feelek
06.04.19, 10:51
Szanowni Forumowicze!
Zwracam się z prośbą o przeczytanie poniższego apelu.
Wyraziłem go wczoraj na sesji Rady Miasta Józefowa.
Jeśli kogo interesowałaby moja inicjatywa, proszę o wpis z napisem: "...popieram...", co pozwoli tej inicjatywie się urzeczywistnić.
"...
Szanowni Państwo Radni!
Zwracam się do Państwa z prośbą o rozważenie upamiętnienia rocznicy 4 czerwca 1989 w naszej gminie.
Pragnę przypomnieć, że tego dnia polskie społeczeństwo biorąc udział w częściowo wolnych wyborach, w swej przytłaczającej większości wyraziło wolę życia w państwie wolnym, demokratycznym, którym dotąd było ono jedynie z nazwy.
Poprzez głosowanie, wyrażono powszechnie wolę zmiany Polski, kilkanaście milionów głosujących powiedziało: „nic o nas bez nas”, co zostało od tego czasu uznane za obowiązującą normą.
4 czerwca 1989 to prawdziwe święto demokracji. Także to, że się tu zbieramy, a Państwo macie prawo decydować o kierunkach rozwoju naszej gminy, to także pamięć tej daty: bez 4 czerwca nie byłoby reformy samorządów, które pozwalają obecnie na realne decydowanie na co są przeznaczane nasze podatki, pozwalają de facto obywatelom na kształtowanie swego otoczenia - od takich dokonań jak józefowskie: basen, hala sportowa, mieszkania TBS i komunalne, aż do budowy placów zabaw, chodników czy ścieżek rowerowych.
Ogrom zmian związanych z tą datą jest tego rodzaju, że nie sposób jest je nawet wymienić bo są one i ekonomiczne, i polityczne, i społeczne. Z datą tą wiąże się nasz polski powrót i przynależność do Świata demokracji, szeroko rozumianego Świata Zachodu.
Będzie to w całej Polsce dzień szczególny i ja proponuję aby ten fakt upamiętnić w Józefowie w najprostszy możliwy sposób. Staraniem gminy wybudowano skwer – plac zabaw u zbiegu: ul. Granicznej i Skorupki.
Proponuję aby to miejsce nazwać „Skwerem 4 czerwca 1989”.
Inną formą upamiętnienia mogłoby być uruchomienie małej lokalnej komunikacji, która umożliwiałaby mieszkańcom przemieszczanie się pomiędzy swoimi domami a przystankami autobusowymi i kolejowymi. Niejednokrotnie spotykałem się, a sądzę, że każdy tu na tej sali również, z sytuacją, gdzie bezradni starsi państwo, przechodnie na ulicy, prosili mnie o podwiezienie do stacji.
To działanie wymagałoby z pewnością niemałych nakładów i rozwiązania szeregu problemów organizacyjnych. Byłoby to jednak upamiętnienie o wiele bardziej praktyczne. Problem mikrokomunikacji rozwiązano w zaproponowany sposób w Łomiankach, miejscowości pod wieloma względami dość do Józefowa podobnej, gdzie funkcjonują 3 linie autobusowe działające w skali lokalnej.
Szanowni Państwo!
Nie widzę powodów, dla których nie moglibyśmy upamiętnić daty 4 czerwca 1989 na oba zaproponowane sposoby.
Proszę o rozpatrzenie mojego postulatu.
Zbigniew Kozłowski
..."
PS. Pół roku temu, jak kończyły się wybory samorządowe, deklarowałem, że wpadnę tu przy okazji wpisu nr 77 777.
Do tego zostało jeszcze 200 niecałe wpisów, tak ze 2- 3 tygodnie, jak spojrzeć na tempo życia tego forum. Ale, ALE jak mówią Wójciki z "Ani Mru mru..." była okazja, to tytułowy wpis nr 77 7777 już teraz.
PS2. Jeszcze raz: proszę internautów, forumowiczów o wpisy z tekstem: popieram.
To - jeśli się komu moja inicjatywa podoba.
Poparcie pomoże tej inicjatywie nabrać realnych kształtów.
Jak idzie o autobusy jeżdżące co godzinę po wszystkich większych ulicach J., to p. Burmistrz Banaszek powiedział, że taki projekt jest i pierwszy taki autobus ma jeździć od stycznia.