111majka Re: Jak smakuje dereniówka? 24.05.06, 23:56 Morkub, chciałam oczywiście założyć taki sam wątek, ale postanowiłam odpowiedzieć w nocnym Odpowiedz Link
111majka Re: Jak smakuje dereniówka? 24.05.06, 23:57 Tak napisałam: A tu Ci odpowiem jak smakuje dereniówka - nie wiem Pewnie jest kwaśna, jak to dereń. Nie przepadam za domowymi nalewkami bo na ogół są słodkie, ale skosztuję bardzo chętnie. Może sie przekonam? Do, jak smakuje dereniówka? Jeszcze pigwę mam. Ale nie genowefę Odpowiedz Link
do73 Ale skaczecie... 25.05.06, 00:01 trudno za Wami nadążyć)) A ja tak odpowiedziałam: Dereniówki jeszcze nie próbowaliśmy (tzn MKM czyt Mój Kochany Małżonek) robić ze względu na brak owoców takich). derenia posadziliśmy dopiero ubiegłej jesieni - jeszcze nie kwitnie. A nalewki niekoniecznie muszą być bardzo slodkie, np pigwówka właśnie) Majka, a Ty masz pigwę czy pigwowca? Bo pigwa na nalewki raczej się nie nadaje, za to pigwowiec i owszem. Odpowiedz Link
111majka Re: Ale skaczecie... 25.05.06, 00:03 Nie wiem co ja mam, ale też jest małe. Jutro zrobię fotę Pigwówki też nie lubię. Z domowych to tylko ziołową. I to jak! Odpowiedz Link
morkub Re: Ale skaczecie... 25.05.06, 00:07 A Majka już poszła do tego Garfielda? Pytałam w konkretnym celu, ale to długa historia, dlaczego - nie mam chyba siły teraz o tym pisac. Ale napiszę. Niedługo. Odpowiedz Link
111majka Re: Ale skaczecie... 25.05.06, 00:09 Wszyscy bardzo chwalili. I kazali próbować różne inne... Odpowiedz Link
doomi Re: Ale skaczecie... 25.05.06, 12:44 A ja mam zawsze jesienią bardzoo dużooo owoców pigwowca i aronii. I nie chce mi się nic z nimi pożytecznego robić. Więc gdyby ktoś chciał to mogę podrzucić. Aha i śliwek mam pod dostatkiem. Obdarowuję kogo się da, a i tak zostaje... A naleweczkę to robię jedną jedyną - z wiśni. Słodka, chociaż na spirytusie Odpowiedz Link
do73 Re: Ale skaczecie... 25.05.06, 12:56 A jakie masz te śliwki? Dobre śliwki uwielbiam - na surowo, w cieście, w knedlach (mniam mniam), w occie, no i oczywiście w nalewce Odpowiedz Link
doomi Re: Ale skaczecie... 25.05.06, 12:58 Nazwy nie znam, bośmy działkę kupili już wielgachnymi drzewami. Kształtem i wyglądem przypominają węgierki, ale są większe. Smaczne i słodkie w każdym razie. Odpowiedz Link
do73 Re: Ale skaczecie... 25.05.06, 13:00 to może dąbrowieckie - jedne z moich ulubionych Odpowiedz Link
morkub Re: Jak smakuje dereniówka? 25.05.06, 12:50 Wracając do tematu głównego. Parę lat temu podczas podbytu w Szwajcarii poczęstowano mnie domowej roboty nalewką - ludzie, co to było za fujstwo!!! Musiała byś na spirytusie, bo mocna jak diabli, a poza tym była obrzydliwie gorzka i... no nie wiem jak ten paskudny smak opisać. Wypiłam małymi łykami maleńki kieliszeczek, z grzeczności, ale ten paskudny smak został mi w buzi na dłuuuuuuuuugo - ile wody potem wypiłam! No i nie wiem do dziś, co to było Pytałam oczywiście z czego to, ale moja mierna znajomość języka utrudniała dogadnie się - nazwali i pokazali mi nawet roślinę, z której to się robi (a ja, niestety, nie wpadłam na to, by sobię tę nazwę zapisać) - stała w wazonie, podłużna, o zielonych kwiatach - to w lipcu było. No do dziś mnie to męczy, co też takiego ja wtedy wypiłam Odpowiedz Link
morkub Re: Jak smakuje dereniówka? 25.05.06, 12:54 Słaba jestem z botaniki, ale chyba lipę w wazonie bym rozpoznała Odpowiedz Link
doomi Re: Ale skaczecie... 25.05.06, 13:08 no to już Was zapraszam jesienią do siebie mam też czarną porzeczkę i przepyszne gruszki. Aha i masę winogron: część własciwie tylko do przetworów się nadaje, bo takie dawne odmiany - cierpkie nieco, ale są i niezłe deserowe Odpowiedz Link
111majka Re: Ale skaczecie... 25.05.06, 15:49 doomi napisała: > no to już Was zapraszam jesienią do siebie Na pewno będę częstym jesienno-śliwkowym gościem Odpowiedz Link