Dodaj do ulubionych

Ciche słupki

17.12.15, 09:26
taka lokalna ciekawostka...
od wczoraj, przy skrzyżowaniu ulica Cicha z 3 Maja z jednej strony Cichej zrobiła się ulica zamknięta-zasłupkowana. Jest to na tyle oryginalne rozwiązanie że podpytałem się pracowników stawiających słupki: ale o co chodzi?
"Panie! ja to nie wiem, podobno komuś to przeszkadzało bo się latem kurzy jak jeżdżą samochody..."

ha, jeżeli gdzieś jeszcze latem się kurzy to działajcie! piszcie wnioski! postawi się znaki, zamknie się ulice i będzie pięknie i kolorowo

ktoś coś więcej wie w tym temacie? cdn?
Obserwuj wątek
    • surmia Re: Ciche słupki 17.12.15, 11:06
      Oj, przejeżdżałam 3go maja wczoraj i kątem oka zauważyłam te słupki, ale myślałam, że mi się zdawało.
      A tu proszę! Mamy kolejna "prywatną" ulicę.
      Ciekawe jak w takich ulicach odbierane są śmieci, mieszkańcy taszczą worki do ulicy nieprywatnej, czy miejskie służby mogą łaskawie wjechać, byle niemieszkańcy nie kurzyli?
      • m_miko23 Re: Ciche słupki 17.12.15, 15:45
        Ul.Cicha została zamknięta na wniosek mieszkańców mających domy przy tej ulicy, którzy przez kilka lat pisali petycje do władz miasta w tej sprawie.Powodem "zasłupkowania" są kierowcy,którzy jeżdżą zbyt szybko powodując latem ogromne ilości kurzu.Kto musiał korzystać z objazdu budującego się ronda na Granicznej wie o czym mowa.Takie rozwiązania jak słupki i spowalniacze mogą wydawać się absurdalne.Niestety polscy kierowcy są wyjątkowo nie zdyscyplinowani,nie kulturalni i nie wyrozumiali.Dlatego mamy pozamykane ulice i "śpiących policjantów" na każdym kroku.Na Fotoforum krótka relacja.
      • jozefow512 Re: Ciche słupki 17.12.15, 16:59
        surmia napisała:

Ciekawe jak w takich ulicach odbierane są śmieci,

Cicha przestała być drogą przelotową. Dojazd jest, tylko przejeżdżać nie można.
        • surmia Re: Ciche słupki 17.12.15, 17:36
          Co za bzdura!
          To teraz naprawdę można zasłupkować ulicę ze względu na kurz?!?!?
          Lecę zbierać podpisy i mam prywatną ulicę!

jozefow512 napisał:
          Cicha przestała być drogą przelotową. Dojazd jest, tylko przejeżdżać nie można.
          Dojazd jest? Nie wiem od której strony, bo nie sprawdzałam. A co w razie np. pożaru? Straż ma latać? Objeżdżać?
          • jozefow512 Re: Ciche słupki 17.12.15, 18:46
            Nie wiem, czy każdą ulicę można zasłupkować.

Nie wiem, czy akurat Cicha została załupkowana słusznie.

Stwierdziłem tylko, że nie jest zamknięta, bo słupki powodują brak możliwości tranzytu a nie dojazdu.

• m_miko23 Re: Ciche słupki 17.12.15, 19:02
            Cicha jest ulicą, którą poprzez dojazd do Zawiszy,można było ominąć korkujące się czasami pobliskie rondo.Natężenie ruchu na Cichej było więc czasami bardzo duże.Jeszcze raz powtórzę: zamknięto na życzenie mieszkańców.Na objeżdzie ronda Wawerska (w budowie) ulicami Miłą i Samorządową stały 2-3 tablice z prośbą mieszkańców o powolny przejazd.I co?...i co drugi zapierniczał tak, że nie było widać jego tylnej tablicy rejestracyjnej.To samo było na Cichej każdego lata tylko na mniejszą skalę.Surmia, pewnie mieszkasz w takim miejscu gdzie nie ma problemu z kurzem "samochodowym" dlatego nie czujesz problemu.Jeśli lato 2016 będzie upalne,chętnie zaproszę Cię do siebie na herbatę i ciasto.Poobserwujemy pobliską ulicę Sadową i przejeżdżające samochody.Ręczę Ci że na 100% zmienisz zdanie o zamykaniu przejazdu przez ulice. PS.Zamknięto około 150 metrów ulicy pomiędzy 3-go Maja a Lelewela-Rozkoszną.Dojazd służb ani się wydłużył ani jakoś specjalnie skomplikował.
    • marius68 Re: Ciche słupki 17.12.15, 21:51
      A czy nie zauważyliście że na tym skrzyżowaniu zginęło już kilka osób? Tam jest tak wyprofilowana droga (zakręt) że jest wprost niemożliwością bezpieczny wyjazd w lewo z ulicy Cichej jadąc od strony Zawiszy.
      To nie kurz jest przyczyną postawienia słupków ale uchwalony kilka lat temu (listopad 2012) mpzp (Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego). Uwzględnił on głosy zarządcy drogi oraz okolicznych mieszkańców. Był wyłożony można było wnosić uwagi. Teraz po prostu służby realizują to co jest już kilka lat temu uchwalone.
      Cicha została w tym planie zamknięta od strony 3 Maja. Dojazd jest zapewniony od ulicy Rozkosznej. Została ona niedawno wyasfaltowana. Dzięki temu można było zamknąć Cichą.

Pozdrawiam
      Mariusz

https://jozefow.org/cicha.jpg
      • surmia Re: Ciche słupki 18.12.15, 10:16
        Więc to jednak nie kurz był przyczyną zamknięcia tej ulicy?
        Wypadki? Znam jeden w tym miejscu i nie miał on nic wspólnego z wyjazdem z Cichej z tamtej strony.
        Ale zgodzę się, że ten wyjazd na zakręcie nie był zbyt bezpieczny.
        Takich "złych" wyjazdów jest w Józku mnóstwo.
        Tak czy inaczej - zasłupkowanie ulicy "dla bezpieczeństwa" to nie jest wyjście.
        Tak uważam.
        • doomi Re: Ciche słupki 18.12.15, 11:17
          Jeszcze siatkę tam proponuję założyć wink przed pieszymi...
          często jeżdżę 3 maja i z moich obserwacji wynika, że większym problemem w tym miejscu są przebiegający piesi niż samochody.
          • surmia Re: Ciche słupki 18.12.15, 11:46
            ... większym problemem w tym miejscu są przebiegający piesi niż samochody
            oraz stojące tam nagminnie samochody, bo kierowca "wyskoczył na chwilę do sklepu po fajki".

Wystarczyło utwardzić ii nieco uregulować/zwęzić ten wyjazd.
            Ale słupki tańsze, fakt!
            • m_miko23 Re: Ciche słupki 18.12.15, 18:04
              Mój głos w tej dyskusji jest wynikiem wczorajszej rozmowy z mieszkańcem ul.Cichej.To głos kilku rodzin,które są szczęśliwe, że nie będzie kurzu i tylko to ma dla nich znaczenie.Jestem za każdą formą walki z brakiem kultury,piractwem i alkoholem w ruchu drogowym.Bez znaczenia czy to będą słupki,spowalniacze,radary czy wilcze doły.Czasami na chamstwo skuteczne są tylko chamskie metody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka