lat temu była to pierwszy raz hipoteza, od 40 lat wiemy o tym ponad wszelką wątpliwość). Teraz mija 50 lat od momentu, gdy naukowcy w raporcie dla Prezydenta Stanów Zjednoczonych ostrzegali o konsekwencjach globalnego ocieplenia i wpływu człowieka na klimat (1965r.). W 1979 roku powstał raport Cherneya przygotowany przez Amerykańską Narodową Akademię Nauk, który podsumowywał ówczesny stan badań nad klimatem i oceniał czułość klimatu na podwojenie koncentracji CO2 na 3C (+-1,5C). Jeśli ktoś nie wie, co to jest ocieplenie/ochłodzenie o 3C to przypomnę, że w epoce lodowcowej średnia temperatura Ziemi była 4C niższa, co powodowało, że świat wyglądał zupełnie inaczej. Dlaczego nic nie zrobiliśmy? Ponieważ powstał przemysł fabrykowania wątpliwości i dezinformacji, którego celem było odwleczenie decyzji, aby koncerny paliwowe mogły zarabiać. Świadczy o tym w szczególności ostatnia afera ExxonMobile, którego naukowcy w 1978r. poinformowali zarząd, że globalne ocieplenie jest faktem potwierdzonym naukowo, główną przyczyną jest spalanie paliw kopalnych a zarząd zinterpretował to jako zagrożenia dla dalszego generowania zysków. Nie słyszeliście? O VW było głośno a o ExxonMobile jakoś cicho - mimo, że odkryto dokumenty wskazujące na celowe i zaplanowane działanie. Poniżej ciekawy obrazek, który to ilustruje: Jak odbywa się fabrykowanie wątpliwości? Mozna przeczytać np. tutaj albo w książce Naomi Oreskes Merchants of Doubt. Dzisiaj jesteśmy prawdopodobnie dużo po czasie, by zderzenie z rzeczywistością było mało bolesne. Będzie bolało i to bardzo (możecie też o tym poczytać). Wspomnicie moje słowa za 10 - 20 lat, bo jak już się zdarzy, to nie będzie można się cofnąć.... Odpowiedz Link
obywatel25 Re: Paryż 15.11.15, 00:53 > Masz rację Feelek. > Trzeba też pamiętać, że problem - a właściwie jego przyczyny - jest znacznie szerszy. Tak jozefow 512, tu zgadzam się z Tobą i Felkiem. Nie wtajemniczałem się tak bardzo w tą historię ale tak na logikę, moim zdaniem, to nie te śmieci wypuszczane przez obecne kominy mieszkańców powodują globalne ocieplenie i wiele innych kryzysów i katastrof. Większość do końca nie wie i nie zdajemy sobie sprawy jakie będą konsekwencje globalnego rozwoju czyli więcej, więcej i więcej. Jak zwykle skłóconymi i niedoinformowanymi łatwiej zarządzać i zarabiać na nich. Uważając że są ciemni i należy ich krótko trzymać. A inni cwańsi i wyrachowani, bardziej ich wykorzystują przeciwko tzwn konkurencji. Myślę że mamy to na własnych podwórkach, tylko nie tak krwawo. Hm, może tyle na gorąco. Dokąd to zmierza? Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Paryż 15.11.15, 08:29 obywatel25 napisała: Nie wtajemniczałem się tak bardzo w tą historię ale tak na logikę, moim zdaniem, to nie te śmieci wypuszczane przez obecne kominy mieszkańców powodują globalne ocieplenie Tak na logikę to Ziemia jest płaska. A skoro się nie wtajemniczałeś i nie wiesz, to na jakieś postawie masz wyrobioną swoją opinię? Jeśli jednak chciałbyś się kiedyś dowiedzieć, a nie wyrabiać sobie opinię na podstawie przesądów, to odwiedź np. portal Nauka o klimacie: naukaoklimacie.pl/ W szczególności jest tam rozwiany zacytowany przez Ciebie mit Wyjaśnienie proste i pełne. Większość do końca nie wie i nie zdajemy sobie sprawy jakie będą konsekwencje globalnego rozwoju czyli więcej, więcej i więcej. Jak jesteś zainteresowany co się dzieje w skali świata to polecam książkę "Świat na rozdrożu" Marcina Popkiewicza: ziemianarozdrozu.pl/artykul/2216/ksiazka-swiat-na-rozdrozu Odpowiedz Link
obywatel25 Re: Paryż 16.11.15, 10:15 Szanowny forumowiczu, jozefow512" rozumiem że masz swoje zdanie na każdy temat. Ale zrozum innych. Nie stwierdzaj jednoznacznie że tylko Twoja jest racja, bo przeczytałeś w książce której autor pisze w/g Twojego toku rozumowania i temu przyklasnąłeś. Nie łap za słówka Przecież w tym tekście który przedstawiasz, jest wyraźnie napisane że są wierzący w jakieś dane wcześniejsze i są sceptycy. Ja staram się wypowiadać w trybie przypuszczającym i z , bo prawdopodobnie, jak zwykle, prawda leży gdzieś po środku, a punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Nie tak dawno nastąpiły zmiany o obrocie ,,ziemi i słońca" co się obraca wokół czego W naszym obecnym XXIw wiele się zmienia, wiele mitów i tez zdecydowanie obalono, inne powstały A więc spoko. przytoczę jeszcze raz,,psy szczekają a karawana jedzie dalej"... moim zdaniem i tyle jest tu i tam gdybających i piszących i dalej przypuszczajmy, stwierdzajmy i gdybajmy a forum będzie się kręciło Tyle na ten temat i dzięki za różne ciekawe info. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Paryż 16.11.15, 17:17 obywatel25 napisała: rozumiem że masz swoje zdanie na każdy temat. Nie rozumiesz. To nie jest moje zdanie. To jest obecne zdanie nauki (piszemy teraz o globalnym ociepleniu, które jest skutkiem emisji gazów cieplarnianych przez człowieka). Przecież w tym tekście który przedstawiasz, jest wyraźnie napisane że są wierzący w jakieś dane wcześniejsze i są sceptycy. Nauka w kwestii globalnego ocieplenia i wpływu człowieka ma jednoznaczne zdanie. Dyskusja jest tylko na poziomie polityków i osób, które nie znają tematu (ignorantów). prawdopodobnie, jak zwykle, prawda leży gdzieś po środku W nauce nie ma czegoś takiego, jak "prawda leżąca po środku". Jeśli masz zwolennika zasady zachowania energii i zwolennika perpetum mobile, to nie ma żadnej prawdy po środku. Zasada zachowania energii jest ZAWSZE obowiązująca, a perpetum mobile NIE ISTNIEJE. Nie ma czegoś takiego jak trochę zasady zachowania energii i trochę perpetum mobile. Sorry. Tak działa nauka. Ale masz prawo mieć własne zdanie niezgodne z nauką. Odpowiedz Link
feelek Re: Paryż 15.11.15, 13:14 zapytam poza spamem co sie tu przyplatal: to juz, z racji zamachow terrorystycznych, co ich bylo juz iles w historii: to juz nikomu mamy nie pomagac, jak sie znajdzie kto taki w potrzebie? Pomoglismy, w ciagu 25 lat nie mniej niz 100 000 a teraz nie mielibysmy pomoc 7000 wyselekcjonowanym, prawdziwym ( a nie udawanym) uchodzcom - ludziom, ktorzy na prawde cierpia z powodu wojny? Pomagano w historii nam, wielu ma w rodzinie 1 ( lub wiecej) byylego uchodzce z czasu wojny (1939-45), stanu wojennego (1981-89). Odpowiedz Link
feelek Re: Paryż 15.11.15, 13:22 sorry: poprzedni wpis,wiersz 3 od dolu: .... naprawde..." trudne do uwierzenia ale " na prawde" pisze automat, nie ja, albo " poprawia"... japonizacja ( bezmyslnosciowosc: wstawianie za piszacego czegos, czego on nie pomyslal, czego nie chce) systemow komputerowych bedzie przyczyna ktorejs kolejnej wojny swiatowej. Przynajmniej raz korzystam z okazji aby zaprotestowac Odpowiedz Link
feelek cala prawda o Jozefowie... 16.11.15, 13:01 CALA PRAWDA O JOZEFOWIE ...Jozefow to miasto w Polsce. Polska jest krajem lezacym w Europie. Europa... etc... ( mowiacy to mysliciel zamyslil sie szukajac najwlasciwszych slow aby wyrazic swoje glebokie przemyslenia) zamknalem Youtube, niestety nie mam wiecej czasu ( Czas to... etc..etc...) youtube/ WI-em;WsZysTKo/ ZaM:aChY &INnE- tAkIE Odpowiedz Link
cinqueterre Re: Paryż 16.11.15, 13:01 Ma facet wiele racji. Ale prawda zawsze leży po środku. Odpowiedz Link
635csi Re: Paryż 17.11.15, 14:27 niezły świr z kolesia czy w USA doszło do 11 września z powodu napływu mas uchodźców? mnie zastanawia co innego - czy to przypadek że zdecydowana większość, a może i wszystkie zamachy jakie miały miejsce w Europie ucywilizowanej w ostatnich 15 latach miały miejsce w krajach z silną historią kolonialną: UK, Belgia, Hiszpania, Francja. Niemcy, Austria Skandynawia cisza i spokój nie licząc prawicowej ekstremy w Norwegii. A wcześniej w Irlandii Północnej i Kraju Basków - nacjonalistycznych organizacji typu ETA czy IRA. choć oczywiście wielkim entuzjastą ściągania uchodźców nie jestem, wolałbym, żeby zostali w swoich domach o ile to możliwe. A niechęć wynika z tego jak Arabowie traktują kobiety - o czym miałem okazje przekonać się na studiach. Odpowiedz Link